Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Ludde

1
Jag beställde från England och idag kunde jag testa det för första gången (i min espressomaskin, fick till lite crema). Förlåt för att jag hakar på en gammal tråd förresten. Personligen måste jag säga att jag tycker det luktar gott. Jag har bara smakat med honung och kanel och kan inte säga något om huruvida det är gott utan men med så påminner smaken om ett mellanting mellan te och nyponsoppa. Precis som med espresso så är det ganska dyra droppar (~6,-/kopp) men inte alls så dumt faktiskt. Om någon här känner till någon svensk återförsäljare så säg gärna till.

Espresso-choklad tror jag tyvärr inte på. Kakaobönan är på tok för fet. Att brygga i mockakanna eller så kanske fungerar men det är inget som kommer att köras i min espressomaskin.
2
Så.. nu har man blivit espressonörd på riktigt. Har köpt en Isomac Giada och pluggat på ordentligt på internet. Det är rejäl skillnad i kvalisort mellan maskinerna vet jag nu - men vad visste jag innan som aldrig fått veta vad en riktig espresso är? Crema all the way baby och en smak som sitter i länge. Allt från val av bönor, kvarnen, tampern och maskinen gör skillnad och man måste vara konsekvent och ha goda rutiner för att inte någon liten faktor ska sabba allt (nämnde jag att jag blivit nördig?).

Efter mycket trixande klämmer jag nu ut en shot på 13 bar ur brygghuset med jämn, nötbrun stril som smakar som den ska. Nu till ett tips: klipp av en bit av bottnen på ett melittafilter och kläm fast denna mellan filterhållaren och metallfiltret så blir det lättare att dosera! Riv av pappret noggrannt kring metallkanten efter att du tampat och kör din espresso som vanligt i maskinen.

Jag avråder förresten från att använda stavmixer eller en billig kvarn med vanliga skär eftersom resultatet lätt blir ojämnt vilket faktiskt påverkar resultatet mer än man kan ana. Man bör göra vad man kan för att undvika "kanalisering", dvs att vattnet hittar en genväg genom de malda bönorna under bryggprocessen.
3
Köp en sådan där sprayflaska för matolja! Du kan spraya över sallader, pizzor, popcorn...
4
Den plastfiguren kommer att ta plats! Med tanke på hennes placering blir hon snart ihjälkörd så det hela löser sig på ett helt naturligt vis. No worries.
5
Mmm.. Whisky. Köpte en sextonårig Caol Ila sist jag var i Tyskland. Mitt bästa spritköp någonsin. Ibland vill man bara fira livet och då smuttar man på en god whisky och ev röker man en.. nej jag vet inte om jag får skriva om tobak men det finns bättre alternativ än cigaretter. Sanna mina ord. Smaken av skog ger mig ro i kroppen.
6
Utan att ta ställning till smak så vill jag iaf tala om att pappersfiltret i bryggarna stoppar oljorna i kaffet. Själv kör jag med espressobryggare och metallfilter.

Det säljs säkert fortfarande riktigt billiga, "halvautomatiska" mojänger i lågbudgetaffärer till och från.
(Verkar som att folk inte köper dem. Anledningen kan ju vara att de är vana vid bryggkaffe eller så är de så "fast" att de slänger ut tusen och åter tusen kr på maskiner som gör hela processen från hel böna till färdig espresso åt dig - eller köper pods vilket blir väldigt dyrt väldigt fort. Eller så tror de eller har hört att det är svårt att lyckas med en halvautomatisk. Bara en personlig åsikt där.)
Jag har iaf en sådan där halvautomatisk. För att få en god espresso med crema och rondör gör jag som följer:
 • Jag tar en skopa hela dyrare bönor och en skopa billigare. Inte för att dryga ut kostnaden enbart utan för att få en mer komplex smak. Om man jämför bönorna ser man att de billigare i mitt fall är lite blankare, vilket tyder på att de rostats hårdare och oljorna har trängt upp till ytan. Bönornas socker har karamelliserats något och slutresultatet blir en bittersöt smak. De dyrare är mer komplexa men mildare i sin karaktär. Detta smäcker jag i en gammal hederlig kaffekvarn jag rustat upp och ställt in så metallen i malverket precis touchar. Eftersom det inte är en dyrare espressokvarn blir resultatet lite ojämnt men det allra mesta är fint nog vilket duger för slutresultatet.

 • Nu ska det stompas (packas) i filtret. Det är viktigt att packa hårt nog och vrida lite samtidigt, beroende på hur väl bönorna är malda.

 • Min dubbla espresso tar 30 sekunder att få fram. 20 sekunder har jag hört är ungefär vad de räknar med för en perfekt espresso. Nåväl, det är förbaskat gott iaf. En sockerbit i koppen först anser jag gör det hela godare.


Åh, och mjölkskummare är normalt inbyggt i sådana här apparajter  ;)
7
Matbröd / SV: Bakning med bakmaskin
2010-04-23 01:10
Idag ersatte jag "rågsikt/vetemjöl" med vetekli. Bild bifogat. Det blev ett kompakt och saftigt bröd. Det bästa jag gjort hittills. Nästa gång slänger jag med lite brödkryddor tror jag.
8
Matbröd / SV: Bakning med bakmaskin
2010-04-22 22:10
Se här: http://www.ideline.com/Default.aspx?ID=191&ProductComp=20821542 . En lågbudgetgrej köpt på Netto. Teflonet har börjat släppa men den fungerar än så länge. Har haft den i ett halvår.
9
Matbröd / SV: Bakning med bakmaskin
2010-04-21 17:32
Citat från: Hasse skrivet 2007-09-02 18:08
Jag är fullständigt värdelös på att baka. De få gånger jag har försökt så har reslutatet blivit dåligt, så jag tycker inte det är roligt. Men jag tycker om färskt bröd.

Rekommenderar ni att jag ska köpa en sådan här automagisk bakmojäng? Är det så fantastiskt som reklamen säger, att man lägger i ingredienserna på kvällen och har ett fantastiskt saftigt och gott bröd på morgonen? Det låter nästan för bra för att vara sant.

Ptja, för min del är det inte riktigt helautomatiskt. De första tio minuterna kanske ägnar jag åt att justera mängden mjöl. Börja med lite mjöl så att det blir en gegga, sedan öka på tills det blir en fin boll och ljudet blir risp rasp snarare än klibb klabb. Jag tror däremot nog att det går att plita ner den justerade mängden mjöl för att automatisera, det är bara inte något jag gjort ännu.
10
Matbröd / SV: Bakning med bakmaskin
2010-04-21 17:16
Jag är dålig på att variera mig, så då passar det ju bra med ett recept med många ingredienser ;) :
 • 270ml H2O

 • 1msk olja

 • 1,5msk honung/socker

 • 1msk vinäger

 • 1tsk salt

 • 1dl fyrkornskross

 • 1dl mortlat, t ex pumpa/solros/linfrön

 • 3dl vetemjöl

 • 3dl "rågsikt/vetemjöl"

 • 1,5tsk jäst

Jag har modifierat ett recept ur bruksanvisningen till maskinen och där står det 580ml vetekross i stället för vete-/rågmjöl så jag ska ta och testa det vid tillfälle. Mitt recept fungerar iaf.

Annonser

Powered by EzPortal