Ska grilla och behöver lite råd om tillbehör.

Startat av Skogis, 2018-07-27 08:19

Föregående ämne - Nästa ämne

Skogis

Om 2 veckor ska jag grilla på en fest med 40 gäster. Festen har vikingatema så mitt förslag var grillade revben, kokta rotsaker i buljong och surdegsbröd, vilket festarrangören tyckte lät bra.

Revbenen är inga problem bortsett från grillningsförbudet men kokta rotsaker i den här värmen är inge kul, borde det inte kunna funka med en kall rotsakssallad istället?
Ska jag göra med vinägrett eller med majjo?
Det får väl bli en potatissallad med iblandade rotsaker, kall kålrot kan väl lätt bli lite sträv?
Kommer att göra lite utfallsprover men förslag emottages med glädje.

Funderar på ugnsbakad hel gul lök som tillbehör också, mest för att det är så gott.

agnetasch

Kall rotsakssallad med majonnäs låter som coleslaw. Det vore väl inte fel? Helst med äpple som var vanligt på vikingatiden. Ugnsrostade hela oskalade småpotatisar till är gott o sköter sig själva.

Skogis

Har inte ens funderat på coleslaw, men det är inte dumt. äpple ger ju lite krisp och syra så det kan vara intressant.

Potatisen låter också gott men hur fasen värmehåller jag den?
Den kommer att gå åt 10kg revben och jag gissar på motsvarande mängd rotsaker, släpper dom bara grillningsförbudet klarar jag det med min wok men annars får jag nog sikta på kall sallad som tillbehör.
Sallad på ugnsrostad småpotatis? Får nog prova det för det lät gott :)

agnetasch


Skogis

Var inne på Arla imorse men dom var ute och mjölkade enligt bilden som visades :)
Det är inte ofta man blir glad när sidan man söker är nere.

Den rostade potatissalladen blir en bra grund att börja på och coleslaw blir det nog också. Tackar!

Var precis och hämtade revbenen, 11kg bogrevben med mycket kött blev det så gästerna lär bli mätta. Funderar på att rimma köttet för att få det saftigare, men har en aversion för socker i laken. Vet inte varför men får väl krypa till korset och följa ett recept med både salt och socker den här gången. Eller rättare sagt titta på ett recept och utgå från det.

Det får det väl bli att jag kokar eller lågtemp steker revbenen hela i ugnen, för att sen skära upp köttet i lagom bitar för att ha 2-3 bitar/portion och slutligen grilla på dom när det är dags (ja om man får alltså) annars får det bli en sväng till i ugnen. Skulle ju faktiskt funka med kalla revben om det kniper. Det är inte mycket fett på dom.

Agnetasch.
När du kallröker lax, använder du både salt och socker innan rökningen? Jag har bara strött över rejält med grovsalt på laxsidan och har varit nöjd med resultatet fram till nu, men jag har börjat vackla och kanske ska testa med lite socker också.

agnetasch

Jag har provat alla möjliga sätt att tillaga revbensspjäll; koka/grilla, ugnssteka/grilla, grilla/ugnssteka. Men det som blir bäst (tycker jag) är att koka/ugnssteka. Så det gör inget att grillningsförbudet håller i sig. Till det tillagningssättet behövs ingen saltlake innan, koka bara i en rejält salt buljong.

Jag tycker socker ger en rundare smak när man röker lax/öring, så jag använder 2 delar salt o 1 del socker: https://www.smartfritid.se/kallrokt-havsoring-med-potatiskakaSkogis

Som det ser ut nu kommer revbenen att bli ugnstekta på lågtemp, sen skurna i mindre bitar för att slutligen bli rubbade och glazeade för att slutligen värmas/stekas i woken efter att potatisen stekts på, på själva grilldagen.
Jag bör kunna steka revbenen redan på onsdagen utan att riskera att det blir dåligt/tråkigt tills på lördagen.

Hade gärna sous videat revbenen, men 12 kg tar sin lilla tid och jag orkar inte engagera mig så mycket,  det är illa som det är redan.  ;)
Kall kokt lök och coleslaw blir det som tillbehör.

Skogis

Har uppfattat det som att man får laga mat inomhus med låga, ställde därför grillen i dörrhålet i verkstan och skulle hävda att jag var inomhus om någon hade frågat.

Men det kom ingen och frågade och nu är det färdiggrillat.


Skogis

Hur det gick?
Jo, sketabra.
Kallskurna revben, coleslaw, kall fondsås, wokad hel småpotatis och pain riche med smör och ost stod det på menyn.
7kg småpotatis stektes i min wok på gaslåga i ett stilla regn på själva festen. Övrigt serverades kallt. Hade nog kunna halvera mängden kött men både potatis och sås (2,5liter cream fraiche smaksatt med kalvfond och liquide smoke) gick åt.
Fick stående ovationer för såsen vilket förvånar mig lite beroende på dess enkelhet. Skulle gissa att man över lag är rätt trött på vitlök, ört eller kall grillsås och tyckte det var roligt med något nytt.

Tack för tipsen.
Det är roligt att laga mat, mer mat är ännu roligare  :)

agnetasch

Grattis till succén! Visst är det roligt att laga mat, tur att man får göra det varje dag ;D

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal