Potatis - dessa goa knölar!

Startat av Kari, 2007-11-29 11:43

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Jag tycker mycket om potatis. Men vet alldeles för lite.

Vilken potatissort är Din favorit? Vilken sort passar bäst till..? Var köper man dom andra sorterna som inte finns på vanliga affären? Hur skall man förvara sin potatissäck?

(Koka och mosa har vi i andra trådar nu - Andreas ska Du maka in dom i underkategorier under EN potatistråd under råvaror?)

Kari

Själv väljer jag Asterix när jag handlar, det är den som är röd i skalet. Jag brukar välja dom avlånga för då kokar dom snabbare och är enkla att skala.

När Asterix inte finns blir jag vilse, har man tur så finns King Edward som iaf är lite röd.. Men inte lika bra..?  :-\

Blå Kongo har jag provat undantagsvis, mest för spännande mos.

Mandelpotatis.. Sällan men gott!



Andreas

Nja en potatisavdelning blir nog lite svår att fylla. ;)

Citat från: elka skrivet 2007-11-29 10:49
Yukon Gold, hittar man det i en vanlig mataffär? God att rosta?
(Tog bort detta från potatismostråden)

Jag tyvärr är ingen potatiskännare förutom att jag gärna äter egen mandelpotatis. Men det går ju alltid att leta på nätet http://homecooking.about.com/od/foodhistory/a/yukongoldhistry.htm

Yukon Gold är framtagen av University of Guelph i Kanada och är en korsning mellan vita Nordamerikanska Norgleam och gula vildpotatisen W5279-4 från Sydamerika. Den fick säljtillstånd i kanada 1980 och började strax därefter exporteras till USA.

Tydligen fanns det inga gula potatisar i Nordamerika förut, enligt verkar det som att huvudpoängen med den är att den är gul och tål sjukdomar bra!?

Så här skriver den självutnämnda potatisspecialisten http://www.larsviken.se/shop/shop.aspx om Yukon Gold "En mycket välformad gul bakpotatis(?). Mjölig men ändå med bra kokegenskaper. Oval potatis med gul köttfärg."
Den som inte frågar får inga svar.

Gilius

Använder oftast Amadine eller Charlotte till väldigt mycket, det är en tunnskalig sallads/delikatesspotatis som smakar kanon tycker jag.

Köpte en sort som heter Mimi som är en liten rund röd potatis, en klar upplevelse denna sort men dyr och svår att hitta.

/gilius

Kari

Gilius: Amadine, Charlotte & Mimi, berätta mer! Fast/mjölig, vad gör Du på dom? Var går dessa att köpa?

Kari

Andreas: Jag är heller ingen potatiskännare.. Men Du äter väl? Förutom Din egna mandel, vad väljer Du då? Eller har Du mandel året om? Lyllo Dig isåf!

Tack för Yukon länken!

Gilius

Elka: Amadine & Charlotta använder jag till det mesta, mos (om jag inte har annat), råstekt, hela i ugn. Får en fantastisk mjuk konsistent och smaken är riktigt mycket potatis, oftast helt rena skal som inte behöver mycket jobb. Köper det oftast i Köpenhamn eller från någon grossist, i dagligvaru finns den i 1 kg-påsar oftast under namnet "Delikatesspotatis", detta kan dock vara flera olika sorter så kolla, pris 19.95:-. Jag spenderar gärna litet extra på potatis, blir så ofta besviken när man handlar i dessa stora boxar med omärkt potatis. När jag sa till om detta i min affär så satte de upp en skylt om att det  var Faxe i boxen, men har sett att de stod och hällde i andra sorter trots denna märkning. Vid ett annat tillfälle fick jag besked på att det var ointressant för mig som kund om vilken sort det var, det  räckte med att det var fast eller mjölig sort, när jag sedan skickade ett mail till kedjan, Hemköp, där jag frågade om det var deras policy med potatis kom det upp en skylt.

Mimi köpte jag direkt från http://www.larsviken.se/, han var på Kulturen i Lund och hade med sig en j-a massa potatissorter, den var blodigt dyr 50:-/kg men klar prisvärd om man vill unna sig något. Stekte dessa som de var i smör, först hög värme för en yta och sedan ned med värmen och på med ett lock så att de nästan blev ångade.


agnetasch

Här är en annan trevlig potatissida som man kan sitta o dregla över:
http://www.stubbetorppotatis.nu/
Klicka på Bildarkiv,PDF-arkiv o Potatismeny så får du en snabbguide vad de olika potatissorterna passar till för rätter.
(Kolla på Recept, de gör Mormors potatismos med elvisp :o)

Gilius

Jag vet inte om du läser vad jag skriver men en elvips skiljer sig ganska markant från hur en mixerstav behandlar stärkelsekornen i en mos.

/gilius

agnetasch

Ursäkta,jag kanske är en slarvig läsare men jag kan inte påminna mig om att du skrivit något om skillnadaden vad gäller mixerstavens o elvispens arbetssätt; båda bearbetar väl potatisen på ett kraftfullt sätt o "skrämmer" ut stärkelsen. När min man gör potatismos med elvispens turboläge ligger Motorsågsmassakern i lä ;D

mums

Prova Victoria, om ni ser den någonstans och tycker om fast potatis.

Andreas

Elka: förra året räckte den egna potatisen hela året men i år blev det sen sådd/missväxt så det räckte bara till ett par kok. Men visst äter och odlar jag rundpotatis också fast vad sorten heter minns jag inte...

Något som jag reagerar över efter att ha läst vad Elka, Gilius respektive Mums skrivit om olika potatissorter samt ha läst på min potatisspecialisten länk http://www.larsviken.se/shop/shop.aspx och Agnetas länk http://www.stubbetorppotatis.nu är att vi får veta mycket om färg och form och konsistens och om de är lätta att koka sönder och motståndskraft mot sjukdomar men ingen beskriver faktiskt hur de olika potatissorterna smakar! "God" är liksom ingen smak...

Eller jo förresten om "Anya" står det hos Larsviken "Smaken är lite nötaktig" och om Mandel hos Stubbetorppotatis "lite speciell i smaken". (Speciell brukar man väl annars mest säga när man vill vara artig och inte riktigt vill säga att något smakar dåligt... ;))

Finns det ingen riktig potatiskännarsida där smakerna beskrivs mer ingående, ungefär som vid en vinprovning? Eller smakar de flesta potatissorter så lika att det inte går att känna nån större skillnad?
Den som inte frågar får inga svar.

Gilius

Bra fråga Andreas, jag ställde den till han som driver Larsviken när han var i Lund. Han sa att de böcker som finns fokuserar mer på ursprung och odling än smak och kombination av mat. Kan ju vara att det inte ligger i de stora odlarnas intresse att folk börjar bry sig om smak och sorter när de bara vill sälja fast eller mjölig potatis. Detta skulle nog kunna vara ett uppslag till en bok om mat som verkligen behövs för en gångs skull.

/gilius

agnetasch

Jag kanske,kanske har hittat boken du söker gilius; "Jordens guld" en nyutkommen bok som ges ut av Svensk Potatis o säljs i första hand till deras medlemmar men även till andra:
http://www.svenskpotatis.se/index.html
"Förutom recept (av Fredrik Eriksson) kommer boken att innehålla tips&trix för smidigare, godare och roligare matlagning, lite historia, lite odling & kvalitet, lite sortinformation och mycket annat"

En annan glädjande nyhet; det verkar som om storodlarna börjat uppmärksamma Amandine, Swegro packar den i 2 kg-påsar nu, undrar var dessa påsar säljs, jag känner inte igen dom. Coop?

Gilius

Bra jobb, jag har frågat om boken och även amadinepåsen, hoppas på bra svar.

/gilius

Andreas

Får du tag i boken så berätta hemskt gärna om den är läsvärd Gilius!

Det är kul med alla potissorter, jag ska försöka börja lägga dem på minnet. På Ica finns nu fast potatis märkt "Folva" och mjölig potatis märkt "King Edward". Och jag köpte Folva trots att jag inte hade en susning om vad det är.

Nu vet jag, det är en ny dansk sort som tydligen ger mycket hög avkastning vid odling. http://www.lkfvandel.dk/folva.htm "Kvalitet god spisekvalitet, fastkogende med en god smag. Særdeles egnet til skrælning som fast spisekartoffel. Store knolde er velegnet til bagning, ligesom sorten kan anvendes til pommes frites og mos. "

Hmm ja vi får väl se när det blir till att provkoka. Hoppas verkligen inte potatisen jag köpte är fraktad hit upp till Umeå från Danmark.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Om världen är intresserad av ett potatistips så har jag ett; Frieslander, en KRAV-potatis jag köpte i 2 kg-påse på Hemköp (odlare Karin Svensson, Gotland)
Enligt alla listor är Frieslander en tidig, fast o gul potatis. Den Frieslander jag köpte (i december) var lätt mjölig o vit. OCH VÄLDIGT GOD. Den var god som nykokt o som kall. I kväll ska jag prova den som klyftpotatis o eftersom den har ett tunt o fint skal (utan en prick!)behöver jag nog inte skala den.

Andreas

Citat från: Andreas skrivet 2007-11-30 08:24
Finns det ingen riktig potatiskännarsida där smakerna beskrivs mer ingående, ungefär som vid en vinprovning? Eller smakar de flesta potatissorter så lika att det inte går att känna nån större skillnad?


Jag läste en Mia Gahne-artikel i min morgontidning i fredags apropå att 2008 är utnämt av FN till potatisens år, år hit och år dit, det går inflation i alla dessa dagar och år för allt möjligt men det som var spännande med artikeln var att Mia även berättade att det numera finns en potatisambassadör vid namn Kari Petterson (potatisodlare) som tillsammans med Richard Tellström (filosofie doktor i måltidskunskap vid restauranghögskolan i Grythyttan) har kartlagt potatisen smak. http://www.bt.se/lasvart/mat_och_dryck/knol-som-hyllas-med-ett-eget-ar(565150).gm

"Smakpanelen åt sig igenom en väldig massa olika sorters potatis under en hel vecka och kom till slut fram till smaker som kastanj, frysärter, kronärtskocka, paprika, smör och mandel." - precis det jag efterlyste här ovan!

Rapporten "Potatisens smakord - En pilotstudie om hur potatissmak kan beskrivas" finns här:
http://www.svenskpotatis.se/download/Rapport%20Potatisens%20smakord,%202008,%20Richard%20Tellstr%F6m.pdf

Elva potatissorter finns beskrivna, några exempel:
¤ Bintje: "Smak av kronärtskocka och lite grön frysärta, syrlig paprika och viss beska."
¤ King Edward VII: "Stor smak av smörig kastanj, liten mandel och valnöt, grön konservärta och syrlig spenat."
¤ Mandelpotatis: "Smak av söt solroskärna och pinjenöt, grön konservärta och viss vitpepprighet."
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Gusten, Kättilstorp, Gullan, Bredegård, Bjärsgård, Snöboll, Rosamunda, Amerikor, Ulster och Magnum Bonum är några av de närmare 200 sorters potatis som 82-åriga Hanna Biljer-Petersén i Bolum odlar samlar och bevarar.

"- Jag ångkokar alltid potatis. Då slipper de ligga i vatten och näringsämnena bevaras bättre, säger hon."

http://www.nlt.se/artikel.php?id=143431&avdelning_1=115&avdelning_2=40&avdelning_3=0
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Wow! Sicken pär-Lady! ;D

(sitter här och äter pulvermos & strömming..  :-[)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal