Recept på fläskfile

Startat av Urban, 2007-04-18 23:13

Föregående ämne - Nästa ämne

Urban

2007-04-18 23:13 Last Edit: 2007-04-19 10:37 by Urban
Tänkte bjuda på ett eget recept på fläskfilé som kom till "som av en händelse".
En gång för flera år sedan tänkte jag bjuda en god vän på middag, men allt som fanns tillgängligt i köket var 1 st fläskfile och 1 flaska rött vin.
Eftersom det var en speciell vän så ville jag laga till något speciellt också.
Detta tillfälle var runt nyårsdagarna, så dom flesta affärer i närheten var stängda. Vi fick bege oss till närmsta OK-Q8 i mack istället för att begrunda sortimentet och för att finna någon slags inspiration.
Handlingslistan blev då:

1 Paket skivad vitlöks salami
1 Cantadou Vitlök
1 paket Bacon
1 kruka färsk basilika

Jag tärnade 5-6 skivor av vitlökssalamin i 2-3 mm stora fyrkanter
Blandade ihop salamin med 1 burk vitlöks Cantadou tillsammans med finhackad basilika+ grovmalen svartpeppar
Brynde sedan fläskfilén runt om i en stekpanna så att den fick fin färg
Skar sedan en djup ficka längs efter filén och fyllde den med min röra.
Efter det virade jag bacon runt fileén och låste sedan fast baconet med tandpetare.
Lade sedan filén i ugnen på en bit folie och lät baconet ta lite färg.
Virade in den i folien som den låg på och lät den vara i ugnen tills den var genomklar.

Till detta serverades Potatisgratäng toppad med riven ost och ett glas vin

Det blev riktigt gott faktiskt. Och det tyckte min vän ockå.

Hoppas att någon här törs prova laga detta recept.




hpson

Ett filé´recept som jag fått är så här:
ca 500g filé
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
2 msk senap
1 vitlöksklyfta
1dl hackad persilja
1 burk creme fraiche
späd med grädde el. mjölk
(lite mer av alla smaksättare brukar gå åt hemma hos mig)

* stek köttet lägg åt sidan
*fräs svampen och tillsätt övriga ingr. lägg i köttet och låt puttra en stund.
Servera med pommes och en god grönsallad. Såsen blir himelskt god!!

ami

Portvins brässerade fläskfilé roulader med dijon-senap och grevé-ost.

4 portioner.

600 g fläskfilé
3 msk fransk senap
100 g lagrad grevé-ost
1/2 dl vetemjöl
1 msk paprikapulver
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 msk smör
2 dl portvin
1 tärning grönsaksbuljong
4 dl creme fraiche
Tandpetare

Putsa filén och dela i 16 lika stora bitar. Ställ dem på högkant och platta ut så tunt du kan.
Stryk på ett tunt lager senap på varje bit.
Skär osten i stavar och lägg en på varje köttbit.
Rulla ihop och fäst med tandpetare.

Blanda mjöl, paprikapulver, salt och peppar på ett fat. Vänd rouladerna i blandningen.

Hetta upp smör i en låg, vid panna med lock.
Bryn rouladerna lätt runt om.
Tillsätt portvin och smula ner buljongtärningen. Sätt på lock och låt sjuda 6-8 minuter.
Lyft upp köttet och tag bort tandpetarna.
Låt skyn koka ihop till hälften, tillsätt sedan creme fraiche och koka ihop ett par minuter.

Smaka av med mera senap, portvin och salt.

Lägg tillbaka köttet i såsen och hetta upp.
Servera genast med ris-timbaler eller pressad potatis och grönsallad.

TIPS. Om du vill ha lite mer färg på anrättningen så häll i lite Colorit-soya och strö över hackad persilja. Du kan även lägga köttet i en ugnssäker form och slå över såsen. 200 grader med folie över.

Lycka till !

Hälsn. Ami
Ami

kryddburken

Hel grillad fläskfilé har jag ju recept på och det var riktigt gott dessutom, här fylld med fetaost & helgrillad på utegrillen!
Det här behöver du :
1 fläskfilé
1 förp Apetina Fetaost
½ burk lätt creme fraiché
½ purjolök (den ljusa delen)
Salt & Peppar

GÖR SÅHÄR :
Mosa fetaosten tillsammans med creme fraichén, hacka purjon fint & blanda i, smaka av med salt & peppar.
Putsa filén från hinnor, skär ett snitt längs hela filén och fyll den med röran. Om man nu som vi inte hade något steksnöre hemma går det alldeles utmärkt att "nypa ihop" filén med grillpinnar, ser lite scary ut bara! *S* Men det funkar fint! Man tager vad man haver! Sen är det bara att krydda den med valfri krydda runt om och det är dags för grillning!

http://kryddburken.wordpress.com/2007/06/15/fetaostfylld-hel-grillad-flaskfile/


Urban

Det såg riktigt gott ut Kryddburken!. Tack för receptet  :).

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal