Bästa kockkniv under 300 kronor?

Startat av Andreas, 2007-05-20 14:05

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Mac, Global och Kyocera i all ära, de är snygga och håller säkert skärpan bra. Men att betala 1000 kronor eller mer för en kniv kan eller vill inte alla göra.

I Aftonbladets knivtest "Erik Lallerstedt testar knivar"
http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,236105,00.html
Fick kniven "Anders Petter Oxelgren 18 cm" för 199:- hos Cervera, fyra plus i betyg.
"En väldigt bra kniv för pengarna."

Vad saknar egentligen den kniven i jämförelse med dyrare knivar?

Finns det något annat bra/bättre budgetval för under 300 kronor?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Jag har en sådan Anders Petter-kniv, det var den första lite mer "ordentliga" jag köpte när jag flyttade hemmifrån. Vid inköpstiden var jag chockad över hur vass den var men nu när jag har ett antal Global och Wusthof att jämföra med är den nästan skrattretande dålig, oavsett på vilket sätt och hur mycket jag än slipar den. Eventuellt använder jag den för att skära eller dela frusna produkter och skillnaderna mellan den och mina andra är milsvid. Sen är det väl upp till var och en att avgöra om man vill fyrdubbla priset för att få en riktigt schyst kniv eller inte. För mig innebar i alla fall inköpen av Global och Wusthof att jag fick helt nya perspektiv på matlagningen, det blev så mycket roligare!

Men okej, för priset är den kanske ok. Jag har bara några ICA-knivar (tror jag) att jämföra med i samma prisklass och de är väl ungefär jämbördiga. Jag tror inte heller att IKEAs knivar är speciellt mycket sämre än Anders Petter trots att de är relativt mycket billigare.
Jag är ingen knivexpert men det som skiljer Anders Petter och övriga inom budgetsegmentet borde väl vara vilken typ av stål de är gjorda av? Hårdhetsgrad och såna saker. Knivmannen?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Citat från: crlhrv skrivet 2007-05-20 15:57
Jag har en sådan Anders Petter-kniv, det var den första lite mer "ordentliga" jag köpte när jag flyttade hemmifrån. Vid inköpstiden var jag chockad över hur vass den var men nu när jag har ett antal Global och Wusthof att jämföra med är den nästan skrattretande dålig, oavsett på vilket sätt och hur mycket jag än slipar den.


På vad märker du framförallt skillnaden - vad skär du då?

Att det är skillnad kan jag förstå, men milsvid lät kraftigt, speciellt när man läser Lallerstedts ord, du är helt säker på att du slipat din Oxelgren efter alla konstens regler?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

2007-05-21 08:14 #3 Last Edit: 2007-05-21 08:17 by crlhrv
Att Lallerstedt testar knivar vid ett enstaka tillfälle säger ingenting om hur länge kniven håller skärpan i ett normalt kök. Kanske har han testat helt nya fabriksslipade knivar under någon minut per kniv, vad säger det egentligen för dem som använder dem dagligen i ett kök? Visst du kan kan kanske skära morot eller andra hårda grönsaker med den, men försök skiva en tomat i tunna skivor utan att det blir tomatpuré.

Jag menar inte att kniven är helt värdelös, men i relation till andra så står den sig slätt. Men ok, om vi ska jämföra i budgetsegmentet, vad har vi mer för knivar att jämföra med? Jag tycker t ex att en hederlig Morakniv är väldigt användbar.

Jag ska slipa upp min Anders Petter-kniv och göra ett test.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Rob

Jag kan av egen erfarenhet rekommendera att surfa förbi denna adressen (http://www.japanesechefsknife.com/DPSwdenSteelWoodenHandleSeries.html) och funderar på att töja budgeten till en Tojiro DP Gyuto 180mm (själv rekommenderar jag 210 mm som jag känner ar en mer användbar längd) som inklusive frakt till Sverige kostar US$52 (361 kronor).
Utan tvekan kanonpris för en mycket bra kniv som bör hålla skärpan betydligt längre än europeiska alternativ (lämna dock in den för slipning om du inte har erfarenhet av hårda knivar själv).
För att svara på vad Anders P saknar, sannolikt inte mycket förutom den sista hårdheten i stålet. Molybdenstål (som anges på deras sida) ger ingen ledtråd till hårdhet alls

Andreas

Calle: Ja det har du rätt i, man har ingen aning om hur lång tid han lagt på att testa varje kniv.

Blir kul att höra vad du kommer fram till.

Vad finns mer i budgetsegmentet? Ja Ikeas kniv fick ju hyfsat betyg av får vän Erik. Sen har Clas Ohlson Japanska kockknivar för under 200:-, har dock inte sett något test där de är med. Clas Ohlson säljer även en 20 cm Victorinox för 369:-, vet inte hur de knivarna står sig mot "vanliga" Victorinox.
http://www.clasohlson.se/Product/Category.aspx?id=251342#34-2128

Rob: Välkommen till forumet! Har du själv alltså provat beställa från Japanesechefsknife.com? Blev du tvungen att betala tullavgift? Hur lång blev leveranstiden?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Andreas;

Tackar för välkomnandet.

Ja jag har beställt flera knivar från dem. Leveranstid hittills har varit 5-8 dagar (inklusive helgen hem till postkontoret, väl paketerat och paketet spårbart på nätet). Servicen har varit utmärkt. Alla paket har skickats med "diskret avsändare".

Victorinox Fibrox skiljer så vitt jag vet endast med att det är ett plastskaft, samma blad som vanligt. Jag har flera Victorinoxar och tycker de är prisvärda om än inte håller skärpan och egg som en hårdare Japansk kniv.

Andreas

Tack för informationen!

Ur annan tråd:
Citat från: Rob skrivet 2007-05-21 15:07
Nästan alla Japanska knivar levereras med en egg långt från deras potential.


Är då knivarna färdigslipade vid leveransen från Japanesechefsknife.com? Eller bör man lämna in dem på slipning eller klarar man att fixa till det sista själv?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Är man händig och har tillgång till vattenstenar alternativt mycket fina andra brynen så fixar man det själv.

Urban

Det innebär att man helst ska vara väldigt duktig på att slipa knivar om man ska äga en sådan kniv.. eller?

Rob

Inte riktigt.....
Man bör hantera den försiktigare än knivar med mjukt stål, kör du in i ben med en hård kniv så går en flisa (om man gör det med en tunn kock-kniv alltså), istället för att eggen böjer sig. MEN om man är försiktig är den vass mycket längre, vilket ju innebär färre turer till sliparen. Helt oavsett så har jag fortfarande inte funnit en Japansk kniv som inte är vassare direkt ur lådan än europeiska. Men det finns fortfarande så stor potential kvar.

De flesta europeiska knivar mår faktiskt bra av att bli slipade en gång i början oxå....

Enklast och billigast är givetvis att ha en kompis som slipar åt en!

Urban

Men kan alla slipa en Japansk kniv?.. Jag menar.. Om jag lämnar min japanska kniv till en knivslipare, kan jag då vara helt säker på att han slipar den exakt som den ska vara. Eller måste man kanske upplysa dom om vilken vinkel det ska vara?.

Det var någon här i forumet som lämnade sina Globalknivar (tror jag att det var), till en knivslipare, och dom blev tydligen aldrig lika vassa som dom var som nya.
Man tycker ju att alla knivslipare borde ha full koll på vilken vinkel en viss kniv ska ha, oavsett om det är en Japansk eller en Europeisk kniv.
Men så kan det ju inte ha varit i det här fallet.. Eller?


Knivmannen

Citat från: crlhrv skrivet 2007-05-20 15:57
Jag är ingen knivexpert men det som skiljer Anders Petter och övriga inom budgetsegmentet borde väl vara vilken typ av stål de är gjorda av? Hårdhetsgrad och såna saker. Knivmannen?


Anders Petterknivar är legotillverkade av KAI. Samma stål som Global och samma härdningsgrad 56-58 HRC. Krom/molybden/vanadiumstål. Faktum är att KAI är det företag som har utvecklat denna ståltyp som sedan Yoshikinfabriken (Global) har tagit efter. Med andra ord så är detta samma standard som Global.

Citat från: Andreas skrivet 2007-05-21 15:15
Clas Ohlson säljer även en 20 cm Victorinox för 369:-, vet inte hur de knivarna står sig mot "vanliga" Victorinox.


Clas Olsons Victorinoxknivar är riktiga Victorinox och inga kopior eller liknande. De ni förmodligen mest är familjära med är rosenträhandtagen. De här knivarna har fibroxhandtag. Annars är det samma blad.

Citat från: Andreas skrivet 2007-05-21 17:02
Är då knivarna färdigslipade vid leveransen från Japanesechefsknife.com? Eller bör man lämna in dem på slipning eller klarar man att fixa till det sista själv?


Knivar från Japan är uteslutande slipade för hand av proffs. Visserligen går det att själv påverka slutfinishen något men med knappt märkbart resultat. Om du på egen hand ska få en bättre slipning än handslipade japanska knivar så ska du ha stor erfarenhet av knivslipning. Med detta menar jag att knivarna är jättebra slipade och det är mycket svårt att få dem bättre, det betyder inte att ni inte kan eller ska prova slipa knivarna själva... Hoppas ni förstår, jag ska inte komplicera det för mycket.

Europeiska knivar har en mycket trubbigare eggvinkel än japanska knivar som standard. Därför tror jag Rob uppmuntrar till slipning av europeiska knivar från början vilket jag tycker stämmer mycket bra.

Citat från: Urban skrivet 2007-05-21 22:42
Men kan alla slipa en Japansk kniv?.. Jag menar.. Om jag lämnar min japanska kniv till en knivslipare, kan jag då vara helt säker på att han slipar den exakt som den ska vara. Eller måste man kanske upplysa dom om vilken vinkel det ska vara?.

Det var någon här i forumet som lämnade sina Globalknivar (tror jag att det var), till en knivslipare, och dom blev tydligen aldrig lika vassa som dom var som nya.
Man tycker ju att alla knivslipare borde ha full koll på vilken vinkel en viss kniv ska ha, oavsett om det är en Japansk eller en Europeisk kniv.
Men så kan det ju inte ha varit i det här fallet.. Eller?




Jag kan med stor erfarenhet säga att tyvärr har inte alla knivslipare full koll. Slipning är en stor erfarenhet och det tar lång tid att behärska den. Jag skulle dock råda dig till att kolla med ett riktigt knivsliperi och inte springa till den lokala skomakaren. Ta någon kniv du inte är så rädd om och testa så får du se resultatet innan de dyra knivarna blir misshandlade. Jag slipar ca 50 000 knivar om året och har gjort så i snart 15 år och nu tycker jag mig ha ganska bra koll på läget. Men samtidigt så lär man sig hela tiden nya saker. Desto mer man kan, desto mer inser man hur lite man egentligen kan.
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Rob

Knivmannen hann före, men jag orkar inte ändra...

Du kan definitivt inte lämna en japansk kniv till vem som helst. Nästan all utrustning för att slipa vanliga knivar är för grov för japanska, det är åtminstone vad Muhrens säger.

Stockholmsområdet antar jag att Sliperi Eggen (har ingen erfarenhet av dem, men de säljer ju bra knivar så de borde kunna ta hand om dem också).

I göteborg är det Muhrens som gäller, de har slipat Victorinox, Fiskars, Kai, Bahco och Global åt mig med bra resultat (polerades sedan hemma). Men jag har ännu inte vågat (eller känt behovet) av att släppa lös dem på mina "finknivar". Muhrens tar hand om alla reklamationer, iordninggöranden och annat av Global i GBG-området och lämnar man in en hos dem får den inte alls samma hantering som de andra knivarna.

Eftersom ni är Ume-baserade föreslår jag att ni kollar runt bland era jägarvänner, de brukar ha bra koll och gilla vassa knivar.

Misstänker att Fällkniven-folket i Boden också skulle kunna göra ett bra jobb. De tillverkar ett antal fina köksknivar i VG10-stål.

Andreas

Citat från: Knivmannen skrivet 2007-05-21 22:55
Anders Petterknivar är legotillverkade av KAI. Samma stål som Global och samma härdningsgrad 56-58 HRC. Krom/molybden/vanadiumstål. Faktum är att KAI är det företag som har utvecklat denna ståltyp som sedan Yoshikinfabriken (Global) har tagit efter. Med andra ord så är detta samma standard som Global.


Samma stål men trubbigare eggvinkel då? Skulle man alltså rent teoretiskt kunna lämna in en Anders Petter för 199:- till en knivslipare och få ett blad helt identisk med en Global för en tusenlapp?

Citat från: Knivmannen skrivet 2007-05-21 22:55
Knivar från Japan är uteslutande slipade för hand av proffs.


Tror du det gäller de väldigt billiga Japanska knivar som Clas Ohlson säljer också? Vad tror du det är för kvalitet på dem?

Citat från: Knivmannen skrivet 2007-05-21 22:55
Ta någon kniv du inte är så rädd om och testa så får du se resultatet innan de dyra knivarna blir misshandlade.


Nu är vi inne på lite samma frågeställning som i "slipa kniven"-tråden; hur skall jag som amatör och novis gå till väga för att granska kniven för att se att sliparen har gjort ett bra jobb?

Citat från: Rob skrivet 2007-05-21 23:06
Eftersom ni är Ume-baserade föreslår jag att ni kollar runt bland era jägarvänner, de brukar ha bra koll och gilla vassa knivar.


Ja man tycker det borde finnas nån lokal riktigt kompetent knivslipare på 110' invånare, måste kolla upp detta.
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Vet inte hur man klipper in citat men förhoppningsvis fattar ni ändå vad jag försöker svara på:

Jag har en Fiskars 240 mm kockkniv, den är ungefär lika vass som mina fin-knivar. MEN eggen har jag fått slipa så tunn att den viker sig om den kommer minsta snett. Så svaret blir, JA din anders petter kan bli lika vass, men den kommer bara att hålla i ett par minuter...

Utan att ha testat skulle jag undvika Clas Ohlsons japanska knivar, får man en dålig så kanske man lägger ner sitt japanska spår och det vore synd.

I mina ögon är en kniv vass då den skär bra, för mig innebär det tex att den glider igenom en mogen tomat nästan bara man lägger eggen på. Den bör även vara polerad, eggen rak och fin (kolla efter reflexer mot en lampa). Skäreggen skall nästan glida över skarvlöst i bladet. Viktigast är nästan att det inte finns någon rå-egg kvar, dra med fingrarna ut över kanten så skall det inte finnas något fingrarna fastnar på.

Vill man lära mer kan man googla, det finns en mängd bra sidor om hur man testar och slipar knivar. Sök på "Murray Carter" "three finger" så hittar du en metod att testa, den använder jag själv, känns dock lite vansklig i början, men skam den som ger sig!

Kolla bland jägarna, de vet garanterat någon som har koll!



Andreas

Citat från: Rob skrivet 2007-05-22 13:40
Vet inte hur man klipper in citat men förhoppningsvis fattar ni ändå vad jag försöker svara på:


Bra fråga! Svarat här: http://matforum.nu/index.php?topic=180.0

Citat från: Rob skrivet 2007-05-22 13:40
Jag har en Fiskars 240 mm kockkniv, den är ungefär lika vass som mina fin-knivar. MEN eggen har jag fått slipa så tunn att den viker sig om den kommer minsta snett. Så svaret blir, JA din anders petter kan bli lika vass, men den kommer bara att hålla i ett par minuter...


Hänger inte riktigt med nu... vad är det du menar skiljer som gör att eggen blir så tunn om man ska slipa en Anders Petter som en Global om det nu som Knivmannen säger är samma stål?

Citat från: Rob skrivet 2007-05-22 13:40
Utan att ha testat skulle jag undvika Clas Ohlsons japanska knivar, får man en dålig så kanske man lägger ner sitt japanska spår och det vore synd.


Är det inte lite förhastat att säga något utan att ens ha sett dem i verkligheten? Jag hörde någon säga att just Clas Ohlsons japanska knivar skulle vara riktigt bra. (Förmodar att man då menar bra för prisklassen...)
http://www.clasohlson.se/Product/Category.aspx?id=251342#34-2128
Du bor inte i närheten av en butik så att du har möjlighet att gå in och kika på dem?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

(om forumet blir tillräckligt stort kanske medlemmarna kan övertala vissa butiker att låna ut knivar och andra produkter för recensering och test)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Vi får hoppas på det!. Visst blir du med som testpilot då?

Rob

Sorry jag borde läst lite noggrannare, om de använder samma kvalite som KAI /Global (samma fabriker använder ofta olika kvaliteer till olika knivar) och samma härdningsprocedur så bör en likvärdigt slipad Anders Petter hålla samma skärpa. Geometri, tjocklek mm kan skilja, men det är ju enkelt att kolla.

18/8 stål som används i de nämnda Clas Ohlson knivarna är samma som man använder i matbestick. Framförallt pga sina rosttröga egenskaper. Men jag skall rulla in till Classe och kolla, ett privilegium man har som pappaledig.... Kanske köper jag en och testar, jag har chansat bort värre pengar på andra saker!

Skulle vi få till testning av knivar är jag givet med och pilotar, kanske något för Knivmannen att kika på?

Andreas

Det vore mycket snällt om du ville titta på det, men om du köper det och det är uselt kommer jag att få dåligt samvete.
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Tyvärr håller jag chansen att jag gillar en kniv av 18/8-stål som liten, men man skall ju aldrig ha allt för stora förutfattade meningar....

Andreas

Det här med stålkvalitet i knivar är något jag skulle vilja veta mer om. Startar en ny tråd om det här:
http://matforum.nu/index.php?topic=184.0
Den som inte frågar får inga svar.

Knivmannen

Bra svarat av Rob.

Jag såg att ni har uppmärksammat de "Japanska" knivarna från Clas Ohlson och kan direkt säga att det är skräp. Knivarna är massproducerade i Kina med 18/8 stål. Ingen som helst härdning för att inte tala om trähandtaget som spricker vid kontakt med vatten. En normal sådan här knivmodell i klassisk japansk design har trä av magnolia eller liknande träslag som tål vatten. Dessa spricker inte utan sväller istället. (Lite överkurs kanske)

De här knivarna kommer in på slipning ibland och alla ser totalt misshandlade ut. Egentligen är dom hanterade som andra knivar men de håller inte måttet.

Rob! Köp inte. Du slänger pengarna i sjön.
Dessutom har dom en billig skålslipning...  :P
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Andreas

Citat från: Knivmannen skrivet 2007-05-23 23:25
Dessutom har dom en billig skålslipning...  :P


Jag tror inte så många begriper vad skålslipning är. Svara gärna på det i denna tråd:
http://matforum.nu/index.php?topic=190.0

När du får in en sån där Japansk Clas Ohlson kniv på slipning, får du till den i bra skick igen då?

Det är en väldigt billig kniv, finns det något annat du hellre skulle rekommendera för samma pengar?
Den som inte frågar får inga svar.

Knivmannen

Citat från: Andreas skrivet 2007-05-24 09:22
Jag tror inte så många begriper vad skålslipning är. Svara gärna på det i denna tråd:
http://matforum.nu/index.php?topic=190.0


Jag har nu lagt in en bild i tråden ovan.

För att svara på din fråga Andreas. Alla knivar går att slipa och de flesta går att få supervassa. Men sedan är det fråga om vad det är för material i bladet för att få en egg som håller skärpan. Det gör inte de här billiga knivarna. Stålet är för dåligt tyvärr. Ofta när man pratar om knivar så får man vad man betalar för.

Om ni dock gillar denna typ av traditionell japansk design till lågt pris så kolla på Sataké. Tyvärr är även dessa tillverkade i kina men med något högre kvalitet och tillräckligt bra för det normala hushållet. Annars blir det att titta mer på knivar från KAI eller varför inte köpa riktiga knivar på en gång?!
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Rob

Köp riktiga på en gång, låt en duktig knivslipare slipa polera dem och samtidigt tunna ut eggen lite.
Använd försiktigt och njut av känslan av att flyta igenom potatis och tomat utan att trycka....

Andreas

Tack så mycket för all intressant information.

Men det känns tyvärr inte riktigt som vi har kommit fram till något konkret i tråden - antingen ska man köpa en dyr kniv eller beställa från utlandet. Men den absoluta majoriteten vill köpa sin kniv i Sverige och många har inte möjlighet att lägga ut mer. Så frågan kvarstår tycker jag - vad är bästa köp (i Sverige) runt 300 kronor (ja ni får töja liite på summan) anser ni? Konkreta förslag!
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Victorinox har funkat för mig i många år....

Knivmannen

Victorinox kockkniv 22 cm med rosenträhandtag.

Frosts kockkniv 4216P (21 cm) eller den längre kniven 4261P (26 cm).

Alternativt finns även knivar från Giesser med färgade handtag till billig penning.

Detta är mina bästa förslag på prisvärda bra knivar.
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Andreas

Ni verkar överens om Victorinox men förstår inte varför ni förordar den framför Anders Petter Oxelgren om man läser vad ni skrivit tidigare:

Citat från: Knivmannen skrivet 2007-05-21 22:55
Anders Petterknivar är legotillverkade av KAI. Samma stål som Global och samma härdningsgrad 56-58 HRC. Krom/molybden/vanadiumstål. Faktum är att KAI är det företag som har utvecklat denna ståltyp som sedan Yoshikinfabriken (Global) har tagit efter. Med andra ord så är detta samma standard som Global.

Clas Olsons Victorinoxknivar är riktiga Victorinox och inga kopior eller liknande. De ni förmodligen mest är familjära med är rosenträhandtagen. De här knivarna har fibroxhandtag. Annars är det samma blad.


Citat från: Rob skrivet 2007-05-21 15:24
Victorinox Fibrox skiljer så vitt jag vet endast med att det är ett plastskaft, samma blad som vanligt. Jag har flera Victorinoxar och tycker de är prisvärda om än inte håller skärpan och egg som en hårdare Japansk kniv.


För mig verkar det efter att ha läst ovanstående som om de billigare Anders Petterknivarna har ett hårdare stål än Victorinox? Varför då välja Victorinox?

Och varför råda till att köpa rosenträhandtag när det gäller budgetkniv om de billigare med fibroxhandtag har exakt samma blad?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Jag har ingen erfarenhet av Anders Petter och vill därför inte uttala mig om deras kvalite/brahet.
Victorinox med Rosenträ har jag flera själv och även om de inte är de knivar jag använder mest är de helt ok i förhållande till priset.

En brasklapp om man tittar på stål od. Bra stål och en dålig geometri på knivbladet kommer alltid att vara sämre än tvärt om. Man skall alltså inte stirra sig blind på stålkvalite.

Jag skulle om jag fick välja igen ta fibrox-handtaget som är robustare. Rosenträ ser vackert och mer exklusivt ut, men hygienen är sämre med glipor od.

Andreas

Flyttade följdfrågan om egenskaper för fibroxhandtag till "Om handtaget på kniven" http://matforum.nu/index.php?topic=232.0

Flyttade följdfrågan om bladgeometri "Bladgeometri - om formen på knivbladet - vad är bra?" http://matforum.nu/index.php?topic=239

Anders Petter Oxelgren måste helt klart utredas mer framöver! Det hade varit skoj med något ytterligare lågbudgetalternativ till Victorinox.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Var på en butik som heter Expo Stormarknad och såg dessa knivar - kockkniv Fiskars gourmet rek ca pris 299:- för 119:- Det låter som ett bra pris om de nu verkligen kostar 299:- på andra ställlen.

Håller dessa knivar månne sån kvalitet att detta blir prisvärt för den som behöver en riktigt billig men ändå hyfsad kniv?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Fiskars gör väl inga direkt dåliga knivar kan jag tänka. Undras vilken hårdhet dom har i stålet?.

Betula

När du nu är inne på att ta dig till Clas Ohlsson bör du definitivt överväga att köpa en Mora of Sweden Cooks Knife 216 millimeter den kostar 199 pix är väl så bra som en global sopar mattan med victorinox och hela granngården med fiskars. Både fiskars och victorinox är ergonomiska men håller skärpan dåligt. Global är överprissatt och har en ergonomi som för de flesta är helt horribel. Mora of Sweden är tillverkad i ett mycket bra stål från Sandvik men har dessvärre ett limegrönt plasthandtag som förvisso är väldigt ergonomiskt men tämligen fult. Kan du leva med att inte ha en snygg kniv som är extremt prisvärd föreslår jag att du köper en Mora of Sweden.

Pliant

För att förtydliga och rätta så är det inte alls samma stål i Anders Petter och Global, inte ens samma i Global och Global (de har bytt 2002/2003).
Anders Petter tillverkar alla sina knivar i uddeholm stål som är ett väldigt bra stål, Globals Cromova 18 stål är något sämre. Fördelen är att Global slipar sina till något som kallas ZeroEgg direkt, Anders Petters knivar levereras i tjockare gods och lite sämre slipade. Men om du bara ha basala kunskaper i slipning får du en fin-fin egg på AP:n medan de allra flesta lägger en andra egg utanpå den fabriksslipade på Globalen. Dessutom bör man skära lite med en Global först om man nu envisas med sådan för handtagen är, diplomatiskt sagt, individuella i egonomisynpunkt. Vissa avskyr dem helt. Victorinox är bra men lite för mjuka, slipa ofta! Anders Petter är alltid rätt. Mora of Sweden är billigare och lättare att få tag på men har hemska handtag färgmässigt (sköna som fasen dock). Frost gillar jag inte så mycket. Undvik även IKEAs nya serie Slitbar även om de har en damaskuskniv (eller fejk) i vad de kallar VG10 stål för 499:-. Det är inte äkta VG-10 (ett av de bästa för knivtillverkning om man vill hålla sig under 3-5 000:- per kniv)

Pliant

Citat från: Urban skrivet 2007-09-05 21:09
Fiskars gör väl inga direkt dåliga knivar kan jag tänka. Undras vilken hårdhet dom har i stålet?.

Förmodligen kring HRC 55

Pliant

Citat från: Rob skrivet 2007-05-21 14:58
Jag kan av egen erfarenhet rekommendera att surfa förbi denna adressen (http://www.japanesechefsknife.com/DPSwdenSteelWoodenHandleSeries.html) och funderar på att töja budgeten till en Tojiro DP Gyuto 180mm (själv rekommenderar jag 210 mm som jag känner ar en mer användbar längd) som inklusive frakt till Sverige kostar US$52 (361 kronor).


Inte provat denna själv, men bara hört översvallande bra kritik. Absolut ett alternativ om man orkar beställa därifrån (och dregla över Hattori HD:s)

Pliant

Citat från: Rob skrivet 2007-05-22 13:40
Jag har en Fiskars 240 mm kockkniv, den är ungefär lika vass som mina fin-knivar. MEN eggen har jag fått slipa så tunn att den viker sig om den kommer minsta snett. Så svaret blir, JA din anders petter kan bli lika vass, men den kommer bara att hålla i ett par minuter...


Detta förstår jag dock inte, vad har din Fiskars med en AP att göra? Olika stål, olika värmebehandling.

dePaul

Citat från: Pliant skrivet 2009-02-10 18:54
Förmodligen kring HRC 55
Jag har skrivit till Fiskars ang. detta. Den typiska hårdheten för 420J2 ligger mellan 49-53 HRC. Jag tror därför inte att Fiskars härdar sina knivar till så pass hög HRC som 55.

Det här stålet är så nära diskbänk som man kan komma.

dePaul

Citat från: Betula skrivet 2009-02-07 20:34
har dessvärre ett limegrönt plasthandtag som förvisso är väldigt ergonomiskt men tämligen fult. Kan du leva med att inte ha en snygg kniv som är extremt prisvärd föreslår jag att du köper en Mora of Sweden.
Det går att beställa andra färger. Om man är några stycken som går ihop så borde det lösa det problemet. Färgerna som finns: Svart (allround), vitt (nötkött), blått (fisk), gult (fågel), rött (gris/fläsk), brunt (vilt), orange (får/lamm) och lime (allmänhet).

mika01

Spännande att bara knivar kan vara så komplicerat :P

Hur fungerar keramiska knivar då? Dessa ser ju härliga ut:

http://lagaochduka.se/Presentf%C3%B6rpackning,-skalkniv-och-kockkniv,-vit-handtag-31498.html

Ligger ju inte under 300 SEK men det går säkert att hitta.

Mvh, Micke

ipont

Jag har beställt en keramsik kniv från DX.com. Kostade mig ca 70kr för en kockkniv med ungefär 16cm långt blad. Får se om det är något att ha, jag borde få den inom 4 dagar.
Frakten från DX.com är gratis men det tar ungefär 2 veckor att få sina varor i och med att det ligger i kina eller japan.

DavidJohansson

Victorinox har mycket bra kvalité för runt 300:-

Siri Looft

Kan också rekommendera victorinox. Deras lilla kockkniv är grym, kom ihåg bara att smörja in trähandtaget med olja, annars torkar det!

DavidJohansson

Jag rekommenderar linfröolja som inte härsknar till skillnad från olivolja och andra veg. oljor.

Riclard

Citat från: ipont skrivet 2012-09-14 14:27
Jag har beställt en keramsik kniv från DX.com. Kostade mig ca 70kr för en kockkniv med ungefär 16cm långt blad. Får se om det är något att ha, jag borde få den inom 4 dagar.
Frakten från DX.com är gratis men det tar ungefär 2 veckor att få sina varor i och med att det ligger i kina eller japan.


Så nu skulle man ju vilja veta vad du tyckte om den keramiska kniven,är det något att satsa på?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal