No-knead bread

Startat av Andreas, 2009-03-05 20:11

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Citat från: Mickan skrivet 2009-01-31 17:57
Ni måste testa detta underbart sega, saftiga bröd. Liknar inget annat. Kolla Marthas sida och där kan ni inte bara läsa receptet utan även se avsnittet från showen.

http://www.marthastewart.com/recipe/no-knead-bread?autonomy_kw=&rsc=rf_result37


Man måste alltså testa? Ja om nån säger så är det svårt att stå emot. :)

Så alltså
¤ 7 dl vetemjöl
¤ 1 rågat kryddmått  torrjäst
¤ 1 rågad tesked salt
¤ 3,5 dl vatten
¤ Olivolja efter behov

No-knead låter ju som om det ska vara ett jätteenkelt bröd ungefär latmajas-slippa-knåda-bröd. Men inte då.

1) Blanda de torra ingredienserna i en skål och blanda sen i vattnet, degen skall vara kletig. Häll över i en annan skål och täck med plastfolie. Låt stå 12-18 timmar, när ytan är täckt med bubblor är degen klar för bakning.

2) Mjöla bakbordet, häll ut degen och duscha med mjöl. Vik degen en eller två gånger. Täck med plastfolie och låt stå i 15 minuter.

3) Mjöla bakbordet och fingrarna tillräckligt för att inte degen skall fastna; forma snabbt och försiktigt en  boll. Täck en bakduk med generöst med grahamsmjöl. Lägg degen med skarven nedåt på bakduken och duscha med mer mjöl. Täck med ytterligare en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek cirka 2 timmar.

4) Efter 1,5 timme, sätt ugnen på 260 grader. Stoppa in en pyrexform i ugnen medan ugnen värms. När degen är färdigjäst, ta ut formen försiktigt från ugnen. Ta bort den översta bakduken, stick in handen under den undre och vänd ner degen i formen. Skaka formen om degen är ojämnt fördelad, den rätar ut sig i ugnen. Täck formen och grädda 30 minuter. Ta bort locket och baka tills brödet fått färg, 15-30 minuter. Låt svalna på galler.

Puh. Nej, vid punkt tre där det kom till handdukarna blev jag less på alla moment och hällde degen i le creuset-formen på jäsning där den fick stå i två timmar, sen in i ugnen på 260 grader några minuter varefter jag sänkte värmen till 175 där den fick stå i 25 minuter.

Jodå, gott, segt och saftigt men ett jobbigt recept för bara ett enda bröd, det här måste gå att förenkla ytterligare för ungefär samma resultat...

Tyckte inte du att det var omständigt Mickan?  ???
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Jag har gjort det, men tyckte att det blev rätt trist och smakade väldigt lite.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Nja det håller jag väl inte med om, visst, jämför man med exempelvis ditt grova bröd med hasselnötter och honung är det en välda skillnad men det är ju två helt olika brödtyper och bägge typer har sin plats och sitt sammanhang.

Den stora poängen med ingenknådningsbrödet är den långa jästiden som gör att ett brödet får en betydligt bättre smak än annars samt att det blir trevligt segt och inte alls smuligt. Men lång jästid kan man ju ha med färre handgrepp och mindre disk än i ovanstående recept, har funderat lite och kommit fram till att nästa gång jag bakar efter samma recept så skall det kallas bunkbröd - ett långjäst bröd med så få handgrepp som möjligt och där man använder en enda bunke till både bakning och gräddning.
Den som inte frågar får inga svar.

CII

2009-03-06 10:21 #3 Last Edit: 2009-03-06 15:53 by CII
No knead bread började spridas efter att Mark Bittman från NY Times hade gjort den här videon med bagaren Jim Lahey, som ligger bakom receptet.

http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU

De återkommer något år senare till receptet och uppdaterar det och den viden finns här:
http://www.youtube.com/watch?v=4LaODcYSRXU&feature=channel

Här är artikeln
http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/08mini.html

och receptet
http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/081mrex.html?_r=1&scp=1&sq=no%20knead%20bread&st=cse

Här är artikeln om det uppdaterade receptet:
http://www.nytimes.com/2008/10/08/dining/08mini.html?ref=dining

och här är receptet:
http://www.nytimes.com/2008/10/08/dining/081mrex.html?scp=6&sq=no%20knead%20bread&st=cse

Jag gör snabbvarianten och använder en tredjedel rågmjöl och lite hackade valnötter om jag ska ha ett bröd att äta till franska ostar. Det blir gott det!

Anne

Nejnej, jag jämför med andra vita bröd. Jag tyckte även att konsistensen blev lite svampig. Helt nybakt var det ok, men det blev fort väldigt trist.
Anne's Food - min matblogg

Gilius

Bakar regelbundet enligt 1000gr mjöl (northern spring), 2 tsk salt, 2 krm torrjäst, 700gr vatten. Ibland drar jag i solrosfrö, linfrö, sesamfrö, skuret vete eller hasselnötter ca 3-400gr och får då anpassa vattenmängden för ett bra reultat.
Jäser minst 18 oftare 24 timmar i rumstemp innan jag viker degen och ger den tid nog att dubbla. Kör detta 275C (mäter med ungstermometer för att vara helt säker) i en stor oval IKEA gjutjärn (loppisfynd) i ca. 35-40 min med lock och allt från 5-20min utan lock.
Det blir alltid perfekt,  ibland kanske litet stumt när det är mycket frö i det, men om det bara är vetemjöl så inge problem. Förvarar det på en skärbräda stående på snittytan och får en hållbarhet på 4-7 dagar (brukar vara slut innan dess).
Jag upplever detta sätt att baka överlägset många andra tekniker just för kvaliteten på brödet, möjligheten att variera med extra saker i, den långa hållbarheten samt det jämna resultatet.
Jag tror att man skall baka det ett par gånger så att man finner sin "rytm" med denna metod, sedan är det så enkelt att ständigt ha ett bra gott bröd hemma alltid.

/gilius

Mickan

Jag har bakat det mååånga gånger och tycker att det är värt besväret. Någon skriver att det är lätt svampigt och det är just det jag gillar. Visst blir det bättre när man övat lite!

Enkelt bröd:

7 dl vete spec
3,5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
10 g jäst

Rör ihop ordentligt, slå på oljat papper i form och låt jäsa 24 h längst ned i kylen. 15-20 minuter i 275 grader.

Video meliora proboque deteriora sequor

bryggens

2009-03-21 13:11 #7 Last Edit: 2009-03-21 15:36 by bryggens
Nu har jag provat. Förenklade lite.
Jag använde 5dl vatten, lite salt, lite rapsolja, lite jäst och vanligt vetemjöl.
Tog så pass med mjöl som jag tyckte skulle vara ok.
Fick jäsa i 17 timmar, mjölade sen ett bakplåtspapper lite lätt, hällde ut degen,
formade den lite lätt, fick jäsa sen i kanske 30 minuter, satte sen igång ugnen på 250grader med
grytan i från början.När tempen var uppe så tog jag ut grytan, av med locket, lyfte i degen med hjälp av papperet.
På med locket,in i ugnen 30 min. Av med locket, sen 25 min till.Brödtemp på 98 grader.
Tyckte att det blev gott, en härlig yta på brödet.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal