Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: kjpil skrivet 2009-04-08 20:22

Titel: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: kjpil skrivet 2009-04-08 20:22
??
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-04-08 20:34
Jag har många! Alla varianter ska givetvis saltas och peppras och jag saltar rejält o kokvattnet.

En favorit är att koka dem lätt och blanda i knaperstekt bacon eller pancetta och riven parmesan eller fetaost.

Gott är också att blanda dem svala med matyoghurt, spiskummin, koriander och gurkmeja. Lite potatis i ger en mättande och god rätt.

Sväng runt dem varma med en matsked grovkornig senap, hackad gräslök och en klick crème fraiche.

Gör en vinägrett på rödvinsvinäger, snäll olivolja, fint hackad rödlök och persilja och blanda när kålen är varm. 

Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: Hasse skrivet 2009-04-08 20:53
Ångkoka gärna! De ska inte vara helt mjuka rakt igenom, utan ha en kärna med tuggmotstånd.
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-04-08 21:25
Sauterade dvs stekta på svag värme i skirat smör!
Blir mycket fina och fasta inuti.
Strö en nypa socker mot slutet av tillagningen för att runda av smaken.

Man kan även småkoka dem i ett halvtorrt vitt vin under lock.
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: Alice skrivet 2009-10-06 19:44
Jag undrar precis detsamma. Har ett kilo hemma nu men ingen aning om vad jag ska göra med dem. Ungefär hur länge ska de ens kokas?
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: Hasse skrivet 2009-10-06 19:59
Rensa bort de yttersta fula bladen. Koka i saltat vatten, eller ångkoka.

Känn med provsticka om de är färdiga. De ska inte vara helt genomkokta, enligt min smak. Jag har aldrig tagit tiden, men 5-10 minuter skulle jag tippa för färsk brysselkål.
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: ena skrivet 2009-10-06 22:09
koka dem i ett par minuter, dela dem i halvor o sedan steka dem tillsammans med lök tills de blir färdiga, lite honung o vinäger på, salt o peppar... o sedan ev lite bacon...
:) får nog köpa hem lite brysselkål imorgon....
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: crlhrv skrivet 2009-10-07 07:51
jag brukar koka kålen och sedan låta dem dra tillsammans med en skvätt balsamvinäger
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-10-07 10:31
Jag gör allt för att få bort den beska smaken på brysselkål. Jag kokar i mycket vatten minst 20 min. Sedan låter jag hackad lök bli mjuk i mycket extrasaltat smör o rör sedan ner brysselkålen i detta. Den får gärna falla sönder lite.
Undrar om man kan göra brunkål av brysselkål?
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: Sara W skrivet 2009-11-18 15:00
Jag gillar att steka den i riktigt smör. Krydda med salt, vitpeppar och mot slutet ringla över lite vanlig ljus sirap. Tycker att det är himla gott med lite sötma i brysselkålen.
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-11-22 15:17
För er som gillar sötma till kålen kan jag bara tipsa om ett recept jag gjort med inspiration från Allt om Mat Julspecial. Koka dem och blanda med pancetta, gula russin och valnötter. Oj, så gott!
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: Sara W skrivet 2009-11-23 18:05
Mickan, det lät fantastiskt gott. Det måste jag testa, kanske som årets innovativa rätt på julbordet.
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-11-23 21:33
Haha, in i mikron med lite vatten tills det säger pling, häll av & salta :) *mums*
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-11-24 10:43
Brysselkål, klyftad gul lök o rapsolja på plåt i ugnen. 200° en halvtimme.
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-11-24 18:23
Fräs strimlad brysselkål och det gröna från en purjo i rejält med smör och blanda med stompad potatis. Passade jättebra till fläskkotlett. Mamma fick till det!
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-12-03 20:30
Igår kokade jag brysselkål tillsammans med jordärtskockor. Dessa blandades sedan med tunt skivad salladslök och en skvätt rapsolja. Lite hyvlad parmensan på toppen gjorde rätten fulländad.
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: kryddburken skrivet 2009-12-03 22:06
Åh, denna tråd har jag missat!
Måste ju bara tipsa om denna variant...
Gräddstuvad brysselkål med purjolök, spetsad med wasabi! Så vansinnigt gott!
http://kryddburken.se/2009/11/01/graddstuvad-brysselkal-med-purjolok-wasabi/

Ett gott tillbehör till te x. köttfärslimpa...
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: MiGa skrivet 2009-12-03 23:24
Till 10 Pers:
500g brysselkål
3-4 rödlök
125g rökt sidfläsk
50g grovt hackade vallnötter
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl marsalavin
Gör så här:
1.Ansa brysselkålen och koka dom ca 3 min i lättsaltat vatten.Spola dom i kallt vatten och låt rinna av.
Skala och skär rödlökarna i klyftor.Strimla fläsket.
2.Hetta upp en rymlig stekpanna.Fräs fläsket ca 2 min.Blanda ner kål,lök och nötter och stek ca 1 min.Krydda med salt och peppar.Häll på vin.Låt det koka in ca 1 min.Servera varmt.

Kanongott till kalkon. /MiGa


Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: Olle skrivet 2010-01-04 00:33
Jag tyckte inte om brysselkål som liten, men "lärde" mig det efter att jag fick dem stekta med ströbröd, och än idag är det min favorit. Dvs, ansa dem, dela dem på mitten och stek dem direkt i pannan i smör. Lite salt + svartpeppar. Tar ca 7-8 minuter då är de nästan klara, men med tuggmotstånd. I med en liten klick smör till om pannan är torr, sen pudra över ströbröd och stek i en minut till så de får färg. Om man vill belöna sig själv så steker man dem i hop med lite bacon eller sidfläsk, då behövs det absolut inget smör på slutet :)
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: Kari skrivet 2010-01-04 18:01
Olle: Wow - måste testas! Tack! :)
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-12-30 19:28
Citat från: agnetasch skrivet 2009-10-07 10:31
Jag gör allt för att få bort den beska smaken på brysselkål. Jag kokar i mycket vatten minst 20 min.


Jag var ute på nätet och letade brysselkålrecept och det här med beska råder det delade meningar om. Gödsvinet skriver "Den beska smaken som många förknippar nämnda bollar med framkommer först när man kokar dem för länge. Med en koktid modererad till c:a 7 minuter slipper man beskan, och det smakar bara vanlig grönsak." http://godsvinet.radium.se/?p=4389 Och hos Allt om mat står det "De yttersta bladen är lite beska, men resten har en mild, fin kålsmak." http://www.alltommat.se/ingredienser/brysselkal

Så frågan är om det skall vara lång eller kort koktid eller om det inte spelar nån roll bara man tar bort de yttersta bladen?
Titel: SV: Godaste sätten att tillaga brysselkål?
Skrivet av: SimonH skrivet 2011-12-31 16:46
Jag har aldrig känt någon besk smak. Brukar koka kort och sen steka i olivolja, eller dela och steka i smör direkt. Tar bort ytterbladen, så kanske är dom beska.