Sylvester Sallad

Startat av Urban, 2007-07-21 11:22

Föregående ämne - Nästa ämne

Urban

Blev bjuden på lunch i förra veckan varvid jag blev bjuden på Sylvester Sallad och mjukt bröd till.
Det är en god och mättande sallad som jag verkligen kan rekommendera.
Dock är det inte en vidare "smal" sallad ifall man vill unvika fett.. Men det går säkert att utveckla den till ett smalare alternativ om man så önskar.

Gör först en sås så här:

2 dl vispad grädde
2 dl majonäs
2 tsk curry (vispas samtidigt med grädden)
1 tsk fransk senap

(blanda samman allt)

Tillsätt sedan:

7-8 hg tärnad kassler eller rökt skinka
7-8 hg skuren/strimlad salladskål
1 liten purjolök (strimlad)
1 stor burk krossad annanas eller 2 små (häll bort spadet)
4 st tärnade äpplen

Rör i in alltihop med såsen låt dra i 1 timme

Serveras med bröd. Ät och njut! :)

Andreas

Oj herrejesses vad mycket grädde och majo! Men säkert jättegott! ;)

Vilket bröd passar bäst tror du?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Så hemskt mycket majonnäs blir det väl inte?Receptet måste ju vara till 10 pers eller så (75 g kassler /p) Då blir det c:a 1 msk majonnäs/port.Samma med grädden.Var nu inte så fettskrämd,det är inte trendigt ;)

Urban

Hehe!. Måste bara hålla med dig Agneta ;D

Andreas

Agneta: Jomen inte är det nåt fel att äta fett men konsten är att göra det där det passar bäst. Är inte sallad ett lika missbrukat ord som filé förresten? ;)

Urban: Var receptet för 10 personer? Vilket bröd passar bäst? Varför heter salladen Sylvester?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Fråga 1: Vet ej

Fråga 2: vi åt vanligt franskbröd till, men det går säkert bra med vilket bröd som helst tex. ciabatta.

Fråga 3: Vet ej

agnetasch

Med ledning av namnet borde det vara en nyårssallad.Då kan man väl få ha lite majonnäs i maten?Eller vad säger herr fettpolisen ;)

Andreas

Hehe fettpolisen var ett svårt tillmäle att kontra. :)

Sökte lite på just Sylvestersallad och hittade en helt annan (och smalare ;)) sallad:
http://www2.hemsida.net/vby/kokbok/blandat.asp#sylvestersallad

Så nu är frågan vilken som är den rätta Sylvestersalladen.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Det är frågan om den är så mycket smalare; bacon, avocado, valnötter o olja är inte magert. Förutom grädde o majonnäs består den första salladen av magrare ingredienser.Hur man än vänder sig har man ändan bak  ;)

Andreas

Mjo fast visst sägs det att fettet i avokadon och valnötterna är nyttigare än det i majonäsen och grädden?

Men irriterande med en sallad som heter samma sak och innehåller helt olika. Man skulle haft något slags mathistoriskt lexikon där man ser var olika rätter kommer ifrån och hur de utvecklats, finns det?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

I majonnäs är det fleromättat fett,precis som i avocado o valnötter o i grädden är det mättat fett,som tydligen håller på att omvärderas o bli nyttigt ;)
Du får samla på Gastronomiska Akademiens Kalender som kommer ut varje år.Där kan man hitta många intressanta tillbakablickar ang mat.Den har getts ut i 47 år så läsning finns ;D

Andreas

Där har du förstås en poäng. Men jag misstänker ändå att avokado och valnötter ändå är nyttigare för dig än grädde och majonäs.

Ang. Gastronomiska Akademiens Kalender så fortsätter vi den diskussionen i ny tråd:
http://matforum.nu/index.php?topic=500.0
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Nu har vi hamnat i ett dilemma; vad är "nyttigt"?Jag antar att du tycker att avocado o valnötter är nyttigt för att det innehåller fleromättat fett o fibrer.Har jag rätt? Men jag tycker de är onyttiga för att de innehåller för mycket kolhydrater.Intressekonflikt  ;)

Andreas

Nej vad jag tänker på att majonäsen har en väldigt hög fetthalt samt innehåller socker och att nötterna och avokadon innehåller nyttiga vitaminer och mineraler. ;)

Avokado innehåller förresten till största delen enkelomättat fett.
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Majonäs innehåller väl inte alls socker? Eller hur gör du majonäs? :)
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Nej inte hemmalagad (om man inte använder sötad senap förstås) - men den köpta brukar göra det.

Så du väljer alltså också hellre majonäsen och grädden framför nötterna och avokadon? :)
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Och varför i hela fridens namn ska du ha SENAP i majonäsen då? *skratt* Jaja, nä, jag är inget stort majo-vid alla grönsvansade isbjörnar så den här salladen låter inte alls som något för mig. Helt klart hellre nötter och avocado för min del :)
Anne's Food - min matblogg

Andreas

:) [Den här tråden har egentligen spårat ur totalt för länge sen - men det kanske inte gör så mycket eftersom det här med Sylvestersallad inte är något jättebrett ämne - så lika bra att fortsätta urspårningen.]

Jag gör inte majonäs så ofta men jag vill absolut minnas att senap var på ingredienslistan då.

Tittade lite på nätet och hittade dessa recept:
http://www.recept.org/Majonas.html
http://www.menyse.com/action/recipe?recipeid=10267
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=380188 <- även med socker

Du menar att du aldrig har senap i din majonäs?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

2007-08-01 10:58 #18 Last Edit: 2007-08-01 11:01 by Anne
Nä, jag har ju inte det.. eller ja, möjligen osötad senap. Nu gör jag inte majo så ofta, eftersom jag inte gillar det, och det finns en uppsjö olika recept.. men söta saker tycker jag inte alls hör dit.
Anne's Food - min matblogg

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal