Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Rookie-T

1
Tjena ungdomar! 
Jag är ett stort F_A_N (beundrare om matforums töntiga antisvordomsfilter har något imot det) av Fergus Henderson och hans synsätt på mat. Nose to tail eating som för dom insatta handlar om att ta vara på hela djuret och att förädla det som vi i modern tid oftast ratar. Jag har aldrig besökt hans restaurang men det lär jag göra på nästa resa till London. Hans kokbok är iallafall riktigt rolig och läsvärd.

Idag gjorde jag något som jag inte gjort sedan skolan. Leverpastej. I detta fallet på kycklinglever. Resultatet kom ut bra. Fin konsistens och en ganska kryddig smak dominerad av vitlök. Lite för dominant i smaken för att ätas ensam men kompleteras väldigt bra av syran från hemgjord bostongurka. Den behöver alltså ett tillbehör med lite syra. Kan tänka mig att kapris Untzz Persiljesallad skulle vara en hit.

En annan favorit av familjen ofal är benmärg. Min favorit nattmacka när jag kommer hem från jobb i en lagom sen tid är lätt ett par skivor rostat lantbröd, ungnsrostade märgben och en sallad med kapris och persilja. frecking splendid! kall öl eller ett glas vin till!
Kalvtunga är något jag bara gjort på jobbet men det är ett projekt jag ska ta mig an någon dag.
Gravat hjärta är också något jag bara gjort på jobb och ätit på restaurang aldrig blivit bjuden på hemma hos någon eller gjort hemma. Men det är enkelt och .JÄ.VL.IGT gott

så nu uppmanar jag till disskusion om ofal! Vad är eran syn? Favoriten? Gammla Projekt? (blodpudding någon?)
Bästa inälvsupplevelsen på krogen?
2
Övrigt om mat / Matinfluerad resa.
2009-07-09 02:53
Tjenare. Nu i sommartider då jag är i full färd med säsongsarbetandet så måste jag endå tänka lite framåt. Hösten närmar sig ju med rätt stadiga steg. Jag har arbete augusti ut typ men sen är det arbetssökande som gäller. Nu är frågan såhär. Under dessa veckor jag arbetar så plöjjer jag in en circus 1000 i dricks varje vecka. Det blir ju en slant i slutändan. första dricksransonen gick raka vägen ner i grannrestaurangens kassor på några blöta kvällar. Men nu har det slagit mig att jag ska nog spara slantarna istället och kanske bege mig på en lite mindre resa. Det skulle ju vara riktigt soft att få ta en stund ledighet efter en relativt hektisk sommar och kolla in lite mat från utlandet. (det ultimata skulle ju förstås vara att jobba på någon restaurang utomlands och få lära sig das eine reaal stuff, Men med flickvän och hela helvetet så är det väll nånting som tål tänkas på, Plus att det känns som att krogfolk i dessa länder inte är den mest engelskunniga skaran av befolkningen.)

Personligen så har jag spanat in Barcelona. Det verkar vara en soft stad med intressant matkultur, (sen att många bra restauranger ligger i det katalanska området är ju ett plus) Ska man dra en vecka och trycka tapas eller ska man dra en månad och bara lolla runt är ju en sak att tänka på.

Har ni något förslag för mig nu när jag lagt fram mina tankar här på internet som en öppen bok.

Frankrike och italien är ju såklart andra länder med intressant matkultur. Någon som jobbat som kock utomlands också till och med? hmmm. Mjo men någon måste ju ha något att säga om barcelona iaf!

aa hej ;)
3
Övrigt om mat / Har ni "känslan"?
2009-04-14 00:23
Tjena! Nu var det ett tag sedan jag var aktiv här på Matforum. men nu är jag tillbaka och suger åt mig kunskap och ger det jag kan!

Men som rubriken lyder: Har du "känslan"? Ja, vad jag menar med det är att när jag lagar mat så följer jag i princip aldrig recept utan recepten är mer en insipirationskälla. allt annat är känsla, Ser mig själv som en rätt duktig kock och jag har rätt mycket idér och ganska bra koll på smaker och vad som går ihop. Så jag vill ju påstå att jag har känslan!
Matlagning handlar mycket om självsäkerhet (iaf professionel sådan och avancerad-hobby) enligt mig.

Så vad säger ni? Har ni känslan? Jag tror mig med säkerhet kunna påstå att en del av de rävarna som sitter här har det ;)

4
Just nu har det varit lite snack om krogrecenseter och deras sätt att betygsätta restauranger samt hur dom går till väga. I en del fall har det varit en slags belöning att få vara en recensent (Gör fotografen Peter och Journalisten Ulla ett kanon-jobb en månad så får dom vara recensenter och äta gratis) vilket gör att bedömningen blir väldigt orättvis.

Så tror ni det skulle finnas nått intresse att göra en slags internet-portal där folket själva får makten att betygsätta restaurangerna? För att få seriösa recensioner så får man använda sig av något användarsystem eller något sådant, Det där får man lösa senare om nu ett sådant projekt skulle dra igång.

Men vad tror ni? Finns en sådan här tjänst redan kanske?
5
Vad blir bäst? Att koka Revbensspjällen och sen i ugn eller att rent av bara köra i ugn hela vägen?

Lite marinadtips och tillbehör och så vidare skulle sitta fint det med :)
6
Ja som rubriken lyder. Jag vill ha lite sjyssta tips om lammfärsbiffar. Jag brukar mestadels bara blanda smeten med kryddor och lök och fetaost. det är ju gott. Men finns det någon som sitter och håller på det ultimata receptet? Dela?
7
Jo hejsan på er allihopa!

Jag och en kollega/vän ska förmodligen börja kicka lite mat framåt sommaren på en mindre restaurang. Stället är av vad jag har sett grymt fint med en rustik känsla. Lite härligt sommrigt och mysigt.

Den större maioriteten av stadens restauranger (hamnstad) kör med typ pizzastuket och det vanliga. Ja ni vet black n white, Filé oscar och andra köttiga såsiga rätter iallafall vad jag kan minnas av mina tidigare år jag tillbringat i stan ( Kanske då mer som underårig suput med mina likasinnade vänner)

Vi är mer ute efter den svenska husmanskosten och en rustik känsla typ som hemlagat-på-restaurang. Kärleksfull och ärlig mat, Enkel och trevlig.

Redan nu har man i all upphetsning över att jobba på detta sätt börjat fila på en eventuell Lunch-meny. Saker som Fisksoppa och Kalvfärs/nötfärsbiffar dyker såklart upp i tankarna. Fisk serverad med sommarens  primörer. Klassiska svenska pannkakor med sommarbär och lättvispad grädde pudrade med florsocker. Ja ni hajar galoppen.

Svensk och trevlig mat. Och eftersom jag aldrig jobbat där för och inte vet det eventuella klientelet så tänker jag enkelt just nu och kommer förmodligen fortsätta med det.

Så vad säger ni? Vill ni inte slänga in vad ni skulle kunna tro är bra lunch förslag. Fiskrätter är ju helt underbart att föreslå eftersom fiskleverantören är helt sjukt bra.

Kanske det är lite B att be om förslag såhär men vad tusan. Man vlll ju gärna höra andras röster om vad som är det som folk vill ha.

Tackar på förhand Rookie!
8
Citat från: Andreas skrivet 2008-05-03 14:09

Rookie-T: Vad kan det i så fall vara som gör att fransmännens kycklingar är godare, har de nån speciell kycklingras eller får de nån speciell sorts foder?


Nja nu var jag väll inte väl dum i huvudet i att dra fram detta ur ingenstans, Men sverige är faktiskt förmodligen ett av de bästa länderna på kyckling. Så ät Svensk kyckling. det är säkrast och bäst för miljön!


Men enligt många gourmeter så är Bressekycklingen från Franska Bresse den bästa av de bästa kycklingarna. Aspekter som ska spela in är Ras/avel, Föda, samt att de är frigående och får arbete med kroppen.



Jag har tror att mycket att kyckling sunkar till sig är att de avlas till att vara lättskötta, växa snabbt och sådant massproducerings-tjaffs. Och det får smaken lida för.
9
Tjena choklad-junkies. SItter och funderar på att öva lite choklad hanteringskillz och testa göra lite praliner och tryfflar nu i veckan.

Fått en massa insperation av Johannao´s tråd om Tryfflar och Praliner http://matforum.nu/index.php?topic=982.0

Och kom på att jag vill göra någonting i ett pralinskal! men eftersom jag inte vill köpa mig pralinskal utan vill göra från scratch! Går det? Nått tips på hur jag ska lyckas med detta?

Och med Pralinskal så menar jag alltså http://www.femtorp.se/Upload/Images/Products/538/80400.jpg
10
Någon mer som ska på GastroNord?  :)

Annonser

Powered by EzPortal