Kan man använda sirap istället för invert sugar?

Startat av Skogis, 2014-03-07 09:25

Föregående ämne - Nästa ämne

Skogis

Tänkte brygga öl av ett recept från 1945 och förutom malt ska det vara invert sugar. (engelskt recept givetvis)
Gogglade runt och har kommit fram till att sirap är delvis dextros och fruktos förutom sackaros medan invert sugar enbart består av dextros och fruktos, all sackaros är spjälkad( heter det de?)

Någon som vet?

Jag har hittat hur man gör invert sugar hemma, det är inte svårt men slipper man så är man glad.


Skogis


Skogis

Jag tillagade invert sugar idag. Tar en faslig tid men blev riktigt bra. När jag smakade på den färdiga produkten slog det mig att den faktiskt inte var så sött. Sirap är mycket sötare så det har tydligen skett någon form av karamellisering av sockret vid uppvärmningen.

Nu väntar jag bara på jäst och malt och sen ska det bryggas till helgen :)

Hasse

Skogis, det vore kul om du kan berätta hur man gör. Det kan ju vara till nytta för någon annan.  :)

webguide

Det går att köpa invertsocker (Trimolin), hmmm men den webbshopp där jag beställde det har slagit igen. Det går nog bra att köpa direkt av en bagare/konditor.

Skogis

1,35kg råsocker
1,5L vatten
1gr askorbinsyra/kg socker
120ml Glykos

Koka upp vatten och lös sockret tillsammans med askorbinsyran och glykosen. Låt koka tills du kommer upp i 110°. Nu får du sänka värmen på plattan för annars går det för fort till 114°. Efter 20 minuter vid 114° har du nu Invert socker nr1. Låt sjuda vidare vid 114° till det har mörknat till ungefär mörk sirap, ca 1timme. Nu har du invert socker nr2, eller så låter du det bli mer eller mindre svart vid 114° då får du invert socker nr3 men då tar det 2-3 timmar.

Glykosen har man i för att det inte ska kristallisera sig, askorbinsyran kan bytas ut mot Vinsten, citronsyra eller mjölksyra om man vill. Det hjälper till vid spjälkningen enl Wikipedia.
När man väl kommit upp till 114° är det svårt att få tillräckligt låg värme på plattan, det var faktiskt det största problemet. Helst ska tempen inte upp alls men det var ok om man kom upp till 118° men gick det över det fick man brända smaker som inte var önskvärda.


Skogis

Hittade det här http://www.lyckasmedmat.se/ata-smaka/3547-invertsocker.html
och insåg att jag har en förmögenhet i invertsocker där hemma, 55 spänn för 100gr gör att jag har socker för 1100:-
Tänk så rik man är ;)

webguide

Citat från: Skogis skrivet 2014-03-11 15:04
Hittade det här http://www.lyckasmedmat.se/ata-smaka/3547-invertsocker.html
och insåg att jag har en förmögenhet i invertsocker där hemma, 55 spänn för 100gr gör att jag har socker för 1100:-
Tänk så rik man är ;)


Det där var ju dyrt, tror jag betalade 89 sek för 500 gram.

Hittade siten där jag köpte, de verkar inte ha det just nu, men fråga dem: http://www.chokladgallerian.se/

Skogis

Enligt receptet går det åt 559gr (jämn och bra siffra, va?) invertsocker nr2 vilket är lite mörkare, så jag har socker till i runda slängar 80 liter öl just nu.
Det måste bli fasligt gott för att det ska bryggas mer än en gång, men eftersom sockret knappast lär blir gammalt kan det få bo i en burk i skafferiet tills ett behov kanske uppstår.

Tack ändå.

Skogis

Har inte blivit färdig att brygga ännu men nu är det bara en tidsfråga ;)

Stötte på ett nytt problem när jag lusläste receptet, jag behövde sockerkulör också. Efter lite letande hittade jag hur man gör även detta, Collorit är förvisso sockerkulör men innehåller 10% salt så det föll bort.

Något jag inte trodde att jag någonsin skulle göra! Men nu har jag 2dl kolsvart sockerkulör gjort på 2 dl sockerrörssirap.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal