Blir man smart av att äta fisk?

Startat av m_walllin8, 2007-11-02 13:18

Föregående ämne - Nästa ämne

m_walllin8


Urban

Jaadu m_wallin... Tänk om vi fick oss ett svar på detta.
Dessa ord har man ju blivit hjärntvättad med sen man var liten. Men hur sant är det egentligen?.

Andreas

Äter man fisk från Riddarfjärden blir man hur som helst mindre deppig och får mindre ont. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_556059.svd ;)

Mer allvarligt talat så undrar jag om det där med smart inte bara är nåt som sagts i all tider för att barn ska äta upp sin fisk..?

Eller finns det några forskningsrapporter som faktiskt helt bevisar att det nyttiga fiskfettet omega 3 gör oss smarta? Kanske kan vår expert på fett och tillika forskningschef Agneta svara på detta.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Hur tror du jag skulle kunna svara på det, jag som aldrig äter fisk? ???

Fast lite hittar man ju på nätet, mest hos firmor som säljer omega-3. T.ex. beskrivs en studie utförd på 131 barn på Lindköpings Universitet; blev barnen intelligentare av att ammas länge?Ja: Ju längre amningstid, desto intelligentare barn. Det sambandet bekräftas av en studie vid Linköpings universitet som dessutom pekar ut en del av förklaringen till fenomenet: bröstmjölkens innehåll av fleromättade fettsyror, framförallt den typ (omega-3) som finns i fet fisk. Jaha, bra för små barn att äta fisk (eller omega-3) Vuxna då?
En studie från en forskargrupp i Chicago, USA, har slagit fast att äldre personer som äter fisk en till två gånger per vecka bevarar sin intelligens längre. Effekten kan vara så stor att fiskätarna håller sig tre-fyra år yngre än de som inte äter fisk. Något klart samband med omega3-fettet kunde dock inte slås fast den här gången. Källa: Sv D.Vad är det då i fisken som gör en intelligent? Jag ska gå o äta en burk makrill o fundera på saken ;D

justrom

Jag såg faktiskt en dokumentär på tv om Omega-3 för ett tag sedan. Några forskare påstod att man blev smartare, medan andra inte kunde påvisa förbättringar. Motargumentet var att mödrar som inte åt fisk ändå kunde ge fostret tillräckligt med Omega-3. (Jag skulle tittat mer uppmärksamt, slötittade bara)

Det finns ju dessutom en teori om hur människan blev smartare. Enligt den skall en grupp förmänniskor (homo erectus?) ha bosatt sig på stranden och börjat äta fisk och skaldjur. Och just Omega-3 skall ha hjälpt till vid hjärnans snabba utveckling så att vi blev människor.

Kari

Klart man blir smart av fisk! Eller iaf smart att äta fisk. Fiska själv - laga själv, det är något speciellt med det, kan inte komma på vad det är.. Känner mig lite korkad just nu..  ;)

Så måste ju valet av fisk och tillredning vara rätt. Skulle jag säga.

ps. kolla in avataren till vänster, spöna i handen!

Andreas

Här är en rykande färsk studie som baseras på data insamlade i Norge: http://www.gt.se/mat/1.936787/fiskrik-kost-hjalper-dig-minnas

"Äldre som äter fisk ofta bevarar kognitiva förmågor som minne, rumsuppfattning och uppmärksamhet bättre. ...effekten ökar ju mer fisk de äldre äter, upp till en gräns på cirka 80 gram per dag.

... Eftersom vi kom fram till att mager fisk var lika bra som fet, så är det kanske inte bara omega-3-fettsyror som ger kognitiva fördelar."

Hela orginalartikeln finns här: http://www.ajcn.org/cgi/reprint/86/5/1470.pdf
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Mer om fiskfett, Karolinska Institutet verkar ha mycket Omega-3 forskning:

Omega-3 kan i vissa fall bromsa begynnande Alzheimers http://www.forskning.se/servlet/GetDoc?meta_id=90155&category=1

"Mekanismerna bakom en eventuell effekt av omega-3 fettsyror vid tidig Alzheimers sjukdom är oklara. Anti-inflammatoriska effekter är en del av fiskoljans profil och kan vara en bidragande orsak till en möjlig positiv effekt vid tidig Alzheimers sjukdom. "

Omega-3 ger förbättring av depressiva symtom vid Alzheimers http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=469&a=34851&l=sv&newsdep=469&newsdep=469

"när forskarna tog hänsyn till vilka som var bärare av sårbarhetsgenen APOE e4 och vilka som inte var det framträdde en mätbar skillnad. Bärare av genen som fått aktiv behandling uppvisade en positiv behandlingseffekt när det gäller så kallade agitationssymtom, medan icke-bärare av genen uppvisade en förbättring av depressiva symtom."
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Danska forskare tror att odlad lax kanske inte är så nyttig som man kan tro, anledningen är att priset på fiskolja har stigit kraftigt så att odlad lax nu i stor utsträckning matas med vegetabiliska fetter istället för animaliska, detta leder till minskat innehåll av nyttigt fleromättat omega-3 och ökat innehåll av mättat fett i laxen.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=826909
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Hurra! Då behöver man inte ha så dåligt samvete för att man inte äter så mycket "nyttig" fisk  ;D

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal