Grisar äter död gris hos Swedish Meat-ordförande

Startat av Andreas, 2009-11-24 08:44

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

SR ekot berättar idag att Djurrättsalliansen under två års tid, utan ägarnas vetskap, har undersökt ett hundratal svenska grisbönder och funnit stora brister. Lena Lindström på Djurrättsalliansen: "– Vi har besökt en tiondel av Sveriges grisfarmer. På så gott som samtliga har vi hittat grova överträdelser av djurskyddslagen."

"En av de undersökta gårdarna [Blackstaby gris] ägs av Lars Hultström, ordförande för köttböndernas organisation Swedish Meat och styrelseledamot på HK Scan och svenska djurhälsovården. Inne i grisstallarna är det smutsigt och båsen är trånga. En bit bort i korridoren trängs grisarna kring nånting på golvet. En av grisarna har dött och ligger där stel och uppsvullen. De andra grisarna tuggar på kroppen."

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3258989
Den som inte frågar får inga svar.

CII

Men! Hur många gånger ska usel djurhållning behöva bli nyheter innan konsumenter vaknar och väljer kött från spårbar produktion.

Kopplingen mellan superbillig skinka och usla förhållanden för djuren är väl inte så svår att förstå.

Sen så hade det varit skönt om media någon gång hade lyft fram en duktig djurhållare som tar sitt ansvar och behandlar djuren väl. Sådana finns det många i Sverige.

Mickan

I vaccinkön stod två kvinnor bakom mig och diskuterade detta. En av dem lyfte fram vår ovilja att betala för djurens väl och ve varefter den andra sa att hon höll med. Man kan ju faktiskt betala 79 kronor kilot för fläskfilé  :-\
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Citat från: CII skrivet 2009-11-24 16:19
Men! Hur många gånger ska usel djurhållning behöva bli nyheter innan konsumenter vaknar och väljer kött från spårbar produktion.


Ja du, jag tycker det verkar som väldigt många inte bryr sig över huvud taget, vad det beror på är svårt att säga men kanske är flödet om olika missförhållanden så stort att folk slutat lyssna, ungefär på samma sätt som man byter kanal på TV när det blir reklam. Eller tycker folk att det är suspekt när materialet kommer från Djurrättsalliansen, jag är inte vidare bekant med Djurrättsalliansen, hur seriösa är de?

Hur menar du spårbar produktion förresten?

Citat från: Mickan skrivet 2009-11-24 18:29
Man kan ju faktiskt betala 79 kronor kilot för fläskfilé  :-\


Inte menar du att man för 79 kronor får fläskfilé från garanterat bra uppfödda djur? Nä du måste mena att kvinnan i vaccinkön sa det?
Den som inte frågar får inga svar.

Daddy-T

Citat från: Mickan skrivet 2009-11-24 18:29
Man kan ju faktiskt betala 79 kronor kilot för fläskfilé  :-\

Vad kostar fläskfilé i Sverige idag?
Som utlandsboende har jag ingen aning. 79 kr låter klingar lite bekant som djupfryst filé från Danmark. I Frankrike får jag betala mellan 150 och 200 kr/kg för bra fläskfilé eller som den heter här filé mignon.

roffekock

Visst blir man trött om och om igen ingen ände på djurens lidande i en ständigt alltmer snurrande karusell där kapitalet och egoismen styr och inte ett uns av empati för dessa arma djurs lidande. Det är rent ut sagt för d........... och så tråkigt att vi stänger av, för mycket mycket  
Jag har talat med en hel del folk om detta och ingen orkar lyssna utan drar sig undan och säger ja ja ja man kan snart inte äta något nu förtiden,är det verkligen så illa? ???

Många av oss i dag har inte en aning om hur våra djur har det utan litar på att våra "uppdragsgivare" sköter sig, samtidigt som vi hellre äter importerat kött för det är billigare,detta får jag inte till att gå ihop. Resultatet blir ju att våra inhemska köttproducenter måste se sej omkring efter nya vägar och då måste det som regel blir billigare grishantering

Jag känner det som att dessa avslöjanden skulle få folk i JUL att sätta skinkan i halsen och känna obehag,men det kommer dom inte att göra,säkerligen kommer julhandlen att slå rekord i år igen som vanligt. Så vad göra?

Nu behövs inga konstiga diskussioner på olika plan om detta, utan nu ställer man sig för eller emot av vår tids grishantering. Börja med att åka ut till en Grisbonde med hela din familj och be att få se om hans grisar har det bra, låt barnen få se hur en gris verkligen har det,tror jag är en väldigt bra början.

I denna smet ska det sägas att det finns producenter som trots motstånd mm ser det som en hedersak att deras grisar har det bra och som verkligen sprider sitt kunnade som ringar på vattnet. se bara här. http://angavallen.se/ekologiska-djur så vi måste vara ärliga att det finns möjlgiheter, men använder vi dem? Har vi råd? Eller bryr vi oss överhuvudtaget

//rolf

lånad bild
Matforum är bäst

CII

Citat från: Andreas skrivet 2009-11-25 11:07Hur menar du spårbar produktion förresten?

Jag menar att om du går till en seriös slaktare så kommer du att få reda på vem köttet kommer ifrån, vilken bonde som producerat det, det gäller även på seriösa restauranger.

Om Ängavallen så kan jag säga att jag har besökt deras anläggning och ofta hört Rolf-Axel prata. Och om alla djur som är till köttproduktion hade det så bra som hos Ängavallen, så hade det funnits mycket färre vegetarianer.

En gris är en gris och ska få leva ett grisliv.

Men, då hade ju kilopriset blivit därefter på kött och det vill nog få betala eller avstå från.

Mickan

Citat från: Andreas skrivet 2009-11-25 11:07
Inte menar du att man för 79 kronor får fläskfilé från garanterat bra uppfödda djur? Nä du måste mena att kvinnan i vaccinkön sa det?


Damen sa det!
Video meliora proboque deteriora sequor

CII

Ängavallen tar väl mer än 300 kronor kilot för sin fläskfilé, och av det så kan man ju dra slutsatsen att 79 kronor kilot är lite väl lite om man ska tro att grisen har haft ett bra liv.

Läs här om glada grisar:
http://www.tasteline.com/Inspiration/Varldens-mat/Europa/Glada-grisar-hos-Rolf-Axel-Nordstrom/

roffekock

Detta säger en hel del om det ofattbara som händer i våra svenska svinstallar.
Se detta om du pallar www.ettlivsomgris.se

Jag gråter,jag svär och tänker på hur kan ett samhälle av idag fungera på detta otroligt snea sätt,samtidigt är detta inget nytt, inte för mej i alla fall jag visste att det var åt h............ men inte så här illa, betänk nu att detta är grisar,hur har våra andra djur det? Kossorna,kalvarna,kycklingarna,hönsen. Vad har vi gjort mot fiskarna i Havet och vad är det som sker på våra åkrar i form av gift mm.mm

VEM ORKAR TA TAG I DETTA?

Det känns lite av bron som är av men tåget bara rusar hän mot stupet ju fortare dess bättre !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jag känner mig handlingförlamad.

Och jag skäms. Jag skäms för att vara en av dom som har förvaltat dessa underbara gåvor på ett så uselt sätt. :'( :'(

/rolf
Matforum är bäst

Mickan

Priser i närheten just nu:

Kort, frusen, tysk 59 kr/ kilo
Färsk, tysk 79 kr/kg
Färsk, svensk 99 kr/kilo
Krav Scan 179 kr/ kilo
Video meliora proboque deteriora sequor

roffekock

Priser ja vad spelar det för roll i sammanhanget,finns det något pris,på svineriet?
Matforum är bäst

crlhrv

roffekock: jag kunde inte säga det bättre själv.
det är helt enkelt ogreppbart för mig. jag tittar på bilderna och filmerna från svinstallar, djurtransporter och slakterier men kan inte riktigt ta in vad det är jag ser. jag tror att jag inte vill förstå?
jag känner mig så oerhört splittrad; kött har (och är) en stor och hittills viktig del av mina kostvanor men som det ser ut idag vet jag ju att mycket av det kött som säljs just produceras (vilket märklig beskrivning av levande djur) under de här förutsättningarna.

djuralliansen och andra organisationer anser att enda sättet att stoppa det här är att sluta äta kött. punkt slut. för dem finn det inget alternativ. men jag tror inte att det skulle vara ett alternativ för mig. istället måste jag hitta ett både etiskt och moraliskt förhållningssätt där jag dels kan äta kött men också bidra till bättre livsbetingelser för de djur som föds upp för att bli föda åt människor.

vad kan man göra?
hur ska man göra?

jag blir så fruktansvärt ledsen över att det ser ut så här.

för några veckor sedan var jag på en förpackningsmässa i göteborg. i en av utställningsmontrarna, hos ett av de allra största svenska förpackningsföretagen, fann jag en märklig produkt. det var en rund cellplastskiva med diametern ungefär som en cd-skiva. den var plan på ena sidan och lätt konvex på andra sidan, ca 10-20 mm tjock. när jag står och vrider och vänder på den kommer en säljare fram och frågar om jag vet vad det är för något.

det var ett skydd för att motverka bogsår hos suggor. den fästs på suggan med hjälp av självhäftande tejp.

det är ju f*n helt sjukt.


Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Butikskedjorna Ica, Axfood och Coop har nu alla, så långt det är möjligt, plockat griskött från gårdar som polisanmälts för vanvård. http://www.vk.se/Article.jsp?article=315102

Är det verkligen rätt agerat, det är väl knappast nåt fel på själva köttet? Och vad händer nu med allt kött från dessa gårdar, att bara kassera det är väl verkligen slöseri med grisliv, är det inte bättre att äta upp det så att dessa vanvårdade grisar inte levt helt förgäves?

Citat från: CII skrivet 2009-11-25 17:45
Jag menar att om du går till en seriös slaktare så kommer du att få reda på vem köttet kommer ifrån, vilken bonde som producerat det, det gäller även på seriösa restauranger.


Men då gäller det också att veta vilka gårdar som är bra och inte, OK här i tråden nämns ett par men de kan inte försörja hela landet, så hur hitta garanterat bra producenter?


Citat från: Mickan skrivet 2009-11-26 08:02
Priser i närheten just nu:
...
Krav Scan 179 kr/ kilo


Är krav något man kan gå efter, finns inga Krav-gårdar med bland de som är anmälda?

Citat från: crlhrv skrivet 2009-11-26 12:20
det var ett skydd för att motverka bogsår hos suggor. den fästs på suggan med hjälp av självhäftande tejp.

det är ju f*n helt sjukt.


Ja du är det nån gång en svordom är helt på sin plats så är det här.
Den som inte frågar får inga svar.

CII

Citat från: Andreas skrivet 2009-11-26 15:37Men då gäller det också att veta vilka gårdar som är bra och inte, OK här i tråden nämns ett par men de kan inte försörja hela landet, så hur hitta garanterat bra producenter?

Ställ frågor där du handlar kött, det är naturligtvis enklare för en liten slaktare än för ett storköp att hålla koll, men är det ingen som frågar efter det så kommer det inte att ske en förändring.

KRAV-märkt kött kommer från gårdar som står under KRAVs översyn och de ställer följande krav på djurhållningen:
"Det är också viktigt hur djuren har det. De ska kunna bete sig så naturligt som möjligt. Exempel på detta är att grisarna går ute hela året. De får beta, böka och ta sig gyttjebad. Likaså får hönsen vara ute och äta grönt och picka mask under sommarhalvåret." (krav.se)

Tycker man att det är skäliga krav att ställa på djurhållningen så kan man stödja det genom att handla det köttet, som ju naturligtvis är dyrare än köttet från trångbodda grisar.

Jag slutade att äta kött 1997 när jag förstod hur djurhållningen och köttproduktionen fungerade, då fanns det ingen möjlighet att veta vilket kött som var producerat på ett bra sätt. Det finns det nu, nu är det inte tillgången som hindrar, nu är det bara viljan.

roffekockHej
Med anledning av djurrättsaktivisternas aktion mot grisgårdar uppmanar vi alla att vara extra vaksamma på vilka människor som rör sig i byarna och hålla extra koll så ingen tar sig in i stallar utan tillåtelse. Detta gäller oavsett djurslag, deras nästa mål framöver kan mycket väl vara riktat mot andra produktionsgrenar.
Ingen gård i Sydost fanns med på listan denna gång, men aktivisterna menar att kampanjen bara börjat. Vårt område kan vara nästa mål. Okända personer som dyker upp i ett stall eller i en hage vid en udda tidpunkt, oavsett om de hittar något fel eller ej, är en fara för våra djur. Både smittmässigt och skademässigt då de kan bli skrämda.
Att titta lite extra på okända bilar kan även vara bra för att hindra fräcka dieselstölder som också blivit allt för vanliga nu igen.

Detta brev dök upp på min dator i dag till samtliga medl. i sydost.

Vad tycker ni? har ni koll? pratar du med din butik?

/rolf
Matforum är bäst

Nina

Jag har länge funderat över det här med fläskfilé. Dansk har alltid varit billig och detta har man ju anat även här. Är svensk fortfarande bättre än dansk?

crlhrv

roffekock: jag förstår inte riktigt det där brevet om att hålla extra utkik? är du djuruppfödare? vad är "Sydost" (mer än ett väderstreck alltså)?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

CII

Såg just Lidls reklam på tv om julskinka för 29kr/kilot, den grisen kan inte ha haft det särskilt kul.

Ganska dålig tajmning att köra den reklamen nu, eller så vet de att deras kunder skiter i nyheter om djurhållning.

Mickan

Citat från: CII skrivet 2009-11-26 19:15
Såg just Lidls reklam på tv om julskinka för 29kr/kilot, den grisen kan inte ha haft det särskilt kul.

Ganska dålig tajmning att köra den reklamen nu, eller så vet de att deras kunder skiter i nyheter om djurhållning.


Överraskande nog har folk väääldigt kort minne också.
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal