Fusket på Ica - Uppdrag granskning/SVT (ommärkt kött)

Startat av Kari, 2007-12-04 14:14

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Admin.. Ska vi ändra titeln på denna tråd? Till bara Fusket på Ica?

Andreas

Nja, tycker det blir lite för generellt och missvisande då denna långa tråd till 99% handlar om just fusket som uppdagades genom uppdrag granskning.

Att det sen kom med lite listeriakassler här på slutet är ju intressant i sammanhanget eftersom det kanske knyter an till hur det går till på de centrala anläggningar som nu hanterar nästan alla köttprodukter som finns i Ica-butikerna.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Jo, det är sant!

Ica är Ica hur man än vänder och vrider. Lokalt som centralt. Iaf för oss konsumenter.

---

Vad händer på Ica nu? Någon som sett eller hört något? Hur går det med utbildning, nya ägare och gamla fuskare?
Hoppas att Uppdrag granskning följer upp innan allt är glömt!

Andreas

Vet inte om det händer så mycket mer, den obligatoriska utbildningen i livsmedelshantering som alla ICA-butiker skulle genomgå hade slutdatum sista januari och i gårdagens intervju om hur det går för Ica efter skandalerna är VD Kenneth Bengtsson inne på att de redan återskapat kundernas förtroende http://www.e24.se/import_np/artikel_240895.e24

I intervjun står att läsa att försäljningen upp 6,9% i januari jmf. med förra året, fast han tror att 5% utgörs är höjda matpriser. På frågan hur Maxi kan öka mest med tanke på köttfärsskandalen svarar Bengtsson "-Vi är väldigt ödmjuka inför vad som har hänt. Vi har fått några rispor i fasaden och vi har arbetat på att återskapa kundernas förtroende. Jag tror att vi har lyckats med det." Och så får han frågan om vad de tjänar på att sälja centralpackat kött och svarar då matsäkerhet och spårbarhet.

Centralpackat ja, hur fungerar det egentligen? I Alcontrols kundtidning med den vitsiga titeln ALsidigt kan man i nummer 1/2005 på s. 4 läsa o Icas köttförpackningsanläggning i Västerås. http://www.alcontrol.se/LinkedFiles/S_alsidigt_nr1.pdf

Anläggningen startade september 2004, är 23000 kvadrat stor och hade 309 anställda februari 2005.  Företaget som driver anläggningen heter HFG Sverige AB, och ägs av brittiska Hilton Food Group http://www.hiltonfoodgroupplc.com (grundat 1994, affärsidé köttpackning, fabriker i England, Irland, Holland, Sverige och Polen) som har ett partnerskap med Ica. Allt kött verkar packas i koldioxidatmosfär för lång hållbarhet.

"Den automatiserade hygienslussen in till produktionshallen släpper inte förbi någon med odesinficerade händer eller osköljda skoöverdrag" Enda större manuella momentet verkar vara att stoppa köttet i tråget "- För att få en snygg och smaklig presentation så krävs fortfarande att man manuellt lägger ner köttet i trågen..."

ABB berättar förstås gärna att robotar av typ ABB IRB 6600/2,8-175 lägger trågen i lastbackar http://www.abb.se/cawp/seitp202/8a34c28890212367c12570a0003c9b62.aspx

Och i VVS-tidningen energi & miljö kan man läsa om frystunnlar med direktexpansion av R507, värmeåtervinningen och fotoceller i duscharna. http://www2.energi-miljo.se/energi-miljo/page.html?cid=642

Löne- och tidssystemet som används är Agda PS http://www.agda.se/agdaweb/nyheter/defaultv2.aspx?id=3825

Och I DN 17/2 2005 vår vi veta att det jobbas treskift http://www.dn.se/DNet/road/Classic/department/99/jsp/PrintQuestions.jsp?d=2008 och ännu mer om tekniken "En laserstyrd fettanalysator kontrollerar att köttfärsen håller jämna 10 procents fett. Vid nästa linje blir de benfria kotlettskivorna exakt lika tjocka. Kotlettraden med ben passerar en kamera som läser av hur kotletten ska styckas."

Och här är t o m en liten film från köttpackeriet
http://qstream-wm.qbrick.com/01961/webicakpkwm.wmv

Kändes det väldigt tekniskt, kliniskt och välorganiserat? Ta då en titt på Baywatchparodin Maxiwatch Ronneby http://www.youtube.com./watch?v=jheBb0bDHnc
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Jo men nu händer det visst mer ändå.

Uppdrag granskning på SVT1 ikväll klockan 20 följer upp Ica-skandalen.

SVT rapport berättar om miljonbonusar till Icas ägare eftersom Ica går riktigt bra http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1061542

Fem ICA-handlare i Örnsköldsvik misstänks för systematiskt skattefusk. (Detta var ett par veckor sedan men jag har inte sett den nyheten förut.) http://www.öa.se/avdelning/ornskoldsvik/20822

Och här är ett alldeles färskt köttfusk: Enligt tv4-nyheterna rapporterar skaraborgs Läns Allehanda http://www.sla.se idag om att Ica Kvantum i Skövde fått säljförbud på diverse varor då miljö- och hälsoskyddsnämnden hittat gammalt kött, otjänlig fisk samt hittat flera fall av felmärkning. http://tv4nyheterna.se/1.281774/lokalt/skaraborg/2008/02/20/gammalt_kott_i_skovdebutik
Den som inte frågar får inga svar.

Kari


Andreas

Såg Uppdrag granskning igår, intressant att kommunala livsmedelsinpektörer redan innan UGs första reportage innan jul uppdagat 30 fall av ompack varav 10 på Ica.

Det pinsamma för Ica är att
1) Ledningen först hävdade att de inte känt till något fler fusk än de första 4 butikerna och att det var en isolerad händelse trots att de fått kännedom om andra fall tidigare.
2) När UG sen kontaktar ledningen för en kommentar till de fall de inte kände till så hävdar att de vidtog åtgärder tidigare när de fick kännedom om dem trots att de inte vidtagit några åtgärder.
3) Icas VD och högste chef Kenneth Bengtsson vågar inte själv låta sig intervjuas i UG utan skickar sin kvalitetschef Mats Ovegård.
4) Ica tycker inte att ett enstaka fall av ompack är något brott och de kommer inte att polisanmäla eller rapportera sådant till kommunerna om de stöter på det i sin egenkontroll.

Sammanfattningsvis: lögn, lögn, en VD som gömmer sig och en kvalitetschef som tycker att "ett litet ompack är väl OK" - är denna ICA-ledning ett gott föredöme för 1400 Icabutiker?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Någon har sagt att all publicitet är bra publicitet, rimligt men ack så sorgligt.
-"ett litet ompack är väl OK"??? ??? Var det någon som sa det på tv?

Nu ska jag leta repris!

Andreas

Rent ut sades det inte så men det blev undermeningen av vad den gode kvalitetschefen sa.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Kvalitetschefen betonade hela tiden systematiska ompack. Och det är väl ungefär som att "ett litet ompack är väl OK".

Andreas

Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Jag måste bara säga att vi som konsumenter kan verkligen dra nytta av detta som hänt. Överallt så säljs kött ut - var på Willys i går. 3 dagar kvar till bäst före datum - köttet säljs då med 30% rabatt. Köttet åker direkt i frysen - hur bra som helst.

Andreas

Inte något nytt fusk (fast det gamla köttet ICA Nära Rälla nedan förvarade i köttkylen låter väldigt misstänkt) men detta säger mycket om vilken grundsyn handlarna har på livsmedelshantering:

Sju Ica-butiker i Borgholms kommun har inspekterats och underkänts
http://www.olandsbladet.se/index.php?placid=&placid_text=3&id=8072

Highlights
¤ ICA Löttorp - för höga temperaturer på lax, salladsmix, rått kött och delad vitkål
¤ ICA Supermarket Borgholm - smutsig förpackningsmaskin och bristande dokumentation
¤ ICA Nära Byxelkrok - geredning av kyckling, revben, semlor och grönsaker görs på samma bänk
¤ ICA Nära Källa - grillad kyckling och revben varmhålls i upp till fem timmar
¤ ICA Nära Böda - förvaring av sopkärl i charkkylen
¤ ICA Nära Trossen, Sandvik - en förpackning med karrékotletter höll 9°C och en förpackning med köttfärs höll 7,5°C
¤ ICA Nära Rälla - rent diskgods förvaras i en smutsig plasthink, I köttkylen förvarades det en förpackning med kött som, enligt uppgift, skulle slängas

Livsmedelsinspektör Annelie Larsson: "- Och det är så här det ser ut, resultatet är det förväntade."
Den som inte frågar får inga svar.

Kari


Andreas

Idag meddelas att åklagaren lagt ner utredningen om felmärkt köttfärs hos Ica i Botkyrka och Haninge. Tidigare har utredningen av Ica Södertälje lagts ner. Ica Maxi i Nacka är den enda butiken mot vilken åtal väckts, rättegång i april.

http://stockholm.expressen.se/nyheter/1.1497209/ica-handlare-slipper-atal-for-kottfusket

Skall det tolkas som att det egentligen bara är Ica Maxi i Nacka som gjort fel?
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

Det var nog helt efter Svenskt rättspraxis. Man kan ju jämföra med fallet då ett 70-tal äldre förgiftades av ärtsoppa som innehöll Clostridium perfringens i Tierep, 4 st dog. I domen konstaterades att :


"Det var ett brott mot livsmedelslagen när ett 70-tal äldre personer förgiftades av dåligt nerkyld ärtsoppa för två år sedan.
Men den ansvariga frias av hovrätten eftersom hon följde inarbetade rutiner och inte hade kunskap om riskerna. "

http://www.nt.se/arkiv/2004/02/09/Senaste+nytt/1328796/Friande-dom-om-%E4rtsoppsf%F6rgiftning.aspx

Så kan man bara på något sätt hävda att man var okunnig eller allmänt imbecill, så är det fritt fram att göra i princip vad som helst.

Andreas

Det var en bra poäng kurt.

Nåja, blir intressant att se hur det går i Ica Maxi Nacka-rättegången, får hela den här historien över huvud taget några rättsliga följder? Jag har inte följt med vad som hänt på länge men hittade den här upplysande artikeln. http://www.dn.se/ekonomi/pa-gransen-till-inget-brott-1.588230

¤ Två anställda "på lägre chefspositioner" (som arbetar kvar och har ledningens fulla förtroende) är åtalade för brott mot livsmedelslagen, det enda straff de kan få är böter.
¤ Butiken kan få betala en företagsbot på "minst 350.000 kronor".
¤ Vd slipper åtal, åklagare Solveig Sörlien har inte kunnat bevisa att han kände till vad som pågick.

Advokat Per E Samuelsson: "- Det som har hänt är att någon enskild medarbetare tyckt att det har varit fel att kasta prima köttfärs. Rent moraliskt kan man ha förståelse för det ... -Det är på gränsen till att det inte är ett brott. Det kan bara utdömas mycket låga bötesbelopp för det här."
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Idag kom domen. Två anställda chefer döms till dagsböter och Ica Maxi i Nacka döms att betala en företagsbot på 100 000 kronor.

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2895163

Andreas

Dryga 6 år har gått sedan Uppdrag granskning först uppmärksammade det. Men köttfuskeriet har inte upphört om någon nu trodde det. "Det var den 13 mars miljöinspektören Minna Kraatari gjorde en oanmäld inspektion på Ica Supermarket Centrum i Örnsköldsvik. I ett rum där butiken malde köttfärs hittade inspektören 119,9 kilo kött med utgånget datum. Det handlade både om bäst före-datum och sista förbrukningsdatum. ... Kyldiskarna ute i butiken innehöll också ett antal förpackningar med köttfärs som malts av utgånget kött."

http://www.allehanda.se/angermanland/ornskoldsvik/120-kilo-skulle-malas-1
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

"Inspektörer larmar om felhantering av köttfärs i Ica-butiker ... Flera kilo köttfärs maldes på butikerna - trots att köttet passerat bäst före-datum ...  Ica Supermarket i Valsta ... Ica Supermarket i Örnsköldsvik och Ica Nära i Torsby."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18795833.ab
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal