Bästa sättet att frysa svamp?

Startat av Mattias Baecklund, 2010-09-20 21:51

Föregående ämne - Nästa ämne

Mattias Baecklund

Vad är det bästa sättet att frysa svamp?
Råa eller förvällda?

Mattias
Skickat från min mobil.

Kari

Vilken sort?
Mina sorter är gula kantareller som trivs bäst och länge i frysen lätt förvällda. Trattisar och Karl-Johan torkas.

David

Förväll och frys in i spadet för att motverka frysbränna.

Andreas

Citat från: Kari skrivet 2010-09-21 00:25
Mina sorter är gula kantareller som trivs bäst och länge i frysen lätt förvällda. Trattisar och Karl-Johan torkas.


På vilket sätt blir det skillnad på de olika svamparna när du fryser respektive torkar?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Gula är ofta så köttiga att det blir svårt att torka dem utan att svampen ruttnar. Tratt & K-J torkar jag av gammal vana. Torkade har den fördelen att man kan ta fram precis så lite som behövs.

David

Torkad svamp regerar. Vissa svampar blir smakrikare av torkning hävdar vissa, tex K-J. Jag har inte så bra palett att jag kan svara på det, men precis som Kari sa, många svampar är svåra att torka som tusan.

Jag tror nog iof att man ska kunna ugnstorka vanliga kantareller utan probs, men det har liksom bara blivit av vanan att man väller dom och ner i påsar i frysen

Andreas

Citat från: Kari skrivet 2010-09-24 15:40
Gula är ofta så köttiga att det blir svårt att torka dem utan att svampen ruttnar.


Men om man skivar den riktigt tunt..?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Gula Kantareller blir beska av att torkas. Jag har provat och även läst det på annat håll.
Annars håller jag helt med David, i spadet ska dem frysas. Spadet kan med fördel användas tillsammans med svamparna i en sås sedan, mycket gott.

Kari

David; Andreas: Jag förstår ert tänk och måste testa när tillfälle ges.

Andreas

Citat från: annamaria skrivet 2010-09-25 17:31
Gula Kantareller blir beska av att torkas.


Ajdå det lät inte bra, är det en klart kännbar beska eller något jättesvagt i bakgrunden? Finns inget knep för att komma förbi det?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Jo man kommer i från det genom att förvälla och frysa dem  ;) ;D
Torka trattisar, inte gula.

Andreas

Haha jo kan tänka mig att de inte blir beska av att torkas om man inte torkar dem. :) Men då torkar man dem ju som sagt inte. :) Jag tänkte mig mer ett knep i stil med förväll dem först och torka dem sen så blir de inte beska.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Det finns torkade gula kantareller, bla på Hötorgshallen - när jag tänker efter. Ska lusläsa på påsen nästa gång om det står något om metoden.

agnetasch

Jag är kanske tjåpig, men jag tycker att även trattisar blir lite beska av att torkas. I alla fall har jag slutat med det. Alla svampar steks i rikligt med smör o fryses. Eftersom dom aldrig blir gamla i frysen hinner aldrig fettet bli dåligt men det konserverar den goda svampsmaken.

David

Neeeej inte steka i smör galna köksmästare! Neeeeeeeej. Neeeeeeeeeeeeeej. Rädda Svampe, död eller levande!

Stek utan smör, frys i spadet. Smör härsknar, kan steka dem i smör sen så får man färsk smörsmak, precis like bra. Jag svär. Vid min ära.

Måla inte hästen innan pisset har torkat som det gamla ordspråket lyder! (kom iof på det just nu)

Kari


David

agnetasch kanske kommer ge mig på pälsen =(

annamaria

Citat från: David skrivet 2010-09-27 12:03
Neeeej inte steka i smör galna köksmästare! Neeeeeeeej. Neeeeeeeeeeeeeej. Rädda Svampe, död eller levande!

Stek utan smör, frys i spadet. Smör härsknar, kan steka dem i smör sen så får man färsk smörsmak, precis like bra. Jag svär.


Steker inte heller i smör...bara sen när dem ska ätas.

agnetasch

Klart jag steker i smör. Inte hinner det härskna på den korta tid det får ligga i frysen. Har någon någonsin ätit härsken, smörstekt svamp?
Att bara koka ur vätskan ur svampen o frysa den tycker jag inte blir gott. Det smakar frystorkat nästan meddetsamma eftersom iskristallerna så lätt kommer åt svampen. Jag tycker svampen blir segare också när man drar ur vätskan ur den istället för att hastigt fräsa den.
Dessutom måste jag ju steka svampen en gång till efter tiningen = dubbelarbete + förspilld kvinnokraft + mindre svampsmak.
Min mamma konserverade alltid svamp i smör, det var urgott o jag fortsätter på den linjen ;)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal