Ärtsoppa

Startat av Kari, 2008-01-02 15:07

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

Jag roffekock är gammal nog att berätta ,dessutom har jag utbildat militärkockar under ett antal år och har god kunskap i tryckkokning med lågtryckspann mod 101 som fortfarande används även hos mej när jag har catering i större skala.
Just så och inget annat. Lök,timjan,svartpepparkorn och salt. Och lite längre tillagninstid 50min(det beror även på om ärterna är gamla)
Tryckokning är ett utomordentligt bra sätt att tillaga ärtsoppa på du får effekten av svällning i stället för kokning. Jag vet inte varför men jag uplever att det blir bättre så. Lite mer Slow Food, en sak som jag lärt mig med åren är att matlagning måste ta tid eller så måste man ha en bra "Mis en place" ;D

/rolf
Matforum är bäst

Andreas

Jag har aldrig druckit punsch till ärtsoppa, vilken punsch skall man välja och exakt hur gör man för att på bästa sätt njuta av denna kombination? Har man nån fler måltidsdryck och i så fall vilken?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Punschen värmes försiktigt i tex. vattenbad och drickes i små glas till soppan.
Vilken sort ja du, Cederots el något sådant ,det finns väl ett antal på bolaget,annars är väl ett svalt 3,6 öl att föredra. ;)

/rolf
Matforum är bäst

Andreas

Tack! Vilken temperatur är optimal att värma punshen till ungefär?

Menar du alltså att man lämpligast dricker både öl och punsch samtidigt (växelvis) till soppan?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

589 Carlshamns Flaggpunsch Torr tycker jag gör sig bäst till ärtsoppa eller kanske jag bara inbillar mig att den är torrare än de andra. Den punchen o ett mycket ljust öl tack ;D

Hasse

Det går utmärkt att värma punschen i mikron. Men den ska inte koka, utan bara bli varm. Gissningsvis 65 - 70 grader.

Mimmi

Citat från: roffekock skrivet 2008-01-03 21:05
imse du undrade om det fanns kuriosa om ärtsoppa jag hittade en utomordentligt god redogörelse om att det grundar sig i religion.
Jag länkar dig dit så kan du och andra som är intresserade av ärtsoppans mysterium läsa själv. :D
http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=52&vid=213

/rolf


Ett litet bidrag från länken du angav rolf. Ifall inte alla orkar gå in och läsa. Med mina egna ord....
Fredag var fastedag förr i det medeltida Europa. Även i Sverige fick man inte äta kött på denna dag. På torsdagen fick man förse sig av ärtsoppan så att man stod sig väl inför försakelsens dag, dvs fastefredagen.

Det är ju hemskans gott med ärtsoppa med tur att vi slipper fasta på fredagen, det är bästa matkvällen på veckan. ;D

//imse

Hasse

Om jag minns rätt så fick man äta fisk på fredagar. Bäver gick också bra, eftersom den räknades som fisk.

Mimmi

Agneta: Det låter verkligen som en god idé med lite torrare punch. Har antecknat detta och skall prova snart.

kurt

I Sverige äter vi ärtsoppa på gula ärtor, medan de torkade gröna är vanligare i Norge och Finland.

Bland skroenos "matens historier" finns det en artikel om ärtsoppa:

http://www.geocities.com/skroenor/artermedflask.html

http://www.geocities.com/skroenor/

bryggens

Jag bjuder vänner på ärtsoppa en gång om året, gör den på 2kg gula ärter och en rimmad fläsklägg.Fläskläggen brukar jag ta av svålen först, sen får den koka med från början hel i ärterna. När soppan börjar bli färdig, efter 2-3 timmar, tar jag upp läggen, renskär den och lägger tillbaka köttet i småbitar i soppan.Jag använder både mejram och timjan.

Mimmi

Har kokat en god ärtsoppa på buljongen efter fläskläggskoket, varsågoda att ta ett smakprov:

http://mimmismat.wordpress.com/2008/02/20/artsoppa-i-mimmis-kok/


Andreas

Här är en bok att se fram emot för den som riktigt vill fördjupa sig i ärtsoppa - "Ärtans år" av Pär Granlund som det står om i denna NSD-artikel http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=84850&arkiv=False&aid=c

Pär Granlund är inte överens med Rolfs länk http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=52&vid=213 och Kurts länk http://www.geocities.com/skroenor/artermedflask.html angående längden på fastan - i deras länkar står att fredagen var fastedag men enligt Granlund var fastan hela tre dagar, från fredag-söndag, vem har rätt?

Boken innehåller hela 52 ärtsopperecept och här http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=84851&arkiv=False finns åtta av dem:
¤ Italiensk ärtsoppa - kummin, citron, selleri, mjöl
¤ Tysk ärtsoppa (Erbensuppe) - revbensspjäll, potatis, rotselleri, purjolök, morot, persilja
¤ Ärtsoppa med Tornedalsk bastukorv - bogfläsk, purjolök, morötter, selleri, potatis, tornedalsk bastukorv
¤ Rysk ärtsoppa - potatis, morot, lök, persilja, korngryn.
¤ Samisk ärtsoppa - torrkött, färskt renkött, potatis
¤ Indisk ärtsoppa - vitlök, olja, spiskummin, cayennpeppar
¤ Turkisk ärtsoppa - sallad, persilja
¤ Traditionell polsk ärtsoppa - morötter, persilja, selleri, purjolök, rökt sidfläsk, mjöl

Som synes rätt rejäl variation! Har någon provat nån sån här lite mer äventyrlig ärtsoppevariant?
Den som inte frågar får inga svar.

Puttekock

Ärtsoppa á la Västergötland

½ kg gula ärtor
2st stora gula lökar
(1 msk mejram)
(1 msk timjan)
1-2 msk senap
(1-2st sockerbitar)
2-3st lagerblad
0,7-1kg kg rimmad fläskbog/sidfläsk
2-3l vatten
(salt)

Blötlägg ärtorna i ca. en timme, skölj av dem noga och fyll på med nytt kallt vatten, låt stå svalt över natten(12-24 timmar). Koka upp under lock på hög värme, skumma av ev. skal med hålslev. Tillsätt löken, hackad, hel eller i bitar, socker och lagerbladen. Lägg i det rimmade köttet, låt koka ca. en timme under lock på svag värme. Fiska upp köttet och låt det svalna lite, smaka av soppan med timjan, mejram och senap. Tärna köttet och lägg det i soppan, låt koka 15-20min, ta upp lagerbladen och de hela lökarna om man inte vill ha dem med i soppan. Smaka av med lite salt om det behövs. Tips: smula sönder timjan och mejram i handen för mer smak.




Ärtsoppa á la Skåne/Danmark

½ kg gula ärtor
2st stora gula lökar
2st morötter
2st potatisar
1 msk mejram
1 msk timjan
2-3l vatten

1-2st sockerbitar
1 msk salt
2-3st lagerblad
8-10st kryddpepparkorn
10-15st vitppparkorn
0,7-1kg kg rimmad fläskbog/fläsklägg
(1 st fläskkorv)
1½-2l vatten
(salt)

Blötlägg ärtorna i ca. en timme, skölj av dem noga och fyll på med nytt kallt vatten, låt stå svalt över natten(12-24 timmar). Koka upp under lock på hög värme, skumma av ev. skal med hålslev. Tillsätt löken, hel eller i bitar, samt morötterna, hel eller i bitar och potatisen i bitar.
Koka i 2 timmar på svag värme.

Under tiden kokar du upp vatten, socker, salt, lagerblad och pepparkorn. Lägg i det rimmade köttet, låt koka ca. en timme under lock på svag värme, skumma om det behövs.
(Lägg i fläskkorven efter halva koktiden, 30min.).
Fiska upp köttet/korven och låt det svalna lite, smaka av ärtsoppan med timjan, mejram, köttspadet och(salt). Koka soppan ytterligare 30min-1tim om det behövs.

Skiva köttet och korven, lägg upp det på ett serveringsfat vid sidan om, slå över lite spad. Servera soppan med tillbehören och senap.

Psilander

snart ärtsoppedags, igen, men ingen varm punsch, tyvärr

Min ärtsoppa gör jag oftast grön och slät
5dl vatten, en buljongtärning kyckling buljong
charlottenlök
600g gröna ärtor

en skvätt champagne

grädde
pepparot


annamaria

Citat från: Psilander skrivet 2011-09-29 11:19
snart ärtsoppedags, igen, men ingen varm punsch, tyvärr
Min ärtsoppa gör jag oftast grön och slät


Japp, det serverades här i torsdag, dock utan punch. Sååå gott med fläsklägg i. Din gröna är jag tyvärr inte så förtjust i trots god champagne.... :)

Hasse

Soppan som Psilander beskriver med frysta gröna ärtor och bubbelvin är väl en Crème Ninon och är, i mitt tycke, en helt annan rätt än den klassiska, svenska soppan av torkade ärtor.

Jag tycker om båda varianterna men om jag bara fick ta med mig en soppa till en öde ö, hade jag valt den svenska ärtsoppan.

Pepparrot i Crème Ninon är en nyhet för mig. Det låter så udda att jag måste prova någon gång.  :)

annamaria

Citat från: Hasse skrivet 2011-09-29 18:50
Soppan som Psilander beskriver med frysta gröna ärtor och bubbelvin är väl en Crème Ninon och är, i mitt tycke, en helt annan rätt än den klassiska, svenska soppan av torkade ärtor.


Instämmer! Men ärtsoppa är det också...hrm...fast grön.

Hasse

Visst är det ärtsoppa!

Något som jag ännu inte provat att laga själv, är soppa på torkade, gröna ärtor. En vän med finländskt påbrå har bjudit mig på detta, och det var hur gott som helst. Han påstår att denna soppa är vanlig i Finland.

annamaria

Är den lik den gula eller hur smakar gröna torkade?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal