Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - johannao

1
Jag har typ en miljard olika cheesecakerecept...En favorit var en bakad vit choklad cheesecake med en syrlig topping och självklart kan jag inte hitta det receptet nu. På http://www.cheesecake.nu/ kanske du kan bli inspirerad tillsvidare?
2
Tack för upplysningen men jag vet mycket väl att ost innehåller LÖPE. Men man kan naturligtvis laga rätten och utesluta osten, svårare än så är det inte! Vill man så finns vegetarisk parmesan men jag föredrar att utesluta det helt för veganvariant (bort med smöret också då, och rödvinet om det inte är veganmärkt och silat genom äggvita eller gelatin, och buljongtärningen som kan innehålla laktos).
jag ska läsa ditt inlägg men jag tror att jag redan nu kan gissa mig till vad du menar...det är svårt för många att veta vad vegetariskt innebär och många hävdar ju att man inte ska förvirra begreppet genom att publicera dylika recept. Själv tror jag kanske för mycket om människor när jag utgår ifrån att de kan dra sådana slutsatser själva som att utesluta osten.
3
Japanfood är en av mina favoritbutiker men internetshopen har inte hela det roliga utbudet som finns i butiken.
4
veg. lax - jag har aldrig ätit men däremot veg. räkor. Jag tror att även laxen är sojabaserad. Jag har köpt detta på en butik som ligger på herculesgatan i stockholm och förut hette "nordic and chinese" men nu bytt namn till något annat, minns inte vad.

citronmarinad: bara skivade bitar i citronsaft, salt, peppar och ibland olivolja.

rödbetor; förkokta på spett eller i grillfolie
5
om svaret finns så vill iaf. jag gärna veta det. Jag vill gärna nätbeställa japanska varor.
6
nope...hehe
7
 Ang qournburgare: det finns att köpa färdigt, om man gör själv kan man göra som vanligt, mer bindemedel (ägg, ev. ströbröd) kan ev. behövas.

Till grillen (förutom det som redan nämnts):
Grönsakspaket i folie med primörer, vitlök, smör och vin
portabellosvampar med kryddsmör
qournfilé, marinerad
vegetariskt kött som Tzay, veg. räkor, veg. kycklingspett, veg. lax (inte så lätt att få tag på utanför storstäder men...)
sötpotatis
citronmarinerad zucchini (jag gillar inte zucchini annars men just på detta sätt är det smaskens)
eg. alla grönsaker men gärna blomkål, pumpa,förkokt färskpotatis och inte alltid tomat,lök,paprika, även om d också är ok.

jag brukar satsa på några få kort, typ tzay eller qourn, halloumi och ev. nån grönsak och sen smaskar jag på med tillbehör istället. t.ex denna:

grillad chevresås:
grilla vitlök till den är mjuk, pressa den.
i ett foliepaket, lägg ner getost, vitlök och honung. Låt osten smälta på svag värme.
blanda med matlagningsyogurt, salt och peppar.smaka av med fin olivolja.

Skriver under på att sparris är en höjdare att grilla. Men annars gillar jag mest schyssta kombinationer som:

grillad fänkål med rostade hasselnötshack
färskpotatis med löksmör eller pesto rosso
små rödbetor med grillad chevresås
qournfilé med pepparrotsost, avokado och söt senap (på chiabatta som fått värmas på på grillen)
sötpotatis med snabbgrillad fetaost (het grill och snabb i vändningarna)
grillad chili fylld med färskost
foliepaket med goda primörer och örtkryddor
fuskkött med mojo rojo på grillade paprikor
ett gott vitt bröd, snabbgrillad med gott pålägg är också helt underbart tycker jag!
8
nej, haha...inte så svårt...men tidskrävande...men som sagt, de färdigköpta är ju inte goda...det fanns några frysta förut som var helt okej men de har utgått så nu får jag väl rulla och steka och ha mig om jag vill ha det igen...;)
9
Mmmm...sesamsås med falafel i pitabröd...mumsigt. Jag gör sesamsåsen på precis samma sätt. Det är supergott!
vad gäller flafflarna kan jag inte bidra, jag äter det nästan bara ute men ofta är de och de färdigfrysta av katastrofalt dålig kvalité. Men nu när jag blev så väldigt sugen kanske jag skulle experimentera lite här hemma.

Goda flafflar har jag ätit på ett ställe och det var någonstans i Ängelholm, typ en galleri eller nåt sånt. Närmare än så kan jag inte beskriva stället. Men de var snarare som mindre biffar och mycket saftiga och goda.

Gillar man chili kan man väl krydda på med det och jag föredrar persilja istället för koriander men det är en smaksak. Jag brukar också krydda med de där röda bären som jag inte kommer ihåg vad de heter...sumari eller nåt sånt? Har det i en burk här hemma men ingen orginalförpackning tyvärr. Fast de brukar jag mest strö över såsen som garnityr.
10
Medieavdelning / SV: Niklas mat
2008-04-13 18:50
När du ändå är här Lisa kan jag passa på att säga att jag gillade dina inslag, visst var det i Niklas mat i början eller kommer jag ihåg fel? De var roliga att titta på. det blir så svårt att göra tv som både ska tillfredsställa den mest rutinerade matletare och kännare och den totalt ointresserade som ska bli nyfiken att prova på. Som med all Tv blir det bara brett och platt. Efter ett tag så känns ingenting nytt längre...tyvärr. Smalare matprogram eller åtminstone som det Lisa gjorde, små nerdykningar i intressanta matfenomen och teman, inte "vilken är sveriges äckligaste pizza" eller "pulvermosets historia". (för nyfikna tror jag att de reportagen finns kvar på svt.se/mat)

Dessutom måste jag säga att Niklas jakt på ogräs i skåne tyckte jag var superspännande, mer sånt! (återigen, visst var det väl Niklas som gjorde det reportaget???)

Mat-tv är svårt nuförtiden. Kock-duellen zappar jag genast bort. Tv4:s "köket" tyckte jag var riktigt bra. Jag uppskattade dina inslag där också Lisa!
Det värsta med mat-tv det är i alla fall när det ibland visar sig någon som är uppenbart okunnig om det han/hon gör. Det händer ibland men den kategorin tycker jag iaf. inte att det verkar som man kan placera Niklas under, trots att jag har sett rätt få avsnitt med honom.
11
Medieavdelning / SV: Niklas mat
2008-04-12 20:04
Citat från: Andreas skrivet 2008-04-07 14:17
Men visst är tråden i nuläget för negativ, jag ser jättegärna att ni som verkligen gillar Niklas mat står upp för det och säger vad ni tycker, kan inte du skriva nåt positivt Johannao?


hehe, det vet jag inte om jag kan... ;) Jag brukar nästan aldrig se programmet. Jag stör mig inte särdeles på hans person, men är inte heller särskilt imponerad av programmets innehåll. Jag tycker att formen är rent av irriterande, recepten sällan fängslande och side-kickarna (har väl varit några) jättetrista! Det är ju ett väldigt dåligt betyg att jag, som vanligtvis slukar allt med minsta mat-anknytning inte alls bryr mig om att försöka kolla in programmet.

Och visst ska man väl få kritisera hur mycket man vill, jag kan bara allt för lätt föreställa mig hur jag, om jag var Niklas, skulle googla mig själv och läsa allt vad folk tycker och sen inte kunna somna på kvällen om jag hittade den här tråden. Men det behöver ju inte betyda att han gör det. Han kanske är en arrogant J*&%¤## som bara tänker "haha, era nollor, jag är i alla fall med i TV och vilka är ni era losers??" eller nåt...;)

/överempatiska Jo
12
Medieavdelning / SV: Niklas mat
2008-04-07 12:38
Vad ni är elaka! Mitt mobbingradar darrar av förskräckelse!
13
Egna pralinskal kan du göra genom att fylla en pralinform (t.ex isbitsform el. dyl.) med tempererad choklad. Formen ska vara 20C (rumstempererad).
Slå formarna i bordet för att få bort luftbubblor. Låt stå fyllda i en minut. Vänd dem sedan upp och ner på ett galler med bakplåtspapper under (så att du kan återanvända chokladen) och låt den överflödiga chokladen rinna ut. Skrapa ytan på formen jämn.
Ställ in i kyl 30 min. Nu ska chokladen, om den är rätt tempererad, krympa och lossna från formen.
14
Grundrecept

350g mörk choklad
2 dl vispgrädde
50g smör eller kokosfett (för veganen, smälter dock mkt. lättare)
Dela smöret i småbitar. Låt det bli rumstempererat. Hacka chokladen i småbitar. Koka upp grädden. Häll över chokladen. Rör om till chokladen smält. Tillsätt smörklickarna och rör i smeten till de smält. Låt svalna i kyl ca. 6h. Eller tillsätt smaksättning innan smeten ställs i kyl.


Choko-nubbe med en gammelgubbe

1/3 basrecept
1,5-2 msk gammeldansk

Låt stelna. Rulla till bollar som pudras med kakao eller mörkt muscovadosocker. Du kan också hälla smeten i små nubbeglas och servera till kaffet.



Saltlakritsltryffel

Saltlakrits och choklad är som trogna bloggläsare vet, en kombination som verkligen tillfredsställer mina smaklökars behov. Det här receptet är precis så salivdroppande salmiaksalt som jag vill ha det!

1/3 grundrecept
½-1 förp. krossad lakrisal
salmiakkilikör, ca. 1 msk eller så mycket som behövs för att precis blanda upp lakrisalpulvret.
Lakritsrotpulver, att rulla i

Blanda samman allt och låt stelna. Rulla små kulor som täcks av lakritsrotpulver (kakao eller salt hockeypulver går också bra. Även smält choklad)


Kaffe- och honungstryffel
Om du alls är lik mig så hinner det inte bli några tryfflar med denna smaksättning men smeten går bra att äta med sked också!

1/3 basrecept

1 msk vaniljhonung (1 urskrapad vaniljstång värms försiktigt ihop med 1 brk honung som sedan får svalna tillbaka i burken)

1-2 msk kahlualikör


från: http://saffranochcitron.blogspot.com/
15
När jag jobbade med italienska deli kom en stilig italiensk herre in och köpte pappardelle (äggbaserade) och tryffel. Han kokade pastan, blandade med smör och grädde och hyvlade tryffel och parmesan över anrättningen. Det lyste i hans ögon när han talade om det, om receptet verkligen var så enkelt vågar jag inte svära på, men så sa han.

Det finns ju också olika tryffelkrämer, ofta blandade med annan svamp. De kan jag tycka är relativt prisvärt för den goda tryffelsmaken slår igenom men är utdrygad. Att bara äta krämen på en bit gott, vitt bröd är fullt tillräckligt för mig.

Jag har också använt dålig tryffelolja och förädlat vanliga champinjoner. Jag skiver dem tunt, vänder runt i några droppar tryffelolja och kryddar med peppar och havssalt. Det tycker jag faktiskt blir jättegott.
16
Ingen tidningsnyhet men lite egenupplevt: jag har fått ett lååååångt hårstrå i en kanelbulle på ett fik (rätt förståeligt om än rätt äckligt)

Men det värsta var när jag fick en glasbit i pizzan och märkte det inte förrän jag bet i den. Riktigt äckligt, jag kompenserades med 2 kronors rabatt (!!!) nästa gång jag handlade på samma ställe. Då fick jag världens dyraste och äckligaste sallad och sen har jag aldrig ätiti där igen.
17
har hittat vetegluten endast på ett ställe, tant gröns skafferi i uppsala 8skafferiet.com) men det var biofood så alla som säljer biofoods produkter borde ju kunna ta in??
18
frys tyget och pilla bort stearinet. lägg sedan papper mot fläcken och stryk på baksidan av tyget.
19
Jan Heds "Chokladpassion" är ett bokrea-tips från en annan tråd.
Själv har jag inte riktigt kollat in sortimentet men råkade se att Nigella Lawssons "Fest" säljs på Bokus för 57:- så den hamnar nog i min korg. Andra tips på fyndböcker och fyndplatser?
20
http://www.kokbokhandeln.se/ Här kan ni fynda böcker och köpa "billig" vahlrhonachoklad!

jag har gjort ordentliga utrensningar i mitt kokboksbiliotek. Nu tycker jag att jag har ett ganska litet bestånd. 600 st. var imponerande, mitt sträcker sig runt ett 80-tal. Bäst gillar jag mina dessertböcker, matböcker är jag mer kräsen med. Några författare jag gillar är:

Cathrine Schuck
Nigella Lawson
Kristin Skaarup
Cranks böcker (de gamla är bättre än Nadine Abensurs)
Lisa Förare Winbladh

Men mest värdesätter jag mina fullproppade pärmar med egna urklipp och utskrifter, tips från vänner och okända, från forum och nättidningar. Det är min bästa receptskatt!

Annonser

Powered by EzPortal