Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av dePaul
 - 2008-09-29 19:13
Allt man behöver veta om Kirunaslipen: http://www.kirunaslipen.com/Kiruna-Slipen.htm

Personligen har jag ingen speciell extrautrustning. Inte ens en läderstrigel. Det fixar jag manuellt.
Skrivet av Jonas
 - 2008-09-29 16:11
Har egen erfarenhet av sk slipsten. tycker ju att det är absolut det bästa sättet att få en bra och vass kniv, sen vet jag inte om det tar så lång tid att slipa med en slipsten kontra en bryn sten men å andra sidan så kanske det beror på vad man är van vid. Har aldrig hållit på och böka med jiggar och mothåll, jag kör på fri hand och tycker att
det blir bra. Stålar gör jag bara när man ska räta på eggen.
depaul -  Har Kirunaslipen en sk brynskiva? och i såfall vad är den gjord av?
Skrivet av dePaul
 - 2008-09-29 10:10
Citat från: Jonas skrivet 2008-09-29 09:53
Är det ingen som har erfarenhet av att slipa med en vattenkyld slipsten typ tormek el dyl. Det borde väl ändå vara det mest efektiva sättet att slipa en kniv.
Jovisst är dessa system effektiva men lite bökiga samtidigt. För att snabbt återställa skärpan på mina knivar så skulle jag inte drömma om att ta fram min Kirunaslip och jobba mig med slipstöd, jiggar, slipvinklar och andra inställningar. En sharpmaker gör det på en halv minut ;).

Kirunaslipen tar jag fram om jag är i behov av seriös omprofilering eller slipning av väldigt slöa knivar. T ex sådana som jag köpt på begagnadmarknaden.
Skrivet av Jonas
 - 2008-09-29 09:53
Är det ingen som har erfarenhet av att slipa med en vattenkyld slipsten typ tormek el dyl. Det borde väl ändå vara det mest efektiva sättet att slipa en kniv.
Skrivet av Maskros
 - 2008-09-27 19:12
Citat från: dePaul skrivet 2008-09-25 10:41

Summerat: Ett stål är inte till för att slipa/bryna kniven utan för att primärt räta ut eggen till så lite stålåtgång som möjligt. Ett bryne däremot är till att bryna kniven med en viss metallåtgång, beroende på grovleken på kornet.


Tack. Fullständigt korrekt.
Skrivet av dePaul
 - 2008-09-26 12:01
Citat från: Elka skrivet 2008-09-26 10:59
Aha, tack för det tipset! Det är ju keramiskt i andra ändan där man som bara drar bladet igenom.
Ska ta en bild på den och lägga upp snart!
Det finns en allmän förvirring som råder angående ollika hårdhetsgrader. Rent allmänt går allting att bryna mot allting. Frågan är bara hur länge man orkar ;).

Några jämförelser:
Skrivet av Kari
 - 2008-09-26 10:59
Aha, tack för det tipset! Det är ju keramiskt i andra ändan där man som bara drar bladet igenom.
Ska ta en bild på den och lägga upp snart!
Skrivet av dePaul
 - 2008-09-26 08:16
Citat från: Elka skrivet 2008-09-25 20:51
Jag har en Victorinox "penna" som alltid är med på resor och så, imponerar var man än kommer där man lagar mat och hittar hopplösa knivar.;D  Dock ej på rostfria knivar..
Man hör på ljudet direkt om det är någon idé att ens försöka.
Tråkigt då att de flesta köksknivar idag är rostfria ;). Jag är dock säker att du kan bryna alla typer av stål eftersom "pennan" är (om jag minns rätt) tillverkad i keramik. Keramik är avsevärt hårdare än stål. Det är egentligen bara stålsorter mättade med vanadinkarbider som kan vara lite knepiga. Där är det på sin plats att köra med diamantbryne i stället.
Skrivet av Kari
 - 2008-09-25 20:51
Jag har en Victorinox "penna" som alltid är med på resor och så, imponerar var man än kommer där man lagar mat och hittar hopplösa knivar.;D  Dock ej på rostfria knivar..
Man hör på ljudet direkt om det är någon idé att ens försöka.
Skrivet av dePaul
 - 2008-09-25 15:56
Citat från: Andreas skrivet 2008-09-25 15:17
Victorinox diamantskärpstål är alltså inget bra alternativ som bryne.

Men hänger inte riktigt med på varför det är så dåligt som stål, är det inte bara bra med diamant som äter lite mer material än ett vanligt stål när man stålar, blir kniven inte bara vassare då? Eller sliter man ner kniven alldeles för fort menar du? Eller menar du att det är onödigt dyrt i jämförelse med ett vanligt stål utan att man egentligen vinner nåt?
Min kritik är att det egentligen inte handlar om ett stål längre, utan om ett bryne. Och som ett sådant så finns det avsevärt bättre på marknaden (DMT, Norton, Spyderco S-maker, Edge Pro och många fler). Priset är också ganska högt satt. Jag hade hellre lagt till 300:- kronor och köpt den här:



Skrivet av Andreas
 - 2008-09-25 15:17
Victorinox diamantskärpstål är alltså inget bra alternativ som bryne.

Men hänger inte riktigt med på varför det är så dåligt som stål, är det inte bara bra med diamant som äter lite mer material än ett vanligt stål när man stålar, blir kniven inte bara vassare då? Eller sliter man ner kniven alldeles för fort menar du? Eller menar du att det är onödigt dyrt i jämförelse med ett vanligt stål utan att man egentligen vinner nåt?
Skrivet av dePaul
 - 2008-09-25 11:20
Ett litet tillägg. Eftersom globalerna är zero-slipade och med en svagt konvex slipfas så är egentligen musmattemetoden den bästa. Tyvärr blir inte det här praktiskt i längden. Enligt min åsikt är det därför enklare att bryna fram en liten primäregg på ca 12 grader per sida (med tanke på bladstålet: Cromova 18). Det här stålet tål nog inte en mindre eggvinkel utan att riskera slita ur karbiderna ur matrisen, tyvärr. Det gamla stålet var bättre.

En gång per halvår (om man är kock) kan man ge sig på kniven och återskapa zero-eggen. Därefter kör man återigen med en liten primäregg.
Skrivet av dePaul
 - 2008-09-25 10:51
Citat från: webguide skrivet 2008-09-25 10:44
Du förespråkar alltså ett keramiskt bryne till Globalknivar?
Nej, det gör jag inte. I den bästa av alla världar skulle man vilja ha ca 10 brynen med olika grovlekar och i olika material. Men OK, skall man kunna bryna/slipa på ett någorlunda effektivt sätt så är mitt val: 1 medelgrovt diamantbryne, ett medelgrovt keramiskt bryne och ett fint keramiskt bryne. Avslutningsvis kan man strigla med eller utan slippasta. En polerad egg är dock inte alltid att föredra framför en microserraterad.
Skrivet av webguide
 - 2008-09-25 10:44
Citat från: dePaul skrivet 2008-09-25 10:41

Summerat: Ett stål är inte till för att slipa/bryna kniven utan för att primärt räta ut eggen till så lite stålåtgång som möjligt. Ett bryne däremot är till att bryna kniven med en viss metallåtgång, beroende på grovleken på kornet.



Du förespråkar alltså ett keramiskt bryne till Globalknivar?
Skrivet av dePaul
 - 2008-09-25 10:41
Citat från: Andreas skrivet 2008-09-25 10:17
Varför gillar du inte dimantstål för slipning, är det för att det är mycket svårare att få bra resultat eller för att det över huvud taget inte går att få ett riktigt bra resultat med ett sånt?

Tack för musmattemetodsinfon, det var intressant.
Ingen orsak att tacka.
Ett stål är som namnet antyder till att ståla kniven, dvs endast räta ut eggen till en så rak position som möjligt. Dess primära syfte är således inte att bryna kniven! Till den detaljen finns det som sagt flera andra alternativ som är avsevärt bättre. Jag har redan namngett några av dem.

Summerat: Ett stål är inte till för att slipa/bryna kniven utan för att primärt räta ut eggen till så lite stålåtgång som möjligt. Ett bryne däremot är till att bryna kniven med en viss metallåtgång, beroende på grovleken på kornet.

Annonser

Powered by EzPortal