I kväll skulle jag göra majonnäs och gjorde precis som jag brukar: En äggula, lite senap, en skvätt vinäger och salt. Därefter vispa och tillsätta olja.
Men majonnäsen vägrade att tjockna. Vad kan jag ha gjort för fel?
Kan bero på ett antal saker. Först och främst att din olja och din äggula hade för stor temperaturskillnad. Detta kan nämligen hända om du tar ut ägget direkt ur kylen.
En annan orsak kan vara att du hällde i oljan för fort i början.
En tredje orsak kan vara oljan i sig. Vissa oljor (de finare) är ibland rejält svåra att emulgera.
Du vet väl att du hade kunnat rädda majonnäsen? ;)
~Paul~
Kom på en möjlig orsak till. Nämligen om din maskin jobbar på alltför höga varv.
~Paul~
Vid närmare eftertanke var jag nog lite stressad och hade för bråttom med oljan. Det är nog den troliga orsaken.
Jag vet att jag hade kunnat rädda såsen med en ny äggula och börja om. Men det var mitt sista ägg. :(
OK, det är nog den troligaste orsaken. Det hade kanske gått att rädda den trots allt om du hade använt standardmjölk i avsaknad av äggula. Mjölken måste vara rumstempererad och strålen ytterst liten och jämn.
~Paul~
Jaha! Det var en nyhet att man kan använda mjölk. Nu har jag i och för sig ingen mjölk hemma, men det var ett mycket intressant tips.
Tack för hjälpen!
NP :).
~Paul~
Har inte senapen också en konsistensgivande funktion i majonäsen?
Citat från: Andreas skrivet 2009-10-02 08:52
Har inte senapen också en konsistensgivande funktion i majonäsen?
Inte vad jag känner till. Många växter innehåller dock lecitin (det emulgeringsmedel som finns i bl a äggula).
~Paul~
Senap är ett emulgeringsmedel. Jämför olja och vatten med eller utan senap!
Citat från: Mickan skrivet 2009-10-02 12:41
Senap är ett emulgeringsmedel. Jämför olja och vatten med eller utan senap!
Visst blir det tjockare men kan du göra majonnäs på det?
~Paul~