Massor av nya kokböcker..

Startat av Anne, 2007-08-30 09:20

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Ah du har läst den! Menar du att det var allt smör och grädde som gjorde att du inte blev inspirerad av den eller var det nåt annat?

För en kokboksförfattare kan det nog annars vara nog så smart att krydda recepten med smör och grädde i dessa tider när lättprodukterna tappar mark och smör står för något äkta och genuint http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=422255
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Rätt roligt att läsa den lilla undersökningen "Vad föredrar du?" 78% föredrar smör o bara 13 % lightprodukter. Hade undersökningen varit för bara ett halvår sedan hade siffrorna varit omvända.
Ibland går det fort att vända kappan efter vinden ;)

Anne

Ja, det var nog faktiskt mest att så många recept kändes så extremt feta som gjorde att jag tappade lite entusiasm. Men visst, några saker vill jag testa. Sen är det också en del som använder väldigt exklusiva råvaror - iaf för oss på östkusten - och det är inte heller något som jag går igång på.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Lagom till sommaren släpper kockarna Fredrik Klein och Fredrik Hed boken Somrig mat som innehåller vanlig mat i ny tappning  "Vad sägs om pepparrotsstött färskpotatis, kryddrostad gös eller vietnamesisk rödkålssallad?" http://www.vt.se/mera/artikel.aspx?articleid=3795895

Lagom till frukt- och bärsäsongen släpper kocken och bagaren Ingela Persson boken Frukt och bär med mer än 200 både traditionella och mer spännande recept på syltning, bakning och desserter. Dessutom innehåller boken, frukt- och bärregister samt konserverings- och infrysningstips. http://www.dagbladet.se/artikel.php?id=393662&avdelning_1=105&avdelning_2=

Ett förhandstips: Välkända matskribenterna Inger Grimlund och Christine Samuelson (Jag har inte stenkoll på matskribenter, kända varifrån?) har skrivit Victorias sommarmat som kommer i bokhandeln till våren(!?). Victoria syftar på Victoria Winberg, restaurangchef på Hovdala Slott som inspirerade skribenterna till en bok genom sin buffé och sitt bröd. "- Det är väldigt mycket nytänkade i Victorias mat. Mycket annorlunda grönsaker och kombinationer. Mycket mynta och lavendel, säger Christin Samuelson." http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080619/HASSLEHOLM/690300595

Ytterligare ett förhandstips: Nästa sommar är förhoppningsvis Hälsinglands egen kokbok Smak av Hälsingland av skribenten Bo Masser och kocken Malin Söderström klar. Malin: "Ingenting är klart vilka maträtter som ska finnas i boken. Det jag bestämt är att jag ska använda mig av de råvaror som finns i Hälsingland, säger hon." Undrar just vad det kan tänkas finnas för råvaror som utmärker Hälsingland?

Och här är en bok som kanske inte är så lätt att få tag i: Familjecentralen i Årjäng har gjort en barnmatskokbok för barn mellan 6-12 månader med titeln Laga barnmat tillsammans. http://www.nwt.se/ArticlePages/200806/13/20080613200006_590/20080613200006_590.dbp.asp
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Amerikanske historikern Paul Freedman har skrivit en mathistorisk bok med titeln Out of the East: Spices and the ­Medieval Imagination "Freedman utforskar inte bara kryddornas betydelse i medel­tidens haute cuisine, han skildrar även deras övriga roll i den europeiska värld som ännu hade mycket oklara uppfattningar om de avlägsna trakter varifrån flertalet av dessa populära varor kom." http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_1413411.svd

Aftonbladets matskribent Jon Hansson har skrivit boken Äppelkaka och andra äppelfavoriter. Varför? Jo "- Jag har äppelträd på landet och varje år har jag dåligt samvete för att de faller till marken och blir dåliga." http://www.aftonbladet.se/matvin/article2849414.ab

Fd. reklammannen Kenneth Oker-Blom sadlade efter en sprucken hjärtklaff om till kock och har nu skrivit boken 100 skäl att älska gäddan som innehåller just 100 gäddrecept med bland annat favoriten gäddqueneller i kräftsoppa. "Gäddan är en otroligt underskattad fisk. Det finns ingen fisk som man kan göra lika gåd fiskfärs av, berättar Oker-Blom." http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=10980&iPage=1

Monika Ahlberg har släppt boken Monikas bästa menyer för sommaren Jnytts Gunilla Bunnvik:  "En av Monika Ahlbergs absoluta främsta egenskaper är att hon inspirerar. Hon inspirerar till att prova nya smaker och våga testa nya sätt att laga mat." http://www.jnytt.se/Read__17387.aspx

Den 15:e September kommer boken Ekologiska smaker av kocken och restaurangägaren Henrik Arkåsen i Västervil. "Det blir inga recept på torskfisk och ål på eftersom Henrik Arkåsen tar hoten om utfiskning på allvar. Nötkött förekommer också i liten utsträckning eftersom köttproduktion sägs bidra till den globala uppvärmningen." http://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=3865602

I September släpps även boken Torsdagarna med Zazzi - Filosofi, känsla och kärlek till mat av Alexandra Zazzi "...recept både för vardagar och festligare tillfällen, men inte bara recept, utan även berättelser ur vardagen med svar som andas känsla för livsglädje och insikt om kvalitet runt måltiden och i livet." http://webfinanser.com/nyheter/?id=103692
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Etiopienfödde Aquavitstjärnkocken Marcus Samuelsson har rest runt i Afrika drygt 15 gånger ocn nu släppt boken "Africa on my mind". Smakprov i form av recept på Ankspett, Fisk och skaldjur i brutet ris, Piri-piri-räkor och Berbere-inbakad lammkotlettrad finns i Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/matvin/article3193478.ab

Dominka Peczynski som väl är mest känd som programledare och för att ha frontat Army of Lovers är nu också kokboksförfattare, "Östeuropas kulinariska hemligeter" heter hennes alster. I intervjun framgår att Dominka gillar masjskolvar på burk så kanske är det en av hemligheterna? http://www.glife.se/content/4879

Matlagning på värmen från bilmotorn har jag för mig att jag först kom i kontakt med i nåt avsnitt av trafikmagasinet på 80-talet. Nu är det i ropet igen, Lisbet Olofsson i Robertsfors har skrivit kokboken Car-b-q. "- Man kan tillaga det mesta. Enda nackdelen är att man inte får stekyta och jag har ännu inte kommit på ett bra sätt att koka kaffe. Köttfärslimpan var svårast. Då blir man tvungen att köra till Ö-vik för att få den klar, säger hon." http://www.vk.se/Article.jsp?article=222523

Hur ändrar man bilden av Serbien till något positivare än bomber, sanktioner och korruption? Den serbiske kocken Ljubomir Erovic har svaret - en hel kokbok med testikelrecept - "Cooking with Balls"!  http://www.metro.se/se/article/2008/10/07/16/5725-65/index.xml

Resultatet av Icas recepttävling har nu kommit ut i bokform, "Hela Sveriges Husman" heter den, innehåller de 100 bästa av över 10.000 inskickade och kan köpas för en 25-kronors bonuscheck hos Ica. https://www.pirab.se/MIMA/standard/getPIRWebb.asp?x=A459356A Om jag kommer ihåg ska jag ta en titt på den nästa gång jag besöker Ica, 25 kronor är den kanske värd, nån som redan köpt den?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Marcus Samuelsson gör succé, Africa on my mind utsågs på kokbokens dag till bästa måltidslitteratur "alla kategorier" 2008. Marcus Samuelsson: "Släpp allt vad traditionell restaurangmat heter. Afrikansk mat är sällan vacker och doftar annorlunda. Men ska man laga etnisk mat måste man våga dra iväg" http://www.foodnet.se/iuware.aspx?pageid=2128&ssoid=90013

Även Ica gör succé med Hela Sveriges Husman. Magnus Wikner, marknadschef för Ica: "- Kokboken har varit en succé. Vi tryckte 400 000 exemplar i den första upplagan, vilket är den största förstaupplagan någonsin för en kokbok i Sverige. Nu ser vi att den börjar ta slut i vissa butiker, så vi trycker en andraupplaga på 175 000." http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=30246

Om Ica slår upplagerekord så kanske Expressen och Allt om Mat slår rekord i antal utgivna böcker i samma serie? Deras plan är att som Expressenbilaga sälja sammanlagt 20 olika kokböcker á 69 riksdaler med Mat från hela världen.
http://www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=196849
http://www.alltommat.se/samla-varldens-basta-recept-1.12773
Det hade varit intressant att veta hur stor andel av dessa recept som redan finns hos http://www.alltommat.se ..?

Från jättekvantitet till tvärsom. Det gröna köket heter receptboken som de fyra projektarbetande Gotlandstjejerna Lundén, Hansson, Sjödahl och Staflin gett ut "Efter en rejäl lektion i näringslära - och många bra tips och råd hur man tar hänsyn till miljön när man lagar och äter och handlar mat - följer närmare hundra recept." http://www.helagotland.se/gt/artikel.aspx?articleid=3790144 Artiklen förtäljer tyvärr ej hur man går tillväga för att få tag i boken..?

Sen över till vad jag förmodar är en matbok för jagande och fiskande gossar i alla åldrar. Kulturredaktören Karsten Thurfjell (nä tyvärr inte Karsten Torebjer psychic medium i Morgonsoffan) och stjärnkocken Gert Klötzke har efter idé från Sveaskog plitat ihop boken Skogens mat "- Det är ett försök att inspirera till närmare kontakt med skogen, säger Karsten Thurfjell. ... Med Gert Klötzkes viltreceptbank i botten valdes de 75 bästa ut till kärnan i den nya boken, Skogens Mat. Karsten Thurfjell fick uppdraget att fiska fram lämpliga stycken ur den svenska litteraturen som handlar om mat, jakt och fiske." http://www.skogssallskapet.se/skogsvarden/2008_3/sv28.php

Hur fint som helst är en jättefin boktitel på en bok som handlar om måltiderna på en gård. Skrivit har Gunilla Donner och Annika Luther och recepten är beräknade för 25 personer. Men mokodollsoppa gjord på bas av hönsbuljong kokt på avgnagda kycklingben?! ??? http://www.nyan.ax/teman/index.pbs?news_id=37413

Christina Wedén som doktorerat på gotländsk tryffel har skrivit Tryffel - mat för gudar, gutar och svin "innehåller bland annat fakta om tryffelodling- och hundar, recept och vintips". http://www.sr.se/cgi-bin/gotland/nyheter/artikel.asp?Artikel=2419440

Den lettiskfödda författaren Diana Krumins Engstedt har skrivit den, just det, lettiska kokboken Mor lärde mig. Lena Sewall på nwt: "...mycket trevlig bok om lettiska mattraditioner, föredömligt kortfattad men ända faktafylld, lättläst och inspirerande..." http://nwt.se/mera/mat_dryck/article71298.ece

För att citera Peter Dalle: Många kokböcker blir det. Och nu kan även du dra ditt strå till stacken tack vare tävlingen Skriver du nästa succékokbok som Taffel nyligen utlyst tillsammans med Vulkan, ICA-Kuriren och Forma Books/Ica Bokförlag http://taffel.se/artiklar/skriver-du-nasta-succekokbok Ska vi våga gissa på att många matbloggare är rejält sugna..? Klar med manuset Anne? :)
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Nä, jag har ingen lust att lägga ut nåt på Vulkan just nu..
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Låter nästan som du tycker det är något principiellt fel på hur det går till hos Vulkan..? Eller har du bara ingen skrivlust?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Jag vill nog bara inte lägga ut mitt verk så "billigt". :) Ska jag göra en kokbok, då vill jag göra det på riktigt - fin bok, fint papper, fina bilder osv. Inte pocketvariant, det känns inte så tilltalande. Visst, jag har funderat på det, men inte i samband med tävlingen - jag har absolut ingen lust att bjuda på mina kokbokskoncept, de behåller jag för mig själv tills jag skickar in dem till förlag på riktigt ;)
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Pocket, så långt tänkte inte jag, jo det har du rätt i förstås, håller med om att det inte låter som ditt format. Håller tummarna för att nån förlagsräv slår klorna i dig snart. ;)
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Vi får väl se. Jag tänker nog inte vända mig till svenska förlag i första hand, dock :)
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Ja det låter förstås logiskt med tanke på att du skriver det mesta på engelska...  :)

Örter och smaker från Österlen är titeln på den första boken från http://www.osterlenkryddor.se skriven av en av ägarna Eva Olsson "Smakkombinationerna är oväntade. Lemonaden görs på lavendel och havrekakorna spetsas med salvia. – Jag vill förmedla att örter är enkla att använda och inspirera läsarna till att våga prova, säger Eva Olsson." http://www.ystadsallehanda.se/article/20081108/YSTAD/652108533

Vännerna på Taffel har fått statligt stöd från Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande för att ta fram boken Molekylär gastronomi i ditt eget kök. Lisa Förare Winbladh: "Få inser att det molekylär gastronomi är det som händer hemma i stekpannan." http://www.foodnet.se/iuware.aspx?pageid=2128&ssoid=91406 Grattis!

Smaker man minns heter en ny kokbok för äldreboenden av Linda Martinsson som är kostchef för tre äldreboenden och Jonas Eriksson, köksmästare med erfarenhet från Operakällaren och Sjömagasinet. Linda: "– Vi har tagit bort halvfabrikaten och lagar allt från grunden. Det ska vara riktiga morötter, grädde och handskuret kött. Råvarorna behöver inte vara exklusiva – men de ska vara färska." http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/vard_o_omsorg,prisbelonta_tre_stiftelser_ger_ut_kokbok_for_aldreboenden

Författaren och konditorn Elisabeth Johansson har rest runt i Sydafrika och resultatet blev kokboken Mat, vin och vanilj från Sydafrika. "– Det är enkel mat med enkla smaker. Därför blir maten också väldigt fräsch. ... – Jag tycker om att blanda frukt i maten – lammspett med aprikos- och mangochutney, grytor med kokos och dadlar… Jag tycker om de söta brytningarna!" http://www.aftonbladet.se/matvin/article3765330.ab
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Åh, roligt med en svensk bok om Molekylär gastronomi! :)
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Så här strax efter jul är det förstås inte många kokböcker som släpps eftersom förlagen räknar med att våra plånböcker är tomma. För den som har mager kassa och ändå vill köpa sig en kokbok är ett tips att gå på antikvariat, Östersunds-posten tipsar om att vissa antikvariat säljer helt nya kokböcker "Antik & Begagnat köper upp en hel del restupplagor, exempelvis av kokböcker, som har längre brinntid än andra titlar." http://www.op.se/parser.php?level1=4&level2=596&id=988582

Lite nya kokböcker kommer det i alla fall. Eller nja nya och nya förresten, dessa känns faktiskt också mest som recycling:

Allt om mat har insett att den egna receptbanken kan avändas om och om igen. Först var det kokboksserien (eller ska man kalla det Expressenbilagorna) Mat från hela världen och nu den nya fiskkokboken Fisk & skaldjur ur Allt om mat. http://www.jnytt.se/Read__20955.aspx

Svenska Celiakiförbundet surfar på Mats-Eric-Nilsson-vågen och presenterar nu en reviderad upplaga av Ingredienslexikon för den medvetne konsumenten. http://www.newsdesk.se/pressroom/gothia/pressrelease/view/ingredienslexikon-foer-den-medvetne-konsumenten-264866
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal