Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av ivanl
 - 2009-03-06 15:31
Förtydligande: vattenmolekylerna "värms" av mikron men vatten har högre specifikt värme än fett.
Ger man därför processen lite tid så hinner vattnet avge sitt värme till fettet som smälter lugnt och fint, snarare än att vattnet förångas explosivt.
Skrivet av Sweber
 - 2009-03-06 14:11
Citat från: Sweber skrivet 2009-03-01 13:18
Beror inte explosionerna på att vattendroppar inne i smöret förångas och och ger den effekten?
Skrivet av ivanl
 - 2009-03-01 15:01
Jo, så måste det vara. Med lite tålamod så hinner fettet smälta och flyta upp varvid kärnmjölken stannar på botten.
Skrivet av Sweber
 - 2009-03-01 13:18
Beror inte explotionerna på att vattendroppar inne i smöret förångas och och ger den effekten?
Skrivet av ivanl
 - 2009-03-01 11:12
Andreas: nej, inte annat än den nämnda "smör-explosionen" som beror på att man kör för länge i sträck. Ett tips är att använda ett kärl med någorlunda höga väggar för att minimera skvätt.
När jag smälter en mindre mängd brukar jag använda en vanlig kaffemugg.
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-01 10:59
Ivanl: Jo mikron känns ju betydligt smidigare än att stå med en kastrull vid spisen. Ska prova med glas nästa gång, det lär ju inte spricka lika lätt. Kan något gå snett även med glas, har du varit med om några missöden?

Mickan: Hur i all världen kan man glömma en sån gryta? ???

Agneta: Undrar just vilken temperatur plastmuggar smälter, jag har också varit med om att nån smält nån gång och jag vill minnas att det gick fort.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-01 09:43
Häll inte upp varmt gåsflott i en engångsmugg i plast; muggen smälter också o man har en fettöversvämning på diskbänken >:(
Skrivet av ivanl
 - 2009-03-01 00:43
Citat från: Andreas skrivet 2009-02-28 15:04
Försök inte smälta smöret till semmeldegsbaket i plastmått i mikron, det säger poff när smöret knappt börjat smälta och sen får man torka smält smör från botten av mikrovågsugnen samt kassera plastmåttet.

Hihi... har hänt mig också men icke desto mindre framhärdar jag i att smälta smöret i mikron, dock i glaskärl.
Mitt trick: kör 20 sek, skvalpa om och låt temperaturen jämnas ut, kör 20 sek till osv. På slutet lyssnar jag precis när bubblorna börjar låta "arga" så stoppar jag mikron.
Skrivet av Mickan
 - 2009-02-28 17:28
Glöm inte stora grytan med kräftkoket i matkällaren i ett halvår...
Skrivet av Andreas
 - 2009-02-28 15:04
Försök inte smälta smöret till semmeldegsbaket i plastmått i mikron, det säger poff när smöret knappt börjat smälta och sen får man torka smält smör från botten av mikrovågsugnen samt kassera plastmåttet.
Skrivet av ivanl
 - 2009-01-11 22:42
Citat från: Tracey skrivet 2007-07-12 02:34
Försök inte att poppa popcorn i en dammsugarpåse, även om mikropopcorn-påsarna tagit slut. Risk för kraftig rökutveckling samt upprörda föräldrar... (10 års ålder...)[/li][/list]


Försök inte heller att bedriva industriell groddodling i diskmaskin (11 års ålder). Bodde på den tiden i hus med äldre diskmaskin som bara kördes på helgerna. Morsan skrek på lördagen att "det kryper vita maskar ur alla hål i diskmaskinen... nej vänta det är groddar". Resultatet av att jag på tisdagen kört en laddning med en påse linfrön som bildade gelé, klibbade fast och satte fart.
Skrivet av Hasse
 - 2009-01-08 15:39
När man ska göra julkorv är det jättedumt att diska, torka och ställa undan köttkvarnen efter att köttet malts en gång. Det ska ju malas två gånger till.

Det är också jättedumt att diska, torka och ställa undan köttkvarnen efter att köttet malts tre gånger. Kvarnen behövs ju för att stoppa fjälstren.

Teflonhjärna var ordet!
Skrivet av Fröken Dill
 - 2009-01-08 15:30
Skala inte och pressa ca 100 vitlöksklyftor direkt innan festen (eller OM du gör det, använd handskar). Händerna luktar äckel i dagar efteråt!

Ställ inte ut potatisgratängen på kylning ute på trappan... Fast fåglarna blev glada och mätta.

Hälsar fröken Dill
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-01-08 12:33
Jag har också en elektrisk vattenkokare nu. Den måste man också slå på för att vattnet ska koka.  ;D

Dessutom har vi lärt oss med åren att när man kokar kaffe så kokar man upp vattnet först innan man häller på kaffet och låter det koka upp igen. Fast det kan koka över ändå om man råkar bli distraherad.....
Skrivet av agnetasch
 - 2009-01-08 11:25
Citat från: Kvasthilda skrivet 2009-01-07 21:08
Man ska inte ställa en kaffepanna med tevatten på kokning och sen gå och göra nåt annat
Hehe, varför tror du vi gamla teflonhjärnor skaffar oss vattenkokare med automatisk avstängning ;D eller fyller kannan o går o väntar på vattnet som aldrig kokar upp (eftersom vi inte satt på den)

Annonser

Powered by EzPortal