Hårdost

Startat av bryggens, 2008-01-29 19:30

Föregående ämne - Nästa ämne

bryggens

Är det fler  som tycker att det är svårt att få tag på en bra "vardagsost" med lite smak?
Köper man en prästost med beteckningen "mellan" så smakar den inte så mycket.
Vad är det som kännetecknar en ost som får kallas "mellan" istället för "mild" när det ofta inte är någon smakskillnad?

justrom

Vad tycker du om Kvibilles ostar då? Jag köper dem numera och tycker de är goda med smak. Sen köper jag inte samma typ varje gång utan varierar.

Mellan anger hur mycket fett de innehåller kanske?

Hasse

Bryggens, har du provat vällagrade danska ostar? Jag tycker att de är ljuvliga!

Doften kan verka avskräckande om man inte är van, men smaken är underbar.

Andreas

De som är märkta mellan ska väl vara lagrade längre än de som det står mild på men jag vet inte om det finns några regler för hur länge än ost som minst måsta vara lagrad för att få märkningen "mild", "mellan", "lagrad" och "extralagrad"..?

Jag håller med om att det är svårt att hitta bra ostar, jag brukar ofta gå på de som är extralagrade. Kostar mer men smakar också mer så man kan använda mindre åtminstone i teorin. ;)
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Inom ostarnas egna varumärke finns det ju regler på hur dom ska smaka men något gennerellt regelverk råder ej. Det är ju levande väsen och blir olika i olika sammanhang.
Om man vill ha en väsmakande ost är det bäst att smaka innan man köper eller lagrar själv.
Be din affär om ett smakprov även för packad ost om dom inte kan det byt affär.

/rolf
Matforum är bäst

justrom

Man skulle ha som i Frankrike. Hur liten butik än det var så hade de en ostdisk. Då var det inga problem att provsmaka.

Hittade förresten en artikel om Kvibille Herrgårdsost:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=548&a=699141
Den var dyr jämfört med vanlig Herrgård iaf. Men jag gillar den skarpt iaf.

Andreas

Bifogar en bild på en av mina absoluta favoritostar - Allerum vällagrad präst.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Allerum är god, det håller jag med om. Har ni sett deras nya ostar med whisky, rom o cognac? Ska bli kul att prova, speciellt rom-osten.

Mimmi

Det var ett bra tips på ost med lite smak - ska testas om jag hittar dom i mina butiker. Är det väldigt nya eller har det funnits ute ett tag?

Cohen

Om du söker ost med krut i måste man ju rekomendera klassikern Västerbotten!
Lite dyr kanske, men alltid god och synnerligen vällagrad.


Andreas

Cohen: När du sa ost "med krut" trodde jag du skulle säga Krutrök men ja Västerbotten är fin, jag besökte förresten http://www.ostenshus.com/ för ett par år sen, trevligt besöksmål men jag blev lite besviken på att de inte hade någon som helst fabriksrabatt, osten där var lika dyr som i butik.

Agneta: Hur gör man sådana där spritostar, i vilket steg i tillverkning tillsätts spriten? Och tillsätter man riktigt sprit eller är det bara nåt slags spritsmaksextrakt man använder?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Jag gjorde ost innan jul. Den penslas med Whiskey (cognac går bra också) varje dag. Så vänds den och blir så rund och fin. Behandlas som en liten bebis....

Andreas

Så man penslar bara ytan med sprit, blir inte spritsmaken bara på ytan då också?  ???
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Att pensla sin ost utvändigt med någon form av alkohol och tro att den ska dra åt sig denna smak i rimlig tid har jag svårt att tänka mig. Däremot kan man injektera osten som det heter. Tillvägagångsättet är enkelt, cognac el wiskey i en spruta och in med det i osten. En ost som blir väldigt bra är en god naturell cheddar som man själv sprutar. Lagras sen ett antal veckor. Tänk på om du ska meka med detta joux så måste du parfinera hela osten efter sprutningen,annars fins risken att du får in mögelsporer innanför den redan befintliga parafinen.
Här finns det ju utrymme för att exprimentera lite varför inte tugga lite med texturasgubbarna om detta hugg. lagras 6 till 10 veck. ;)

/rolf
Matforum är bäst

agnetasch

Citat från: roffekock skrivet 2008-03-11 11:06
Tillvägagångsättet är enkelt, cognac el wiskey i en spruta och in med det i osten

En sån whiskyost-tillverkning skulle jag nog kunna intressera mannen för; "en spruta för osten o en spruta för pappa" ;D

Andreas

:)

Tack för den bra beskrivningen Rolf! Men det här med mögel, är det verkligen nån risk om man nu injicerar sin ost med alkohol - borde inte alkoholen döda allt mögel?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

All ost som har parafin har en viss benägenhet att mögla om det blir hål på densamma därför är det bästa att försluta den igen, en enkel sak.
Om du tex har en vanlig billig hushållsost kan du prova på den och då kan du ju bara ta en bit glöm inte att försegla igen. Det går även bra att vacka om man nu är ägare till en sådan. Jag förstår dina tankar andreas men det är ett vågspel,jag har sett stora partier med tex prästost som möglat därför att man är mer o mer rest. i att använda konserveringsmedel i ost på gott och ont.Teststa och lägg en vanlig billig husshållsost på lagring minst ett år,garanterat smarrigt.
Tänk på att det är bäst att lagra osten på en träplatta och att du har en sval temp. Den ska vårdas ömt och vändas regelbundet.
Det här med ostlagring är en Digilo-hit där man kan använda sig av fantasin.
Sen kan du trimma dina ostar med snabbmarinering för att ytterligare "glassa"

/rolf
Matforum är bäst

justrom

Andreas: Jag köpte Allerum vällagrad präst för att testa. Men jag blev väldigt förvånad för den har ju inte alls samma starka smak som Kvibille eller t.o.m. Norrmejeriers prästost. Baserat på denna så köper jag ju hellre de billigare prästostarna. Något fel med osten eller skall den ha så där tam smak?

Andreas

Rolf: Tack (jag är lite sen med att läsa) - var får man då tag i parafin och hur gör man när man parafinerar?

Justrom: Svagare smak än norrmejeriers präst?! Nämen det måste vara nåt fel..!
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Parafin bör gå att köpa i en färgaffär den säljs  ofta som pellets som man kan smälta på svag värme. Sen kan du ta en pensel och måla på parafinet osten bör vara kyld i detta läget så parafinet fastnar på i detta fall osten.

/rolf
lycka till.
Matforum är bäst

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal