Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Daddy-T
 - 2009-03-13 23:05
Citat från: Gotish skrivet 2009-02-20 15:00
Om monopolet slopas är jag helt övertygad om att små spritbutiker med brett utbud skulle startas upp. Öl och vinfrälsta som nischar sina butiker åt sitt eget håll.
//Mattias


Visst skulle detta hända men i mycket begränsad omfattning. Jag bor strax utanför Paris och råkar gilla belgisk öl. Två års intensivt sökande har resulterat i att jag nu känner till 4 specialbutiker för öl, visserligen i ett vinland men i en region med över 10 miljoner invånare. Det är roligt att handla i specialbutiken men att släpa hem ölen på tåget är inte kul och ta bilen för inköpet är ett äventyr.

Vinhandlare finns det gott om, prisläget är ganska uppskruvat, i princip som systembolaget för bättre viner. Billiga vardagsviner för 30-40 kr flaskan finns det hur mycket som helst av i de vanliga affärerna men kvalitén är också därefter. De stora kedjorna gör som i Sverige lanserar sitt egna öl, vin mm som är billigt men smakar apa. Den som har ont om pengar köper givetvis detta ändå.

Jag var tidigare en rabiat motståndare till systembolaget men några år utomlands har fått mig att tveka.
Man kan däremot inte komma ifrån att det är roligt att ta en tur på helgen och handla vin direkt på vingården. Dessutom kan man alltid beställa hem kartonger direkt från gården via post eller budfirma om den skulle ligga långt bort.
Skrivet av Mickan
 - 2009-02-21 11:06
När jag läser ett par tankar kring personalen kan jag dra slutsatsen att det stor skillnad från "bolag" till "bolag" Jag bor 10 meter från stans systembolag (Jo, vi har ett till men det ligger i ett köpcentra som jag sedan länge bojkottat) och har mycket goda erfarenheter av deras personal. Jag vet precis vem jag ska gå till om jag vill ha nya tips om vin till maten, vem som har koll på ny Single Malt och vem som kan ölsortimentet lite extra. Personalen är erfaren och det märks att de har specialintressen. Trevlig folk i kassan också!

Jag tror att det är svårt att nå privata, nischade butiker utanför de tre största städerna. Studera bara korgen när du är på systemet. Många köper samma flaskor och boxar vecka efter vecka. Faktum är att några av Sveriges storsäljare enligt mig är riktigt skräpvin men ändå säljs det.

I grunden är detta en svårare fråga då det som jag ser det handlar om hur man ser på monopol. Det känns konstigt att man skulle se annorlunda på monopolfrågan just när det gäller alkohol. Jag förstår att många gör det, sett till folkhälsan, men jag tvivlar inte på att ett ambitiöst arbete kan främja den på annat sätt.

Det är lätt att tycka att utbudet är smalt, domineras av bulkvin och så vidare men jag ska erkänna att jag sällan har problem att få med mig något gott från butiken. Jag reser till Italien och Frankrike varje år och lastar då bilen full med flaskor jag köpt direkt på vingård eller kooperativ. Detta kryddar givetvis upp vinlivet lite extra, både vid inköp och inmundigande, och en del av det beror på den stolthet som producenten visar upp. När det gäller typer av viner tycker jag där att Alsacevinerna är mest prisvärda. Man kan ha med sig smaker man inte kan hitta här och priserna är helt annorlunda.

Jag tillhör väl dom som skulle se att båda alternativen finns. Återkommer dock till det faktum att jag inte ser exklusiva vinbutiker framför mig i min stad. Vi har två delikatessbutiken varav en är bra och den andra utan klass. Detta signalerar att min stad inte är mogen. Ca 135 000 invånare är vi...
Skrivet av ivanl
 - 2009-02-20 20:29
Bra skrivet, Gotish. En sådan modell tror jag också på.
Om sådana butiker har höga krav på sig, bra kontroll och begränsade öppettider så får vi det bästa av båda världar: bra utbud och ansvarsfull alkoholhantering.
Förmodligen får vi räkna med en viss prishöjning, eller i alla fall differentiering, pga höjda logistikkostnader, men prisskänsligheten vad gäller alkohol är inte så hög i varje fall
Skrivet av Gotish
 - 2009-02-20 15:00
Angående utbud på små orter, hur tycker ni utbudet är idag på "Kvalitets" alkohol på dessa orter. Skall du ha en extra fin Single Malt är det ingen självklarhet. I den lokala butiken hittade jag 10 olika flaskor av whiskey, 10 utav hur många olika märken?. Sedan tar vi dom här förskräckliga bakom disk systembolagen där man inte ens kan gå och titta själv utan veta vad man måste ha när man kommer till kassan. Det är inte alls någon garanti att systembolaget har det jag är ute efter, oftast är fallet tvärtom. Likadel som jag beställer delikatess ost kan jag lika väll beställa kvalitetsprit på ICA. Idag måste jag ändå göra det på systembolaget. Dessutom skulle det vara mer lättillgängligt att köpa både mat och vin i samma butik.

Om monopolet slopas är jag helt övertygad om att små spritbutiker med brett utbud skulle startas upp. Öl och vinfrälsta som nischar sina butiker åt sitt eget håll. En shiraz fanatiker som kan allt om Shiraz druvor, distrikt i australien och olika shiraz märken. Eller whiskey känneren som kan laguvulins historia på sina fem fingrar. Jag köper hellre ett vin av honom än den anonyme systembolags kassören mr: "öhh har du lägg eller"?.

//Mattias

Skrivet av ivanl
 - 2009-02-19 21:40
Hasse, ska erkänna att jag aldrig efterfrågat tjänsten vintransport, men eftersom Bokus.com lyckats upphandla ett avtal där de kan erbjuda transport av en låda böcker för 19 kronor så förutsätter jag att en vinhandelskedja skulle kunna få till stånd samma sak. Dessutom kan utlämningsstället räkna med merförsäljning i samband med uthämtningen.
Skrivet av Hasse
 - 2009-02-19 01:07
Vilket fraktbolag åtar sig att distribuera en låda vin för 19 kr? Jag vet inte varifrån du fått prisuppgiften, men det är sensationellt billigt.

Jag har aldrig utnyttjat Systembolagets utlämningsställen men kan inte se att det principiellt skulle skilja något mot ett privat, förutom möjligen fraktkostnaden. Som sagt, 19 kr är sensationellt billigt och måste vara baserat på mycket stora volymer.

Jag är väldigt nyfiken på att veta vilken distributör som erbjuder så prisvärd frakt.
Skrivet av ivanl
 - 2009-02-18 23:06
Citat från: Hasse skrivet 2009-02-17 21:59
Ivanl: Visst, rent logistiskt är det nog inga problem. Frågan är om det blir prisvärt för konsumenten och lönsamt för vinhandlaren? Hur som helst blir distanshandel tveklöst mindre bekvämt för konsumenten.

En låda vin kan distribueras för 19 kr. På vilket sätt skiljer sig ett privat utlämningsställe från nuvarande ordning med Systembolaget?
Skrivet av MiGa
 - 2009-02-17 22:20
Jag pratar inte heller om kvalitetsvin jag bara jämförde våra storsäljande box-viner (för det är väl knappast kvalitetsvin) med att man kan köpa på ett annat sätt i Danmark för samma peng och man kan hitta bra vardagsvin bland 3fl 125kr om man har lite koll.
Jag brukar åka till Tårnby torg till Superbrugsen men först kollar man deras hemsida vad dom har för tillbud(brukar dyka upp en o annan goding) och efter går jag till superbest som ligger en bit bort bara samma där kollar deras hemsida först även om dom har rätt bra utbud.
Skrivet av CII
 - 2009-02-17 22:06
Citat från: MiGa skrivet 2009-02-17 12:10
Hasse>>
Jag vet inte hur liten ort du bor i men som Malmöbo så är man i Danmark ganska ofta både i stora och små orter.
Vad som slår en när man handlar vin i Danmark är att du har ett bättre urval av vin i form av köp 3fl för 125kr eller 6fl för 225kr osv istället för en massa boxar, det gäller även i mindre orter.Fördelen är att man behöver inte öppna alla flaskor på en gång ;) som med en box som du inte kan spara.

Jag är också Malmöbo och jag kan inte hålla med dig om vinutbudet i Danmark. Om man befinner sig i Köpenhamn och de andra stora städerna så kan man hitta kvalitetsvin hos speciella vinhandlare, men det kostar de är ju inte världens största inköpare.

Om man sedan rör sig ut på landsbygden och går in på Netto och ska handla så är utbudet inte så särskilt kul.

Kan du ge mig ett tips på en vinhandel i Danmark som har ett större vinsutbud än ett genomsnittligt Systembolag och med bättre priser?

Jag gillar inte monopolet, men tycker att det system vi har idag med tillåten privatimport nästan är att föredra framför situationen i Danmark, åtminstone på landsbygden.
Skrivet av Hasse
 - 2009-02-17 21:59
Ivanl: Visst, rent logistiskt är det nog inga problem. Frågan är om det blir prisvärt för konsumenten och lönsamt för vinhandlaren? Hur som helst blir distanshandel tveklöst mindre bekvämt för konsumenten.
Skrivet av ivanl
 - 2009-02-17 21:09
Fast varför skulle inte en privat vinhandlare kunna jobba med utlämningsställen? Det är inte konstigare än att du kan köpa fryst hjortfilé på nätet och hämta ut den i kundtjänst på ICA, som råkar vara paketombud.
Skrivet av Hasse
 - 2009-02-17 18:45
MiGa: Men tre flaskor för 125 kr handlar väl knappast om kvalitetsvin? Jag tillbringar en del tid i Danmark och är hyfsat väl bekant med alkoholsortimentet i dagligvaruhandeln, och det går inte att jämföra med Systembolagets utbud.

Men låt oss inte träta om detta! Jag bor i en sydsvensk stad med mindre än 10.000 invånare i tätorten, och har mycket svårt att tänka mig, att en specialiserad butik för alkoholvaror skulle överleva här. Tyvärr! Vi har inte ens en matbutik med anständigt sortiment.
Skrivet av MiGa
 - 2009-02-17 12:10
Hasse>>
Jag vet inte hur liten ort du bor i men som Malmöbo så är man i Danmark ganska ofta både i stora och små orter.
Vad som slår en när man handlar vin i Danmark är att du har ett bättre urval av vin i form av köp 3fl för 125kr eller 6fl för 225kr osv istället för en massa boxar, det gäller även i mindre orter.Fördelen är att man behöver inte öppna alla flaskor på en gång ;) som med en box som du inte kan spara.
Skrivet av Hasse
 - 2009-02-16 21:40
Fast jag tror att högarna med billigt lådvin skulle bli ännu större utan Systembolaget. Åtminstone på mindre orter där det inte finns marknad för att bära en kvalitetsbutik.
Skrivet av ivanl
 - 2009-02-16 20:59
Du har en poäng där Afram, har också reflekterat över att SBs butiksupplägg med exponering av lådvin och billigt starköl på pall uppmuntrar till överkonsumtion. Så blir det när man bara har en kedja som vänder sig till den breda massan.

Annonser

Powered by EzPortal