All världens fisk innehåller plast

Startat av Kapten, 2009-03-10 15:21

Föregående ämne - Nästa ämne

Kapten

Bara nått att tänka på när ni äter fisk. All värdens fisk innehåller plast framställt av människan. Tänk på det nästa gång ni sätter tänderna i en lax eller räka!! :o

Miss Fish


Kapten

För att göra en lång storry kort. Det finns virvlar av skräp, största delen plastpåsar, i våra hav som är så stora att de syns från rymden. Bland dessa sopor trivs små vatten djur som äter av dessa sopor. Detta medför att de får i sig plast. Den plasten tas upp av större djur som äter dessa små och så vidare. Detta göra att i slutändan alla former av liv i havet nu mera har plast i sig. väldigt tragist!!

Gotish

Kapten ------->"För att göra en lång storry kort. Det finns virvlar av skräp, största delen plastpåsar, i våra hav som är så stora att de syns från rymden. Bland dessa sopor trivs små vatten djur som äter av dessa sopor. Detta medför att de får i sig plast. Den plasten tas upp av större djur som äter dessa små och så vidare. Detta göra att i slutändan alla former av liv i havet nu mera har plast i sig. väldigt tragist!!"

Well, tillåt mig att vara tveksam till det här uttalandet. Dessa virvlar som du pratar om är förmodligen det man kallar havssopptippar. Det finns två stora sådana. En i Atlanten och en i Stilla Havet. Kort beskrivet går havströmmar i en virvel in mot en central pungt i haven. Om du slänger ut en plastpåse till havs så kommer den efter en lång tid att till slut hamn på en av dessa sopptippar på grund utav havsströmmarna. Tester har visat att det rör sig om år. Hur som helst, dessa havssopptippar finns där på grund utav att soljuset inte kommer åt på botten. Detta gör nedbryttningen av plasten nästintill omöjlig. Eftersom en nedbrytning inte sätts igång så finns det inte så många havsorganismer som kan "äta" upp plasten eller hur?

Dessutom visar gaskromatografundersökningar att olika fiskar tar upp olika ämnen både farliga och nyttiga beroende på födosätt och matsmältningssystem. Att dra alla fiskar över en och samma kam är ogenomförbart. Havets ekosystem är mycket mer avancerat än så.

//Gotish, sorry för OT




Kapten

Gotish--Du har helt rätt i att plast inte bryts ned och det är det som är den hela poängen. Då borde du också veta att vatten består till ca 92-94% H2O vilket ger gott om utrymme för mineraler, salter och annat. Så om du kombinerar det med dina slöjdkunskaper, från grundskolan om slippapper, så får du ett förlopp som i naturen kallas erosion. Där till lägger antagandet om att havets små krabater inte är läskunniga och är allmänt hungriga av sig. Därefter tar en penna och drar ett sträck mellan punkterna så kommer du att komma till samma slutsatts som amerikanska marinbiologer. Är inte det coolt 8)

Angående juice så bör tilläggas att Cocacola har bättre GI värde än de flesta nyttiga drycker som vi häller i oss. Är inte det skrämmande ???

Andreas

Rent konkret, hur mycket plast får man i sig när man äter fisk?

Vilka fiskarter innehåller mest plast?

Utgör plasten i fisken någon hälsofara?
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

Ok ,fiskar får i sig plast när dom äter, men tas denna upp av deras kroppar eller bajsar dom ut plasten igen?
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Miss Fish

Kassodlad fisk bör då väl inte innehålla plast, ingen chans att de knaprar på platspåsar i sina kassar.

Andreas

Nej men de äter väl fiskfoder, och vad innehåller fiskfoder? Så här skrev Miss Fish (du! ;)) i en annan tråd:

Citat från: Miss Fish skrivet 2009-03-04 16:52
Dagens fiskfoder (pellets) består till stora delar av fiskmjöl och fiskolja från viltfångade fiskar...


Vilket väl måste innebära att den odlade fisken äter vild fisk som ätit plast? Och med tanke på att det sägs att det kan gå åt upp till 3 kg vild fisk för att få fram 1 kg odlad fisk så kanske t o m den odlade innehåller mer plast än den vilda om plasten nu lagras i fisken?

Men innan vi skenar iväg alltför mycket så borde vi försöka hitta någon artikel eller forskning som någorlunda bevisar att det faktiskt finns plast i fisk och att det är ett hälsoproblem.
Den som inte frågar får inga svar.

bryggens

Snälla...
Kan någon ändra till " All Världens Fisk" ist för värdens fisk. Det saknas ett L.

Gotish

Kapten ----> "Gotish--Du har helt rätt i att plast inte bryts ned och det är det som är den hela poängen. Då borde du också veta att vatten består till ca 92-94% H2O vilket ger gott om utrymme för mineraler, salter och annat. Så om du kombinerar det med dina slöjdkunskaper, från grundskolan om slippapper, så får du ett förlopp som i naturen kallas erosion. Där till lägger antagandet om att havets små krabater inte är läskunniga och är allmänt hungriga av sig. Därefter tar en penna och drar ett sträck mellan punkterna så kommer du att komma till samma slutsatts som amerikanska marinbiologer. Är inte det coolt"

Fina ord kan du möjligen backa upp dem med en källa? Det är nämligen lika vaga påståenden som i förra inlägget. Fisken matsmältning och havets ekologi är lite mer komplext. Alltså de flesta ämnen i havet bryts ner på et eller annat viss oavsett om det sker med erosion, soljus eller vad. I samtliga fall tas restar upp av olika naturelement oftast organismer. Det innebär inte rent självklart att all torsk innehåller säg exempelviss tång. Man måste dela upp ämnet ifråga, i det här fallet plast (Som dessutom kan finnas i miljoner olika kemiska strukturer) och titta på vilka kemiska beståndsdelar som ämnet ifråga består av. Sedan måste man kartlägga den individuella artens födo system med en gaskromatografundersökning på alla komponenter inom näringskedjan för att se vilka matsmältningsystem som vidar fömedlar de specefika ämnena. Först därefter kan man konstatera vilka ämnen och plaster som sprider sig från en nedbrytning till fisken. Jag ställer mig skeptisk tills jag själv läst den påstådda forsknings avhandlingen.

//Mattias




Miss Fish

Jag har letat efter bevis för att plastpåsar (av t.ex. polyeten) anrikas i fiskkött.. Har inte hittat något bevis för detta.. Har därför mailat en gammal skolkamrat som doktorerar i organisk kemi.. hoppas hon kan svara på frågan..

Mickan

Hur skulle en plastpåse kunna anrikas? Vad menar du?

Plasten kommer ut där bak. Prova själv! Anrikning är mest aktuellt när det t ex gäller tungmetaller...
Video meliora proboque deteriora sequor

Miss Fish

Citat från: Mickan skrivet 2009-03-15 20:55
Hur skulle en plastpåse kunna anrikas? Vad menar du?

Plasten kommer ut där bak. Prova själv! Anrikning är mest aktuellt när det t ex gäller tungmetaller...



Polyetenplast (vilket de flesta platspåsar är gjorda av) är en löslig plats som jag förstått. Skulle inte förvåna mig om alkenen kan påverka fisken..

ivanl

Citat från: Mickan skrivet 2009-03-15 20:55
Hur skulle en plastpåse kunna anrikas? Vad menar du?

Plasten kommer ut där bak. Prova själv! Anrikning är mest aktuellt när det t ex gäller tungmetaller...

Är också skeptisk. Att rådjur och annat vilt käkar plast i skogen är ett sedan länge känt problem.
Har aldrig hört att denna plast på något sätt skulle kunna tränga ut i muskelvävnaden.
Däremot får djuret lida något förskräckligt, om plaststycket är för stort för att komma ut där bak.

Mickan

Citat från: Miss Fish skrivet 2009-03-15 23:09

Polyetenplast (vilket de flesta platspåsar är gjorda av) är en löslig plats som jag förstått. Skulle inte förvåna mig om alkenen kan påverka fisken..


Kan jag inte tänka mig! Ponera att plasten bryts ned och omsätts via metabolismen. Fundera sedan över vad polyeten blir när den förbränns i cellandningen: Koldioxid, vatten och energi! Vi talar inte om plast likt PVC.

Kolväte + syre = koldioxid + vatten + energi

Polyeten är en plast och den är som många andra plaster en polymer. Består av kol- och väteatomer. Den är olöslig i vatten och de flesta organiska lösningsmedel.
Video meliora proboque deteriora sequor

Kapten

På frågan om artiklar och forskning inom området så kommer jag tillbaka med mer av det. Måste bara fara en vända till staterna först. Sen så när det kommer till nedbrytning av plast så se det på följade sätt:

Vi har producerat plast i stora volymer sedan 50-talet?
En fisks livscykel är mellan 2-5år?
Det borde betyda att fisk av idag äter plastbitar från 50-talet.
Fiskar andas med gälar borde innebära att de har ett mindre filter mot främmande partiklar än oss.
Så frågan blir ju hur stora molekyler kan passera genom gälarna in i blodet.

PCB finns i vävnaderna på polarbjörnar var kom det ifrån luften  ???
Men bara för att få en glimt av det hela och spridningen av det så här är en länk:
http://www.sciencemag.org/cgi/content/short/280/5372/2053b
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6V7H-4C708YW-B&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=714525f8d09322f5ddb167862614283b
http://www.epa.gov/waterscience/fish/files/pcbs.pdf :o

Kapten

Gotish att vi människor har klantat till det är inte nått som behöver kartläggas. Det är bara nått som vi måste konstatera. Frågan du borde ställa dig är vad du kan göra för att göra nått åt det våra föräldrar gjorde i okunskap.

Gotish

Tyvärr är det just det här som gör att jag reagerar. Genom okunskap förflyttas fokus från ett riktigt problem till ett fiktivt. Ett praktexempell är ditt argument om isbjörnarna. Isbjörnen är inte ensam om att hotas av PCB många andra arter belastas också av CPB via födo och andningsintag. Det är även cancerframkallande för människor. Däremot kommer det inte varken från luften eller plast utan från hydralolja, kylskå, kemiska sprayburkar etc.

Sedan förstår jag inte vad det har med plast att göra? PCB är förbjudet sedan 70-talet och används inte i plast tillvärkning idag.

Ditt argument om att all världens fisk innehåller plast är fortfarande obevisat.

Att vi männsikor har klantat till det stämmer, men det krävs att man har på fötterna för att uppmärksamma problemen annars är det lätt att fel problem lyfts fram.

//Mattias


Kapten

1: http://www.havet.nu/?d=152
2: http://lufttillsalu.blogspot.com/2008/02/enorma-mngder-sopor-flyter-runt-i-havet.html
3: http://bernhardtz.wordpress.com/2009/02/27/plasten-i-stilla-havet/
4: http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=13135349

Här har du några artiklar som du kan roa dig med. Men som du ser i artikel (1) kan du läsa att det tar upp till 100 för en plastmugg att lösas upp. Enligt Viktor (artikel 3) så finns det mer än 112 ggr mer plast än plankton.  Vidare så äter fisk dessa plaster (artikel 1).  Detta innebär väl att det är 112 ggr sannolikhet att någon plankton ätande organism äter någon form av plast. Att denna sedan blir uppäten av något annat är rätt överhängande.
Så vart är det du vill komma, att vi förstör denna planet är given, men det är inte förrän vi ser resultatet av det som vi böjar agera. Nu kan vi börja se resultatet av det och vi lägger upp det på vara barns talrik varken du vill det eller ej. 

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal