Svävande potatis

Startat av Hasse, 2008-08-28 21:26

Föregående ämne - Nästa ämne

Hasse

Detta experiment ska jag visa för mina fysikelever imorgon, men jag tycker själv att det är så häftigt att jag måste dela med mig till er också. Det är ingen fotomanipulation eller liknande, utan potatisen svävar faktiskt där.

Är det någon som vågar gissa hur det går till?

Andreas

Mycket konstigt på en gång nu, AnnaMaria kommer med ecstasy, Gilius med muskottrippar och så du med svävande potatis.  :o

Det enda rimliga jag kan tänka mig är att du smugit in en järnspik i potatisen och har en kraftig elektromagnet under?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria


Hasse

Det är inget fusk med magneter och liknande. Det enda som behövs är vatten, en potatis och salt.

mums

Sådär gör man i industrin när man skiljer ut de dåliga potäterna från de goa. De dåliga flyter lättare och ledes bort till skräphinken på så vis.

Hasse

Nej, det har inte att göra med bra eller dålig potatis. Potatisen på bilden är av utmärkt kvalitet.

Andreas

Är det nåt slags "döda havet" effekt där potatisen halvflyter på grund av väldigt salt vatten? Fast då borde den väl åka upp ända till ytan. ???
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Bra Andreas! Du är på rätt spår. Jag återkommer med en fullständig beskrivning av hur man gör.

crlhrv

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Jomael


mums

Beroende på vilken densitet potatisen har sjunker den eller flyter i samma saltvattenblandning. Vet inte vad som gör att de "dåliga" blir lättare, men det kan jag ta reda på på måndag.

Andreas

Att man kan få den att ligga mitt i var ändå märkligt, tycker den borde antingen flyta eller inte flyta. Eller "svävar" den bara en väldigt kort stund?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Ni är inne på att potatis flyter i saltvatten men sjunker i sötvatten. Det är helt riktigt. I gamla recept på saltlag kan det stå att man ska salta tills en rå potatis flyter, eller tills ett rått ägg flyter. Men hur får man potatisen att sväva mitt i vattnet?

Jo, gör en saltlag. 1 dl salt per liter vatten blir bra. Fyll skålen till hälften med saltlagen och lägg i en potatis som då kommer att flyta. Nu ska du, ytterst försiktigt, skikta vanligt vatten ovanpå saltlagen. Man kan ta hjälp av en matsked som man håller precis vid vattenytan och låter försiktigt en fin stråle vatten träffa skeden och spridas ut över vattenytan. Det ska alltså bildas två lager vatten i skålen. Underst saltlag och överst vanligt vatten. Potatisen kommer att sväva i gränsskiktet mellan dessa två lager.

Jomael

...ah... jag som trodde att den svävade tack vare en inte så stark saltlösning. Kan den inte göra det också?

Andreas

Hasse: Ah skiktat vatten med olika salthalt! Hur länge håller skiktningen i sig?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Jomael: Teoretiskt kan man anpassa salthalten så att potatisen svävar, men jag tror det är svårt att få till det i praktiken.

Andreas: Jag vet inte hur länge skiktningen håller, men utan problem i några timmar.

Andreas

Jag förstår.

Är just potatis extra gynnsam för svävningsexperiment eller fungerar det även med andra rotsaker/frukter/grönsaker?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Du får väl prova!   ;)

Jag vet att ägg fungerar. Det väsentliga är att det svävande objektet ska flyta i saltvatten men sjunka i vanligt vatten. Eller för att uttrycka sig mer vetenskapligt, objektets densitet ska ligga mellan densiteten hos söt- respektive saltvatten.

mums

För att avsluta det jag sa tidigare, så här ligger det till. Först, "dålig" potatis i sammanhanget är bara dålig för industriell produktförädling som kräver en konstant stärkelsenivå.
Densiteten som är lämplig ligger på 1,084 då är stärkelsehalten lagom. För att sortera de som ligger över resp. under, med lite marginal, gör man följande: I ett kar med saltblandning som ger nämnda densitet läggs potatisen i och alla som ligger i närheten eller mindre än 1,084 kommer att flyta. De som inte flyter (för hög stärkelsehalt) transporteras bort med hjälp av transportband från botten av karet. I kar nr 2 dit potatisen som flöt flyttats är densiteten lite under 1,084. Detta betyder att icke önskvärd råvara, de med för låg stärkelsehalt kommer att flyta, denna transporteras bort från ytan. Kvar finns potatis med önskad halt stärkelse, från botten av kar 2.
Ett fiffigt sätt att utnytja densiteter.
Hoppas nu att jag fattat rätt så jag inte lurar någon, men det verkar väl vettigt, eller hur?

Hasse

Det låter som ett fiffigt sätt att få fram rätt potatis. Vet du hur stor andel av potatisen som inte duger och vad som händer med den?

Jag passar på att förklara begreppet densitet om det är någon som funderar över det:

En liter vatten väger (ungefär) 1 kg. Då säger man att vattnets densitet är 1 kg / liter. Det är alltså ett mått på hur mycket en viss volym av ett ämne väger. Om potatisen har densiteten 1,084 kg / liter så väger alltså 1 liter potatis 1,084 kg. (Men det får inte finnas någon luft med i litermåttet. Det förutsätts vara helt packat med potatis.)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal