Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2008-05-23 11:58
OK nu förstår jag principen, det är alltså i grund och botten precis samma typ av destillering som används för att rena sprit. Skillnaden vid vakuumdestillering är att man sänker trycket och därmed kokpunkten så att vätskan kokar vid lägre tempertur. Dels slipper man hetta upp nåt som kanske inte tål värme och dels kan man separera ut sånt som kanske har väldigt hög kokpunkt. Genom att dessutom rotera behållaren ungefär som en centrifug effektiviserar man det ytterligare, då kallas det rotavap.

En Heidolph VV Micro Evaporator http://brinkmann.com/products/evap_VVmicro_de.asp kostar $3.000 och borde gå att få tag i för under 10.000 kronor på Ebay, ingen stor summa för den som vill göra skojiga saker i köket.

Undrar just hur många restauranger i Sverige som sitter på sån här utrustning..?
Skrivet av Andreas
 - 2008-05-11 15:36
Jag har aldrig ens hört ordet vakuumdestillation förän du skrev det, tack för tipset!

Är det nåt program med Heston Blumenthal, var hittar man det?

Har precis sett inslaget i Niklas mat du refererar till (börjar 18 minuter in och varar 3,5 minuter) http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1131391 om Culinary institute, en kockskola där Nils Norén, tidigare kökschef på Aquavit lär ut matlagning. Ett typiskt Matniklas-inslag där han visar upp kul grejor utan nån förklaring som maräng utan äggvita gjort av passionsfruktspuré och karljohansvampsglass och där de sista 90 sekunderna handlar om vakuumdestilation.

På något sätt suger alltså den där destilatorn ut olika komponenter ur olika vätskor. Limesmaken och syran från lime för att få en riktigt klar gin & tonic och aromen från habaneropeppar utan styrkan, ja det var ju väldigt intressant.

Men hur går det egentligen till, finns själva principen för vakuumdestillation beskriven på ett bra sätt någonstans?
Skrivet av kurt
 - 2008-05-09 18:12
Efter att ha sett Niklas Mat (program 4 i New York) samt Heston Blumenthal, undrar man ju om inte nästa innepryl i köket kan bli en vakuumdestillationsapparat? Med en sådan kan man ju separera alla olika smaker, man skulle nog t o m kunna extrahera smaker ur svampar eller växter som annars är giftiga!

Annonser

Powered by EzPortal