Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: groucho skrivet 2009-01-11 13:50

Titel: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: groucho skrivet 2009-01-11 13:50
1) Majonnäs!
Hur enkelt är inte det? När man gjort sin egen M några ggr inser man att den man köper på burk eller tub inte kan jämföras. Egentligen är dessa "krämer" 2 olika saker. Och att göra sin majonnäs går ju så fort. Det tar kanske 5 minuter: 1 äggula i en bunke, rör ner (man behöver inte vispa väldigt fort) en god matolja (raps, solros, druvkärne, dock ej gärna oliv) i en tunn stråle på gränsen till att den droppar. Åtminstone i början innan man fått lite volym av allt. Räkna med c:a 1 dl per ägg. Efter halva mängden olja tillsätter man dijon-senap efter smak, gärna en matsked. Vispa ner resten av oljan, salta och peppra! Jag har märkt att om man sätter till senapen sist då kan M bli lite för tunn. Det är bra att ha olja "kvar" att vispa ner eftersom den tjocknar till bättre. Prova gärna er fram till er egen mängd senap. Ju mer desto godare enligt min smak. M håller sig länge, säkert > 1 vecka i kylskåp.
Aioli: Lika lätt som ovan, nästan. Stöt några vitlöksklyftor med lite grovsalt i en ren mortel. Skrapa ner i bunke + 1 äggula. Vispa ner olja som ovan. Liksom i fallet med M behöver man inte tänka på temperaturmatchning av ingredienser. Jag har min senap och mina ägg i kylskåpet och oljan framme, dvs rumstempererad. No problemo.
Nu tänker kanske någon: vitlöksgravad sill/strömming? Tag aiolin tillsätt senap som i receptet med majonnäsen (bara här har vi en jättegod sås till allt möjligt; aioli med senap) och tillsätt gräddfil i önskad proprtion eller - om man ska få till det lite "finare": créme fraiche. enna såsbas kan användas (efter ev spädning med vatten) till alla möjliga sallader etc.
Hovmästarsås. Börja med en stor klick söt stark senap, ev mindre mängd dijonsenap, nymalen vitpeppar, en tsk vinäger (äppel, vitvin, rödvin eller - fast mindre mängd: balsam), lite salt och en msk flytande honung (OBS! Detta är viktigt. Såsen skär sig inte ALLS lika lätt om man använder ett flytande socker av ngt slag). Rör ihop precis som under M. Om såsen blir för tjock späd med lite vatten (som också gör att såsen inte skär sig om den blir stående) nästan droppvis. Så när du läser om "Gravlaxsås på honung" så är det inte bara "finare" - det är också lättare att göra den så.
Chokladsås! Kan ngt bli enklare till glassen eller marängsvissen??? En skopa kakaopulver, socker (råsocker, muscovado eller nåt) lite vatten, koka upp under omröring och precis som den gjort det kan den serveras. Såsen tjocknar av fettet i kakaoen.

Det finns en del till men detta är dagens skörd. Nästa gång min goda citronsås :-)




Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-01-11 17:46
Gravlaxsås vill jag göra själv; på fransk senap o mycket socker. Med eller utan dill, spelar ingen roll.

Majonnäs vill jag ha Findus Äkta majonnäs, absolut ingen annan. Konstigt vad man kan vara enveten i sina smakuppfattningar :D
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Kvasthilda skrivet 2009-01-11 18:07
Nej jag tycker hemlagad majonnäs är godare än köpt. Fast jag använder inte majonnäs så ofta. Guben kan ha det på macka men det tycker jag blir för starkt.

Bechamelsås och ostsås skulle jag aldrig komma på tanken att köpa. Samma med korv/biff-stroganoff. Det är ju så enkelt att göra själv.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Ida Alm Pellbäck skrivet 2009-01-13 20:05
KÖTTBULLAR! Jag förstår inte att folk köper dessa vakuumpaketerade "kött"bullar fyllda med konserveringsmedel?
Det är ju bara att rulla ihop, tar max en kvart allt som allt att göra!
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Kvasthilda skrivet 2009-01-13 20:10
Jag håller egentligen med dig. Men det är väl så att barnen är van "köpebullarna" från dagis och skola. Det blir protester när jag gör hemlagade. Tyvärr.

Fast nu blev jag väldigt sugen på det. Köttbullar och stuvade makaroner!  :P
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: PerG skrivet 2009-01-13 20:25
Ja, herregud!

Äckliga är de dessutom..

Citat från: Ida Alm Pellbäck skrivet 2009-01-13 20:05
KÖTTBULLAR! Jag förstår inte att folk köper dessa vakuumpaketerade "kött"bullar fyllda med konserveringsmedel?
Det är ju bara att rulla ihop, tar max en kvart allt som allt att göra!
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-01-13 21:35
Vi äter sällan ketchup men ska vi äta en rätt där det passar gör jag egen. Jamie Oliver har ett bra recept och den står sig riktigt bra. Kul att göra på gula tomater! 
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-01-13 22:26
Jag kokar egen fond när jag köpt hel kyckling eller fläskkött med ben. Tyvärr säljs inte nöt eller kalv med ben längre men när jag handlar kött över disk ber jag om några märgben vid sidan av.
Fonden sköter sig själv på spisen och när den är lagom reducerad kyler jag av, skrapar fettet och häller upp i portioner i plastmuggar för frysen.
Blir så lätt att snabbt göra god sås på det sättet.

Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: PerG skrivet 2009-01-13 22:28
Det låter intressant! Hur lång är hållbarheten? Behöver man konserveringsmedel?

Citat från: Mickan skrivet 2009-01-13 21:35
Vi äter sällan ketchup men ska vi äta en rätt där det passar gör jag egen. Jamie Oliver har ett bra recept och den står sig riktigt bra. Kul att göra på gula tomater! 
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Gotish skrivet 2009-01-13 23:47
Sylt och marmelad. Hur enkelt som helst att göra och säsongsbetonad hemlagad sylt slår köpesylt hästvägar. Möjligtviss ifall jag använder mig av sylt i bakvärk som exempelviss rulltårta kan jag tänka mig att innförskaffa det på ICA.

//Mattias
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Krista skrivet 2009-01-14 10:16
Guacamole, om nu mosa avocado med yoghurt och kryddor klassas som matlagning ;D
Hur som helst skulle det aldrig falla mig in att köpa en konserverad variant med 2 % avocado...
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Kvasthilda skrivet 2009-01-14 20:25
Citat från: Krista skrivet 2009-01-14 10:16
Guacamole, om nu mosa avocado med yoghurt och kryddor klassas som matlagning ;D
Hur som helst skulle det aldrig falla mig in att köpa en konserverad variant med 2 % avocado...


Absolut! Gucka gör jag också själv: Avocado, citron- och limesaft, vitlök, sambal oelek och salt.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-01-14 20:45
Citat från: PerG skrivet 2009-01-13 22:28
Det låter intressant! Hur lång är hållbarheten? Behöver man konserveringsmedel?

Nej, det behöver man inte om man är noga med hygienen, som övriga inläggningar.

2 stora skalade rödlökar, grovhackade
1 fänkål, grovhackad
2 selleristjälkar
olivolja
1 tumsstor bit färsk ingefära, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
1 färsk chili, hackad utan kärnor
1 matsked korianderfrön
4 kryddnejlikor
2 teskedar malen svartpeppar
salt
1 kg tomater, halverade
2 burkar hela tomater, hackade
1 bunt basilika, hackade stjälkar och plockade blad
400 ml rödvinsvinäger
140 g farinsocker

Låt allt tom saltet fräsa i olja och mjukna, ca 10-15 minuter på svag värme. Slå på tomaterna och 7 dl vatten. Låt koka ihop till hälften. Blanda i basilika, mixa och passera. Tillbaka i ren kastrull, i med vinäger och socker, koka sakta så att det tjocknar till ketchup. Smaka av med salt. Fyll med steril tratt i steriliserade flaskor eller burkar (Kolla t ex rutiga kokboken för tips). Förvara kallt. Jag har haft den i över ett halvår.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: kurt skrivet 2009-01-14 20:48
För att ketchupen skall hålla sig är det viktigt att man har lågt pH värde (vinäger).
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-01-14 20:51
Citat från: kurt skrivet 2009-01-14 20:48
För att ketchupen skall hålla sig är det viktigt att man har lågt pH värde (vinäger).
Ja, både socker och vinäger ger bra hållbarhet.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Rasmus skrivet 2009-01-14 21:07
Praktiskt taget allting egentligen... Jag köper aldrig halvfabrikat, och även enklare saker gör jag själv, som t ex att jag alltid blötlägger och kokar baljväxter istället för att köpa konserverade. Hemkokta blir alltid så mycket godare och dessutom kan jag lägga i örter, lök eller annat under kokningen.

Hummus äter jag väldigt ofta men har aldrig köpt färdig. Har smakat sådan några gånger och tyckte mest att den smakade tamt och trist. Jag vill ha mycket vitlök och kryddor i min hummus: http://vegologi.blogspot.com/2008/07/hummus-med-rostad-paprika.html  (http://vegologi.blogspot.com/2008/07/hummus-med-rostad-paprika.html)
Dessutom tycker jag om att experimentera med olika varianter av både den och andra röror.

Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-01-18 11:49
Groucho: Visst blir hemgjord majonäs mycket godare men problemet är att det blir väldigt mycket spill om man som jag använder majonäs väldigt sällan, då blir det ju att kasta allt som blir över. Eller går det att frysa majonäs?

Kvasthilda: Menar du att man kan köpa färdig bechamelsås?! Vem säljer det?

Vad jag definitivt aldrig skulle komma på att köpa färdigt är potatismos, pannakakor, risgrynsgröt & ärtsoppa.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: groucho skrivet 2009-01-19 14:41
Citat från: Andreas skrivet 2009-01-18 11:49
Groucho: Visst blir hemgjord majonäs mycket godare men problemet är att det blir väldigt mycket spill om man som jag använder majonäs väldigt sällan, då blir det ju att kasta allt som blir över. Eller går det att frysa majonäs?

Det är väl just det som är argumentet: att man använder majonäs ganska sällan. En minsta sats blir väl 1,5 dl eller nåt. Så när man använder, främst helger som jul, påsk så visst gör man sin egen majo! F.övr gör jag majo lite oftare som grund till dressingar/såser, blandat med kesella (+ örter & kapris) eller med crème fraiche alt gräddfil eller aioli-varianten som ovan. Jag gör t.ex en hamburgerdressing med aioli/senapsblandningen smaksatt med lite chili, och ngn rökt BBQ-sås (av de färdigköpta).
Och hamburgarna gör jag som autentiska jänkar-burgare, dvs på fint nöt (biffkött/entrecôte) i lagom tärningar som jag hackar fint med kniven i min Philips foodprocessor - och där är mitt nästa tips: Gör er egen köttfärs i foodprocessorn - glöm kvarnen! Skär av den översta plastringen från en youghurt-hink (1 liters) eller motsvarande och använd denna som form att pressa ut köttfärsen i. Använd händerna för detta. Perfekta 250 g burgare!
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2009-01-19 15:41
Tsatsiki, hummus, potatismos, kryddsmör, dressing, sylt.

För några år sedan hade jag svarat köttbullar, men när jag passade min kompis barn under en period så förföll även jag. Ungarna var vana vid köpeköttbullar, de hämtades vid fem på dagis och maten skulle stå på bordet senast halv sex. Efter den preioden började jag även köpa färdiga köttbullar till mig själv. Mycket märkligt. Är det något beroendeframkallande ämne i måntro?

Undrar fröken Dill som numera gör egna köttbullar
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Marie skrivet 2009-01-19 16:37
Aioli, hummus, guacamole, köttbullar alla såser typ brunsås, bechamel, bearnaise mm, det mesta faktiskt. Jag tycker inte om halv och helfabrikat för man har ju ingen egentlig aning om vad som finns i. Mina barn hata färdiga köttbullar de tycker att det är seniga bitar i, det gör ingenting tycker jag :)
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: PerG skrivet 2009-01-19 18:46
Jag gör gärna egen bearnaisesås men jag är annars såld på Lohmanders bearnaise om jag inte gör själv (frugan tycker det tar för lång tid att göra själv)

Citat från: Marie skrivet 2009-01-19 16:37
Aioli, hummus, guacamole, köttbullar alla såser typ brunsås, bechamel, bearnaise mm, det mesta faktiskt. Jag tycker inte om halv och helfabrikat för man har ju ingen egentlig aning om vad som finns i. Mina barn hata färdiga köttbullar de tycker att det är seniga bitar i, det gör ingenting tycker jag :)
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-01-19 21:23
Köpta köttbullar är otjänligt som människoföda! Lukten när man öppnar paketet! Jag tycker att det går ganska fort att göra köttbullar, laddar rejält och fryser in. Jag steker mina i ugnen.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-01-19 21:59
Citat från: Mickan skrivet 2009-01-19 21:23
Köpta köttbullar är otjänligt som människoföda! Lukten när man öppnar paketet! Jag tycker att det går ganska fort att göra köttbullar, laddar rejält och fryser in. Jag steker mina i ugnen.

Är benägen att hålla med. Enligt "den hemlige kocken" friteras industribullarna i talg.
Undrar hur man tänkte på produktutvecklingen.... kanske så här:

"Ska vi steka köttbullarna i smör?"
- "Nä, aldrig i livet, på tok för dyrt och tar för lång tid!"
- "OK men steka i margarin?" -
"Nä, vet du vad, tar också för lång tid!"
- "OK men fritera i vegetabilisk olja och tillsätta smörsmak?"
- "Nä, visserligen snabbt och effektivt men oljan blir för dyr"
- "Hmmm, vad gör vi nu då? Undrar om det finns någon annan fettprodukt som skulle funka? Kanske grisflott som man stekte i förr? Då skulle vi till och med kunna kalla dem gammelmormors köttbullar!"
- "Ja det var en bra idé! Men flott kostar ju några kronor också, varför inte ta fettet på nötkropparna som vi ändå styckar bort?"
- "Ja det borde funka med smörsmak i smeten"
- "Äsch skippa smörsmaken så sparar vi lite till. Ungarna skiter i det ändå."
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: PerG skrivet 2009-01-19 22:28
Håller med! Hellre utan köttbullar än äta såna!... Tyvärr har väl nån köttbullemacka från något fik åkt ner i obetänksam stund, men då är smaken kraftigt gömd pga rödbetssallad, gurka och att de är kalla så man inte upplever det likadant.. ;)

Citat från: Mickan skrivet 2009-01-19 21:23
Köpta köttbullar är otjänligt som människoföda! Lukten när man öppnar paketet! Jag tycker att det går ganska fort att göra köttbullar, laddar rejält och fryser in. Jag steker mina i ugnen.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-01-20 10:17
Talg? Kan det vara ett steg i förklaringen till att Willys sålde färdiga köttbullar, Scans, för 19 kr kilot vid jul. Blandfärs kostade 49...
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Hasse skrivet 2009-01-20 18:25
Jag håller med. Färdiga köttbullar är oätliga. Men jag har faktiskt smakat ett undantag, från det lilla företaget Johans Kök AB*) i Kalmar. Riktigt god, naturlig smak och med konsistens som hemlagade med riktigt kött. Inte alls som svampiga industriköttbullar med seniga klumpar.

För att återgå till topic, så försöker jag göra det mesta själv. Något jag tveklöst aldrig köper som halvfabrikat, är såser. Visst, någon gång i ungdomen hände det att jag köpte någon påse pulverbearnaise, men det är så många år sedan att det måste vara preskriberat nu.


*) http://www.johanskok.se/
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-01-20 19:04
Jag instämmer - Johans kök är dem enda ätbara och hyfsat goda köpebullarna jag har ätit. Dem andra köper jag aldrig. Tårtor köper jag aldrig, dem gör jag själv. Inte heller köttfärssås på burk men lite fiskbullar i hummersås kan slinka ner i vagnen ibland. Färdiga salladsdressingar på flaska köper jag inte, egen är så mycket godare och det går ursnabbt att göra.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-01-20 22:14
Fiskbullar gör jag alltid själv enligt norskt recept. Det går rysligt snabbt. Recept till fyra vuxna, ordentligt tilltaget:

- 800 g blandad fisk, mina favoriter är 50/50 kolja och sej
- 2 ägg
- 3 dl grädde + mjölk valfri proportion
- knappt ett halvt knippe dill
- salt och vitpeppar

Kör alltihop i matberedare tills det är en lös färs.
Hetta upp skirat smör i panna
Klicka ut färsen med sked
Stek några minuter per sida
Varmhåll i ugn under lagningen och servera med citron alt. stuva i vit sås med räkor och dill
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Kvasthilda skrivet 2009-01-22 20:21
Hemlagade fiskbullar lät spännande! Det måste jag testa nån dag, speciellt som jag får ont i magen av dom köpta.

Citat från: Andreas skrivet 2009-01-18 11:49
Kvasthilda: Menar du att man kan köpa färdig bechamelsås?! Vem säljer det?


Blå band har (eller har haft) ostsås på pulver och Knorr har en färdig bechamel:

http://www.knorr.se/#/produkter/fardiga-saser/201

Klart, sitter man där i fjällstugan och är sugen på bechamel kanske man inte går och handlar mjölk, vetemjöl och smör. Men annars.....njäää. Och till lasagne?? Inte förslår det med 500 ml då!!
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-01-22 20:55
Tack för fiskbullereceptet. Ska göra i helgen tror jag. Kommer nog köra 100 % grädde som jag brukar. Lite andra proportioner än jag testat tidigare. Dom här ser ut att bli sammetslena...
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-01-23 19:28
Kvasthilda: Är det Abbas bullar i hummersås? Är du allergisk mot skaldjur möjligen? Enligt Abbas hemsida är fiskblandningen vanligen kolja, torsk och sej, ungefär samma som jag använder själv...

Mickan: Ingen orsak -  bara kul att dela med sig! Du har rätt, dessa blir verkligen sammetslena!
Om du väljer grädde (alltid rätt) så snålar du säkert inte på smöret i pannan heller, och då kan du se fram mot en smakupplevelse utöver det vanliga. Hör gärna av dig med resultatet.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Kvasthilda skrivet 2009-01-24 17:28
Citat från: ivanl skrivet 2009-01-23 19:28
Kvasthilda: Är det Abbas bullar i hummersås? Är du allergisk mot skaldjur möjligen? Enligt Abbas hemsida är fiskblandningen vanligen kolja, torsk och sej, ungefär samma som jag använder själv...


Ja faktiskt så har jag brukat köpa fiskbullar i hummersås!  Men jag äter både räkor och kräftstjärtar utan att få ont i magen så jag vet inte? ??? Min mage står just nu på utredning hos farbror doktorn så vi får väl se......
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-01-24 18:58
Ja det behöver ju inte vara allergi.
Annars noterade jag på Abbas hemsida att fiskbullar i hummersås innehåller mycket "jox" medan fiskbullar i buljong (naturell) har en tämligen kort innehållsförteckning nästan utan tillsatser.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-01-25 13:57
Citat från: Kvasthilda skrivet 2009-01-24 17:28
Men jag äter både räkor och kräftstjärtar utan att få ont i magen
Min mamma var likadan, hon klarade inte hummer o insjökräftor, röda skaldjur alltså.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: groucho skrivet 2009-01-25 17:44
Eller så kan man servera min goda citronsås till bullarna (inte abbas alltså). Den e fet & go men de e ju inte farligt längre :-)
Såsen funkar utmärkt, särskilt som dip till kronärtskockor, olika grönsaker (sparris) men även till kokt fisk som lax etc. Jag har faktiskt kommit på den helt själv men säkert har jag bara uppfunnit "hjulet" igen:
Pressa saften av en halv citron (eller mer). Reducera med sådär 2/3-delar med lite nymald vitpeppar i en tjockbottnad kastrull. Tag av den varma kastrullen och vispa ner kallt smör i klickar. Värm då och då på kastrullen bara jämt så att värmen räcker att långsamt smälta smöret. Klicka i så mycket du behöver för ant portioner. OBS! blir värmen för hög skär sig såsen men håller ihop annars. Kallnar den helt har du citronsmör. Serveras vid lagom tjockhet, drygt kroppstemp.
Samma procedur kan man göra med rödvin, scharlottenlök, grönkryddor som efter reduktion silas till en klar vätska. Antingen låta såsen kallna till rödvinssmör (kanske blandad med hackade färska grönkryddor) eller servera varm, hälld över en grillad entrecôte, t.ex.

Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-01-25 18:54
Citat från: ivanl skrivet 2009-01-23 19:28

Mickan: Ingen orsak -  bara kul att dela med sig! Du har rätt, dessa blir verkligen sammetslena!
Om du väljer grädde (alltid rätt) så snålar du säkert inte på smöret i pannan heller, och då kan du se fram mot en smakupplevelse utöver det vanliga. Hör gärna av dig med resultatet.


Ja, himmelriket har haft besök. Underbara... Gjorde dem på kompisens egenfiskade torsk från norra Norge. Inget prat om äta torsk eller inte när vi talat om denna fina matupplevelse. De blev verkligen sammetslena. Snåla på smör? Nää! Serverade med broccoli och en varm sås med dill och citron. Lite timjan åkte också i. Inte klassiskt men ville inte att den skulle bli dålig. Det var en höjdare. Alla borde prova!
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-01-29 21:07
Citat från: Mickan skrivet 2009-01-25 18:54
Ja, himmelriket har haft besök. Underbara... Gjorde dem på kompisens egenfiskade torsk från norra Norge. Inget prat om äta torsk eller inte när vi talat om denna fina matupplevelse. De blev verkligen sammetslena. Snåla på smör?

Härligt! Måste prova med ren torsk också, det är verkligen en av våra allra främsta fiskar. Egenfiskad torsk behöver man inte ha dåligt samvete för, om alla fiskade så skulle det inte råda någon risk för utfiskning.
Timjan låter spännande, då skulle jag som kronan på verket också prova att dekorera med knaperstekt sidfläsk som gifter sig bra med både torsk och timjan. Då får det allt bli ett glas rödvin till!
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Kvasthilda skrivet 2009-02-01 21:18
Oh vad härligt att höra att fler dricker rödvin till fisk!
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-02-02 00:11
Vita matfiskar som torsk, kolja, hälleflundra (tyvärr X-listad) blir utmärkta med rödvin om man halstrar dem och har vinvänliga tillbehör till. Timjan och knaperstekt fläsk är de jag känner till, har även ätit torskrygg med rödvinssås på restaurang.
Däremot har jag svårt för lax + rödvin men det beror mest på färgen... tycker inte det ser vackert ut med rosa + vinrött ihop.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-02-02 20:52
Marmelad och sylt. Just nu är citrusfrukt billigt och hemkokt är så gott. Man vet vad man äter och kan variera sötma och syra efter tycke och smak. Det är också lätt att behålla lite bitar som jag råkar gilla. Även helt slät är gott. Min marmeladspecialare är kvitten med vanilj. Mormor har massor av kvittenäpplen. Oj, vad pektin det är i dom.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Kvasthilda skrivet 2009-02-04 22:08
Citat från: ivanl skrivet 2009-02-02 00:11

Däremot har jag svårt för lax + rödvin men det beror mest på färgen... tycker inte det ser vackert ut med rosa + vinrött ihop.


Vi drack rosévin till lax på nyår. Det smakade bra och borde väl passa den mest färgkräsne? ;-)
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-02-05 08:04
Ny tråd? Saker jag aldrig gör själv utan alltid köper?

VIN!
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-02-06 19:36
Citat från: Kvasthilda skrivet 2009-02-04 22:08
Vi drack rosévin till lax på nyår. Det smakade bra och borde väl passa den mest färgkräsne? ;-)

Ja det låter betydligt trevligare! Varför inte ryskt rosébubbel?
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: bryggens skrivet 2009-02-06 21:26
Om man läser ämnesrubriken så tycker jag att nu har det blivit lite OT här.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Soffiproppanol skrivet 2015-05-08 12:36
Man kan även frysa egen fond i ispåsar..
Super smidigt! Bara att "ploppa" i önskat antal i grytan..

Citat från: ivanl skrivet 2009-01-13 22:26
Jag kokar egen fond när jag köpt hel kyckling eller fläskkött med ben. Tyvärr säljs inte nöt eller kalv med ben längre men när jag handlar kött över disk ber jag om några märgben vid sidan av.
Fonden sköter sig själv på spisen och när den är lagom reducerad kyler jag av, skrapar fettet och häller upp i portioner i plastmuggar för frysen.
Blir så lätt att snabbt göra god sås på det sättet.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Krista skrivet 2015-05-12 16:13
Minns när jag som tonåring jobbade på ICA och en kund frågade efter pulverbechamelsås. Va finns det, frågade jag, det är ju jätteenkelt att göra - bara mjölk, mjöl och smör ju, men det ville inte tanten lyssna på utan hon skulle absolut ha sin lilla färdiga påse med mjöl man skulle tillsätta mjölk och smör till :P
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Hankki skrivet 2015-05-15 09:06
Frun är numera jästkänslig så allt som tillverkas genom jäsning går bort, eller så kliar händer och fötter i två-tre dagar. Det betyder att allt med bl a ättika, vinäger och E330, samt några andra E nummer, måste tillverkas själv. De vanligaste är då senap, ketchup och taco sås vilka håller ca två veckor med citron istället för ättika.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: kallebakom skrivet 2015-08-19 15:27
Citat från: Rasmus skrivet 2009-01-14 21:07
Praktiskt taget allting egentligen... Jag köper aldrig halvfabrikat, och även enklare saker gör jag själv, som t ex att jag alltid blötlägger och kokar baljväxter istället för att köpa konserverade. Hemkokta blir alltid så mycket godare och dessutom kan jag lägga i örter, lök eller annat under kokningen.

Hummus äter jag väldigt ofta men har aldrig köpt färdig. Har smakat sådan några gånger och tyckte mest att den smakade tamt och trist. Jag vill ha mycket vitlök och kryddor i min hummus: http://vegologi.blogspot.com/2008/07/hummus-med-rostad-paprika.html  (http://vegologi.blogspot.com/2008/07/hummus-med-rostad-paprika.html)
Dessutom tycker jag om att experimentera med olika varianter av både den och andra röror.


korv då ? tex julkorv ? julskinkan saltar du den själv ?
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Skogis skrivet 2018-04-21 11:16
Det finns lite olika saker som jag slutat köpa och numera gör själv.
Visst blir det stödköp ibland, men jag ångrar mig var gång.

Bredgott
Majonnäs
Kallrökt lax med tillhörande hovmästarsås
Prinskorv
bacon
Matjesill
Öl

Funderar inte ens på att köpa färdiglagade kåldolmar, kålpudding, köttfärssås, lasagne, köttbullar eller färdiga hamburgare heller.
Mat är för roligt att laga för att köpas färdig.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: agnetasch skrivet 2018-04-23 07:24
Jag tycker jag nästan drunknar i matlagning "från grunden" Allt ska bakas hemma, matbröd som kaffebröd. Halva grisar ska saltas, torkas eller rökas. Olika sorters vilt ska också saltas, torkas eller rökas. Laxar o andra fiskar ska rökas eller gravas. "Lättsmör" ska tillverkas. Ostar ska lagras. Men några drycker tillverkas inte i detta hushåll längre, det gör dom så bra i Tyskland  ;D
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-04-24 14:31
Frågan är varför man vill göra själv.
1) För att det är godare?
2) För att det blir billigare?
3) För att det är roligt?
4) För att det är status?
5) Fler anledningar?

Matbröd och fikabröd tycker jag i princip alltid är godare hembakt och då har man ju inte så mycket val annat än att baka om man hinner och har ork.  :)

Men köpt gravad lax och hemgravad lax är jag inte så säker på att jag kan säga om det ena eller det andra är godare. Men det är ju roligt med egen. Kanske sparar man en slant på att grava lax, men det försvinner ganska mycket vätska så nån jättebesparing kan det inte vara även om färdiggravad kostar det dubbla mot färsk laxfilé.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Skogis skrivet 2018-04-24 20:37
För egen del är det 1 och 3 som gäller.

Det kommer aldrig att bli ekonomi i att laga mat själv, inte när färdigrätter kostar 20:- eller lägre per portion, och om man skulle räkna ihop vad som inköpts för att laga maten lär man också gå back.

Prinskorv kostar mer för mig i råvaror än vad färdiga kostar men smaken är en helt annan. Mina smakar kött, vilket inte är så vanligt bland mina kommersiella kolleger i branchen.
Samma med både Matjesill och bacon, sillfiléer är ingen billig mat och sidfläsk är oftast dyrare än fläskfilé ???

Jag undviker kallrökt lax i butiken, de gångerna jag ätit köpelax har den varit mycket kostnadseffektiv med tanke på att jag ätit om den både två och tre gånger. Av någon anledning händer detta inte med den hemrökta.

Men det är förbaskat kul att laga mat, blir det sen gott också är det en ren bonus. Jobbar med stål dagarna i ända så att få röra i en gryta är bara ett trevligt avbrott  :)
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Cathy skrivet 2018-04-25 16:36
Fler anledningar att laga själv:
- Bristande tidsvinst. Det går inte så mycket fortare att laga sås från en pulverpåse att det är värt ett tråkigare slutresultat.
- Variation. Lagar du själv blir köttfärssåsen lite annorlunda varje gång. Findus är och förblir Findus.
- Det du vill ha finns inte att köpa. Rågkakor efter svärmors recept får man baka själv. Köttfärslimpa har jag inte sett färdig. Vill/måste man av någon anledning undvika vissa råvaror kan man också bli tvungen att laga själv.

Själv är jag rätt bekväm av mig, jämfört med många här. Färdig majonnäs är helt ok, jag gör den inte så mycket bättre själv att det är värt besväret. Bönor på burk är bekvämt, då behöver jag inte hålla på att frysa in resten av ett storkok. Men struvor är ohemult dyra att köpa, då får det vara värt besväret att göra själv. Soppor och såser är så enkla att göra själv, så pulverpåsar hittas inte i mitt kök. Och nån gång ska jag baka rågkakorna som salig svärmor brukade baka.

Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: agnetasch skrivet 2018-04-26 07:31
Jag tycker inte att man ska underskatta den ekonomiska sidan; en påse mjöl kostar 10:- o ett butiksbröd 25:- Sanslöst! Som sovel gör man "lättsmör"=halva priset av Bregott. Man lagrar en 39 kronors-ost ett år o vips blir den värd en hundralapp. Julskinkor för 29:-/kg varmröks o blir prisvärt både som pålägg o middagsmat osv, osv Sätter man det här i system blir det en bra slant till slut.
Sen är det inte fel att få känna sig duktig. Jag är inte världens vackraste o jag är inte världens intelligentaste men jag är en hejare på att trolla i köket  ;D
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: webguide skrivet 2018-04-26 09:22
När det gäller bröd så tycker jag sällan att det är godare med hembakt (oavsett vem som bakar det), butiks- eller bageribakat smakar oftast bättre tycker jag. Jag tror att det har med ugnen att göra. Hembakat bröd får lätt en dammig smak som jag inte tycker man får i kommersiellt bröd (och ja jag menar allt från ultramegasupersurdegsbrödfrån värstingekologiskabagare till superfabriksproducerat). :)
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Andreas skrivet 2018-04-26 15:00
Vad kul med olika åsikter, det här med dammsmak i hembakt bröd har jag aldrig hört nån säga förut! Jag som tycker industribröd är så erbarmligt enahanda både i smak och konsistens. Det enda köpebröd jag tycker är riktigt gott är från mer eller mindre småskaliga småbagerier. Och det kostar då inte 25:- utan 40-50-60 kronor på tal om ekonomin i att baka själv.

Sen om en pratar om ekonomi och att färdigrätter kostar 20 så är handlar det väl också lite om vad en får för pengarna, är inte de färdigrätter du får för 20 kronor rena skräpet, och är det ekonomi att betala 20 kronor för skräp?

Apropå korv så då ska man väl relatera den egna korven till hantverksmässigt lokalproducerad korv snarare än industrikorven i butiken? Då blir prisbilden lite annorlunda...

Bra anledningar Cathy! När du skriver om findus färdiga köttfärssås så funderar jag direkt på var köttet i den kommer ifrån. Så ytterligare en anledning att laga själv:
- Bättre koll på vilka råvaror som används
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Skogis skrivet 2018-04-26 19:08
Det finns en anledning till att dessa färdigrätter finns och säljs i stort antal. Målet för de som köper dom är nog att bli mätt för minsta möjliga kostnad, både i kronor och tid. Smak och kvalité är förmodligen inte något som prioriteras.

Håller med om argumentet att man vet vad maten innehåller när man lagar den själv, men främsta anledningen för min del är nog att det är kul.

Man har väl ätit en och annan macka på hembakt bröd som krävt mycket smör och inte allt för brett pålägget för att slinka ner. Men sen har jag också smakat butiksbakat som bara varit klibbigt och luktat jäst, inte gott.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: agnetasch skrivet 2018-04-27 07:39
Om man gillar hembakat eller ej kan ju kanske vara en vana. Min man är uppvuxen på hembakat o mumsar glatt i sig mina alster; mycket godare än köpebröd tycker han. Själv bryr jag mig inte så mycket eftersom jag alltid äter knäckebröd o DET vägrar jag att baka själv.

Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: webguide skrivet 2018-04-27 07:43
Citat från: agnetasch skrivet 2018-04-26 07:31
Jag tycker inte att man ska underskatta den ekonomiska sidan; en påse mjöl kostar 10:- o ett butiksbröd 25:- Sanslöst! Som sovel gör man "lättsmör"=halva priset av Bregott. Man lagrar en 39 kronors-ost ett år o vips blir den värd en hundralapp. Julskinkor för 29:-/kg varmröks o blir prisvärt både som pålägg o middagsmat osv, osv Sätter man det här i system blir det en bra slant till slut.
Sen är det inte fel att få känna sig duktig. Jag är inte världens vackraste o jag är inte världens intelligentaste men jag är en hejare på att trolla i köket  ;D


Det är klart att det blir billigare att baka själv, men jag tycker att det blir lite fel att säga hutlöst om priset på butiksbröd (eller bageribröd som kan kosta bortåt 70 sek/kg och ibland mer). Om man kallar de priserna för hutlösa så får man nog tänka efter lite. För om priserna skulle ligga i paritet med vad det kostar att baka själv så skulle ingen kunna tillverka bröd eftersom det inte skulle vara lönsamt, det skulle innebära konkurs för den som försökte sig på det.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: agnetasch skrivet 2018-04-28 07:30
Äh, jag tror inte ett ögonblick på att bagerierna "måste" ta ut så ohemult mycket för sina limpor. Men det är en nördstämpel ;) på typ surdegsbröd som gör att man kan höja priserna.

Hur kan det vara så billigt med bröd i andra länder? Redan på Lidl här i Sverige kostar ju bröden nästan ingenting ???
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: Skogis skrivet 2018-04-28 08:42
Det är något som är fel när korvbröd är dyrare än korv.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: webguide skrivet 2018-04-29 16:13
Citat från: agnetasch skrivet 2018-04-28 07:30
Äh, jag tror inte ett ögonblick på att bagerierna "måste" ta ut så ohemult mycket för sina limpor. Men det är en nördstämpel ;) på typ surdegsbröd som gör att man kan höja priserna.

Hur kan det vara så billigt med bröd i andra länder? Redan på Lidl här i Sverige kostar ju bröden nästan ingenting ???


Nä det stämmer att det är bra påslag... Men hutlöst vet jag inte, jag tycker inte att man kan säga hutlöst eftersom man inte måste köpa det. Det är ju fritt upp till vem som helst att sätta ett pris på något och om det finns kunder som är villiga att betala det priset så är det ju helt ok.

I Frankrike regleras brödpriset av staten (vet inte om det gäller allt bröd eller bara Baguetter) och det finns nog liknande regler i andra länder. Sen är bagerikulturen starkare i många länder än i Sverige och med mer konkurrens sjunker också priset.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: agnetasch skrivet 2018-04-30 07:31
Må så vara att Tjusiga Bageriet skummar grädden o tar ut ett kilopris för bröden som är 10 ggr råvarans pris. Men folk som inte har råd/tid/lust/fallenhet för att baka själva är ju ändå tvingade att köpa hutlöst dyra butiksbröd (om dom inte går till Lidl) ;)

Det konstiga är att när Brödinstitutet (på 70-talet) gömde sig bakom Socialstyrelsen o rekommenderade oss att äta 6-8 skivor bröd/dag sänktes inte priset på bröd. Här snackar man bara piska, ingen morot. Och svenska folket protesterade så klart inte utan bara lydde o tuggade i sig det fortfarande dyra brödet.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: webguide skrivet 2018-05-02 10:41
Citat från: agnetasch skrivet 2018-04-30 07:31
Må så vara att Tjusiga Bageriet skummar grädden o tar ut ett kilopris för bröden som är 10 ggr råvarans pris. Men folk som inte har råd/tid/lust/fallenhet för att baka själva är ju ändå tvingade att köpa hutlöst dyra butiksbröd (om dom inte går till Lidl) ;)

Det konstiga är att när Brödinstitutet (på 70-talet) gömde sig bakom Socialstyrelsen o rekommenderade oss att äta 6-8 skivor bröd/dag sänktes inte priset på bröd. Här snackar man bara piska, ingen morot. Och svenska folket protesterade så klart inte utan bara lydde o tuggade i sig det fortfarande dyra brödet.


Ingen är tvungen att köpa bröd och om det skulle vara så att hela ens ekonomi faller med att man köper bröd så får man ju avstå från att äta bröd helt enkelt. Om det handlar om att inte har tid eller lust att baka själv, så kan man ju verkligen inte ha några åsikter, om man vill äta bröd men inte baka själv så får man ju köpa till det pris som finns.
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: kurt skrivet 2018-05-02 18:44
Citat från: webguide skrivet 2018-04-29 16:13
Nä det stämmer att det är bra påslag... Men hutlöst vet jag inte, jag tycker inte att man kan säga hutlöst eftersom man inte måste köpa det. Det är ju fritt upp till vem som helst att sätta ett pris på något och om det finns kunder som är villiga att betala det priset så är det ju helt ok.

I Frankrike regleras brödpriset av staten (vet inte om det gäller allt bröd eller bara Baguetter) och det finns nog liknande regler i andra länder. Sen är bagerikulturen starkare i många länder än i Sverige och med mer konkurrens sjunker också priset.


"Bread prices in France have been deregulated since 1978."

https://www.theguardian.com/world/2007/aug/31/france.angeliquechrisafis

"The price of bread is not government imposed since 1978,"

https://www.frenchtoday.com/blog/french-culture/dont-buy-baguettes-in-france
Titel: SV: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Skrivet av: cc89 skrivet 2018-05-06 17:45
Köttbullar ... alla gånger! Blir aldrig detsamma med förlagade. Det blir det bara inte  ;D