korvskinn

Startat av Skogis, 2017-11-09 22:08

Föregående ämne - Nästa ämne

Skogis

idag hämtade jag en tunntarm från ett lamm som jag tänkte skulle bli korvskinn.

Har läst och fått berättat för mig att tarm ska man inte befatta sig med, priset kommer aldrig bli så högt att man ens vill försöka. Men nu har jag en burk med 30M rengjorda, skrapade fårfjälster som ligger i saltlake till julens prinskorvar som ska stoppas om några veckor. Funkar det räcker det till ca 5kg korv.

Det kommer att bli lite varierande storlekar, tarmen blir grövre ju närmre våmmen (tror jag det är) den kommer och jag vet inte ens om det kommer att gå, fjälstret är kanske väldigt skört och kommer att spricka bara man tar i det. Skit vilket, nu har jag provat på detta och är nöjd med resultatet.

Men det luktar inget och arbetsinsatsen var inte alls så stor som jag trodde.
Vet inte riktigt vad jag ska med den är kunskapen till, men nästa gång kommer det att gå fortare.

Hasse

Du lagar mat från grunden. All heder åt dig! Själv köper jag "färdig" tarm om jag ska stoppa korv, vilket inte händer så ofta.

Om jag inte minns fel, så har Webguide någon gång nämnt att han har jobbat i ett tarmrenseri.

webguide

Citat från: Hasse skrivet 2017-11-10 16:21
Du lagar mat från grunden. All heder åt dig! Själv köper jag "färdig" tarm om jag ska stoppa korv, vilket inte händer så ofta.

Om jag inte minns fel, så har Webguide någon gång nämnt att han har jobbat i ett tarmrenseri.


Haha, ja det stämmer, det har jag gjort. Är fortfarande en fena på att ståla knivar.

kurt

Vad gjorde du konkret? Vände ut och in och skrapade med en slö kniv?

Skogis

Jepp  :)

Det var inte alls som jag förväntade mig, det som överraskade mig mest var att det inte bara var tarmludd som lossnade. Även fett och senor på utsidan(som då var insida när jag skrapade) lossnade. Där var en sena som satt på utsidan som var lika lång som tarmen som också lossnade när jag skrapade, trodde först att jag tagit sönder tarmen men det var ingen fara.

Tog en plåtbit på jobb som jag rundade kanten på för att få en "slö" kniv, Funka utmärkt. Störst problem var att vända ut och in på 6M tarm, hittade tipset att vända änden ut och in på några centimeter och sen spola i ficka med vatten, men det fick jag inte att fungera, så jag bockade till en svetstråd i rostfritt och använde istället.

webguide

Citat från: kurt skrivet 2017-11-11 14:49
Vad gjorde du konkret? Vände ut och in och skrapade med en slö kniv?


Nej, man separerar tarmen från fettkappan med en vass kniv, sen går tarmen igenom dett antal valsar som pressar ur den, den hamnar sen i ett vattenbad där man punkterar den på mitten och vänder ut och in på den, sedan körs den genom en gummivals som avlägsar ludd etc. jag var på boskassidan, grissidan fungerar på ungefär samma sätt men med mycket högre hastighet. Vi slaktade a 250 nörkreatur varje dag och nästan 1000 grisar. Sen tar man hand om massor av annat på boskapssidan, Vommen har en muskel som säljs, det är det som kallas för komage (eller trippa, t.ex. Trippa alla Romana) på restaurangmenyer. Sen tog vi hand om kappen, det är nötkreaturs blindtarm, den används till salami och liknande korvar.
Fettet tas också tillvara och ibland långtarmen. Det handlar mycket om knivteknik i ett tarmrenseri, tarmen är mycket tunn och det gäller att hålla kniven på rätt sätt och hålla den rakbladsvass, annars kommer skär man sönder tarmen.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal