Restaurangbesök i Thailand - har du erfarenhet av sådana? Berätta!

Startat av agnetasch, 2008-03-01 10:36

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

[Edit: Om någon tycker att inledningen på denna tråd är lite märklig så beror det på att jag, dvs Andreas har flyttat ett antal inlägg från "Gnälltråden" till en egen tråd "Restaurangbesök i Thailand". Har du egen erfarenhet av restauranger i Thailand? Fyll gärna på!]

GNÄLLSPIKEN IS BACK
Aldrig mer Thailand!I alla fall inte södra Thailand!
Vad är det som får folk att åka dit år efter år efter år?
Sol o bad?Vi hade rejäla skyfall tre dagar av fjorton.Vågorna gick höga hela tiden;gick man i vattnet slogs man omkull o släpades iland med brallorna runt knäna o stora blåmärken på kroppen.Där hade man redan kliande märken av manetbitar som vattenskotrarna malt sönder.
Vänliga människor?Ja så länge du gjorde vad du skulle som turist, tackade du artigt nej till något fånigt erbjudande t.ex en gratis(?) visning av ett skrädderi fick du fingret.
Rikt djurliv?Ja om man till det räknar drogade tigrar,mentalt störda burapor,uttråkade elefanter o hundar utan ben o nosar men med gott om skabb.Den mänskliga vänligheten sträcker sig inte till djuren.
Shopping?Ja om du inte har tillräckligt med solkepsar,sandaler o t-shirts är detta himmelriket.
Dessutom gjorde vänstertrafiken o den rent allmänt galna trafiken att man inte hade lust att hyra bil o se sig om på egen hand.Den vanligaste trafikregeln;ser du ett backkrön, kör om!
Nej man fick snällt hålla sig runt hotellet där hälften av gästerna låg i skuggan vid polen,bleka o magsjuka,kliande på sina stora infekterade myggbett (tack,AMC isbalsam för hästar som räddade oss undan den klådan) nysande o hostande lungorna ur sig (för lågt ställd aircondition) ivrigt längtande efter den långa o obekväma resan hem.
Jag åkte dit under protest(det var mannens önskeresa) o jag fick tyvärr många förutfattade meningar bekräftade.Men ok,vill man resa till ett ställe som är en kombination av Florida o Skara sommarland är det perfekt.Besvära dig inte med att lära dig någon thailändska,det är nästan bara svenskar du möter.Rödbrända, högljudda svenskar som spelar kolonialherrar på det mest pinsamma sätt.
Maten är ett kapitel för sig, det tar jag i en annan tråd.
Nu är jag bara lycklig över vårt Sverige; vilken frisk luft!Rent gott vatten i kranen!Mjuka sängar!Falukorv o stuvade makaroner(efter rundfrågning var det vad folk längtade mest efter i Thailand) o fr.a ingen dj-a VATTENMELON morgon, middag, kväll.

Andreas

Välkommen tillbaka, vi har verkligen saknat dig och ditt gnäll! Jag har försökt gnälla lite rent allmänt men inte riktigt lyckats fast efter den där salvan har du kompenserat för åtminstone en veckas frånvaro! :)

Fingret, allvarligt talat det trodde jag inte, var det infödda Thailändare som gjorde så..? Närmare bestämt var i Södra Thailand var du?

Och hundar utan nosar..?  :o
Den som inte frågar får inga svar.

jelvis

Oj, hahahaha!

Jag förmodar att du åkte charter? Låter som min resa till Kanarieöarna iför 10 år sedan men då var jag å andra sidan mest där för att grisa runt.

Jag är dock mest nyfiken på vad en konservativ svensk tyckte om maten?

roffekock

agnetasch. Vilket jubel du ställer till med, vi skrattade så vi låg dubbla, över din makalösa recension av sönderbrända Svenskars senaste paradis. Det stämmer så in i bomben väl,så länge du håller käft och håller dej inom området så är allt frid och fröjd.Och du é inte myggen värre än så ;D ;D

ps  i  vilket fall så ska du vara välkomen hem till Svedala igen. Här är det guld och va. Och framför allt ORDNING PÅ TORPET

/rolf
Matforum är bäst

kryddburken

Välkommen hem Agnetasch!

Låter som en riktigt hejdundrande givande resa!!  ;D
Skönt att ha dig tillbaka med en sån resumé, du förtydligar helt klart mina redan förutfattade meningar!!! Men är såklart väldigt nyfiken om deras matubud kan väga upp det hela... eller inte?!

agnetasch

Tack roffekock för att du håller med mig, det verkar inte vara politiskt korrekt att kritisera Thailand men vid min ålder kan man med att säga sanningar o inte bara springa med flocken.
Eftersom det var första gången i Thailand åkte vi charter för att sondera terrängen för eventuella återbesök(haha) Vi åkte till det turisttäta Phuket, Karon beach,vilket kan förklara några av resans nackdelar men inte alla; myggorna t.ex kan väl inte vara dresserade att anfalla just turister?
Det är ju många som flyttat till Thailand från grannländerna för att ägna sig åt turistnäringen,kan vara dom som var otrevliga,vad vet jag,men det var i Thailand det hände.
Den noslösa hunden såg jag bara på håll,sedan flydde jag för att slippa se mer av den så några detaljer kan jag inte ge mer än att överkäken var krossad.
Som konservativ svensk (som inte köper allt rakt av bara för att det är trendigt) uppskattade jag inte all thaimat. Att morgon, middag, kväll äta samma sak; ris o gryta är ju bara för trist i längden. Att det sedan är samma kryddor i hela tiden gör inte saken bättre o det kladdiga vita parfymerade riset är ingen höjdare när man vant sig vid fullkornsris. En buffé med mat från mellersta Thailand var riktigt hyfsad men den kostade därefter. Överhuvudtaget var det inte billigt med mat på restaurang (om man inte ville äta på ställen som såg ut som kombinerade restauranger o bilverkstäder där mysbelysningen bestod av ett lysrör på högkant, ställen där blekfeta backpackers satt o försökte smälta in i miljön) Lunchpriserna kunde vara som i Sverige o på kvällen gick det på 100-600 kronor inkl en öl. Och varför måste allt vara så våldsamt starkt? Inte en trevlig, värmande styrka man känner i munhålan utan en vidrig svidande känsla i halsen;man vet inte om man ska spy eller börja gråta.Mannen  som är lite förtjust i stark mat fick ofta frågan av mig om maten var god, lika ofta svarade han:"Jag vet inte,det är så starkt" Är man inte eldslukare är man hänvisad till "nära-maten-upplevelser"=turistmat; ogrillade grillspett, knastriga brödsnitzlar, skosule-entrecot o sunkig pommes. Jag förstår varför de svenska restaurangerna alltid var fullsatta, där fanns den bästa maten alla kategorier; kött, skaldjur, falukorv o thaimat.
En av de första dagarna köpte jag currypastor i olika färger, men det kommer att dröja ett tag innan jag lagar något av dem, näsborrarna måste få vila sig ett tag från thailukten. En väldigt bra slev o en islåda med lock inköpta i samma affär har jag dock redan stor glädje av. Sleven använder jag till STUVADE MAKARONER ;D
PS en riktigt äcklig liten rätt var vårrullarna. De var fyllda med glasnudlar o efter en stund när de svalnat smakade de inget, man fick bara en känsla att man bet i en tub med maskar :-\

kryddburken

*skrattar gott*

Vilket fynd Agnetasch!!
Reser till thailand och kommer hem med en slev för att användas till stuvade makaroner!!
Låtersom det skulle kunna vara jag själv! *S*

annamaria

Jag skrattar inte alls. Jag som fullkomligt älskar "thaimat" från diverse thaihak i Sverige. Jag älskar stark mat, jag älskar de där grytorna med smak av lime och citrongräs, jag älskar det parfymiga riset, ja till och med det som mina barn kallar HÅRRULLAR (inte mask utan hår) älskar jag. Jag som trodde att Thailand skulle vara mitt mat-paradis på jorden. En hård klump har fastnat någonstans i brösthöjd. Usch jag som drömt så...

crlhrv

att åka till phuket och karon gör faktiskt inte landet rättvisa, det är rätt trist där nere. vi var just där 2001 och jag vet inte om det var "mindre" turistigt då men då vi var två killar som åkte fick vi nästan armarna avslitna av inkastare och prostituerade som drog i oss, verkligen drog alltså så vi blev ritkigt förbannade. däremot har bangkok, norra thailand och vissa av öarna på både väst- och östkusten en stor dragningskraft på mig.

det låter som du hamnade i den tragiska chartermardrömmen, och den tar inte hänsyn till vilket land du åkt till.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

annamaria: var inte orolig, Thailand ÄR ditt matparadis på jorden, det uppfyller alla dina våta matdrömmar. Det är bara jag som inte står ut med att äta thaimat i två veckor.
crlhrv: innan vi åkte fick vi rekommendationer att åka till Phuket:"Där är jättebra" När vi kommer hem o klagar får vi veta att vi varit på fel ställe. Suck. Fast vi träffade folk därnere,någon slags ny kategori; medelålders lyxbackpackers som hade varit på många olika ställen o de var rejält missnöjda med vissa platser o tyckte att Karon var paradiset i jämförelse (!?)
Jag har inget emot badorter, service o infrastruktur brukar vara bra o man smälter lätt in (man är inte lika uttittad o påpassad som när man är ensam vit på Himmelska Fridens Torg) På de flesta turistorter brukar man kunna slinka undan o själv upptäcka gömda pärlor,både vad det gäller sevärdheter o mat men det gick inte här, dels var det problem med att själv ta sig fram o dels hade man första dagen sett sevärdheterna:strand,ö,djungel,elefant o tempel ;)

Andreas

Att maten var så dyr förvånar mig, hur såg klientelet de ut på de ställen ni åt - bara turister eller fanns det nån lokalbefolkning där?
Den som inte frågar får inga svar.

jelvis

Citat från: annamaria skrivet 2008-03-01 21:50
Jag skrattar inte alls. Jag som fullkomligt älskar "thaimat" från diverse thaihak i Sverige. Jag älskar stark mat, jag älskar de där grytorna med smak av lime och citrongräs, jag älskar det parfymiga riset, ja till och med det som mina barn kallar HÅRRULLAR (inte mask utan hår) älskar jag. Jag som trodde att Thailand skulle vara mitt mat-paradis på jorden. En hård klump har fastnat någonstans i brösthöjd. Usch jag som drömt så...


Som crlhrv och agnetaasch skriver så behöver du inte oroa dig. Thailand är ett fantastiskt matland. Jag har inte hört någon jag litar på som tycker om Phuket annat än lite äldre släktingar som vill åka bort och ta det lugnt i solen och dricka drinkar. Annars har jag bara hört att det ska vara ruggigt. Överprisat och överkommersialiserat.

Men jag är egentligen fel person att bedöma badorter, jag avskyr turistgetton, jag vill helst inte träffa några skandinaver, jag vill inte äta svensk mat och jag är för rastlös för att stanna på samma ställe i flera dagar om det inte är en storstad.

Åk inte charter och ta dig runt på egen hand, det är hur lätt som helst i Thailand. De bästa restaurangerna är ofta hål i väggen där lokalbefolkningen äter själva. Den mat de serverar utlänningar är vanligtvis inte särskilt stark med thaimått mätt, de stryker den mesta chilin när de serverar oss med lägre toleransnivå.

Jag hade inga problem annat än vid ett tillfälle när jag på en liten lokal restaurang insisterade på att få äta det starkaste de hade på menyn. Tänk dig en liten sallad där en tredjedel (jag överdriver inte) består av hackade gröna birds-eye chilis, en tredjedel grön sallad och en tredjedel råa vitlöksklyftor. Fyy.... För att inte tala om hur det var 24 timmar senare.

agnetaasch: Tråkigt att du inte gillade maten speciellt mycket. Låter extreeemt överprisat alltihop. Mina bästa matminnen var ofta från små, små restauranger eller jättevräkiga restauranger på fina hotell. Inte ens de sistnämnda brukade vi spendera så mycket pengar på som 600:-. Antingen är Phuket dyrare än  Bangkok eller så har det gått upp rejält sedan jag var där 2002.

Undrar om du inte skulle uppskatta maten i Kambodja mer. Det påminner mycket om det Thailändska köket fast de är lite försiktigare med chilin. Det är de även i Vietnam, förresten.

Var det förresten färska vårrullar? Det tycker jag mycket om men man brukar få till en ganska spicy dippsås.

Roliga inlägg, de får mig att tänka på den där klassiska "Monty Python" - sketchen när Eric Idle kommer in för att boka en resa. :)

http://youtube.com/watch?v=TcTFAMwgG64


agnetasch

Citat från: jelvis skrivet 2008-03-02 21:06
lite äldre släktingar som vill åka bort och ta det lugnt i solen och dricka drinkar

Det kallas semester, hört talas om det? ;) Populärt bland folk som har begränsad ledighet o inga myror i brallan.Skämt å sido, jag ser ingen nackdel med att åka charter när man ska till ett ställe o inte vill fixa med transfer själv eller springa gatlopp för att hitta ett billigt råtthål att bo i. Man MÅSTE inte umgås med medresernärerna, äta i flock eller följa med på arrangerade utflykter. Jag har provat på lite av varje så nu väljer jag det bekvämaste utan att skämmas.
Priserna har gått upp i Karon, vi jämförde med grannen som var där 2006 o väldigt många saker kostar dubbelt så mycket nu. Man dumpade väl priserna då tsunamiförödelsen var stor men nu är det fullt pris för faranger. Notan på 600 SEK gällde två personer; två gin fizz, en stor Singha,en sodavatten o två thaibuffé. Maten på "hål-i-väggen"-ställena var ju betydligt billigare; 20 SEK/port men då var det rätt små portioner. Dessutom har jag den egenheten att jag inte vill äta på skitiga vaxdukar på semestern (eller annars)
Jag har arbetat ihop med många asiater o de har i regel tagit med egen mat för att slippa den "äckliga" svenska maten. Av alla de olika köken jag fått smakbitar av tror jag att det är det indonesiska jag tycker bäst om; Bami goreng är en höjdare!
På tal om asiatiska kök så vimlade det av japanska restauranger i Phuket, en del kliniska ställen där personalen bar munskydd. Där var fullsatt med japanska turister, de verkade inte heller att uppskatta thaimat ;)   

annamaria

Den där salladen låter väl bra även för mig tror jag. Vad skönt att jag kan fortsätta drömma då. Jag ska bara äta från "hål i väggen" och på en och annan skitig vaxduk så blir det nog bra då. Strunta i Phuket också.

agnetasch

För att undvika missförstånd o för att förtydliga vad just jag menar med lyxkrogar o hål i väggen så har jag snott några bilder från mannens osorterade material:
Bild nr 1 är från 600SEK-restaurangen,på borden är bara lite sallad, sedan följde 50 m mat.
Bild nr 2 Hål i väggen i Patong.Gatan framför var för trafikerad för att forcera för att få bättre bild.Men nog skymtar man lite vaxduk inne i dunklet? ;)

Andreas

Fina bilder! Men var är hålet i väggen, jag ser bara en massa parasoller framför ett tält..?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

jelvis

Citat från: agnetasch skrivet 2008-03-03 12:40
Det kallas semester, hört talas om det? ;) Populärt bland folk som har begränsad ledighet o inga myror i brallan.Skämt å sido, jag ser ingen nackdel med att åka charter när man ska till ett ställe o inte vill fixa med transfer själv eller springa gatlopp för att hitta ett billigt råtthål att bo i. Man MÅSTE inte umgås med medresernärerna, äta i flock eller följa med på arrangerade utflykter. Jag har provat på lite av varje så nu väljer jag det bekvämaste utan att skämmas.
(...)
Jag har arbetat ihop med många asiater o de har i regel tagit med egen mat för att slippa den "äckliga" svenska maten. Av alla de olika köken jag fått smakbitar av tror jag att det är det indonesiska jag tycker bäst om; Bami goreng är en höjdare!
På tal om asiatiska kök så vimlade det av japanska restauranger i Phuket, en del kliniska ställen där personalen bar munskydd. Där var fullsatt med japanska turister, de verkade inte heller att uppskatta thaimat ;)   


Det var inte menat som kritik till dig, mest lite tips till annamaria. Semester har vi ju gott om i det här landet och man kommer långt på sina fem veckor. Låt var och en semestra som den vill, själv hade jag tyckt att det var slöseri på tid att åka halva jorden runt för att sitta på Sunwing som var och varannan svensk gör.

Jag tillhör dock redan kategorin lyxbackpacker (träffande ord), även om jag inte är medelålders. Finns ju ingen anledning att bo och äta snålt om man inte behöver det. Jag vill äta gott på min semester och prova allt! ;-)

Indonesiskt låter spännande, jag har ingen erfarenhet av det själv mer än att jag har ätit Bami Goreng i svenska personalmatsalar. Förmodar att det är ungefär lika indonesiskt som svensk kinamat är kinesisk.

agnetasch

Hör o häpna, nu ska jag t.o.m vara lite positiv, två restauranger i Karon var riktigt hyggliga:
Bild 1 från grillen på Andaman Sea Food, kycklingen uppe till höger är min.
Bild 2 restaurangen bredvid vårt hotell, där var svalt o skönt,fläktade från havet som låg strax bakom bilarna.
Båda ställena hade lite blandad mat, en fördel om man är fler i sällskapet o alla inte gillar thaimat(gissa vem ;D)

agnetasch

Annars kan man äta på gatan (Bild 1) eller på marknaden (Bild 2)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal