Matforum

Hemmalagat - laga själv => Råvaror, halvfabrikat => Ämnet startat av: henali skrivet 2008-09-21 14:58

Titel: Osvavlade kaliforniska russin
Skrivet av: henali skrivet 2008-09-21 14:58
Någon som vet var i Stockholmsregionen man kan få tag på osvavlade kaliforniska russin?
Titel: SV: Osvavlade kaliforniska russin
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-09-22 10:02
Välkommen till Matforum Henali!

Jag vet att Saltå kvarn och Kung Markatta har osvavlade sultanrussin (finns i de flesta butiker på krav-hyllan) men kaliforniska kan kanske bli svårt... vad ska du ha dem till?

Varför svavlar man egentligen russin?
Titel: SV: Osvavlade kaliforniska russin
Skrivet av: ena skrivet 2008-09-22 23:48
Man torkar frukt och bär med hjälp av en gas som innehåller svaveloxid för att de inte ska oxidera lika mkt o få en i mångas ögon oaptitlig färg...

Därför är tex ekologiskt torkade aprikoser mkt mörkare än svavlade...men smaken sitter ju inte i färgen  ???
Titel: SV: Osvavlade kaliforniska russin
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-09-30 09:11
Svavel pga färgen alltså... hmm jag kan förstå att färgen kan spela något slags liten skillnad för någon när det gäller aprikoser och sultanrussin men karliforniska russin är ju svarta... ???
Titel: SV: Osvavlade kaliforniska russin
Skrivet av: ena skrivet 2008-09-30 11:13
Var tvungen att leta vidare ;)

Det har tydligen en konserverande effekt också...
Livsmedelsverket hade lite information:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=19193&epslanguage=SV
Titel: SV: Osvavlade kaliforniska russin
Skrivet av: justrom skrivet 2008-09-30 13:02
Lustigt, jag har just köpt osvavlade russin. Jag skall starta en levain-surdeg med mina russin. Men jag nöjde mig med markattas russin från Turkiet. Är det bättre med kaliforniska?
Titel: SV: Osvavlade kaliforniska russin
Skrivet av: henali skrivet 2008-10-03 21:15
Jag ska också ha dem som vildjäst i en levaindeg. Jag har provat SaltåKvarns turkiska, men är inte helt nöjd med deras jäskraft. Nu testar jag med Markattas. Att jag vill ha just kaliforniska är för att Jan Hedh rekommenderar dem i sin fantastiska bok "Bröd".
Titel: SV: Osvavlade kaliforniska russin
Skrivet av: justrom skrivet 2008-10-04 09:30
OK, jag misstänkte att du fick det därifrån.  ;D Han skriver iofs att han jobbat åt den kaliforniska russinindustrin så risken är ju att han är lite påverkad av det.

Mina russin bubblar på i alla fall, men min lägenhet är inte tillräckligt varm så det blir att låta det jäsa någon extra dag.
Titel: SV: Osvavlade kaliforniska russin
Skrivet av: henali skrivet 2008-10-07 21:07
Jag gjorde på Markattas turkiska istället. Det tog mycket längre tid i sista stege, men det funkade bra och blev mycket gott.
Titel: SV: Osvavlade kaliforniska russin
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-10-27 09:28
Hos Coop finns det Änglamark osvavlade kaliforniska russin (thompsondruvor).
Titel: SV: Osvavlade kaliforniska russin
Skrivet av: Kari skrivet 2008-10-27 22:51
Vad händer om man äter dom som godis? Flyger man i luften?

Andreas: Hur smakade russinen? Ingen bild på dom?
Titel: SV: Osvavlade kaliforniska russin
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-10-28 07:08
Tyvärr ingen aning, köpte dem inte, fotograferade paketet på affären. (Rimligen borde du väl bli mindre benägen att flyga i luften om du mumsar i dig osvavlade russin än svavlade.)
Titel: SV: Osvavlade kaliforniska russin
Skrivet av: nirak neron skrivet 2019-07-14 17:44
Urtekram/danskt, Änglamark och SunMaid Eko russinabsolut i topp vad gäller smak och frånvaro av bekämpningsmedel och mögelgifter, Änglamarks russin är Thomsondruvor. (tittat på Råd o Röns sidor).
Titel: SV: Osvavlade kaliforniska russin
Skrivet av: Andreas skrivet 2019-07-31 14:40
Hur vet du att just dessa är i topp när det gäller fråvaro av bekämpningsmedel och mögelgift?