Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: Skogis skrivet 2021-01-25 23:19

Titel: Kåldolmar
Skrivet av: Skogis skrivet 2021-01-25 23:19
Gjorde kåldolmar i lördags, ett tips är att man röker den förvällda kålen innan man fyller den med färsblandningen. Då får man en dolme som höjer sig rejält smakmässigt.

Men det var inte det jag tänkte skriva om.
Kåldolmar är väl egentligen relativt bra mat miljömässigt? Efterkalkylen på min matlagning gav att genomsnittskåldolmen vägde 123gr och hade 36gr blandfärs i sig. Det är väl rätt bra om man betänker att vi ska äta mindre kött?

När andan faller på ska jag nog även testa att göra några helt vegetariska. Med så lite kött i bör det inte vara så svårt att hitta ett substitut som funkar.

Som vanligt gick det hela överstyr, 12,5kg vitkål och 4,4 kg blandfärs resulterade i 15 kg kåldolmar. Det ska nog räcka ett tag. :)