Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - agnetasch

4981
Mattias;jag läste någonstans att det är tillsatserna i vinet man får migrän av.
Viner som skördas på släta marken med "slåttermaskin" får så mycket kvistar o skräp i sig att man måste tillsätta mycket vinsvavla för att desinficera det.Viner som skördats på branta kullar för hand är renare.
Jag vet inte hur mycket sanning det ligger i detta.Kan du inte provdricka lite olika viner från lågland resp. högland o återkomma med rapport?
4982
Vid ett tillfälle handlade jag lite grejer från Aromia o det gick ju galant.Sedan såg jag att det finns fler kryddhandlare på nätet bl.a. Borgeby Kryddgård o Brattbergs Kryddor.Vilken ska man välja?Är det någon som har speciellt goda erfarenheter från någon handlare?
4983
En liten trevlig bönsallad kanske?Kan ätas både varm o kall.Tycker du att receptet ser konstigt ut beror det på att det är från min mest GI-anpassade tid.
BÖNSALLAD:
½ gul lök                   ½ msk  vinäger
1 vitlöksklyfta             ½ tsk fruktsocker
1 tsk olja                   1,5 dl kokta vita bönor
½ msk tomatpuré       1,5 dl kokta röda bönor
1 msk vatten              1 stor tomat
Hacka lök och vitlök och stek dem mjuka i oljan.Låt tomatpurén fräsa med en stund.
Rör i vatten,vinäger och fruktsocker.Låt kallna.Tärna tomaten. Lägg i den och bönorna
i lökdressingen.Salta och peppra.
4984
Där är det lite skillnad.Det beror på vilket kött det handlar om.Kalvkött ska vara i skivor medan kyckling o kanin är i bitar(Det är inte så lätt att skiva kyckling o kanin)Kycklingfilé är gränsfall.
4985
Jag tycker det är mycket smakskillnad!
Vi har både kol o gasol.Kolgrillen(med grilltändare,ABSOLUT INTE tändvätska) används med större vördnad o till  kött som ska ha en "riktig" grillsmak.
Gasolen används när grillningen kommer hastigt på,till vardags kan man säga.Skiner solen smakar falukorven bättre grillad än stekt.
Kalas med många gäster betyder gasol,då åker den gamla gasolgrillen(som vi sparat i reserv) också fram.
4986
Klart att man inte ska underskatta marineringen som mysfaktor även om den inte tillför något till själva matlagningen.Är man utlämnad till tråk-kött som fläsk-o kycklingfilé antar jag att man blir desperat o försöker dränka köttet i diverse kryddstarka vätskor.En saftig vildsvinskotlett (svågerns stolta byte)behandlar jag absolut inte så. Salt, peppar o en bra glöd räcker.
Du har så rätt Andreas att vi gör en massa onödiga saker i köket.Det är väl så att i grunden har köksarbete en låg status(trots dagens kändiskockar) o då gäller det att insvepa sig i mystik o lite hokuspokus så att folk inte ska tro att vem som helst kan laga mat ;)
4987
Himmel så gott,det var evigheter jag gjorde p-rotskött,tack för påminnelsen!
En lustig grej bara;jag (som härstammar från Umeå-Uppsala-Lund)vill ha o har alltid fått köttet kokt helt o uppskuret i skivor vid serveringen.Såsen serveras till.Min man (från Göteborg)vill ha köttet i bitar i såsen,så som du tillagar det.
Är detta regionala skillnader eller är det bara tycke o smak?
4988
Varför ska man marinera kött?
Jo, för att marinadtillverkarna ska tjäna pengar på vår okunnighet. ;D
-Är du rädd att köttet ska torka ut?Slå in det i plastfolie.
-Är du rädd att köttet ska bli torrt under tillagningen?Köp ett marmorerat  kött o tillaga skonsamt.
-Är du rädd att köttet ska bli segt?Köp ett mört kött från början,försök inte laborera med skosulor o dyra exotiska frukter.
-Tror du att ju längre du låter ett kött ligga i marinad desto mörare blir det?Det är köttets egna enzymer (och tiden)som sköter mörningen, inte den dyra marinaden.Låt köttet ligga kvar i sin plastpåse.
-Tror du att du får ett smakrikt kött av marinering?Glöm det,vattnet i köttet o oljan(oftast)i marinaden "gifter "sig inte o smaken tränger alltså inte in i köttet.
Vill du ha smak på köttet är glazen en bättre produkt än marinaden eller vad som helst annat som man smetar på efter stekning/grillning.
Dessutom,varför kan inte kött få smaka kött?Jag tycker inte det smakar äckligt.Man eftersträvar ju ofta en tårta-på-tårtaeffekt med marinader;man använder rödvin(som man ändå dricker till maten) vitlök (man äter vitlökssmör till) lök(har man i salladen)osv
Är man så illa tvungen att steka/grilla en skosula så koka den nästan klar innan du lägger den i stekpannan/på grillen.Ett vettigare alternativ än dyra o meningslösa marinader.

Annonser

Powered by EzPortal