Citat från: Jonas skrivet 2008-09-29 09:53Jovisst är dessa system effektiva men lite bökiga samtidigt. För att snabbt återställa skärpan på mina knivar så skulle jag inte drömma om att ta fram min Kirunaslip och jobba mig med slipstöd, jiggar, slipvinklar och andra inställningar. En sharpmaker gör det på en halv minut .
Är det ingen som har erfarenhet av att slipa med en vattenkyld slipsten typ tormek el dyl. Det borde väl ändå vara det mest efektiva sättet att slipa en kniv.
Citat från: dePaul skrivet 2008-09-25 10:41
Summerat: Ett stål är inte till för att slipa/bryna kniven utan för att primärt räta ut eggen till så lite stålåtgång som möjligt. Ett bryne däremot är till att bryna kniven med en viss metallåtgång, beroende på grovleken på kornet.
Citat från: Elka skrivet 2008-09-26 10:59Det finns en allmän förvirring som råder angående ollika hårdhetsgrader. Rent allmänt går allting att bryna mot allting. Frågan är bara hur länge man orkar .
Aha, tack för det tipset! Det är ju keramiskt i andra ändan där man som bara drar bladet igenom.
Ska ta en bild på den och lägga upp snart!
Citat från: Elka skrivet 2008-09-25 20:51Tråkigt då att de flesta köksknivar idag är rostfria . Jag är dock säker att du kan bryna alla typer av stål eftersom "pennan" är (om jag minns rätt) tillverkad i keramik. Keramik är avsevärt hårdare än stål. Det är egentligen bara stålsorter mättade med vanadinkarbider som kan vara lite knepiga. Där är det på sin plats att köra med diamantbryne i stället.
Jag har en Victorinox "penna" som alltid är med på resor och så, imponerar var man än kommer där man lagar mat och hittar hopplösa knivar. Dock ej på rostfria knivar..
Man hör på ljudet direkt om det är någon idé att ens försöka.
Citat från: Andreas skrivet 2008-09-25 15:17Min kritik är att det egentligen inte handlar om ett stål längre, utan om ett bryne. Och som ett sådant så finns det avsevärt bättre på marknaden (DMT, Norton, Spyderco S-maker, Edge Pro och många fler). Priset är också ganska högt satt. Jag hade hellre lagt till 300:- kronor och köpt den här:
Victorinox diamantskärpstål är alltså inget bra alternativ som bryne.
Men hänger inte riktigt med på varför det är så dåligt som stål, är det inte bara bra med diamant som äter lite mer material än ett vanligt stål när man stålar, blir kniven inte bara vassare då? Eller sliter man ner kniven alldeles för fort menar du? Eller menar du att det är onödigt dyrt i jämförelse med ett vanligt stål utan att man egentligen vinner nåt?
Citat från: webguide skrivet 2008-09-25 10:44Nej, det gör jag inte. I den bästa av alla världar skulle man vilja ha ca 10 brynen med olika grovlekar och i olika material. Men OK, skall man kunna bryna/slipa på ett någorlunda effektivt sätt så är mitt val: 1 medelgrovt diamantbryne, ett medelgrovt keramiskt bryne och ett fint keramiskt bryne. Avslutningsvis kan man strigla med eller utan slippasta. En polerad egg är dock inte alltid att föredra framför en microserraterad.
Du förespråkar alltså ett keramiskt bryne till Globalknivar?
Citat från: dePaul skrivet 2008-09-25 10:41
Summerat: Ett stål är inte till för att slipa/bryna kniven utan för att primärt räta ut eggen till så lite stålåtgång som möjligt. Ett bryne däremot är till att bryna kniven med en viss metallåtgång, beroende på grovleken på kornet.
Citat från: Andreas skrivet 2008-09-25 10:17Ingen orsak att tacka.
Varför gillar du inte dimantstål för slipning, är det för att det är mycket svårare att få bra resultat eller för att det över huvud taget inte går att få ett riktigt bra resultat med ett sånt?
Tack för musmattemetodsinfon, det var intressant.