Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - annamaria

31
Matbröd / Hönökaka
2009-01-29 20:41
Mina barn älskar Hönökaka - ni vet den från Pågen. När vi är på Björkö utanför G-borg så äter vi förstås Hönökaka som är mer lokalt producerad av Åke. Bageriet ligger i Torslanda. Har inte kollat läget på Hönö, får nog göra det.

Men nu till frågan: jag vill baka egna Hönökakor. Är det någon som har gjort det? Är det svårt? Hur gör man? Kruskavel gissar jag att man behöver.

Jag fick smaka hemgjorda en gång på Björkö - de hade smak av kardemumma tror jag.
32
Jag har fått Ro tel "Diced tomatoes &green chilies" från en arbetskamrat som varit i USA. Dessa tomater används i ett recept som jag också fick: "Santa Fe Soup". Burken ser ut så här: http://www.ro-tel.com/product-original.jsp

Är det någon som sett dessa i Sverige?

Även denna dressingmix från "Hidden Valley" ingår i receptet: http://www.hiddenvalley.com/products/ProdSeasonmix.php

Sett den kanske?

Receptet är en chili con carneliknande supergod gryta.
33
Jag är sugen på att göra ostkaka. Jag har gjort ostkaka hos svärmor med råmjölk direkt från bonden. Men varför har man det? Alla jag har frågat säger - jo det ska vara det! Kan jag verkligen inte använda mjölk från ICA? Det är så mycket bökigare med råmjölken.

Vad gör råmjölken i ostkakan?
34
Allt om barnmat / Barnvänligt gott
2008-11-03 15:08
Nu har jag fått det stora uppdraget att stå för denna termins klassmys i min dotters klass. Självklart blir det bakning eller tillagning av något gott ihop med barnen. ca 25 st 7-åringar. Planen är att låna hemkunskapslokalerna.

Så nu behöver jag er hjälp - vad ska vi göra? Vi har ca 3 timmar på oss och ungarna ska helst kunna göra det mesta själva. Helst inte bränna sig på knäcksmet...heller  ;)
35
Min Svärfar är väldigt förtjust i Cognac till kaffet (eller kanske när som...). Vi brukar ofta köpa en flaska till honom i julklapp. Så är även planen detta år. Ofta har det blivit Grönstedt. Jag dricker inte själv cognac.

Så är det nu någon som har bra tips på cognacsort som är god och till hyfsat pris??
36
Äntligen har jag kommit ihåg GLÖGGEN! I år ska den sättas i tid. Har aldrig gjort hemgjord glögg. Jag har ett recept med svagdricka. Det ska dra 6 veckor och sen gärna längre på flaska.

Har ni gjort glögg?

Hur?

Har hört att viss svagdricka inte jäser - vilken sort är bäst?
37
Förra sommaren så fick vi höra talas om ett Värdshus i Gullabo (som ligger mellan Emmaboda och Bergkvara) som drevs av danskar. På söndagar skulle det serveras underbart goda Smörrebröd. Så ett år efter kom vi till skott och nu för någon vecka sedan så var vi där och åt fantastiskt goda Smörrebröd i Sverige!

Så har ni vägarna förbi Småland - ta en tur till Gullabo och ät lite Smörrebröd.


ttt
38
Jag har idag inhandlat mig två ankbröst. De ligger i förpackning och är frysta men jag tror att de har skinn kvar. De pratar franska  ;D. Hur tillagar jag dessa på bästa sätt? Steka, i ugn? Medium eller well done? Eller är de som kyckling - Camphylobacter?

Tacksam för alla tips jag kan få.
39
Som sagt - jag är nu inne i mitt marmeladkokande ända fram till jul. Men nu är tomaterna så billiga - 9.90 kr/kg. Jag brukar köra tomaterna i matberedaren innan jag koker tomatmarmeladen. Kan jag frysa dessa söndermalda tomater tror ni?

Kan man frysa citrusfrukter - också söndermalda?
40
Den här hemsidan är väl underbar! Ladda ner sortimentet. Jag blir lyrisk av havtorn, körsbär, härlig balsamvinäger...ja allt. Frysta bär och frukt i kartong. Har dock inte hittat någon prislista, har skickat mejl om det. I alla fall jag blir oerhört sugen på att laga mat.

http://www.wgs.se/index.php
41
Jag är på jakt efter glasburkar med lock. Jag kokar diverse marmelader och annat och säljer på marknader, hanverksmässor osv.Ttidigare har jag använt den lilla burken (tror det är 125 ml) som brukar användas till honung. Är det någon som vet var jag kan köpa burkar (glas eller plast)? Helst på nätet. Har själv letat men inte hittat.
42
Jag har testat ett flertal recept på sötsur sås. Då menar jag av den typen sötsura sås som man får till friterade kyckling på "Kinarestaurang". Denna ljusröda nästan genomskinliga sås men sötsur smak.  Maken och jag gillar att fritera lite hemma ibland och då vill vi ju förstås ha den goda såsen till. Men hur gör man då? Jag får inte till den!

Någon som har knepet? Eller ditt goda recept kanske?

Om du nu skulle råka ha ett recept på hemgjord "Sweet chili-sås" (då menar jag Thai-varianten) så tackar jag inte nej till det heller.
43
Jag har alldelels nyss inhandlat mig en 1,8 kg tung rostbiff. Jag har aldrig tillagat rostbiff  :-[. Egentligen bara av en enda anledning - jag äger ingen skärmaskin. Nu har jag i alla fall fått låna en skärmaskin. Så nu är det dags. Hur gör jag den bäst? Jag har googlat lite.

Temperaturerna skiljer sig. Allt från 125-175 grader. Vilket är bäst?

Kryddor?

Marinad efteråt eller inte?

Jag hittade detta på ICA - det är med marinad. Kan det vara något? http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=536763
44
Jag har gjort två olika sorters cheesecake. Den ena med digestivebotten och den andra med chokladbotten. Men bägge två skulle frysas och blir mer som en parfait tycker jag.

Jag efterlyser nu andra recept på cheesecake.
45
Vilken härlig bild!

Jag skulle vilja fråga en helt annan sak:  Är det någon som kan förklara restaurangmajonnäs för mig?? Finns det? När jag har ätit aioli ute på restarang så är den är vitare och mildare än vanlig majo. Mycket godare. Varför finns den då inte i affären? Den aiolin var inte hemgjord om någon undrar, det känner man. Hur är det egentligen? jag kanske skulle gjort en egen tråd till detta men nu blev det här i stället.

Pingst-kram på er alla!!

[Edit: Andreas klippte ut detta inlägg från "Prata om vad-som-helst-tråden" då det är en relevant matfråga och som sådan ska ligga under rätt rubrik och i rätt avdelning.]
46
Jag har fått lära mig att när man bakar bröd med rågsikt så ska mjölet skållas. Min mormor fick lära sig av sin svärmor...ja på den vägen är det. Kära Mormor vet inte heller varför egentligen.

Men VARFÖR egentligen? Blir det saftigt? Blir det mindre smuligt? För smaken? Ja varför? Vet någon?
Hur länge ska det skållade mjölet stå innan det blandas med övriga ingredienser?
Vilket är ditt favoritbröd med skållning?

Jag har för övrigt bakat limpor idag med skållad rågsikt och vetemjöl. Alla konstigheter (enligt barnen) fick ligga kvar i skåpet. Konstigheter är solrosfrö, pumpakärnor, linfrö osv. Återkommer med bilder och helt recept framöver.

Kunde jag struntat i skållningen egentligen? Eller hur blir det då?  ???
47
Nu ni - nu ska hon till storstan. Bruttan från landet ska ut på tur! Jag, maken och de två äldsta barnen ska till Stockholm och titta på Melodifestivalen i Globen. Vi ska bo i Gamla Stan och vill gärna äta gott där - inte supertjusigt nu utan lagom fint där barnen ( ja ja och föräldrarna från landet också) passar in.  ;D

Har du ett bra tips? 
48
Jag vill baka Rågkakor. Hittar inget bra recept. Har du ett bra liggandes i lådan? Skynda - jag och barnen ska baka på Sportlovet som börjar i morgon!!
49
Nu är det dags. Lite mer motion, lite nyttigare mat och förhoppningsvis mer välmående familj.

Hur ska det gå till då när man älskar allt vad grädde och smör heter??

Vilket är nu ditt bästa "smala" recept? ( nu vet jag att tallriksmodellen är jätte-bra, Gi osv ) - jag menar ditt bästaste bästa!  :D
50
Jag är totalt urusel på att laga Risgrynsgröt. Jag har gjort gröt i vanlig gryta, teflonbelagd gryta, lagt en grunka på plattan som gör att det inte bränner, gjort gröt i ugnen, gjort den i stekgryta. Stekgrytan funkar bäst än så länge. Vad gör jag för fel? Nu hör till saken - jag gör den på Laktosfri mjölk efersom jag och dottern är intoleranta små individer. Gröten blir gul - det skulle jag tro har med det laktosfria att göra men det kan jag överleva - men det bränner jämt. Bränner laktosfri mjölk lättare? Jag använder Valios mjölk för övrigt.

Är det någon som har erfarenhet av grötkok med laktosfri mjölk? Beskriv gärna hur ni koker risgrynsgröt. Alla säger att det som är så enkelt....ja eller hur  ::)

Tack på förhand!
51
Här är mitt bidrag till tävlingen:

Recension av Huseby Julmarknad i Småland - Nordens största julmässa.

Jag hoppas att det är okej att texten finns på min blogg. Det är finare så - med tillhörande bilder. Från 1-5 blir betyget självklart 5!!!

Jag blev kär i brödet...underbar julmarknad helt enkelt.

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/11/jag-blev-kr-i-brdetunderbar-julmarknad.html

52
Ja jag tycker vi fortsätter på jultema. Julkänslorna börjar infinna sig.

Sill äts i massor under julen. Vilken är din favorit? Skriv gärna ditt favvo-recept! Snaps också kanske?

Min favoritsill kommer här:

Annapannas sillafat
4 p

1 äpple
½ morot
½ palsternacka
1 skiva fullkornsbröd
salt
2 msk rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
½ krm salt
vitpeppar
1 salladslök
1 pkt 5-minuters-sill
1 ask ansjovisfiléer

Skär äppel och rotfrukter i små bitar. Skär brödet i krutonger. Koka rotfrukterna i lättsaltat vatten i 2 minuter. Låt det rinna av. Rosta krutongerna i en stekpanna. Blanda olja, vinäger, salt och peppar. Skär salladslöken fint. Blanda dressing, rotfrukter, äpple och salladslök. Skär sillen i bitar och lägg upp på ett fat. Lägg över skuren ansjovis, rotfruktsvinägrett och krutonger.


God Jul på er!
53
Jag är på sås-jakt!!! Ge mig några tips...snälla. Framförallt kalla såser. Har tröttnat på mina...vill inte ha de vanliga - vill ha nytänk!!!

Annonser

Powered by EzPortal