Bbq-grillad hel 2,6 kg benfri karré (varning många bilder)

Startat av Sweber, 2007-07-09 13:59

Föregående ämne - Nästa ämne

Sweber

Ok, då kör vi. En varning först, det är många bilder.

Vi börjarmed råvaran. Det blev denna gång en benfri karrestek på drygt 2,6 kg som låg och skramlade i frysen. Den är väl tinad och rumstemererad innan jag lägger den i grillen.Jag började redan vi 7.30-tiden på morgonen med att lägga Mesquit-spånen i blöt.När jag bbq-grillar brukar jag lägga briketterna på ena sidan i grillen. Syftet med detta är att få en låg temp och att köttet bara ska bakas med varmluft. Denna gången beslut jag mej för att prova något nytt, jag täckte in den delen av kolgallret där jag inte skulle ha briketter, med folie. Min förhoppning var att få mer av luften som sugs in i botten på grillen, att passera genom glöden och därmed få lättare att reglera flödet/tempen.En mellanvägg av alufolie tillverkades och hängdes från grillgallret ner mot kolgallret. Detta för att skärma av strålningsvärme från glöden.
Alla briketterna som användes denna gång, var redan begagnade och hade använts minst en gång tidigare till karrekotletter kvällen innan. Det är därför som det kan se ut som om det redan är glöd på bilden ovan. Nu när briketter och folie är på plats, är det dax för droppfat,de blötlagda spånen och gallret. Klockan är nu drygt 8.30.Under tiden har jag valt ut de 15 största briketterna och tänt i lilla tändröret. Det tändröret är betydligt mindre än Webers och lämpar sig för små glödmängder. Tyvärr är kvaliten urusel, röret är nyare än Weber-röret, men redan gravt rostskadat. Fast det var ju billigt...(Landmann, tror jag)När briketterna är så här fina, lägger jag dom överst i grillen.
Köttbiten är ingniden med olja och kryddad med vitpeppar och grillkrydda.Allt är på plats och det är dags att stänga locket. Klockan är nu strax före 9.00.Jag har ännu ingen termometer i köttet, erfarenheten säger att om jag lyckas hålla nere temperaturen i grillen, behöver jag ingen köttermometer än på flera timmar. Dock är det livsnödvändigt med en termometer som kan hålla reda på tempen i grillen.Just denna är trådlös så jag slipper gå ut i regnet för att kolla tempen. Det är perfekt temp, stabil och låg, 113 grader. 125 är larmtemp, jag vill varnas för när det börjar bli för varmt. Detta för att kunna minska på draget med spjället innan glöden blid för intensiv. Om glödmängden blir för stor är det ett h-vete att sänka tempen. Resultatet brukar bli att det vill slockna helt. Det är därför som jag lägger glöd överst på otända briketter. Glöden sprider sig långsamt nedåt och det är aldrig så många briketter i taget som brinner.Det verkar som om min folie i botten på grillen ger önskat resultat. Jag har aldrig varit med om att tempen har varit så låg och stabil när jag bbq-grillat förut. Ibland kan det gå över en timma innan man behöver gå ut och justera. Man får dock inte glömma att fylla på lite vatten i det lilla alutråget ovanför glöden. Det kokar bort på ett par timmar, ibland snabbare om man får för intensiv glöd.

Nu har det gått två timmar, köttet har börjat dra ihop sig och ytan har antagit en rödaktig ton från röken. Köttet är inte rått på utsidan, det bara ser så ut.4h och fortfarande inget behov av köttermometer.6h, bilderna gör inte verkligheten rättvisa. Man börjar se att köttet har legat på ett tag.När köttet har legat på i ca 9,5h har tempen i köttet stigit till 71 grader. Perfekt temp tycker jag idag och bestämmer mej för att gästerna inte ska behöva vänta längre.
Köttet sveps in i folie och får vila i ca tre kvart medan gästerna mumsar på förrätten, fetaostskivor med tomat, röd chili, vitpeppar och olivolja , inslaget i foliepaket och värmt på grillen.
När köttet vilat, ser det ut så här när det skärs upp.
Jag har under dessa 9,5h inte fyllt på bränsle någon gång. Tempen låg mellan 105 och 115 nästan hela tiden. Vatten i alutrågen fylldes på ca 4 ggr. Medan köttet lagades till han jag bland annat med att äta frukost, städa lite, koka två tomatbaserade såser, röra ihop två yoghurtbaserade såser, fixa sill och potäter till lunch, åka och handla lite mm. Dvs tack vare att tempen höll sig jämn och fin, behövdes ingen ständig passing utan det räckte at titta till det hela ett par gånger i timman. Jag funderar på att låta en plåtslagare fixa en rund plåt med en uppvikt kant som kan ersätta vägg och botten av alufolie.

Gick det då att äta? Ja, det var fantastiskt mört och saftigt med markant röksmak i kanterna. Med såserna och ugnsbakade potatisklyftor med rosmarin på blev det mycker uppsakttat av våra gäster. Det tar en stund och kräver lite planering, men när man lyckas är det en stor "ego-boost". ;D
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Andreas

Tack så mycket för den fina bildserien, mycket informativt och inspirerande!

9,5 timmar utan brikettpålägg, oj, det var länge!

Få se nu om jag förstått rätt: Du använde alltså bara begagnade briketter. Underst låg otända briketter som du la 15 stora ordentligt glödande briketter på och sen fick glöden sprida sig nedåt. Korrekt?

Vilket fabrikat på briketterna använde du?

Hur mycket briketter hade du där totalt uppskattningsvis?

Lägger du på mer spån allteftersom?

Ligger köttet på samma sätt hela tiden eller roterar du det något?

Hur mycket hamnade i droppfaten? Kan man använda det som hamnar där till något?
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

Hm, puh, jisses, en sån massa frågor.

Ja, du har förstått rätt.
Fabrikat, Heat Beads (Weber) så klart. De är dom enda som jag har testat som är så hårda att man kan tända om dom i tändröret utan att det blir pulver av alltihop.

Jag brukar fylla tändröret(Weber) när jag grillar, först med de överblivna från förra gången och sedan toppa upp med nya. Detta var alltså ett helt rör med gammalt och nytt som sedan hade använts en gång till kotletter. En gissning är ca 3/4 rör.

Inga fler spån efterhand. Man kan nog använda större mängd spån är jag gjorde, jag vill inte ha för kraftig röksmak. Jag har läst att det inte är bra med för mycket spån, det kan bli en bitter röksmak som inte är god.

Köttet fick ligga helt stilla under grillningen.

I droppfatet hamnar en del fett, men då tempen är så låg blir det inte mycket. Dessutom hamnar de en del aska från briketerna där. Jag använde aldrig det till något. det på minner mej om att jag måste ta hand om droppfaten och alufoliet i eftermiddag när jag kommer hem från jobbet. Glömde det igår.

Efter att jag tagit av köttet från grillen, makade jag ihop glöden och la de briketter som inte hade antänds på glöden och öppnade spjället max. Innom 10 minuter hade jag 180 grader och kunde värma förrätten. Jag gissar att jag hade kunnat hålla den tempen i en dryg halvtimme till en timma innan det brunnit ut. Jag vet att dessa briketter är otroligt bra till sånt här, jag har använt dom förut. Men jag ahr aldrig lyckats hålla så låg och jämn värme under så lång tid tidigare och jag tror att mitt trick med folie i botten had bidragit till detta. Bättre kontroll på luftflödet ger bättre kontroll av glöden. Nu var detta första gången så det kanske inte går lika bra nästa gång. Det är det som är så spännnde med kolgrillar. (notera kängan mot gasolgrillen  :D)
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Andreas

(Flyttade denna fina bildserie till egen tråd så blir det lättare att hitta den sen.)

Tack för svaren Sweber, mycket värdefull info där!

Edit: tog bort fråga om tempreglering som jag lyft ut till egen tråd.
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Underbart Sweber!. En mycket bra och pedagogisk beskrivning och fina bilder till.
Den uppskurna steken ville man genast sätta tänderna i när man såg bilderna.... Yummmy  :P.
Förmodligen har du lyckats värva fler personer till bbq världen nu  ;D.

Rob


Kari

Snyggt jobbat bilder och text Sweber! Rena rama grillskolan! Mycket imponerad!
Grattis till "ego-boosten"!Sweber

Tack. *rodnar klädsamt* Nästa gång ska jag prova att ha mer kryddning och kanske även moppa köttet.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Dennis Lundin

Du hade nog inte dött (eller du kan kanske göra det) om du gjort rent gallret lite. ;)
Ser riktigt gott ut! Själv använder jag webers briketter som har en brinntid på ca 3 timmar. Dom kan utan problem tändas om och jag använder tändrör precis som du när jag tänder dom. Fungerar dåligt med något annat. Dom är hårda som sten!

Indirekt värme är ju det bästa. Hade jag vart dig hade jag även blötlaggt lite hickorysppån och sedan packat dessa i lite folie och pickat hål i. Sedan lägger du detta paket över briketterna bara. Ger en härlig röksmak. :)

Själv grillar jag på en weber 56diameters klotgrill, tror det var 56cm i alla fall den större modellen är.

Sweber

Citat från: Chilihouse.se skrivet 2008-04-25 14:24
Du hade nog inte dött (eller du kan kanske göra det) om du gjort rent gallret lite. ;)
Ser riktigt gott ut! Själv använder jag webers briketter som har en brinntid på ca 3 timmar. Dom kan utan problem tändas om och jag använder tändrör precis som du när jag tänder dom. Fungerar dåligt med något annat. Dom är hårda som sten!

Indirekt värme är ju det bästa. Hade jag vart dig hade jag även blötlaggt lite hickorysppån och sedan packat dessa i lite folie och pickat hål i. Sedan lägger du detta paket över briketterna bara. Ger en härlig röksmak. :)

Själv grillar jag på en weber 56diameters klotgrill, tror det var 56cm i alla fall den större modellen är.


Jag borstar gallret på ovansidan innan jag lägger på något kött, men undersidan blir inte rengjord så ofta som den kanske borde. det intressanta är att trots att jag inte sköter mitt galler riktigt enligt instruktionsboken så är det blank och fint under sotet och smutsen. Det rostar väldigt långsamt. Jag har haft denna grill sedan 2001 eller 2002 och den är välanvänd.

Jag använder enbart Heat Beads bricketterna som säljs under namnet Weber. Jag antar att det är samma som du använder. Problemet är att till i år har dom bytt leverantör, det verkat vara tyska briketter i Weberpåsarna iår. Hoppas att dom är lika hårda.

Min grill ÄR en 56 cm (22 1/2 ") Weber One Touch Gold, men förra sommaren tröttnade jag på den låga arbetshöjden och byggde in den i ett trädgårdsbord.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Dennis Lundin

Ja jag köpte faktiskt precis på mig en 10kg påse med just dessa nya weberbricketter, har dock inte provat dom än. Har en påse kvar från ica som var rena skämtet, men har järnia stängt och man varit orutinerad nog att glömma köpa innan får man lida. :)

Sweber

Citat från: Chilihouse.se skrivet 2008-04-28 19:25
Ja jag köpte faktiskt precis på mig en 10kg påse med just dessa nya weberbricketter, har dock inte provat dom än. Har en påse kvar från ica som var rena skämtet, men har järnia stängt och man varit orutinerad nog att glömma köpa innan får man lida. :)


Aha, spännande. Jag har en kvar av dom gamla men jag är mycket nyfiken på den nya. Jag läste på förpackningen att dom ska ha tom lite högre energiinnehåll än Heat Beads. Återkom gärna med mer info när du provat dom. Jag är annars inne på att försöka hitta några av dom gamla påsarna innan dom tar slut helt. I början av förra sommaren köpte jag 4 påsar på en gång på K-Rauta, mest för att slippa köpa nya så ofta. Gissa om folk tittade på mej och jag fick faktiskt frågor från folk i kön varför jag köpt just den sorten som är så mycket dyrare än Landmanns (per påse, knappast per grillning), och varför jag köpt så mycket. "Vad vet han som jag inte vet"
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

roffekock

Jag har jämfört dom båda och först tyckte jag att dom gamla orginal (Heat Beads) var bättre men nu efter att provat de nya ett tag så tycker jag att dom är snarlika. Att folk glor när du köper grillbriketter kan du bara vara glad för du är en god ambassadör för Bricketter med tryck i.
Och framförallt en god kund för den Judiska familj som äger Weber i USA.
Vad tror du att folk gör när jag kommer med en hel varuvagn full,vi köper nämligen våra påsar där vi befinner oss och konsumerar mer än 300 kg /år.
Orsaken till att vi gör sådana inköp är att det finns inga rabbatter hos Weber oavsett om du köper pall eller en påse >:( Men det kostar att ligga på topp.
Ingen kolmila i ditt område?

/rolf numera kock
Matforum är bäst

Dennis Lundin

Jag har också provat dessa nu. Klart godkända, tror inte det är så stor skillnad från dom tidigare. Och är inte dessa billigare? 119kr betalade jag för 10kg. Känns som dom kommer räcka en bra bit in på sommaren.

Klangen när dom laddas i tändröret är samma som tidigare. :)

Sweber

Det låter bra. Med dom priser jag sett så är kilopriset precis lika. 7kg för 99kr och 10 kg för 119kr. Eller så har jag gjort en matematisk groda i huvet.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Kurtson

Riktigt trevlig bildserie / instruktion...
trotts nyss ätit frukost och är på G till jobbet så blir man sugen

Dennis Lundin

Jo stämmer nog Sweber. Blev nog mest glad att det var 10kilo i stöten, slipper man bära så många säckar. :D

Kurtson

Citat från: Chilihouse.se skrivet 2008-05-11 11:18
Jo stämmer nog Sweber. Blev nog mest glad att det var 10kilo i stöten, slipper man bära så många säckar. :D

Är det bärandet du ogillar så kan man beställa hem en pall i taget....de tar ju slut till slut i alla fall...
;D

Sweber

Hej Kurtsson, du förstår vad jag behöver en locktermometer till nu? :D
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Kurtson

f-n har ju glömt att kolla priset... messar mig själv på jobbet och återkommer.... :-)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal