Matforum

Hemmalagat - laga själv => Allt om knivar & skärbrädor => Ämnet startat av: roffekock skrivet 2009-03-04 16:58

Titel: Bästföredatum på kniven.
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-03-04 16:58
Finns det något datum som är bäst för knivstålet? (kolstål) Och kan man härda sin egen kolstålskniv om man skulle få lust. ;D

/rolf

Titel: SV: Bästföredatum på kniven.
Skrivet av: dePaul skrivet 2009-03-04 18:14
Förstår inte riktigt bad du menar med bäst före datum? Visst kan du härda din kniv. Det hela hänger på om du har utrustning därtill och vilka kunskaper du besitter ;).

~Paul~
Titel: SV: Bästföredatum på kniven.
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-03-05 10:11
Tror du inte Rolf undrar om stålet i kniven åldras och blir sämre med tiden, dels i största allmänhet och dels specifikt vad gäller kolstål?

Finns det någon som tar på sig jobbet att härda gamla knivblad, vad kan det kosta?
Titel: SV: Bästföredatum på kniven.
Skrivet av: dePaul skrivet 2009-03-05 10:57
Citat från: Andreas skrivet 2009-03-05 10:11
Tror du inte Rolf undrar om stålet i kniven åldras och blir sämre med tiden, dels i största allmänhet och dels specifikt vad gäller kolstål?

Finns det någon som tar på sig jobbet att härda gamla knivblad, vad kan det kosta?
Hm. Ett kolstål som inte utsätt för fukt eller stora temperaturskillnader överlever säkerligen sin användare  ;D. Ingen risk m a o. Själva atmosfären kan dock lämna en ytpatina på bladet. Denna skyddar på sätt och vis själva stålet.

Det är inte så ruskigt dyrt att lämna kniven för värmebehandling. Framför allt inte en kolstålsvariant. En eller två hundralappar max. Härdtechno och Sandvik hjälper till. Liksom om man kontaktar Nordellknives.

Det man bör göra innan är att ta bort handtaget och gärna putsa upp bladet eftersom detta enklast görs innan härdning. En putsning efter värmebehandlingen kan ju förstöra densamma om den görs maskinellt.

~Paul~