Blåmusslor

Startat av Josef C, 2011-01-10 17:52

Föregående ämne - Nästa ämne

Josef C

Hej. Tänkte laga blåmusslor ikväll. Har köpt ett nät och en flaska vitt. Är det någon som har ett riktigt gott recept?
Kollade lite på nätet och hittade ett recept där man fräser lite lök och vitlök i smör. Slår på vin och ångkokar musslorna i vinet.

Hasse

Hej Josef och välkommen till Matforum.

När jag har kokat blåmusslor har jag gjort precis som du beskriver. Det blir riktigt smarrigt och behöver inte konstras till mer än så.

Josef C

Tackar. Verkar vara ett bra forum för matälskare.
Jag ska nog köra på det receptet. Tänkte göra en vanlig italiensk risotto till. Det måste nästan vara något till. Jag köpte bara ett nät musslor (0.5 kilo) och vi är två personer som ska dela. Hör av mig om hur det blev :)

Patrik

Jag brukar göra ungefär som du skriver i ditt recept, men jag plockar bort musslorna när de öppnat sig. Häller en rejäl skvätt grädde över vinet, och låter det koka ett tag till alkholsmaken försvunnit från vinet.

Serverar med vitt bröd som man river bitar av och doppar i spadet/såsen.

Per-Erik

jag gör som Patrik :) Nu blev man sugen på musslor..

Krista

Jag har kokat musslor bara en gång och jag vill minnas att jag hade kämpigt med att dra bort det där "skägget" som man ska rensa bort. Kändes lite elakt att dra så hårt i nåt som satt fast i den levande musslan (jag vet, fånigt, men ändå). Ska det sitta fast så hårt eller var det nåt fel på mina? Fick dra ordentligt och på vissa lossnade det inte ens utan fick skäras bort.

Patrik

Ja, skägget brukar sitta rätt hårt, man får slita på ganska bra för att få bort det. Det är väl dessa trådar som musslan håller sig fast i underlaget med, så de lär ju sitta hårt.

Det funkar att skära bort också.

Hm, nu vart även jag sugen på musslor.

Helge

Att som belgarna äta pommes frites till musslorna är faktiskt en riktigt bra ide. Prova så får ni se!
/Helge

Josef C

Det blev jättegott. Musslor är verkligen ett "snällt" skaldjur. Inget pillande som med t.ex räkor, de öppnar sig och det är bara att äta på. Det är inte så dyrt heller. Köpte 0.5 kg för 60 kr och när jag hade något till så räckte det perfekt till två personer. Detta kommer jag definitivt göra om.

Skägget är som sagt svårt att få bort, jag slet så gott jag kunde. Fick nog bort det mesta iaf.

Vilka är era favoritskaldjur?

annamaria

Jag lägger till färsk röd chili och persilja också. Grädde också förstås. Mums!

Mickan

Citat från: Josef C skrivet 2011-01-11 15:14
Det blev jättegott. Musslor är verkligen ett "snällt" skaldjur. Inget pillande som med t.ex räkor, de öppnar sig och det är bara att äta på. Det är inte så dyrt heller. Köpte 0.5 kg för 60 kr och när jag hade något till så räckte det perfekt till två personer.


Var det inte 1 kg för det brukar jag betala 50-60 kr för?
Video meliora proboque deteriora sequor

Josef C

Citat från: Mickan skrivet 2011-01-11 20:24
Var det inte 1 kg för det brukar jag betala 50-60 kr för?

Jo, precis. Det var nog ett kilo.

Andreas

Det är egentligen lurigt tala om kilopris när en massa "rens" ingår, hur mycket ätbart blir det från ett kilo musslor efter rensning?

(Frågan du ställde Josef om favoritskaldjur ligger utanför denna tråds rubrik, starta gärna en ny tråd om det om du vill.)
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Jag tycker det känns som om jag slänger väldigt många i alla fall, några innan och några efter.

Mickan

Jag tycker sällan att jag kastar mer än 5 st!
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Kanske beror det på hur färska musslor ni får tag på?

Man brukar ju slänga de musslor som inte öppnar sig vid kokning (döda), men varför slänger du musslor innan AnnaMaria?

Lustigt ni tog upp det här med att slänga hela musslor, för jag tänkte inte alls på det utan vad jag menade var hur mycket musselkött man får ut av 1 kilo musslor när man rensat bort skalen. Men visst, kasserade hela musslor är ju också en del av svinnet. Så min fråga bör då istället vara: Hur mycket musselkött får man ut av 1 kilo musslor när man rensat bort skal samt döda musslor?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Citat från: Andreas skrivet 2011-01-13 09:12
Kanske beror det på hur färska musslor ni får tag på?

Man brukar ju slänga de musslor som inte öppnar sig vid kokning (döda), men varför slänger du musslor innan AnnaMaria?


Ja dem som inte stänger sig när man "vevar" runt i dem innan ska slängas. Så därför blir det även innan.  :)

Lena Marie

Jag köpte 1 kilo musslor hos City Gross. Först ska man kasta alla som är öppna och det var några stycken. Sedan, efter kokning, ska man kasta alla som är stängda och det var några stycken. En tredjedel gick bort. Hade jag otur eller är det så där det brukar vara?
Jag gjorde enligt receptet ni skrivit om och det blev vansinnigt gott men nästa gång tänker jag lägga till lite grädde.
Hittade denna länk hos Lisa på Taffel:
http://www.abc.net.au/science/articles/2008/10/29/2404364.htm
Alma Mater - mat är gott

Mickan

Citat från: Lena Marie skrivet 2011-01-15 01:39
Jag köpte 1 kilo musslor hos City Gross. Först ska man kasta alla som är öppna och det var några stycken. Sedan, efter kokning, ska man kasta alla som är stängda och det var några stycken. En tredjedel gick bort. Hade jag otur eller är det så där det brukar vara?
Jag gjorde enligt receptet ni skrivit om och det blev vansinnigt gott men nästa gång tänker jag lägga till lite grädde.
Hittade denna länk hos Lisa på Taffel:
http://www.abc.net.au/science/articles/2008/10/29/2404364.htm


Så många har jag aldrig kastat! Som mest 20% men det har bara skett 1 gång.
Video meliora proboque deteriora sequor

David

Citat från: Lena Marie skrivet 2011-01-15 01:39
Jag köpte 1 kilo musslor hos City Gross. Först ska man kasta alla som är öppna och det var några stycken. Sedan, efter kokning, ska man kasta alla som är stängda och det var några stycken. En tredjedel gick bort. Hade jag otur eller är det så där det brukar vara?

Ibland får man kasta många. Brukar sällan vara sådana som inte stänger sig dock, kör under lite vatten när jag borstar dom, knacka lite på dem, de brukar stägna sig de flesta, alla är inte raketsnabba dock.

Jag läste eller hörde någonstans att det där med musslor som inte öppnar sig skulle vara dåliga är en myt. Slänger så klart dem ändå, orkar ju inte pilla, men de hävdade att det var fel, minns ej var jag hörde det.

Jag mjukar upp scharlotten och lite vitlök, salt och vitpeppar, på med musslor, i med lite vatten och vin (inte mycket vin) och sen i med lite grädde efter en half minut eller så, sen pusta under lock tills de är klara. Gillar inte mina för sladdriga, vill ha lite spänst i dem. Sen på med persilja just innan servering, tycker det blir godast om persiljan inte kokar med. Tror nog jag tar max en halv DL vin, en DL vatten och kanske 2 DL grädde. Kanske 1 tsk salt, vet inte riktigt hehe

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal