Matforum

Hemmalagat - laga själv => Allt om knivar & skärbrädor => Ämnet startat av: Rob skrivet 2007-12-28 22:51

Titel: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Rob skrivet 2007-12-28 22:51
[Sidospåren om slipmetoder från tråden Min favoritkniv / mina knivar! Berätta om dina knivar i denna tråd! (http://matforum.nu/index.php?topic=888.0) är härmed utklippta till ny tråd. /Andreas]

Kom nu ihåg att den bara kommer "grundslipad". Ägaren förväntas lägga den riktiga eggen själv...

Grattis i alla fall! VG10 är ett trevligt rosttrögt stål.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Shanta skrivet 2007-12-28 23:28
Rob: Huh? Vad betyder det? Måste man lämna in den till något sliperi eller är det något man kangöra hemma?
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Rob skrivet 2007-12-29 00:21
Slipa kan du göra själv om du vill. Det finns endel om det på detta forum. Vattenstenar tycker jag själv är bäst.
Första gången skulle jag inte rekommendera att börja med Hattorin dock...

http://matforum.nu/index.php?topic=95.0
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-12-29 11:28
Shanta. Du sitter nu i en sits som är knivig ;) Egentligen så bör du införskaffa all kunskap som finns i ämmnet men även om du gör detta så är det ändå inte nog, du måste ha handlaget och du måste ha koll på vinklarna.

Om du köper en Tormek slip med vattensten så får du tillgång till en mängd bra instuktioner och jiggar, dok inte allt men en del, denna maskin har ju även sin brynläderskiva där du kan anväda dej av, en full ut gokänd metod med kniven fixerad i jiggen und bryningen. Dock är detta en investering på ca 4-5 tusen kronor. :'(

Flera kommer nu säkert att säga HHHnmmmmmmmmmmmmmm och allting har två sidor men jag tror att om man är nybörjare så är man rätt väg,men räkna iskallt med att det tar tid att lära sig bli skärslipare ;D

Fördelen med detta system är att här kan du även slipa och bryna Hattorin utan att vara rädd för misstag.

/rolf
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-12-30 12:37
Roffe: När du slipar en kniv i en tormek slip, hur varmt blir knivbladet då?.
Finns det ingen risk att man pajjar härdningen på eggen?.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-12-30 12:53
Detta är ju en vattenslip, så kan man ju reglera stenen så att den biter mindre och detta är tormek ensamma om. Jag förstår vad du menar men jag vet inte Urban. Men jag har sett Japsar nere i Japan och hur dom bryner och dom skulle aldrig komma på tanken att använda en tormek roterande slip, dom kör sina vattenstenar men då är vi inne påett annat sätt att leva ;D
Men narurligtvis är detta ultimat och med många års träning. Man kanske skulle kunna köra paralellt.
Det är ett elände att ha dessa underverk till stål men en upplevelse när man får till det. :D

/rolf
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Rob skrivet 2007-12-30 13:01
Som jag förstått Tormek (har bara läst lite om dem) så badar slipskivan sin underdel i vatten, detta blir som en "vanlig" slipsten alltså. Bör inte bli alltför varmt.
MEN (det finns ju alltid ett sådant..) risken är att man går på lite för bra, ett exempel skulle kunna vara en slipning i denna tråd... Som med alla maskiner, blir det fel så blir det rejält fel.. Man bör alltså träna en hel del innan man ger sig på en damaskerad Hattori.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-12-30 14:45
Finnessen med Tormek är att du kan med en separat sten reglera skärpan på stenen så den tar mer eller mindre.
Men visst skall allt ha viss träning men det är ett suveränt hjälmedel. Jag skulle inte dra mej för att slipa hattorin i den slipen, det finns vinkelmätare och jigg så den sitter som berg och kan inte göra något oförutsett.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Rob skrivet 2007-12-30 15:59
Det låter intressant, hade varit skojj att jämföra tre likadana knivar, en slipad för hand, en med Tormek och en med band som knivmannen gör.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-12-30 17:07
Jag håller med men det förutsätter en del.
Om det nu är en van stenslipare a la japonés är hans metod i särklass bäst inget snack.
Tvåa kommer Tormeken helt klart.
Sist kommer bandsliparen som egentligen inte ska slipa Hattori därför att värmeutvecklingen blir för hög och förstör din kniv. Om det nu var en Iransk kolstålskniv är bandet att föredra snabbt ,vasst men inte speciellt hållbart men who cares bara att slipa på nytt ;D ;D

/rolf
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Rob skrivet 2007-12-30 18:57
Jag tror att det måste vara vana personer oavsett vilken metod man använder. Inget verktyg är bättre än personen som använder det..
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-12-30 19:05
Finns ingen motsägelse i ditt påstående. :)

/rolf
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Sweber skrivet 2007-12-30 20:58
Inte blir det varmt med en Tormek, kniven hålls sval med hjälp av vattnet. MEN jag tycker att det är jättesvårt att följa eggens kurva. Att liksom svänga så att man följer eggens form när man slipar. Men jag har bara tillgång till en riktigt gammal jigg, de nyare ska visst vara bättre.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-12-31 08:35
Du har rätt att när man kommer fram emot spetsen så krävs en viss färdighet föratt kunna följa eggens profil men som du s  jälv säger är dagens jiggar bättre. Men du kan inte klara att få en jämnare kurva på fri hand,eller så krävs det färdighet som tar lång tid att lära.

När jag jobbade på slakteri så slipades kniv el knivar i stort varje rast och jag studerade dom äldre slaktarnas teknik och slipade och slipade men det gick inte att få samma bett som dom oavsett hur du gjorde,det var en dröm att få en gratisslipning av dessa herrar och dessutom höll bettet otroligt mycket längre. Detta säger mig att det är en stor konst att slipa på fri hand. Och sen inte minst slutveddningen som är av största vikt att kunna hålla vinklen rätt så att man inte får facettegg. Än i dag tycker jag att frihandsslipning är svårt och kommer nog aldrig att lära mig den konsten fullt ut även om det går bättre i dag. Så min kompromiss har blivit Tormek och det funkar skapligt.
Men om man ser på knivskötsel som proffesion och framförallt det jag såg i Bla.i Japan i min ungdom ,och då fanns inga Globalknivar men en känsla för metallens melodi som dessa kniv och svärdmakare hade matats med sedan barnsben så är det en ädel konst att kunna vårda sitt verktyg och inte minst faschinerande att se,men en sak har jag rätt så bra koll på och det är att lära sig denna melodi är inte alla förunnat.

/rolf
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Rob skrivet 2007-12-31 10:54
Det är definitivt en konst att slipa på fri hand, det vore kanonskojj att få se en Japansk mästare slipa med riktiga stenar... Att någonsin bli fullärd inom området kommer inte att hända.

Jag ser inte problemet med att Global inte fanns, de (enligt min mening) bästa stålen är mycket äldre än Globalmärket. Tillverkningsmetoderna har inte utvecklats speciellt mycket heller. Mest tids och kostnadsbesparing som överallt annars.

Slaktare är några av de mest krävande knivbrukare som finns. Dagens styckning handlar mest om fart varför kanske "finessen" försvunnit till viss del, men de erfarna slaktarna / styckarna är fortfarande utmärkta slipare.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-12-31 12:03
Att få se en at även få se Japanska mästare jobba med sina knivar är en rysare. Ibland kan man ha turen att att få se dessa mästare i Europa och minns jag inte fel fanns det på en matmässa i Älvsjö för en del år sedan en sådan man där man kunde få slipat sina knivar gratis samtidigt som man såg på, nu hade jag tyvärr ingen bra kniv tillhands (inte vanligt att man har det på en mässa) så jag lämmnade fram en annan kniv jag hade i bilen och den blev som ett smycke efter behandling.

Rob det jag menade med Global var att dettta är ju många gånger ett riktmärke för människor i allmänhet jag är mycket väl medveten om vad språk du tala.


Att finnsser att slipa finns kvar bland slaktare/styckare vill jag framhålla, men att slipa på vattensten har försvunnit nästan helt nu tillämpas i stort sätt endast band och även vattenkylda band men detta går inte att jämföra med vattensten ofta tangential liggande sten,men trots detta så har man fått utveckla en annan teknik som går ut på att ha kniven rakbladsvass på bandslipning.
Många moment i slakten förutsätter en sådan kniv annars är du hjälplöst off och kommer att ha mycket ömma armar efter dagens slit som det är på bandet med hängande slakt och höga tempo,därför har du alltid 3 knivar som du måste underhålla i pauserna medans andra röker. ;D

När det gäller slakt och knivar minns jag särskilt judeslakt som var tillåtet i viss begränsning sk. skäktning. Dessa judiska slaktare hade speciella ritualer bl.a med sina svärd/knivar för det var skrämmande stora knivar som minutiöst bryntes aldrig såg jag dom på stenen. Dessa knivar/svärd var ca 60cm långa med ett bett som var sagolikt,jag behöver inte gå in i detalj för det var inget trevligt att se, men ett drag var nog för att nå kotpelare på en stor tjur så då förstår du vilket bett. På denna tid skedde detta utan att djuret var bedövat vilket numera är förbjudet. Vad slags knivar detta var har jag ingen aning om för du fick aldrig vidröra dem det var endast denna man som skötte om skärningen som fick detta.
Men att detta var mästare i knivskötsel råder det ingen tvivel om.

/rolf
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Rob skrivet 2007-12-31 12:19
Det var finessen i styckningen som jag syftade på snarare än slipningen. när tiderna pressas blir ju ekonomi i rörlighet och effektivt arbete kung.

Jag har sett traditionell styckning av tonfisk på Youtube så jag kan föreställa mig hur kosher-slakten såg ut. Måste varit en rejäl upplevelse.

Själv har jag bara tittat på industristyckning till en av våra största färdigmatstillverkare. Där var det Bacho-knivar och bandslip som gällde. Men de var vassa som tusan! Tyvärr fick jag inte med mig någon av deras kasserade knivar hem, de sliter ut dem rekordfort!
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-12-31 12:29
När tiderna pressas blir ju ekonomi i rörlighet och effektivt arbete kung. (citat rob)
Hur rätt är inte detta uttlande det kändes i kroppen.

/rolf
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Urban skrivet 2008-01-01 17:52
Roffe: Vet du vilken kornighet stenen har på din Tormekslip?
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-02 06:53
God fortsättning urban på det nya året. Tormekstenen är keramiskt bunden (sk.sintrad vid högtemp) och har slipkorn av aluminiumoxid. Med en kornstrolek på 220 ca. 0.06mm. Denna kan nu justeras men en sten som är tillverkad av kiselkarbid endast genom att hålla den mot stenen till kornstorlek 1000 för finslipning och snabbt tillbaka till 220 igen som du vill. Otroligt bra.

Vattenkyld sten garanterar perfekt koll när du slipar ser du exakt var du slipar på den vattenvåg som bildas framför stenen, vattenkylningen garanterar även en liten värmeutveckling av slipobjektet.

Jag tror mej nog kunna påstå att Tormek är ett värdsledande patenterat slipstensföretag. Samtidigt har man uttvecklat ett antal jiggar som är enastående hjälpmedel vid fixering av slipobjektet som är så viktigt.

/rolf
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Thomas2 skrivet 2008-10-20 20:01
Det finns två huvudtyper av eggar på knivar, rak egg och konvex egg (det finns även andra eggtyper men dessa två är de vanligaste).

Rak egg skär grönsaker mycket effektivt och konvex egg skär kött bättre än vad en rak egg gör - och håller sin skärpa dessutom längre..

Man kan inte slipa en rak egg för hand eftersom den då blir konvex. För att bibehålla eggen rak måste man ha ett slipstöd. Alltså, knivar som du använder till att skära grönsaker skall du lämna in för slipning hos ett proffs - eller, skaffa dig ett slipverktyg som ger dig det slipstöd för slipvinkeln som behövs för att slipa en rak egg.

Konvexa eggar kan slipas för hand eftersom dom inte är raka - men det innebär att varje gång du slipar en konvex egg förändras den konvexa kurvan och blir att mer konvex. I slutändan måste du lämna in kniven för slipning för att minska den konvexa kurvan - eller skaffa dig ett slipverktyg som kan slipa konvex egg med bibehållen konvex kurva.

Jämför med en skogsyxa, den har konvex egg. Om skogsyxans konvexa kurva är för flack blir yxan en kil som fastnar i trät. Om kurvan är som den skall vara går yxan djupt in i trät och studsar ut igen. Om den konvexa kurvan är för brant studsar yxan bara mot trät och går aldrig in i trät.

För normalstora knivar finns ett antal slipverktyg som man kan använda sig av för att slipa sina knivar, besök deras hemsidor och bilda dig en uppfattning om deras funktion:

Lansky, slipar rak egg, 4 fasta slipvinklar, http://www.lanskysharpeners.com/index.php

Gatco , slipar rak egg, 6 fasta slipvinklar, http://www.greatamericantool.com/ 

DMT, slipar rak egg, 8 fasta slipvinklar, http://www.dmtsharp.com/   

EdgePal, slipar rak och konvex egg, fri slipvinkel 0 -40 grader. www.edgepal.com

·   Maxlängden på knivbladet ligger på ca 12cm för slipverktygen ovan.

Behöver man slipa längre knivblad än så finns EdgePro som är en bänkmodell, med EdgePro kan man slipa sina köksknivar - men enbart knivar med rak egg.

·   Ovanstående slipverktyg drivs för hand och brynena styrs av en styrpinne och alla ger ett mycket bra slipresultat, även för nybörjare.

Vill man ha ett motordrivet vattenkylt slipverktyg finns det en hel del att välja på. Tormek till exempel. Tormek använder sig av olika hållare för de verktyg som skall slipas, t.ex knivbladet spänns fast i en hållare och genom ett anslag som bakre ändan vilar på ställs en slipvinkel in när eggen vilar mot slipstenen. Det medför att blöadet får samma slipvinkel längs hela sin egg. Att slipa buken (den svända delen av eggen) och spetsen kräver lite träning innan resultatet blir lika bra som eggens raka del.
Det finns andra märken än Tormek, en del postorderkataloger har slipverktyg i olika prisklasser. Slipstenen bör hålla minst 25 cm i diameter för ett bra slipresultat!

För proffs finns vattenkylda bandslipar eller tallriksslipar men då är vi uppe i ganska höga belopp så dom lämnar jag därhän.

Elektriska knivslipar, bordsmodeller:
Jag är motståndare till sådana eftersom temperaturen under slipningen riskerar att bli så hög att härdningen påverkas negativt - eller förstörs helt. Men, det finns ett ganska stort antal märken på marknaden. Läs deras hemsidor - jag kan ha fel uppfattning om dem.

Vill du bryna dina knivar på ett enkelt och ganska bra sätt finns Spydercos V-ställda stående slipstenar. Stenarna står i en fast vinkel, det du gör är att hålla knivbladet vågrätt och dra det i en täljande neråtgående rörelse mot slipstenarna. Spryderco är ett brynsystem, inte ett slipsystem - och raka eggar blir sakta konvexa eggar, men inte lika fort som dom blir vid frihandsslipning. För att hålla eggen vass lång tid genom försynt bryning av eggen är alltså Spyderco ett mycket bra slipverktyg.

Thomas
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2008-10-20 22:35
Citat från: Thomas2 skrivet 2008-10-20 20:01
Det finns två huvudtyper av eggar på knivar, rak egg och konvex egg (det finns även andra eggtyper men dessa två är de vanligaste)...........................
Om vi bortser från en del felaktiga påståenden i ditt inlägg så är frågan varför du svarar på det här viset när tråden uppenbarligen handlar om att "man skall berätta om sina knivar?!"

~Paul~
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Thomas2 skrivet 2008-10-21 03:49
Svaret är enkelt, det var många frågor om slipning. Jag trodde att jag kanske skulle kunna räta ut en del frågetecken om just slipning.

Då kommer vi till mina "felaktiga påståenden", redovisa dem gärna, här eller i annan tråd.

Thomas
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2008-10-21 10:04
Citat från: Thomas2 skrivet 2008-10-21 03:49
Svaret är enkelt, det var många frågor om slipning. Jag trodde att jag kanske skulle kunna räta ut en del frågetecken om just slipning.

Då kommer vi till mina "felaktiga påståenden", redovisa dem gärna, här eller i annan tråd.

Thomas
Det finns ju hur många trådar som helst i den här sektionen som handlar om slipning. Du kunde helt enkelt ha svarat i någon av dem och hänvisat/länkat dit.

Så till din skepsis angående mitt påstående att du har gjort några felaktiga påståenden. Vill du verkligen gå där? Redan din första mening visar att du inte riktigt har kläm på det du säger. I den skriver du nämligen: "Det finns två huvudtyper av eggar på knivar, rak egg och konvex egg (det finns även andra eggtyper men dessa två är de vanligaste)."

Är du säker på att du inte har blandat ihop egg med slipfas? ;)

~Paul~
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Thomas2 skrivet 2008-10-21 20:21
Paul,
Jag pratar med tusentals människor varje år om slipning och jag har gjort detta under väldigt många år. Min erfarenhet är att en överväldigande majoritet av dessa inte vet vad en slipfas är, inte heller sekundär- eller primär egg. Många vet inte ens vad en konvex egg är. Därför har jag valt att använda ord som de flesta människor faktiskt förstår.

Meningen med att kommunicera är ju att människor man kommunicerar med faktiskt begriper vad man säger och att dom sedan kan använda det dom lärt sig och få ett lyckat resultat.

Jag noterar att du anmärker på mitt ordval, inte på det jag säger.

Någon debatt om språkbruk är jag alltså inte intresserad av.

Thomas
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2008-10-23 12:39
Hej Thomas. Det är inte enbart språbruket utan ganska många andra saker som jag tycker är tveksamma. Jag väljer härmed att svara på dessa stycken:

Rak egg skär grönsaker mycket effektivt och konvex egg skär kött bättre än vad en rak egg gör - och håller sin skärpa dessutom längre..

De flesta kockknivar är faktiskt svagt konvexa, fast det ibland kan vara svårt att se. Testa själv hemma genom att lägga bladet på en flat yta. Du kommer då att märka att kniven "gungar" fram och tillbaka när du trycker omväxlande på rygg-eggsidan.

Den svagt konvexa slipfasen är den mest effektiva i samband med grönsaker. Den fullt flatslipade är ganska ofta opraktisk eftersom materialet gärna vill fastna på bladet pga vacuumeffekten. Av denna anledning har många tillverkare dessutom börjat använda dimples/grantonslipning eller hål i bladet (t ex Satake NoVac - no vaccum).

En annan aspekt är att det faktiskt är bladgeometrin som är den viktigaste faktorn för hur väl en kniv skär. Dvs bladets höjd, tjocklek och slipfas tillsammans.

Vidare skriver du att en konvex egg (jag antar fortfarande att du menar slipfas) skär kött bättre. Varför är i så fall de allra flesta slaktknivar och köttknivar utrustade med flat slipfas, oftast med en liten primäregg?? Är man ute efter kontrollerade snitt i köttmaterial så är nämligen denna slipfas att föredra. Det är bara de allra grövsta slaktknivar som ibland (den gamla skolan) har konvex slipfas pga att man anser att dessa kan vara effektivare när man  skär runt leder och brosk.

Sedan antyder du att en konvex "egg" håller sin skärpa bättre. Det är också felaktigt och har återigen med bladgeometrin att göra. Själva eggen kan nämligen vara exakt lika i båda fallen eller t o m tunnare i grovlek på en konvexslipfas och därmed skörare (om stålet och värmebehandlingen är densamma). Jag bifogar några teckningar så du ser lite mer schematiskt vad jag menar. Teckningarna visar konvex, konkav samt flat slipfas:
(http://i5.photobucket.com/albums/y164/dePaul/Knives/Olikaslipfaserisammabild4.jpg)(http://i5.photobucket.com/albums/y164/dePaul/Knives/Olikaslipfaserisammabild2.jpg)

"Man kan inte slipa en rak egg för hand eftersom den då blir konvex. För att bibehålla eggen rak måste man ha ett slipstöd. Alltså, knivar som du använder till att skära grönsaker skall du lämna in för slipning hos ett proffs - eller, skaffa dig ett slipverktyg som ger dig det slipstöd för slipvinkeln som behövs för att slipa en rak egg."

Visst kan man slipa en rak egg för hand. Det har med kunskap, skicklighet och träning att göra. Den behöver således inte bli konvex. "För hand" är samtidigt ett stort begrepp. Jag anser nämligen att det också innefattar sådana slipsystem som Spyderco TriAngle Sharpmaker och liknande. Det är ju trots allt inga maskiner som hjälper till ;). I den här videon demonstrerar en bekant till mig hur man slipar en rak egg på frihand. Kniven är en Busse Active Duty och stålet är INFI:

http://www.youtube.com/watch?v=5TscN9h-1xQ

http://www.youtube.com/watch?v=eeMxeRvXwhI

http://www.youtube.com/watch?v=DOp69BDvD8k

http://www.youtube.com/watch?v=9-t8emPn_JE

http://www.youtube.com/watch?v=jQB8rIrjDAY

http://www.youtube.com/watch?v=BUY66v87FEQ

http://www.youtube.com/watch?v=8PSWinDX0o8

http://www.youtube.com/watch?v=4zCsj0_8urM

http://www.youtube.com/watch?v=zsuOxwxwXBI

http://www.youtube.com/watch?v=KOz7fnIqBJU

http://www.youtube.com/watch?v=BlKsh005Osw

"Konvexa eggar kan slipas för hand eftersom dom inte är raka - men det innebär att varje gång du slipar en konvex egg förändras den konvexa kurvan och blir att mer konvex. I slutändan måste du lämna in kniven för slipning för att minska den konvexa kurvan - eller skaffa dig ett slipverktyg som kan slipa konvex egg med bibehållen konvex kurva."

Konvexa slipfaser kan vara lite knepigare att få till, dvs om man vill följa hela ursprungsfasens utseende. Hemligheten är ett mjukt fjädrande underlag, t ex en musmatta eller läder: http://www.bill-hay.com/Convex/Convex.htm

Kurvan behöver således inte alls bli mer och mer konvex. Du avgör själv. Den kan t o m bli mindre kupad om du så önskar. Tekniken är helt enkelt att lägga trycket på rätt ställe och använda olika hårdhetsgrader på underlaget.

"Elektriska knivslipar, bordsmodeller:
Jag är motståndare till sådana eftersom temperaturen under slipningen riskerar att bli så hög att härdningen påverkas negativt"


Här håller jag däremot med dig ;)

"Stenarna står i en fast vinkel, det du gör är att hålla knivbladet vågrätt"

Jag antar att du menar lodrätt (vertikalt)??

"Spryderco är ett brynsystem, inte ett slipsystem - och raka eggar blir sakta konvexa eggar"

Det finns mellangrova diamantstavar att köpa till Spyderco S-maker. Dessa tangerar därmed slipsystem. Och nej, raka eggar behöver inte alls bli sakta konvexa. Återigen så har det med teknik och övning att göra.

~Paul~
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Thomas2 skrivet 2008-10-23 15:58
Oj Paul...

Du har valt att penetrera vad jag skrivit i detalj, stycke för stycke och lagt ned mycket arbete på detta, du har också varit provokativ när du frågat "vill du verkligen gå här" Jag kommenterade inte detta i mitt första svar, 1 gång är ingen gång. 2 gånger är 1 gång för mycket.
·   Du har alltså offentligt ifrågasatt min erfarenhet och kunskap.
·   Jag förutsätter att du tål den lek som du själv har startat.

Eftersom jag inte tror att detta forum är speciellt intresserade av en debatt mellan dig och mig så skall jag vara snäll och inte gå in på detaljer av vad du skriver.

Jag har slipat knivar i 50 år. Det innebär att jag har slipat tiotusentals knivar under mitt liv. Jag har också slipat alla andra typer av eggverktyg som finns.
Jag är knivanvändare. Jag är alltså van att hantera alla sorters knivar och alla sorters eggar. Utöver detta är jag knivmakare sedan ca 40 år tillbaka.
Jag vågar påstå att jag vet lite om knivar, eggar o.s.v. eftersom jag har en mycket lång praktisk erfarenhet.

Jag vet också att du är teoretiker. Du har inte slipat många knivar i ditt liv. 
Hur jag vet detta? Jag har läst lite av vad du har skrivit. Alla som kan slipa knivar förstår att du är en teoretiker efter att ha läst det du skriver.
Du är alltså en självutnämnd expert på slipning och eggar - utan erfarenhet av slipning eller användande av knivar.

Så visst kan vi debattera du och jag - en praktiker mot en teoretiker - men det känns ganska meningslöst uppriktigt sagt att slåss med ord - när det finns knivar!

Jag tycker att vi gör så här:

1.   Vi väljer ut en eller flera domare inom detta forum
2.   domaren/na väljer ut ett antal knivar med slö egg - och vi får hälften var
3.   vi slipar dessa knivar i det gradantal domaren bestämt med den eggtyp domaren har bestämt, (naturligtvis under kontrollerade former så att alla är säkra på att det är just du och jag som själva personligen utför slipningen).
4.   Domaren/na avgör sedan vilka knivar som bäst motsvarar kraven. Slipresultaten graderas på en skala 1-10.
5.   Resultatet publiceras på forumet.

Du var utmanaren - så jag väljer "vapen".

Jag förutsätter att du kan slipa ett bestämt gradtal ned till tiondelar av en grad och att du kan slipa fram en konvex egg med en förutbestämd kurva eftersom detta är ganska enkelt att utföra.

OK?

Thomas
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2008-10-23 18:28
Citat från: Thomas2 skrivet 2008-10-23 15:58
Oj Paul...

Du har valt att penetrera vad jag skrivit i detalj, stycke för stycke och lagt ned mycket arbete på detta, du har också varit provokativ när du frågat "vill du verkligen gå här" Jag kommenterade inte detta i mitt första svar, 1 gång är ingen gång. 2 gånger är 1 gång för mycket.
·   Du har alltså offentligt ifrågasatt min erfarenhet och kunskap.
·   Jag förutsätter att du tål den lek som du själv har startat.

Eftersom jag inte tror att detta forum är speciellt intresserade av en debatt mellan dig och mig så skall jag vara snäll och inte gå in på detaljer av vad du skriver.

Jag har slipat knivar i 50 år. Det innebär att jag har slipat tiotusentals knivar under mitt liv. Jag har också slipat alla andra typer av eggverktyg som finns.
Jag är knivanvändare. Jag är alltså van att hantera alla sorters knivar och alla sorters eggar. Utöver detta är jag knivmakare sedan ca 40 år tillbaka.
Jag vågar påstå att jag vet lite om knivar, eggar o.s.v. eftersom jag har en mycket lång praktisk erfarenhet.

Jag vet också att du är teoretiker. Du har inte slipat många knivar i ditt liv. 
Hur jag vet detta? Jag har läst lite av vad du har skrivit. Alla som kan slipa knivar förstår att du är en teoretiker efter att ha läst det du skriver.
Du är alltså en självutnämnd expert på slipning och eggar - utan erfarenhet av slipning eller användande av knivar.

Så visst kan vi debattera du och jag - en praktiker mot en teoretiker - men det känns ganska meningslöst uppriktigt sagt att slåss med ord - när det finns knivar!

Jag tycker att vi gör så här:

1.   Vi väljer ut en eller flera domare inom detta forum
2.   domaren/na väljer ut ett antal knivar med slö egg - och vi får hälften var
3.   vi slipar dessa knivar i det gradantal domaren bestämt med den eggtyp domaren har bestämt, (naturligtvis under kontrollerade former så att alla är säkra på att det är just du och jag som själva personligen utför slipningen).
4.   Domaren/na avgör sedan vilka knivar som bäst motsvarar kraven. Slipresultaten graderas på en skala 1-10.
5.   Resultatet publiceras på forumet.

Du var utmanaren - så jag väljer "vapen".

Jag förutsätter att du kan slipa ett bestämt gradtal ned till tiondelar av en grad och att du kan slipa fram en konvex egg med en förutbestämd kurva eftersom detta är ganska enkelt att utföra.

OK?

Thomas

Skylll dig själv.

~Paul~
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: CII skrivet 2008-10-24 09:31
Citat från: Thomas2 skrivet 2008-10-23 15:58
Oj Paul...


Varför måste ni bråka? Kan ni inte samarbeta istället och skapa den optimala knivguiden till oss som inte kan så mycket om knivar?
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2008-10-24 09:41
Hej igen Thomas. Jag bemöter härmed ditt förra inlägg stycke för stycke eftersom jag inte hade tid med det igår.

"Du har valt att penetrera vad jag skrivit i detalj, stycke för stycke och lagt ned mycket arbete på detta, du har också varit provokativ när du frågat "vill du verkligen gå här" Jag kommenterade inte detta i mitt första svar, 1 gång är ingen gång. 2 gånger är 1 gång för mycket.
•   Du har alltså offentligt ifrågasatt min erfarenhet och kunskap.
•   Jag förutsätter att du tål den lek som du själv har startat."


Jag har inte behövt att penetrera något speciellt noga eftersom svaret var klart i mitt huvud i samma ögonblick som jag läste ditt första inlägg. Tro mig, det var färdigt på bara minuter. Du fortsätter här med att hota och låtsas ha varit tålmodig när det i själva verket varit tvärtom. Jag gav dig möjlighet att i stillhet dra dig ur det hela genom att fråga om du verkligen vill gå in där.

"Eftersom jag inte tror att detta forum är speciellt intresserade av en debatt mellan dig och mig så skall jag vara snäll och inte gå in på detaljer av vad du skriver."

Tvärtom, det måste ju vara av intresse för alla vad du har att komma med i bemötande till det inlägget som jag skrivit. Är själv mycket intresserad.

"Jag har slipat knivar i 50 år. Det innebär att jag har slipat tiotusentals knivar under mitt liv. Jag har också slipat alla andra typer av eggverktyg som finns.
Jag är knivanvändare. Jag är alltså van att hantera alla sorters knivar och alla sorters eggar. Utöver detta är jag knivmakare sedan ca 40 år tillbaka.
Jag vågar påstå att jag vet lite om knivar, eggar o.s.v. eftersom jag har en mycket lång praktisk erfarenhet."


Du fortsätter här i samma anda som tidigare, dvs i total avsaknad av självdistans. En självgod beskrivning av dig och dina förehavanden och tro på att du har patent på sanningen. Det faktum att du har slipat knivar i si och så många år säger ingenting om hur skicklig du faktiskt är eller om du under alla dessa år har utfört arbetet på ett korrekt sätt. En sak kan jag säga. Dina teoretiska kunskaper tyder på att så inte är fallet. Rätt ofta går nämligen teori och praktik hand i hand  ;).

"Jag vet också att du är teoretiker. Du har inte slipat många knivar i ditt liv. 
Hur jag vet detta? Jag har läst lite av vad du har skrivit. Alla som kan slipa knivar förstår att du är en teoretiker efter att ha läst det du skriver."


Haha, det här påståendet tar priset. Var är dina bevis? Peka på något konkret bevis i stället för att syssla med personangrepp!

"Du är alltså en självutnämnd expert på slipning och eggar - utan erfarenhet av slipning eller användande av knivar."

Återigen ett personangrepp. Om det är någon som är självutnämnd expert på slipning så är det du. Det är ju bara att läsa vad du har skrivit hittills.

Och så till resten av ditt förra inlägg. Visst skulle vi kunna gå en batalj i slipning, inga problem. Jag tror dock att medlemmarna på det här forumet är måttligt intresserade av en personlig vendetta mellan dig och mig som trots allt inte kommer resultera i något konkret resultat.

Jag tror också att du tror för mycket om dig själv i antagande av att folk kommer att ställa upp som domare, skicka knivar hit och dit och diskutera restulatatet i ett rökigt rum ;). Med andra ord så faller hela den biten på sin orimlighet. Dessutom tillåter inte min nuvarande boendesituation några större utsvävningar i slipningens värld  ;D.

~Paul~
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2008-10-24 09:43
Citat från: CII skrivet 2008-10-24 09:31
Varför måste ni bråka? Kan ni inte samarbeta istället och skapa den optimala knivguiden till oss som inte kan så mycket om knivar?
Visst skulle jag vilja det men som det ser ut så är Thomas inte direkt intresserad av det teoretiska  ;).

Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Thomas2 skrivet 2008-10-24 16:36
Paul,

Du fick tänka bra länge.. ;)

Thomas
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2008-10-24 16:55
Citat från: Thomas2 skrivet 2008-10-24 16:36
Paul,

Du fick tänka bra länge.. ;)

Thomas
Nja, inte så farligt Thomas. Men jag är härmed villig att gräva ned stridsyxan. Tillsammans skulle vi faktiskt kunna bidra till någon typ av FAQ. Vad sägs om det?

~Paul~
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-10-24 18:26
Låter som en utomordentligt bra idé. Oj vad vi andra här på matforum skulle vinna på det!
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: crlhrv skrivet 2008-10-24 23:52
många verkar tycka att det är världens enklaste grej att skärpa en egg. själv vågar jag mig inte i närheten av att försöka skärpa mina global-knivar (ja, jag har 4 stycken, och är rätt nöjd) på egen hand. och nu när jag läst att muhréns tabbat sig (bl.a. det som de paul skrivit om på andra forum) vet jag inte riktigt hur jag ska bete mig. jag har tidigare lämnat dem hos muhréns till ett för mig bra resultat - men nu är det alltså dags igen att skärpa. men hur? vågar jag köpa slipsten och göra det själv? är hiskeligt rädd för att förstöra knivarna för ever.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2008-10-25 09:13
Citat från: crlhrv skrivet 2008-10-24 23:52
många verkar tycka att det är världens enklaste grej att skärpa en egg. själv vågar jag mig inte i närheten av att försöka skärpa mina global-knivar (ja, jag har 4 stycken, och är rätt nöjd) på egen hand. och nu när jag läst att muhréns tabbat sig (bl.a. det som de paul skrivit om på andra forum) vet jag inte riktigt hur jag ska bete mig. jag har tidigare lämnat dem hos muhréns till ett för mig bra resultat - men nu är det alltså dags igen att skärpa. men hur? vågar jag köpa slipsten och göra det själv? är hiskeligt rädd för att förstöra knivarna för ever.
Mitt råd är som alltid. Antingen tränar du mycket på skitknivar innan du ger dig på dina Globaler eller så köper du någon typ av "system", som t ex Spyderco TriAngle Sharpmaker, Norton, DMT, Lansky osv. Även då måste du dock träna lite innan du ger dig på dina bättre knivar.

I det aktuella fallet har Muhréns tagit tillbaka knivarna och försökt bättra på slipfasen, samt polisha upp hela bladet. Resultatet blev väl sådär. Man kan inte ersätta förlorad metall.

Problemet med just Globaler är ju att de har en zeroegg, dvs ingen primär eller sekundäregg. Bladet är jämnt avtaget ända ner till själva eggen (svagt konvex). Om du vill bibehålla denna slipfas så kan det bli jobbigt. Jag brukar strunta i det och lägger på en liten primäregg. Först när denna blivit för stor så återskapar jag ursprungsslipfasen.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: CII skrivet 2008-10-26 19:51
Citat från: dePaul skrivet 2008-10-24 16:55
Nja, inte så farligt Thomas. Men jag är härmed villig att gräva ned stridsyxan. Tillsammans skulle vi faktiskt kunna bidra till någon typ av FAQ. Vad sägs om det?

~Paul~

Låter bra Paul! Hur är det med dig Thomas? Är du med på att se till så att vi knivanalfabeter på forumet får möjlighet att lära oss mer?
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2008-11-08 13:26
Verkar inte hända mycket på den fronten. Om någon är intresserad av enkla förklaringar på svenska så hör av. Ställ enkla frågor (inga frågor är för dumma!).

~Paul~
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Markus138 skrivet 2008-11-13 14:12
Det verkar som det är i princip omöjligt att slipa sin kniv själv. Att helst ska det vara en japan som inte gjort något annat än slipat knivar. Är det ingen som tror på sig själv i denna tråd. Nu läste jag de två första sidorna och blev förbannad.

Jag slipar mina egna knivar och mina stämjärn. Jag vet att jag kan bli bättre om jag gör detta varje dag i en månads tid. Än så länge är jag nöjd med mina resultat. Misstag är till för att lära sig.
Vinklar och teorier har jag hämtat från böcker och diverse sidor på internet. Och det är ingen större vetenskap än att man bör vara noggrann och lite påläst. Men den största vinsten får man om man tror på sig själv och tror att man ska klara av jobbet.

Min favoritkniv är förörigt en Global  GS-5  Den passar min hand bra och den är vass.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2008-11-14 14:54
Hej Markus138! Håller med om allting förutom din smak när det gäller kockkniven!  ;D

Det kan ibland vara pita även för de som kan slipa. Men med diverse övningar och hjälpmedel så finns det ingen ursäkt för att behöva sända knivar till en slipfirma.

~Paul~
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-11-14 17:01
Måste bara fråga er kunniga:
Eftersom jag inte är någon kock av något som helst yrkesslag, och knivarna ibland råkar hamna i diskmaskinen,
är för övrigt vanliga varuhusknivar, typ Fiskars och IKEA. Jag vill i alla fall ha vassa knivar, brukar köra med ett slipstål då och då. En sån här slip OBH Nordica, är det något att ha? Alltså för min del.. Eller?
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2008-11-16 08:58
Citat från: bryggens skrivet 2008-11-14 17:01
Måste bara fråga er kunniga:
Eftersom jag inte är någon kock av något som helst yrkesslag, och knivarna ibland råkar hamna i diskmaskinen,
är för övrigt vanliga varuhusknivar, typ Fiskars och IKEA. Jag vill i alla fall ha vassa knivar, brukar köra med ett slipstål då och då. En sån här slip OBH Nordica, är det något att ha? Alltså för min del.. Eller?
Utan att veckla in mig för mycket i en diskussion om motordrivna slipverktyg: Jag försöker undvika alla dessa. Man har alldeles för dålig kontroll över hastigheten och vinklarna. Du kommer dessutom inte åt överallt och kan heller inte använda alla typer av knivar (tjocka blad, chiselblad, blad slipade endast på ena sidan, sågtandade blad osv).
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-12-31 21:54
Jag måste verkligen yttrycka mitt missnöje med experternas huggsexa i knivslipning. Jag trodde att matforum var förskonade från dessa viktigpettrar som endast gör att ingen vågar ge sej in i frågan i rädslan för att bli manglad och förödmjukad jag tycker att ni båda ska kamma er och visa lite ödmjukhet och inte gå på i ullstumporna.
Det finns olika sätt att slipa sina knivar på och att det blir olika bra varje gång, allt beroende på dagsform mm. Givetvis blir det bäst om man bearbetar sin kniv "by hand men" oxå det svåraste,om man i stället har en fixtur har man givet bättre förutsättningar att få plana ytor vilket är att eftersträva.

Jag har även jobbat med knivar i 50 år men kan fortfarande inte säga när jag kan påminna mej om hur det kändes när kniven var vassast. Jag slipar numera på vattensten Tormek med fixturer detta gäller mina privata knivar. På jobbet slipar jag med slipband det måste gå snabbt och kniven är en förbukningsvara.

Att sända sin kniv till slipfirman behöver inte alltid vara bra, jag har råkat ut för skräckexempel, bandslipade knivar och lumpade. Vaast ja men inte länge och det måste väl ändå vara det som gäller.

Ursäkta att jag sticker ut hakan.

/rolf

Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2009-01-01 15:35
Citat från: roffekock skrivet 2008-12-31 21:54
1. Jag måste verkligen yttrycka mitt missnöje med experternas huggsexa i knivslipning. Jag trodde att matforum var förskonade från dessa viktigpettrar som endast gör att ingen vågar ge sej in i frågan i rädslan för att bli manglad och förödmjukad

2. Ursäkta att jag sticker ut hakan.


1. Jag tycker precis som du i det här fallet. Det var just pga den anledningen som diskussionen spårade ur ;). Gränsen mellan kritik mot ett specifikt inlägg och risken att bli ansedd som viktigpetter är därmed ganska smal  ;D.

2. Tvärtom, synd att du inte gjorde det när det var aktuellt :).

~Paul~
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-01-01 18:55
Bäste de Paul.

Jag tycker att andan i knivinläggen gör att det känns som ett slags tävlan i vem som vet mest och bäst. Detta kan väl ändå inte vara era motiv. I stället bör man ha en upplysande karaktär på sin kunskap annars kan det lätt missuppfattas av folk.

Paul jag har full respekt för din kunskap i ämnet det är inte det, utan jag anser att forumet måste ha lite stil, du hajar helt säkert vad jag menar.

Och på 2an men jag inderekt att det på så sätt är aktuellt för hela forumets existens. Det finns andra forum där denna anda råder och där finns inga  lärdommar att hämta utan bara en massa ordbajs. ;) ;) ;)

Med detta drar jag ett streck________________ :)

Jag önskar dig god fortsättning

/rolf

Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Per-Erik skrivet 2009-01-01 19:23
Tillbaka till ämnet:
Jag står i läget att antingen köpa en tormek kopia (Scheppach med 200mm slipsten)
eller
köpa en bryn jigg typ Spyderco triangel
eller
bygga en rigg likande edge-pro (http://www.bronksknifeworks.com/vcom/index.php?cPath=16_24)

Kan någon hjälpa mig, lutar mest åt tormek kopian då jag tror det är lättsammast i längden...
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-01-01 19:52
Tjänare Per-Erik.

Knivslipning är ett hett ämne och skolorna är många som du ser. Men jag rekomenderar en vattenkyld sten vilket märke bestämmer plånboken. Detta om du är en normal brukare av knivar. Sen köper du ett par olika brynen i olika grovlek och ett bra knivstål typ diamant. Dår har du grundplåten för att kunna grundslipa och underhålla dina knivar (grundkitet) senare när du lärt dig kan du ju skaffa dg lite bättre grejer.

Lite av resonomanget är motsägelsefullt därför att en Tormek har olika anhåll som gör att du fixerar det du ska slipa och du får därmed plana ytor vars viklar är ställbara vilket eftersrävas. Men det är ändå en viss teknik som måste inövas speciellt när du närmar dig spetsen men övning ger färdighet.

Sen är ju frågan om man inte ska lära sig frihansslipning det är ju där man lär sig av misstagen  och blir helt oberoende av olika maskiner mm.
Det är en smaksak.

Jag har sett människor som man kan tro att dom är födda till slipare och även sådana som aldrig lärt sig konsten trots flitigt tränande. Det som är konsten är att få rätt råägg och sen bryna kniven och här sätts normen mycket av personlig smak. Det är ingen konst att slipa en kniv rakbladsvass men att få den att hålla skärpan utan att behöva grunslipa om o om igen där sitter den.

Sen beror det till stor del av vad man ska använda kniven till men det är överkurs som ingen normal brukare behöver kunskap om.

Lycka till Pär-Erik och hoppas att du är en av dom som har det i ryggmärgen.

God fortsättning

/rolf

ps hoppas att mitt inlägg ska ge dej någon nytta om inte hör av dig.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2009-01-02 09:51
Citat från: roffekock skrivet 2009-01-01 18:55
I stället bör man ha en upplysande karaktär på sin kunskap annars kan det lätt missuppfattas av folk.

Jag önskar dig god fortsättning
Håller med. Skall försöka att bättra mig trots att det ibland kan vara lite svårt ;).

God forts. på dig och alla andra också!

~Paul~
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2009-01-02 09:58
Håller med roffekock i hans senaste inlägg. Några kommentarer. Tänk på att ett större hjul är att föredra framför ett mindre. Det finns våtsliphjul som har så små hjul att slipfasen blir märkbart konkav! Faktum är att Tormek-hjulets diameter är nog var gränsen går. Av denna anledning föredrar undertecknad Kirunaslipen trots att den är lite bökigare.

Att bandslipa sina knivar kan visserligen vara en snabb åtgärd men risken är att man förstör värmebehandlingen. Undvik därför denna åtgärd så länge det inte handlar om icke värmebehandlade blad.

Att handslipa kan vara svårt. Öva därför på skitknivar tills tekniken sitter där. Det vanligaste felet är att man inte håller en koncis vinkel. Ett annat fel är att man trycker för hårt och därmed puttar råeggen från sida till sida.

~Paul~

Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Per-Erik skrivet 2009-01-04 00:03
Tack för tipsen och har nu surfat runt och kände att jag mitt i allt måste prova lite grann. Jag köpte ett diamantbryne på clas i sjön och byggde en rigg med två träbitar, en skruv, två spikar och en järnpinne. (bifogar bild senare när jag läst på hur man gör)
Tog en av mina wmf knivar och högg in.
Började på ca 12grader men ökade till ca 17 efter ett tag.
Diamant brynet med grovlek 200 avverkade rätt bra men gav ett väldigt grovt (för grovt) resultat bytte till 400 och avslutade med 600 (det finaste men jag hade järna haft ett bryne med 1-2000 också, det var fortfarande ganska grovt.) och började sedan med läder och slippasta.
Resultatet blev ganska bra med med lite repor efter misslyckad drag med brynet.

Min första sumering är att det här funkade hyffsat men tror jag skall skaffa en japansk sten med ca 1000/3000/6000 samt en tormek kopia för bryningen.

File kniven tog jag bara med läder + pasta och det blev bra (åtminstone vasst).
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2009-01-04 08:26
Grattis Per-Erik! Som sagt. Det tar tid att lära sig slipa på frihand. Du tycks ha lyckats över förväntan, trots allt :).
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: vilsjin skrivet 2009-03-01 19:52
Jag har slipat mina knivar på frihand med japanska vattenstenar i drygt ett år nu.
Resultaten blir hela tiden bättre, men eggarna blev ganska omgående betydligt bättre än de man får på  en nyköpt ordinär kniv. Nu blir eggarna rent fantastiska.
Brynstål använder jag aldrig, däremot striglar jag knivarna regelbundet. Fyller samma funktion men vinklen blir lättare att kontrollera.
De korn jag använder normalt är: #1000, #2000, #5000 och #10000. Därefter striglar jag med kromoxid impregnerat läder(korn runt 30000).
Resultatet är som sagt sinnessjukt skarpt och arbetet ren meditation.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-03-02 20:12
Du är helt rätt på de. Underbart att höra, Det måsta vara som musik för dina knivar. :D :D

/rolf
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: vilsjin skrivet 2009-03-03 13:16
Tackar! Och jo knivarna verkar trivas.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: ensidamedmat skrivet 2009-03-03 19:33
Har tre globalknivar o fick en keramik/vattenslip som skulle passa till dom.Det bästa jag hitills har testat är något så enkelt som baksidan på tex en höganäs mattallrik dvs på den keramikkkanten. Skitenkelt o knivarna blir jättevassa!!
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: vilsjin skrivet 2009-03-03 19:54
Citat från: ensidamedmat skrivet 2009-03-03 19:33
Har tre globalknivar o fick en keramik/vattenslip som skulle passa till dom.



Vilken då?
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: ensidamedmat skrivet 2009-03-04 18:06
Ja du ..säg det vad den hette...min sambo köpte den på Duka till mig i födelsedagspresent.Men jag har knappt använt den ,tycker  det blir bättre med den andra varianten jag skrev om.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: JC skrivet 2009-04-27 00:55
Mmm ... baksidan på keramiktallrik är ett klassiskt gammalt knep, men i praktiken bryner du ju bara eggen (återlinjerar metallfibrerna) på samma sätt som med ett klassiskt bryne. Bra ett tag men förr eller senare måste du slipa fram en ny egg.

Misstänker att din keramiska lilla vattenslip är en MinoSharp? Fungerar ungefär på samma sätt som ett bryne men kan göra lite fula märken längs bladet (om man bryr sig om sådant). Helt ok för ett tag. Killen som tagit fram den (Mino Tsuchida) är för övrigt samma som lyckades sälja in Global i hela världen. Hur skön som helst. 70+ vid det här laget.

I övrigt håller jag med Marcus på föregående sida: tro på er själva för vid alla grönsvansade isbjörnar. Det är inte så svårt att slipa med traditionella vattenslipstenar som folk tycks tro. Det är en färdighet som alla andra, går att öva upp. Och riktigt kul när tekniken väl börjar sitta.

Nackdelen med att öva på skräpknivar är att billigt stål ofta är väldigt segt, det tar evigheter innan det händer något, om man inte råkar ha en riktigt aggressiv sten. Bra knivar responderar snabbare vilket gör det lättare att se vad som händer=snabbare inlärning.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2009-04-27 09:09
Citat från: JC skrivet 2009-04-27 00:55
billigt stål ofta är väldigt segt, det tar evigheter innan det händer något, om man inte råkar ha en riktigt aggressiv sten. Bra knivar responderar snabbare vilket gör det lättare att se vad som händer=snabbare inlärning.
Jag är ledsen att behöva säga det men det här uttalandet är inte korrekt. Sega (slagsega) stålsoster som t ex kolstålsknivar är avsevärt lättare för amatörer att fixa skärpa på än när det handlar om rostfritt (jag förmodar att det är dessa du syftar på när du säger "bra knivar"?) och hårda stålsorter ofta fulla med hårda karbider av till exempel krom eller vanadin.

Med andra ord, det är precis tvärtom mot vad du påstår. Däremot kan man stöta på ett annat problem när det gäller billiga knivar; nämligen att eggen ibland har en tendens att rulla från sida till sida för att slutligen brytas av. Detta har ofta med dålig värmebehandling och uselt stål att göra, alternativt felaktig eggvinkel med tanke på stålsort.

~Paul~
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: JC skrivet 2009-04-27 18:53
Säger inte emot dig, snarare är det jag som är slarvig med terminologin. :-\
Ett: kolstål och dess egenskaper ignorerade jag helt eftersom så få idag använder det (och jag vet mycket väl alla kolstålets fördelar och nackdelar, har ett dussintal själv och många vänner som dyrkar sina Hiromotos, Masamotos, Aritsugis eller varför inte inte gamla franska/tyska "förskärare", men statistiskt är - utanför asien - kolstålsknivarna i en absolut minoritet). Vilket ju är väldigt synd.
Två: har du prövat att slipa en Global och sedan direkt efter en Tojiro/Misono osv? Det tar betydligt längre tid. Globalen har "segt" stål (alltså inte slagsegt utan vad jag skulle kunna kalla "slipsegt"), trots att den har lägre HRC. Jag hade även för många år sedan ett par riktigt svinbilliga fejkjapanska knivar som är fullständigt omöjliga att slipa med vattenslipsten, trots att de är mjuka som bestick (vilket väl förmodligen är den typ av stål som de är tillverkade i). Större mängden krom som ligger sig som en hinna runt kolatomerna? Färre karbider? Osäker, men jag ger mig vid alla grönsvansade isbjörnar på att jag har vetat och har det nedskrivet någonstans. Minns inte just nu dock.

Men skulle vi kunna komma överrens om att en gammal sunkig kolstålskniv är ganska idealisk för att lära sig slipa på? Billig, responderar snabbt osv. Därför att jag vidhåller med emfas att det är kasst att lära sig att slipa för hand på knivar som just inte responderar på stenen, vars stål helt enkelt inte är tillräckligt bra. Det blir bara en övning i tålamod.
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2009-04-27 19:18
OK, då förstår jag bättre vad du menar.
Citat från: JC skrivet 2009-04-27 18:53
1. Säger inte emot dig, snarare är det jag som är slarvig med terminologin. :-\

2. Två: har du prövat att slipa en Global och sedan direkt efter en Tojiro/Misono osv? Det tar betydligt längre tid. Globalen har "segt" stål (alltså inte slagsegt utan vad jag skulle kunna kalla "slipsegt"), trots att den har lägre HRC.

3. Jag hade även för många år sedan ett par riktigt svinbilliga fejkjapanska knivar som är fullständigt omöjliga att slipa med vattenslipsten, trots att de är mjuka som bestick (vilket väl förmodligen är den typ av stål som de är tillverkade i).

4. Men skulle vi kunna komma överrens om att en gammal sunkig kolstålskniv är ganska idealisk för att lära sig slipa på?
OK, då förstår jag bättre vad du menar.

1. Jag brukar också säga sådana saker utan att tänka mig för  ;D.

2. Har inte växlat direkt från Global till Tojiro. Men Jag har nog slipat/brynt i stort sett alla de större märkena. Har inga svårigheter med någon faktiskt. Har inte tänkt på att Globaler skulle vara knepigare än de andra. Faktum är att de största problemen har jag (hör och häpna) med Werkstoff No 1.4116. Fråga mig inte varför, men något fel gör jag i samband med dessa blad. Det gäller olika modeller och bladprofiler, så det kan inte gärna vara något annat än själva stålet som ger mig problem.

ATS-34 har jag i början också haft svårigheter med ända tills jag upptäckte att man måste vara mycket lätt på handen.

3. Jag tror som sagt att problemet här ligger i att du skapar en råegg som du börjer från sida till sida och som i stort sett med en gång går av när du använder kniven. Antagligen skulle en rejäl strigling hjälpa i det här fallet.

4. Absolut :).

~Paul~
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: JC skrivet 2009-04-27 20:29

ATS-34 har jag i början också haft svårigheter med ända tills jag upptäckte att man måste vara mycket lätt på handen.

3. Jag tror som sagt att problemet här ligger i att du skapar en råegg som du börjer från sida till sida och som i stort sett med en gång går av när du använder kniven. Antagligen skulle en rejäl strigling hjälpa i det här fallet.
[/quote]

Inte prövat ATS-34 faktiskt, men CPM S30V anser jag vara en riktig PITA att slipa, men återigen, vad det är i legeringen i sig som gör det är obekant (tror vi skrämt bort precis alla andra från den här tråden nu).

Och nej. Tro mig, jag kan avgöra när det är råeggen som ställer till det och jag striglar religiöst när jag slipar (alt. tar bort den med gummi, ändträ osv, beroende på stål och karaktär). Fenomenet är snarare som att försöka slipa i ett material som saknar de egenskaper vi förknippar med stål - kolstål eller rostfritt: att metallen helt enkelt inte vill följa med. En sorts "sladdrighet" i materialet som gör att stenens slipkorn inte får något grepp. Jag överdriver en liten aning för att förtydliga vad jag menar, men det är ungefär den känsla jag försöker förmedla.

/JC
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: dePaul skrivet 2009-04-28 09:12
Citat från: JC skrivet 2009-04-27 20:29
1. Inte prövat ATS-34 faktiskt, men CPM S30V anser jag vara en riktig PITA att slipa, men återigen, vad det är i legeringen i sig som gör det är obekant (tror vi skrämt bort precis alla andra från den här tråden nu).

2. Och nej. Tro mig, jag kan avgöra när det är råeggen som ställer till det och jag striglar religiöst när jag slipar (alt. tar bort den med gummi, ändträ osv, beroende på stål och karaktär). Fenomenet är snarare som att försöka slipa i ett material som saknar de egenskaper vi förknippar med stål - kolstål eller rostfritt: att metallen helt enkelt inte vill följa med. En sorts "sladdrighet" i materialet som gör att stenens slipkorn inte får något grepp. Jag överdriver en liten aning för att förtydliga vad jag menar, men det är ungefär den känsla jag försöker förmedla.

1. Jag har några S30V knivar och har inte direkt haft problem med dem. Min Spyderco Military är en av mina favoriter i det här stålet. Har dock för mig att Spyderco härdar sina knivar lite lägre än andra. Jo, vi skulle kanske tona ner facksnacket lite :).

2. OK. Förstår. Jag har faktiskt också stött på skitknivar som varit extremt jobbiga att få skärpa på. Det är som sagt många saker som det kan bero på och kanske inte värt att ta upp i den här tråden  ;D.

~Paul~
Titel: SV: Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?
Skrivet av: Hankki skrivet 2009-11-11 18:48
Jag har nu för första gången prövat på att slipa med tormek, min bror är snickare och har en, har förvisso inte slipat knivar med annat än fiskars rullskärpare tidigare.
Stenen var i bedrövligt skick så jag handlade tillbehör för att rikta stenen samt stenjusteraren för att göra den finare.

Kollade några clip på youtube för att ha nånting under mössan.

Prövade på 4 knivar först och resultatet var över förväntan så det blev dax för mina bättre knivar, en bosch och några fiskars.
På fiskars hemsida hittade jag att fiskars har 30 graders egg så jag ställde in 15 grader på tormek vinkelmätaren och maskinen enligt det. Kockkniven var lite svårare att ställa in pga en extra slipning bakom eggen så vinkelmätaren inte var tillräckligt lång.
Bosch kniven är bredare upptill och jag ställde in för 36 grader, uppskattade det till ca 40 grader totalt. Kniven är svagt böjd mot spetsen så det var lite svårare att få spetsen lika på båda sidorna.
Slutligen avslutade jag med läderhjulet för att avlägsna råeggen.

Sammanfattningsvis kan jag säga att alla knivarna snittade papper enkelt och jag blev förvånad att det var så relativt lätt att vässa knivar på denna maskin, den mindre som ligger runt 2700kr.