Hur kärnar ni ur er chili?

Startat av Andreas, 2007-05-15 16:04

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Såg på BBC food häromdagen och fastnade en liten stund framför "Rachel's favourite food at home"
http://www.bbc.co.uk/food/tv_and_radio/rachelsfavourite_index.shtml

Rachel skar av stjälken och rullade chilifrukten mellan hoppressade händer (ungefär som Anne tipsade mig om att göra med Granatäpplena) varefter kärnorna snyggt ramlade ur och sen var det bara att hacka.

Jag som brukar skära itu chilin med en kniv och sen skrapa loss kärnorna med kniven tyckte att det verkade väldigt praktiskt, men har inte hunnit prova själv än.

Hur brukar ni göra?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Jag delar den i mitten och skrapar ur kärnorna med fingrarna. Ge sedan tusan att pilla i ögat eller på någon(s) känslig slemhinna....
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Jag kärnar aldrig ur mina chilifrukter  :P

Andreas

Kärnar aldrig ur, aha, att jag inte har tänkt på det! Smakar själva kärnorna något egentligen förresten?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Kärnorna tillför mera styrka, och smakar svagt av chili..
För min del är det styrkan jag är ute efter.
Har du inte tänkt på: När du köper torkad chili på affären så är kärnorna kvar i burken?.
Och du Andreas!, som gillar stark mat som jag ska absolut inte peta bort fröna såvida du inte tänkt att så och odla chili.

Kocken

Om man inte är van att handskas med chili och ska kärna ur dem, så är tunna gummihandskar ett tips.
Den mesta av styrkan i chili sitter i fröna och själva fröfästena. Med många av de starkaste chilisorterna gör man klokt i att låta bli dem, det är nog svårt att dossera styrkan, fast man inte använder kärnorna.
Att köpa chili i butik är en djungel, de är så dåliga på att märka ut styrkan och i de få fall de gör det så vet de knappt vad de gör. Till exempel säljs ofta en chilisort som de kallar spanskpeppar, de roliga med det är att de finns typ 150000 sorter spansk peppar, allt från mild som paprika till stark som habbanero.
Driver en webbutik med köksredskap

crlhrv

Citat från: Kocken skrivet 2007-05-18 11:34
Att köpa chili i butik är en djungel, de är så dåliga på att märka ut styrkan och i de få fall de gör det så vet de knappt vad de gör. Till exempel säljs ofta en chilisort som de kallar spanskpeppar, de roliga med det är att de finns typ 150000 sorter spansk peppar, allt från mild som paprika till stark som habbanero.


Härom veckan köpte jag vad som beskrevs som chili här på den lokala Konsumen. Glad i hågen skulle jag laga till en stark wok bara för att upptäcka att chilin smakade som.. smaklös paprika (om man nu kan tänka sig den smaken) den var liksom inte ens lite stark någonstans, inte ens kärnorna. Att jag sen är för mesig för att gå tillbaka och klaga är en annan historia. Nu är det jag som köper piripiri på lokala thaiaffären istället, där kan vi snacka hetta!
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Kan man dra några som helst slutsatser om styrkan utifrån formen på chilifrukten?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Spontant skulle jag säga att mindre frukter är starkare, men det är givetvis ingen regel. Bör ha något med koncentrationen av capsaicin att göra, större frukt ger mindre koncentrat och tvärt om.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Det kan ligga nånting i det faktiskt..
Men även färgen kan spela roll hur stark frukten är.
Mina egna erfarenheter från Thailänsk Chili, eller Thailänsk piri piri (som det heter på affären) så är den gröna frukten mycket starkare än den röda.
Kan det vara så att mängden capsaicin minskar eftersom frukten mognar?

Urban

Efter din fight med Mega Death såsen så lär du aldrig behöva kärna ur en chili igen  :)

crlhrv

Haha nä inte om jag är ute efter att det ska vara starkt i alla fall. Men chili smakar ju i alla fall någonting, dödssåsen smakar bara starkt.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Rob


crlhrv

Hmm det där är vad jag kallar att strimla en morot. Chiliurkärningen måste definitivt testas.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Rob

Paprika på det sättet är ok, men chilli är svårare. Tyvärr tycker jag (snål som man är) att det blir lite mycket spill med paprikaändorna...

roffekock

Det är ju inte alltid som man vill dela på den som om man tex ska fylla den. Jag brukar skära av toppen och sedan tar jag en potatisskalare kör ner den och snurrar runt och vips är den kärnfri. Dessa chili är utomordentligt goda att fylla med cheddarost och helgrilla stående. Man kan låta tillverka en sk rack  en plåt som är böjd i båda ändarna ung 3-4 cm sen borrar man hål stora som ett normalt pekfinger ca 10-12st. Nu kan du ställa dina chili i din smoker el klotgrill och köra på. Om du vill kan jag sätta inen bild på en sådan rack.
Matforum är bäst

justrom

Citat från: Kocken skrivet 2007-05-18 11:34
Till exempel säljs ofta en chilisort som de kallar spanskpeppar, de roliga med det är att de finns typ 150000 sorter spansk peppar, allt från mild som paprika till stark som habbanero.


I min affär kallar de en ganska avlång chilifrukt för spansk peppar. Den är grön eller röd och är ganska svag jämfört med andra sorter. Är det habanero, piri piri, jalapeno, chipotle, o.s.v. så kallar de den för vad de heter.

Jag kärnar ur min utan handskar, men då jag är en fegis använder jag nästan bara den spanska pepparn som ju som sagt är ganska svag.


Sweber

Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

roffekock

2007-10-14 08:52 #18 Last Edit: 2007-10-14 08:55 by roffekock
Här har du en bild på denna rack enkel att tillverka.  ;D
Matforum är bäst

Sweber

Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal