Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av jelvis
 - 2009-09-09 17:35
Jäs i form eller med stöd. Pain de Martin tipsade om hoprullade tidningar mellan bröden och det har funkat väl för mig.

Att grädda på baksten hjälper också.
Skrivet av Bertil71
 - 2009-09-07 09:43
Hej igen från Bertil71

Bif. fil i mitt förra meddelande visade sig svår att öppna. Spara den istället på skrivbordet och öppna sedan med t.ex. Word!  :-[
Skrivet av Bertil71
 - 2009-09-06 13:25
Hej! Vitt matbröd
Prövade nyligen ett helt nytt recept; (Med avsteget att jag lät dem jäsa i rumstemperatur, c:a 35-40 minuter och sedan omgående bakade ut och efter plåtjäsning 25 minuter, satte in dem i ugnen!)

Sök Matklubben: "kalljästa frallor" resp. "surdeg av vete" (inloggning krävs...)

Detta kombinerade jag med surdegen!
Surdegen fungerade inte så bra, trots att jag kompletterade med 1 dl filmjölk och 1 tsk jäst på 3:e dagen. Använde den i alla fall och räknade om receptet med vätskan i surdegen.
Efter 10-12 minuters "dunkande" i bakmaskinen och med hjälp av en kraftig träsked fick jag en fin och lätthanterlig (?) deg. Delade i två delar, gjorde en rulle av varje del, som sedan bara skars av i 8 delar. Rullade några till runda bullar, men det var bortkastat arbete. 

Fick 16 stycken härliga frallor. Tunga och matiga som jag ville ha - och framför allt höga. Nästa gång gör jag formbröd på den degen! Bör bli perfekta barkisar...?

Viktigt är att observera att degen blir MYCKET fast och hård. Har aldrig bakat med så hård deg!!!
Trodde jag gjort fel från början och kompletterade med en extra deciliter ljummet vatten, som säkert kunde varit 2 dl.
Se bilaga
Hälsningar/Bertil71
Skrivet av annamaria
 - 2009-09-03 16:46
Baka flera bröd och lägg dem bredvid varandra på en plåt tycker jag funkar. Då "kan dem liksom inte flyta ut".
Skrivet av ena
 - 2009-09-02 22:02
snitta bröden gör man för att de inte ska bli höga utan jäsa ut bättre :)

som linn säger är det lättare att få höga bröd om man kavlar och rullar ihop dem, har man sedan någon form av stöd vid sidorna hjälper det också till, vill man inte göra formbröd kan man ställa formarna vid sidorna för lite hjälp
Skrivet av Mickan
 - 2009-09-02 13:08
Formbröd!
Skrivet av linnwegemo
 - 2009-09-02 12:37
När jag bakar formbröd brukar jag kavla ut degen och sedan rulla ihop den innan jag lägger den i formen för en sista jäsning. Jag har läst någonstans att det ska göra bröden högre...
Skrivet av My
 - 2009-09-02 10:24
Hej!

Jag söker tips för att få ett bröd högt, inte brett. Även med surdeg jäser det åt sidorna. Jag har provat att snitta bröden, värma upp plåten innan... Nu har jag ingen varmluftsugn, vilket säkert också gör sitt.
Tacksam för alla tips!

My

Annonser

Powered by EzPortal