Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Tommy

1
Kul att du tar upp frågan!

Ibland verkar det som ämnet i en tråd inte är viktigt.
Man tycker väldigt mycket och ofta om något helt annat än det som skrivs.

Jag tycker det är tråkigt när man ser att folk vill något och personen blir tilltryckt eller vad man nu ska kalla det, om en helt oväsentlig sak.

Sarkasm är en riktigt tung pjäs i mitt yrke har jag märkt också.
Det verkar vara ett viktigt maktmedel.

/Tommy
2
Precis som du skriver Agneta eller vad du heter, mal köttet och mixa det i en hushållsassistent med kryddor.
Se bara till att det är riktigt kallt.

Jag tänker som du, fast när det gäller bakning.
Fy vilket göra, å kladdigt e det!

Det finns dom som älskar att baka och dom har väl inte fel i det.

Vi brinner för olika saker och det är det som gör oss så bra när vi kompletterar varandra.

/Yommy
3
Jag kan säga att jag provat ett hundratal genom åren men så är det med recept.
Man bara samlar på sig.

Jag städade ur skåpet med mina recept igår och det blev en hel papperskasse full med pappersåtervinning.

När man har ett intresse blir det ofta väl stort.

/Tommy
4
Precis så är det.

/Tommy
5
Jag får be mina vänner i Lund att kolla upp gåskorven.

Tack för tipset!

/Tommy
6
Nu vet jag nog varför det kan smaka skit om en del skinka när man röker den.

Jag talade nyss med en kille som röker mycket kött och han har rökt mycket julskinka.
Han sa att om du hänger upp 10 skinkor i röken så kan du nästan vara säker på att en eller två blir dåliga.
Det beror på stresshormoner som bildas vid slakten. Du kan helt enkelt få ett djur som blev grymt ;D stressat vid slakten.
Alla djur bildar tydligen inte lika mycket av detta hormon därav skillnaden.

/Tommy
7
Jag måste bara få visa ett par prislappar jag fotade på Göteborgs Orienthus.
Ibland blir det bara så fel men ack så roligt.

/Tommy
8
Kanske inte kryddor på nätet men om ni besöker Göteborg och är i närheten av Haga vill jag tipsa er om en butik som heter Curry House.
Dom hade nätbutik förr men jag vet inte om de har längre. Där finns i alla fall massor av saker du inte hittar någon annan stans.

Jag har gjort fantastiska fynd där. Han har även massa mysko läkeväxter mot allsköns krämpor.

En liiten pärla värt en omväg.

/Tommy
9
Hej!

Salpeter håller borta bakterier och gör att köttet behåller sin rosa ton vid tillagning.
Om du bara ska ha till ingnidningen av korven tar du ett par tsk vanligt salt och en knapp halv tsk salpeter.
Normalt i korv ligger saltmängden på ca 20-25 gr/kg kött och 1/2 tsk salpeter/kg.

Köp vanliga "Krokfjälster" som finns i många affärer just nu inför jul. Det är tarm av oxe.
Dessa är lämplig dimension till julkorv.

Jag hoppas du lyckas och korven blir god.
Om du är osäker på ditt recept finns det flera julkorvsrecept på min hemsida www.salsus.se

/Tommy
10
Korven är ju så att säga gravad efter några timmar och bör inte vara tokig att äta.

Titta på sobresada från Spanien. En bredbar krämig korvsort som inte alls ska vara hård och torr.

/Tommy
11
Prova att smeka laxen med lite gin, calvados, cognac eller whisky innan du gravar den.

/Tommy
12
Här har ni en variant som var med i Allt Om Mat juni-81

Kinesisk sötsur sås

1 msk Matolja
1 Vitlöksklyfta pressad i 1/2 glas vatten
1/2 tsk Salt
3 msk Socker
4 dl Kycklingbuljong
1 msk Potatismjöl
1 msk Vinäger
1,5 msk Tomatpuré

Pressa vitlöken och lägg i vattnet. Låt dra i ca 10 minuter. Blanda sedan alla ingredienser och låt koka upp under omröring. Man kan ev. ha lite mandelspån i såsen.

Riv lite apelsinskal i eller lite färsk ingefära. (OBS! Mina egna tillägg)

/Tommy
13
En liten rättelse bara.

Orkidéer är inte parasiter utan vad man kallar "Epifyter". De växer på och inte av värdväxten, vilket det såg ut som i min föregående text.
Orkidéns hjälpsvamtrådar tar upp den lilla näring som passerar med regnvattnet, vilket gör odlingen lite vansklig.
För mycket näring och den dör. För lite och den dör.

/Tommy
14
Jag fick en tanke när jag läste titeln till denna tråden.

"Kan man göra korv utan krångel"

Kan man laga mat utan "Krångel".

"Krångel" kanske är just den faktor vi matälskare lever för.

Jag kan tycka att just pysslet är en stor mysfaktor som jag kan sjunka djupt in i och släppa andra tunga tankar. ::)

/Tommy
15
Det är ju en orkidé vars frukter ger vanilj. Det finns otaliga kloner av denna, rena, orkidéart och den odlas numera på ställen den inte fanns på
från början. Orkidéer växer inte i jord utan man har olika odlingssubstrat där rötterna tar fäste. Orkidén har själv hjälp av ett svampmycel som
så fint heter "Mykorrhiza". Detta tar upp näring ur odlingssubstratet eller de grenar den klänger fast på.

En vanlij växer som en ranka och kan bli hur hög som helst.

Vid skörd jäser man och torkar fruktkapslarna. Det blir många möjligheter till variationer på slutprodukt när man tänker på det.

I Göteborg har vi ett ställe som är fantastiskt vad gäller både utbud och priser. ICA Fokus har flera sorter.

Det finns flera butiker på nätet som säljer t.ex. http://borgebykryddgard.jetshop.se/default.aspx

Jag har odlat orkidéer sen början på 80-talet och var även orförande i orkidésällskapet i Västra Sverige på 80-talet.
Därav mina kunskaper.

/Tommy
16
För sjutton gubbar!

Börja göra korv själva!

Du har koll på innehållet.
Du kan göra llte större mängder ibland, så du har i frysen.

Framför allt......det blir godare.

Kolhydraterna är oftast bindemedel och utfyllnad i kommersiella korvar.
Det kan vi som gör själva utesluta till förmån för bra råvaror, och binder gör det med späcket som ju är bra enligt GI-metoden.

En vettig köttkvarn med stoppningshorn går på kring 500 kronor t.ex. hos Jula.
Den har du snart tjänat in.

Vill ni ha korvrecept så har jag över tusen i mina pärmar.
Jag delar gärna med mig om ni har önskemål om något särskilt.

/Tommy
17
Råvaror, halvfabrikat / SV: Saffran
2008-12-08 07:28
Jag har köpt i indiska butiker i alla fall här i Göteborg.

Det har varit den trådiga varianten med hög kvalitet.

Det konstiga är att dom inte verkar förstå vad det kostar här i Sverige ;D

/Tommy
18
Jag har länge kokt ribbor och hittat lite hålltider för benen:

Kamben 30-40 minuter

Spareribs 45 minuter

Tjocka revben delade 40-45 minuter
              större bitar lägg till 10 min.

Tänk på att benen fortsätter om de ligger kvar i kokvattnet. Jag har sett uppgifter om att de ska kallna i kokspadet.
Då funkar inte dessa tider utan mina tider är effektiv koktid. Ta upp benen när koktid är uppnådd.

Jag har läst att man ska koka i bara vatten och Liquid Smoke.
Jag har i salt också och det har inte smakat kattskit inte!


Som det skrivits tidigare är det gott att gosa till benen med lite kryddor, bbq-sås eller glaze.
Grilla klart på grillen eller baka klart i ugnen.

Kan tänka mig att julbenen kommer bli extra möra i år ;D
Lite ingefära, honung...........!

/Tommy
19
Härligt Hasse!

Som du skriver så är det ett fasligt sjå att göra korv ibland.
Sen är det ju på det viset att är man tokinvolverad i korv som jag är, ser man till att till rätt pengar få tag i hjälpmedel som förenklar.
Jag har en grym kvarn som jag köpte på Nordpost. Den arbetar med större mängd och snabbare. Det finns utbytbara tillbehör.

Sen köpte jag en korvstoppare från England. Den är enkel och lättdiskad vilket är skönt när man ska ta reda på allt efteråt.

Sen måste man inte alltid göra så mycket korv.

Jag gör ofta bara 2 kilo, vilket är en fjuttmängd i sammanhangen.
Min korvmentor som är från Ungern säger; Däät är ingken idää att göra mindrä än tjufäm kilo!!!

Men även om man bara gör små mängder kan det gå åt fanders!!
Jag har 8 olika sorter, rökta, färska samt hängande på tork här och där i huset!

/Tommy
20
Hej igen!

Du får inte ta det som kritik Hasse men alla recept på pastej jag hittat, innehåller allt från 2-3 filéer till en hel burk!?

Jag kan tänka mig att om man verkligen gillar lever så är det gött att få trycka på med den råvaran.

Tänk om jag hade fått en kopia på min salig farmors recept. Någon idiot slängde alla hennes gamla recept.

Mina barn är precis utflugna och jag blir grymt stolt när dom frågar om recept på det ena och det andra vi lagat genom åren.

/Tommy

Annonser

Powered by EzPortal