Frysa upptinad mat

Startat av DanaLeFay, 2011-04-18 20:15

Föregående ämne - Nästa ämne

DanaLeFay

Hur fungerar egentligen det här med att frysa ned upptinad mat utan att laga till den? Vissa säger att det helt enkelt inte är bra pga bakterier osv och andra säger att det helt enkelt blir sämre mat smakmässigt...Hur ligger det till egentligen? Och finns det några skillnader mellan kött, fisk och andra varor?

Hasse

Livsmedelsverket[1] säger att det går bra att frysa om en vara om den inte blivit varmare än kylskåpstemperatur. Kvalitén kan påverkas men säkerheten påverkas inte.

Djupfrysningsbyrån[2] rekommenderar inte att frysa om en tinad vara, oklart varför.

Jag väljer nog att lita på Livsmedelsverket i detta fall. Det verkar ju rimligt att om hygienen i övrigt är god, kan det inte ha någon betydelse om ett livsmedel har varit fryst eller inte. Men jag är absolut ingen expert även om jag själv fryst om varor utan att bli sjuk.

Smakmässigt är det kanske en annan sak. Livsmedel har ju en tendens att tappa vätska när man fryser det och det kan naturligtvis påverka kvalitén.


[1] http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Hygien-och-hallbarhet/Hur-tar-man-hand-om-delvis-upptinade-matvaror-/

[2] http://www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/fragor_svar.html

ludde1.

varför får/skall man inte fysa om tinade livsmedel?

Hasse

Hej Ludde och välkommen till Matforum!

Jag flyttade din fråga till denna tråd, som handlar om just det du frågade om.

Leif

Hej. Går det att åter frysa upptinade kantareller och lingon och senare tillaga? De har troligtvis varit upptinade i frysen ca 10 dagar och då haft en temperatur av ca 10 grader. Tacksam för svar

webguide

Uptinade i kylen menar du? 10 grader är en väldigt hög temperatur fr en kyl, den skall helst hålla 4 grader, jag skulle inte frysa om mat som har legat länge i så hög (relativt sett) temperatur!

Andreas

Kanske har frysen gått sönder så det blivit 10 grader i den? Lingon innehåller väl naturligt konserveringsmedel och borde därför tåla en hel del. Hur det är med kantareller vet jag inte.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal