Lergryta blötläggning?

Startat av hoff, 2008-08-31 18:23

Föregående ämne - Nästa ämne

hoff

Hejsan, jag fick en lergryta i present och tänkte göra en kycklinggryta idag. Men jag har läst lite olika på hur länge lergrytan ska ligga i blöt innan användning. För det mesta står det 20-30min, men har läst så mycket som att den ska ligga i blöt ett dygn innan första användningen. Lite jobbigt att hinna med det idag då=).
Hur ligger det till??

/Christian

annamaria

30 minuter räcker fint! berätta hur det blev! Gärna receptet också.... ;D

hoff

Tog det säkra före det osäkra så nu kommer den ha legat i blöt nästan ett dygn när jag kommer hem:). Hade ju varit snopet om den sprack:). Återkommer med bild o recept=)

Helge

En gammal tråd men dagsaktuell för mig!
Blötläggng är inget större problem, då är det värre att göra ren lergrytan. Den blir missfärgad och det är svårt att få bort fastbränd mat och även lukt. Någon som har bra tips! Tänkte försöka med att hälla vatten i den och ställa i ugnen som när jag lagade mat iden. Är det en bra metod? Tacksam .....
/Helge

rbiake

Jag har använt lergryta länge. Bara borsta ur den med diskborsten och riktigt varmt vatten. Inget mer. Missfärgning spelar ingen roll.
Jag brukar fylla gryta och lock med vatten när jag börjar med ingredienserna och då har det gått cirka 15 minuter när det är dags att ladda grytan
med grejor. Det funkar.

Andreas

Jag trodde man alltid hade såpass med vätska och sån temperatur i en lergryta att det aldrig bränner fast? Vad är det för något som brukar bränna fast för dig?

Citat från: Helge skrivet 2014-12-01 17:01
Blötläggng är inget större problem, då är det värre att göra ren lergrytan. Den blir missfärgad och det är svårt att få bort fastbränd mat och även lukt.
Den som inte frågar får inga svar.

Trasp

För att rengöra en (använd) lergryta, lägg den först i blöt (30min), häll i kallt vatten från kranen, häll i lite ättika, sätt på locket, ställ in lergrytan i en kall ugn och låt det koka en stund så blir den pigg att laga mat i igen.

rbiake

Jag diskar ur grytan med varmt vatten med diskborsten. Thats it !

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal