Överskattad mat.

Startat av bryggens, 2008-02-16 17:21

Föregående ämne - Nästa ämne

justrom

Citat från: Andreas skrivet 2008-02-19 12:06
Justrom: Jovisst är kycklingfilé bekvämt och lättjobbat och ingen har väl påstått att det smakar illa. Men det är inte bästa biten och ändå kostar det mest och ingår i flest recept - är inte det själva kriteriet på överskattat?


OK, jag ger mig. Men jag kanske blev färgad av tidigare diskussioner här. Jag tycker den har sin plats i affären och de skälen jag angav är ju viktigare för många än smaken.

Jag tycker räkor är överskattad oftast i maträtter. Men mina räkälskande vänner påstår att det för att jag är för slapp vid inköpet. Frysta skalade räkor suger tydligen. Men jag är lat i det fallet.



Filippa

Andreas, det är nog mest alla barns favoritmat tacos som jag vänder mig mot. Smakar inget ( eller smakar allt?) , dyrt med alla olika ingredienser och alla fullkomligen äääääälskar det.  ???

Medan fajitas odyl kan ju klaras av med små medel och kan smaka mycket av rätt sak, beroende på vad du fyller brödet med.

Sedan har jag en personlig aversion mot pastasallader, plastförpackade. Klart överskattat fenomen om än inte ingrediens i sig. Om ni fattar vad jag förvirrat försöker få fram :-)

annamaria

Filippa: jag håller med dig -  plastförpackad pastasallad är verkligen ingen höjdare!

kurt

Citat från: jelvis skrivet 2008-02-18 21:38
Falukorv brukar dyka upp på listor över svenskens favoritmat. Eller det gjorde det åtminstone för några år sedan. Så jag tycker i allra högsta grad att det är överskattat!


Den dyker upp på listor över den allra mest vanligaste maten. Men det är ju inte samma sak som favoritmat!

bryggens

Kassler med ananas, ingen höjdare denna kassler.
Och varför frukt i maten?

jelvis

Citat från: Andreas skrivet 2008-02-19 12:06
Jelvis: Har verkligen falukorven funnits på listan över svenskens favoritmat? Barnens möjligen men svenskens? Jag kan tänka mig att en lista som går efter antal kilo som säljs i affärerna placerar den högt men det säger ju inte att man verkligen tycker den är godast - för många handlar det om ekonomi och falukorv är väldigt billigt.


Asch, nu hittar jag ingen referens. Men hur som helst så behöver väl inte mat vara en lyxvara för att vara överskattad? Uppenbarligen måste falukorv skattas väldigt högt av svensken med tanke på hur mycket som äts.

Tobias

Olivolja. Hur alla ska vara konnässörer på det och hur alla kockar använder det överallt. Det är underbart på rätt ställen, men det passar inte till allt.

Andreas

Hasse: jag har faktiskt inte heller ätit svenska hemmakokta kräftor så jag vet inte hur stor skillnaden är mot de frysta... nån annan?

AnnaMaria: ah du marinerar kycklingfiléerna efter de är stekta, det var intressant. Hur tjocka skivor skär du ungefär? Hur äter du filéerna - som huvudrätt och vad har du i så fall för tillbehör?

Justrom: ja bekvämlighet ska man verkligen inte underskatta och såklart är det 100 ggr bättre att köpa kycklingfilé och laga själv än att köpa nåt färdigt från Findus och Felix.

Det här med färdigskalade räkor - jo jag håller med dina vännner, tycker det är som natt och dag på de man skalar själv och de som är färdigskalade.

Filippa: då menar du färdiggjorda pastasallader man köper i kyldisken på affären då, hemmagjorda är OK?

Tacos gillar jag, men håller med om att det kan bli lite sörja-av-alltihopa varning ibland. Och det går ganska länge mellan tacovarven för mig - rent allmänt ser jag till att försöka ha bra rotation mellan maträtterna för har det gått länge mellan så blir allt godare.

Bryggens: Jag är lite kluven till frukt i maten. Jag har ätit flera varianter på kycklinggryta med frukt och det blir aldrig gott. Men ananas på pizza är inte dumt ibland och i helgen åt jag en fransk mustig köttgryta med vin, äpplen och plommon som är jättegod. Gillar du då inte nån frukt i nån maträtt överhuvud taget?

Jelvis: fast vad är det som säger att folk verkligen gillar falukorvssmaken så jätte-jättemycket? Det kan ju vara som det här med kycklingfilén - det är praktiskt och enkelt att laga. Dessutom som jag sa, falukorv är billig mat - för den som har svårt att få ekonomin att gå ihop är det argumentet inte att förringa. (I förrgår såg jag förresten falukorvsringar á 800 gram för 10 kronor stycket hos Willys.)

Tobias: det där med olivoljan får du utveckla - var menar du det passar och var menar du inte?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

2008-02-20 12:12 #28 Last Edit: 2008-02-20 14:45 by roffekock
Andreas FALUKORVSringar för 10 kr st jag har svårt att tro det är falukorv, om du ser efter så heter den säkert något annat. Men den ser kanske ut som typ falukorv. Annars tror jag att den korven är mekad med kött från ICAs avfall du tror väl inte att man bedriver vägörenhet på Willys. Om det nu är en annan typ av korv vilket jag tror, för falukorv är märkessyddad så ser man hur lätt det är att bli lurad att tro det är falu när det är en massa utfyllnad av biprodukter. Nu säger jag inte att du är i denna sits andreas det kan mycket väl vra så att ett parti kommit ut på marknaden,men jag skulle vara mycket skeptisk.

/rolf
Matforum är bäst

roffekock

Hemmakokta kräftor och färdigkokta frysta är två helt olka saker. Men man kan ju förbättra smaken på dom färdigkokt genom att koka upp en ny lag och lägga dom tinade kräftorna i.
När jag säger två olika saker så menar jag inte utseéndemässigt utan smak och konsistens är väldigt olika färska. Konsistensen är vattnig frysprängd ung som färska och frysta räkor bara att kräftor är ännu sämre pg av att dom fryses i lag. Men detta fenomen är en hel vetenskap det syns ju inte minst på alla tester som görs där inte ett enda är lika,det handlar om smksinnet hur det är utformat eller så är det något annat.
Men jag föredar färska och koka själv om inte detta finns så kan man koka ny lag,det är det minsta därför att färdigkokta har nada i fråga om dillsmak enligt min mening.

/rolf
Matforum är bäst

annamaria

Kycklingfiléerna skärs i ca ½ cm tjocka skivor (eller som sagt som du vill). Jag GLÖMDE - det ska vara lite balsamvinäger i marinaden också. Perfekt buffémat. Till pastasallad, ljummen potatisallad, potatiswok ja vad som helst.

Andreas

Tack AnnaMaria, det ska jag lägga på minnet.

Tack också Rolf för kräftinfon. Angående falukorven var det 56% kött faktiskt fast det här med 10 kronor var så klart en jättespecialare, kanske hade de fått hem en alldeles för stor korvleverans av misstag eller något.

Apropå överskattat har jag aldrig riktigt förstått mig på Abbas fiskbullar, tycker mest det är jolmigt och trist.
Den som inte frågar får inga svar.

Filippa

Ja skillnaden mellan hemmakokta och färdiga kräftor är som att jämföra  äpplen och bananer. Milsvid skillnad! Men som Roffe så klokt påpekar kan man ju piffa till sina köpta kräftor lite grann.

Hemmagjord pastasallad är en favvo men affärens tråkiga halvgamla är urtrist och att folk äter den är en gåta för mig.  ???

Falukorv gillar jag, ugnsstekt med äpple, senap och tomat med makaroner. Det är smaskens men smakar och smakar ? Det smakar ju mest tillbehören.  ;)

justrom

Citat från: Andreas skrivet 2008-02-22 08:47
Apropå överskattat har jag aldrig riktigt förstått mig på Abbas fiskbullar, tycker mest det är jolmigt och trist.


Jag har aldrig gillat fiskbullar, men är vi inte tillbaka i samma som med falukorven här? Är detta överskattat eller något man bara inte tycker om? Mina fördomar är ju att det är mest gamlingar med klena magar och tänder som äter detta?

jelvis

Citat från: Andreas skrivet 2008-02-20 12:01
Jelvis: fast vad är det som säger att folk verkligen gillar falukorvssmaken så jätte-jättemycket? Det kan ju vara som det här med kycklingfilén - det är praktiskt och enkelt att laga. Dessutom som jag sa, falukorv är billig mat - för den som har svårt att få ekonomin att gå ihop är det argumentet inte att förringa. (I förrgår såg jag förresten falukorvsringar á 800 gram för 10 kronor stycket hos Willys.)


Har ingen aning om vad falukorv kostar men 10:-/st låter jättebilligt!

Det kan väl vara överskattat utan att för den sakens skull vara en lyxprodukt eller något som folk gillar jättemycket? Jag roade mig med att diskutera det här på fikat häromdagen bland allehanda välbetalda IT-folk och konsulter och jag skulle nog säga att merparten av gruppen åt falukorv och de åt dessutom falukorv för att de gillade det.

Kycklilngfilé är en bra råvara (om än småtråkig även om bra kycklingfilé från frigående kycklingar är betydligt bättre) medan falukorv är en rälig processad produkt med smått tveksamt innehåll. Om man tycker att det är ok att äta något där 40% köttinnehåll är garanterat så får man gärna göra det. Men det finns förmodligen både billigare och bättre proteinkällor, om än inte lika lättlagade.

När jag pysslade med kroppsbyggning och pluggade samtidigt (= väldigt lite pengar) så räknade jag ut att fryst hel kyckling och mjölk gav bäst protein per krona. Dock så räknade jag inte på falukorv, det är knappast något man petar i sig när man är noga med vad man äter.

Ur mitt perspektiv så är det överskattad vardagsmat. Både ut smaksynpunkt och näringssynpunkt.

Andreas

Filippa: Men har du varit på alla våra affärskedjor och köpt pastasallad, har verkligen ingen av dem god pastasallad?

Justrom: Skillnaden mellan falukorv och fiskbullar är att jag faktiskt kan uppskatta falukorv ibland men knappast fiskbullar. Fast svårt det här med begreppet "överskattat" - det borde ju innebära att många skattar någonting högt, du kanske har rätt i att det kanske inte stämmer in på fiskbullar.

Jelvis: Hmm bra argumentation, falukorv kanske är överskattat ändå... men vad säger du då om köttbullar typ Mamma Scan?
Den som inte frågar får inga svar.

jelvis

Citat från: Andreas skrivet 2008-02-25 11:32
Jelvis: Hmm bra argumentation, falukorv kanske är överskattat ändå... men vad säger du då om köttbullar typ Mamma Scan?


Oj, eh, har inte ätit mamma Scans köttbullar sedan jag provade dem en gång som student. Redan doften när jag öppnade paketet fick mig att kväljas och den svampiga konsistensen är märklig. Behöver jag säga att jag har problem med IKEAs köttbullar också? Vilket naturligtvis gav vissa problem när jag var konsult på IKEA och IKANO i Älmhult och restaurangen nästan var det enda ställe man kunde äta på.

Vet dock inte om Mamma Scans köttbullar är överskattade. Är det egentligen någon som tycker om dem? Enda motivationen till att laga dem vore väl att det går väldigt fort. Det är nog svårt att motivera ur prissynpunkt med tanke på att färs är ganska billigt och att riktig färs har så mycket bättre kvalitet.

Fast det här med överskattat är svårt. Mycket tycke, smak och värderingar.

Mimmi

Lutfisk är inget för mig iaf. Luktar inte gott och nätack... äter det mesta men inte lutfisken. Är den lika uppskattad av de yngre som den äldre generationen?

justrom

Citat från: Andreas skrivet 2008-02-25 11:32
Justrom: Skillnaden mellan falukorv och fiskbullar är att jag faktiskt kan uppskatta falukorv ibland men knappast fiskbullar. Fast svårt det här med begreppet "överskattat" - det borde ju innebära att många skattar någonting högt, du kanske har rätt i att det kanske inte stämmer in på fiskbullar.


Jag undrar på om inte fiskbullar är så ogillat att det skulle kunna föras in på en underskattad lista istället. Mina minnen av fiskbullar är ju ganska hemska, men jag funderar på om jag skulle laga en rätt med fiskbullar någon gång. Kanske jag inte tycker det är så hemskt längre?

Annars så gillar jag inte ärtsoppa och det kan jag tacka lumpen för. Undrar om jag inte skall prova på att göra det igen? Men jag skulle nog inte vilja sätta det på överskattat ändå.


Filippa

 ;D njaee, alla livsmedelskedjor och butiker har jag väl inte testat men både Ica, Hemköp och Coop i Stockholm har avverkats och deras pastasallad har befunnits vara löjligt dåliga.

Däremot älskar jag lutfisk, den är verkligen inte överskattad  >:( Men det är klart, gillar man den inte ...

Överskattad mat bör ju vara något man har högre förväntningar på än normalt och som man finner inte motsvarar dom förväntningarna ? Typ nu ska du få smaka världens godaste och ....det var inte alls så gott.

Lappskojs någon ? Det är det läskigaste jag vet.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal