Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - pipopp

1
Som sagt, eftersom jag inte vill ha en köttkopia så köper jag heller inte filélkopior.

Förut hade dom "quornfärs" på Konsum som per kg kostade hälften än köttfärs. Eftersom det också är med fiberrikt än köttfärs är det mer mättande så man kan använda mindre än vad man skulle gjort annars.. För en fattig student var det utmärkt att slänga ner i en paj eller gryta tillsammans med billiga morrötter och lökar.

Det nyttiga är alltså protein och fibrer. Vitaminer, svartaminer och suraminer får man kanske ta in på andra vis.  :D

Jag är inte vegetrian, men jag föröker få en lagom dos proteiner varje dag. Har man inte råd med ett bra kött och tillfälligt tröttnat på bönor och linser är quorn ett alternativ då och då. Hellre quorn än segt extrapriskött i slamsor.

Däremot inte sagt att det är en njutning i sig, utan bara en använbar råvara vid vissa tillfällen.
2
Jag använder inte Quorn som substitut för kött. Jag använder det som vilken råvara som helst. Annars skulle man väl kunna säga att linser, bönor och tofu också är köttsubstitut därför att de på sätt och vis är det för vegetarianer.

Men jag använder quorn för att jag ibland vill ha något billigt och nyttigt som smakmässigt går att variera i det oändliga, smakbärare.
För man kan säga mycket om Quorn, men någon specifik egen smak har det inte. Det är mer konsistens. Precis som billiga frysta kycklingdelar - mer konsistens än smak.
3
Då får du skicka en länk till USAs motsvarighet.

Vad har du haft för problem?

Mina erfarenheter är bara goda. Jag har använt grytbitar, färs och någon gång nuggets. Tänk kyckling vid tillagningen så blir det bra.
4
Andreas, på bloggportalens lista ligger jag just nu på fjärde plats. Det bevisar att den listan är nys!!
http://www.bloggtoppen.se/kategori/mat/ är nog mer sann.
(där ligger jag på 60+-plats.)
Anne ligger ofta 1:a på den, men just nu 2:a. Ragazze har idag flest besökare. Salt just nu 9:a.

5
Mjölkproteinet, eller egentligen aminosyrorna, är med i processen för stelning också.

Min burk hemma i skåpet har 55% socker!
Kolasåsen smakar just kolasås med en antydan till messmör.
Nästa gång gör jag nog en tjinuskisås istället, rysk kolasås med smör och grädde.
6
Jag tror det beror på en personliga matskapande. Jag tänker aldrig sås i första ledet, det kommer på slutet när öviga komponenter i måltiden satt sig.
Jag tänker oftast först grönsaker, sedan sovel. Efter det någon passande stärkelse-fiber-bulksak som pasta, gryn eller potatis.
Om det sedan ser vackrare ut eller om någon smak saknas så blir det en sås till.

Kanske som en musiker, en del tar texten först, andra skapar melodin först. En del köper färdiga låtar av andra. :-)
7
Generation????
Den fyller alldeles snart två år, lillbilen. Borde vara blöjfri.

Problemet är alltså att den drar lika mycket etanol som bensin, trots att att förbrukningen borde minska när man kör 95 oktan.
Serviceåtgärder har inte ändrat den saken.
8
Andreas, det här är ingen sluten grupp, nästa gång  kan du vara med.

Tidigare i höst har det varit med deltagare från Finland, Frankrike och Brasilen (som jag känner till),, förutom Sveriges olika landsändar. Varja gång är olika pesoner med. Somliga har varit med flera gånger åter somliga är med en endaste gång. Det finns ingen gemensam nämnare mer än detta att det är kul med mat.

Reglerna är inte hårda, just för att alla ska kunna vara med. Ingen ska bara handikappad av tekniska hinder som kamera- eller bloggbrist. Fokus ligger helt enkelt på att hitta på något gott på givna ingredienser. Lek och bus!

Matbloggträffar sker tydligen då och då, med ytterligare andra människor. Personligen har jag inte varit med, men efter vad jag förstår pratas det vid träffarna väldigt mycket om allt - utom mat!!
9
Helt rätt Hasse, du har förstått grundpoängen!

Jag tolkar (kanske felaktigt) frågan hur hemmakocken till vardags upplever situationen. Min uppfattning är att de flesta steker med högre temperatur när de använder olja än när de använder smör - ergo, det stänker mer pga av vattnet.

Vid exakt samma temperatur - se svaren om lecitin ovan. Om de stämmer vet jag inte, jag är inte kemist, mer åt det fysiska hållet.
10
För att kunna räkna på det behövs alla geometriska och fysikaliska förutsättningar.
Inblandat är termodynamik med Planks lagar, Maxwells lagar om du har en elspis, och vanlig geometri för att förklara hur många kontaktpunkter du har mellan köttbullar och stekpanna och mellan köttbuller och ensam köttbulle.
Vidare behövs siffror på ingående materials värmekonduktivitet, köttbulle ocoh stekpanna,  och starttemperatur och önskad sluttemperatur.
Om det rörs om, med vilka tidsintervall?

Tittar men på detta fysikaliskt är värmeöverföringen mellan metall och köttbullematerial överlägset högre än värmeöverföringen kötbulle-längst-ner och köttbulle-längst-upp. Men orka slå i en matteriatabell om köttfärs!

Jag förslår tining av 600 g köttbullar på 300W i mikron 8 minuter, stek sedan under omröring i het panna 5 minuter. Ät med hemgjort potatismos och lingon.  ;D
11
När man röstar får man lita till sitt matminne när det gäller ingredienser. Det som kittlar nyfikenheten, smaklökarna och intresset mest får en röst, antar jag.

Cyberkocken har rullat runt i kanke två år (rätta mig gärna den som vet bättre). Vem som helst, med blogg eller utan, kan delta. Den som vinner får helt enkelt hålla i sammanställning och röstning nästa gång.

Det är ju en lekfull tävling, mer en inspirationskälla och tankelek. Tänk "Här är ditt kylskåp": Med vissa givna ingredienser ska du skapa en måltid.

Det är roligt att se alla olika lösningar.
12
Titta också på Tasteline.com.
I deras sökruta finns en rubrik "Vad har du hemma?". Där kan man fylla i ett antal ingredienser som sökmotorn tar i prioritetsordning.
Dessutom kan man ang något man inte vill ha i, om man  kanske är allergiker.
13
Olja blir nomalt varmare i stekpannan därför att vi inte använder en termometer i pannan när vi steker. Så länge plattan är på tillförs värme och temperaturen stiger. Olja har ingen inbyggd "markör" för värmen som ökar ända tills vi antingen sänker värmen eller oljan börjar brinna.

Smör däremot blir brynt vid en viss temperatur, det har helt enkelt en sådan "markör". Om vi inte vill att det ska smaka bränt tar vi automatiskt bort stekpannan eller sänker värmen.

Det är därför det är bättre att woka i olja på hög temeperatur t ex, eller fritera i olja.

Ghee är smör där man filtrerat bort de partiklar som kan bränna vid, så i det här perspektivet är ghee mer som olja.

Den marinerade filén stänker mer för att den har mer vatten i sig än den färska. Nu pratar jag alltså inte om oljemarinerade delar, utan om de här billiga kycklingfileérna i frysdisken som tillverkaren påstår är marinerade för att möras. (Jag tror att det är för att öka vikten. Vatten är billigt, kan man sälja lite vatten för samma pris som kyckling klingar det bra i kassan.)14
Eftersom min blogg inte dyker upp på vänstersidan skicka jag en liten puff här för så att alla matintresserade kan rösta på den här omgången av Cyberkocken.
Ingredienserna var vit fisk, potatis, oliver och svamp, uppgiften var att skapa något gott.

Jag tycker det var fina ideér deltagarna kom med!

http://pipopp.blogg.se/1193730598_rsta_p_cyberkocken_ok.html

15
En annan anledning till att det stänker när man steker i olja är temperaturskillnaden. Olja blir betydligt varmare  normalt sett. Vattnet som finns i livsmedlet omvandlas snabbare till vattenånga än i smörfallet. Vid övergången från flytande form till gasform sker också en volymökning. Om det går riktigt fort blir det nästen som en liten explosion och den omgivande oljan stänker.

Vid tillfälle pröva med en "marinerad" fryst (men tinad) kycklingfilé som har insprutat saltvatten i sig med en färsk kycklingfilé. Den tidigare frysta stänker mycket mer.
16
Den här sidan kan vara intressant att läsa:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14550&epslanguage=SV

Sammanfattning:
Livsmedel som innehåller transfett innehåller dessutom ofta mycket salt eller socker. Är ju i alla fall skräpmat, med andra ord.

I stället för lagstiftning Livsmedelverket fört diskussioner med livsmedelsindustrin. Detta har lett till att mängden transfett har sjunkit betydligt sedan mitten på 90-talet. Uppmärksamheten i media har säkert bidragit till de ytterligare sänkningar som har gjorts.

De flesta svenskar äter cirka 2 gram transfett per dag. Det är den mängd som WHO anser att man högst bör äta varje dag. Däremot äter vi mellan 30 - 40 gram mättat fett varje dag, vilket är 10 till 15 gram mer än rekommenderat. Även om transfett är "farligare" än mättat fett, har det mättade fettet mycket större betydelse för hälsan, eftersom vi äter så mycket mer av det.

17
Urban, om du menar att steka högrev som biff så är svaret att visst går det men det blir segare än skosula. Min snåljåp till man har provat många gånger ... :-)

Men om du vill kan du steka på det för en fin yta och sedan lågtemperaturtillaga det en lång tid, antingen i en gryta på spisen eller i ugnen med lite vätska för att inte bli torrt.

Högrevens fibrer behöver helt enkelt lång tid i viss värme för att brytas ned och mjukna, samtidigt som det inte får bli torrt.
18
Jag kör en FFF. Den drar betydligt mer än sagt, runt 1,4 liter/mil, även de gånger jag tankat bensin. Det är ibland svårt att få tag på etanol i Stockholmsområdet för leveranserna till mackarna fungerar inte riktigt.
Det är en konservburksbil, lite burkig med inredning i plast, bara lite tyg. Klart den bullrar en del då. Förarstolens elektronik sticker ut så långa tröjor och halsdukar fastnar lätt.

I övrigt inga problem på två år. Men inte är den rolig ...
19
Ursäkta att jag är lite besvärlig  :-[, men jag kom på att länken till mig borde vara

http://pipopp.blogg.se/mat
(Pipopps bludder)

Det händer ju att jag skriver annat också som absolut inte är matrelaterat. Men de flesta inlägg hamnar i kategorin "mat".
20
Hej!
Nu har jag äntligen tagit mig för att registrera mig.
Tack för den här sidan, förresten, har hittat mycket kul att läsa.
Kanske min sida får plats på blogglistan?

http://pipopp.blogg.se

Annonser

Powered by EzPortal