Att anskaffa en ny digitalkamera.

Startat av roffekock, 2008-01-18 14:02

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

2008-01-18 14:02 Last Edit: 2008-01-18 14:06 by roffekock
Jag vill köpa en ny kamera em digital kompakt. Den måste ha sökare och bör ligga i 4000 kr klassen. Detta är en ren djungel. Vilken ska jag välja?

/rolf
Matforum är bäst

Kari

Roffekock: Lite hjälp på vägen  ;)

CANON  A560
CANON  A550
SONY  DSC-W200
CANON  A650 IS
CANON  G9

Alla dessa ha "hål" för ögat - sökare. Priser uppifrån ca1200:- och längst ner ca 4000:- (moms?)

Info från http://www.dustin.se kolla priser med Umeås guldgruva http://www.cyberphoto.se/

Lycka till med inköpet av en kökskamera!

crlhrv

Ett tips.. stirra dig INTE blind på megapixlar. Ska du använda bilderna till datorvisning alt. skriva ut högst i A4-storlek (rätt stora bilder ändå) räcker det i princip med 3 megapixlar. Gå inte på säljsnack att bilderna blir bättre ju fler megapixlar du har, det är rent skitsnack om du inte ska använda kameran i professionella syften. Lägg hellre pengarna på en kamera med lite färre megapixlar men med bra och stor skärm (gärna 2.5" diagonalt) bra CCD, optik och batteritid. Det är inte ovanligt att kameror som t.ex. drivs med AA eller AAA-batterier har en helt förfärlig batteritid som inte ens räcker till några hundra bilder. Satsa hellre på en kamera med ett specialbatteri anpassat för kameror, de har en tendens att räcka betydligt längre/till fler bilder.

Jag har alltid varit väldigt nöjd med mina Canon-kameror i Ixus-klassen, de har ofta prisats för färgrikedom och användarvänlighet.

Lycka till!
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Hasse

För ungefär ett halvår sedan köpte jag en Canon PowerShot S5IS som jag är mycket nöjd med. Om du är intresserad av en avancerad kamera men ändå inte vill köpa en systemkamera, så kan den vara värd att kika på.

Sweber

Citat från: Hasse skrivet 2008-01-18 16:16
För ungefär ett halvår sedan köpte jag en Canon PowerShot S5IS som jag är mycket nöjd med. Om du är intresserad av en avancerad kamera men ändå inte vill köpa en systemkamera, så kan den vara värd att kika på.


Den har jag läst mycket gott om. Tar visst fina videosekvenser med bra stereoljud oxå.

Men Roffekock innan du väljer kamera, fundera igenom vad du tror att du ska ha den till. Om du sedan skriver här vad du ska ha den till så är det lättare att ge råd.

Är det tex viktigt att:

- Den ska vara liten?
- Den ska ta så bra bilder som möjligt?
- Den ska ha så bra batteritid som möjligt?
- Den ska ha så lång zoom som möjligt?

Osv.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

roffekock

Sweber.  Den ska vara rejgäl  300gr och uppot.Tänk på att jag har stora nävar. Batteritid är vikigt. Zoom är inte såviktig Man måste kunns se med ögat genm.  den  ska vara snabb. jag har tittat på en Canon p5bsi den verkar bra.

rolf
Matforum är bäst

Sweber

Om det inte är viktigt med en liten kamera så tror jag att du blir nöjd med en Canon S5IS, om det är den du menar i ditt inlägg. (känner inte till p5bsi)
Den har den stora fördelen att du kan sätta dit en extern blixt. Det är viktigt om du vill kunna ta riktigt bra bilder innomhus. Du kan tex köpa en Canonblixt som jobbar ihop med kameran, dvs kameran bestämmer hur mycket ljus blixten ska ge.

Jag har en blixt som itne jobbar ihop med kameran, jag får läsa på blixten hau jag ska ställa in kameran för att det ska bli bra exponerat. Det går det med, men är lite krångligare.

Behöver du en liten stryktålig, vattentät kamera som tål att tappas från 1.5m höjd och som klarar 3m vattendjup och -10 grader så är en Olympus 790W ett bra alternativ. den är dock pytteliten och kanske inte passar stora händer.

Själv har jag en Nikon D40, som är lite större än Canon S5IS och som går att hitta för ca 4000kr. Den har sämre zoomomfång med tar betydligt bättre bilder tekniskt, framför allt i sämre ljus. Den kan du köra helt automatiskt som vilken pocketkamera som helst. Batteriet räcker till mellan 500 och 1000 bilder, beroende på hur mycket man använder blixt och display.

Stirra dej inte blind på megapixlar, sensorns storlek och optikens kvalite är mycket viktigare. I en liten kamera är sensorn stor son en lillfingernagel, på denna yta har man packat ihop 8-10 miljoner ljuskänsliga prickar, pixlar.

I min kamera är sensorn hälften så stor som en filmruta i en gammaldags film, 24x16 mm och på den sitter det 6 miljoner pixlar. Dessa kan då göras större och då behöver inte lika mycket ljus träffa pixeln för att det ska bli en bra exponering. Detta är starkt förenklat anledningen till att en bild tagen med en D40 i skumt ljus blir betydligt mindre grynig än om den är tagen i samma situation med en S5IS.

En D40 kan man dock inte filma med.

Det finns en lite dyrare variant av D40 som heter D40X och det är samma kamera fast med fler pixlar och ett högre pris. Om en säljare säger att bilderna blir bättre med D40X än D40 pga fler pixlar, så är han okunnig eller så ljuger han. Jag har jämfört bilder från min D40 med två olika D40X tagna vid samma tillfäller och du ser ingen skillnad.

Jag har även läst på olika fotoforum om detta och ingen verkar kunna se någon skillnad av betydelse i en direkt jämförelse.

Titta gärna på www.cyberphoto.se för att läsa om kameror. Dom är seriösa.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

roffekock

Så blev det en Canon Power Shot G9 till sist och har bara tagit en del bilder som jag tycker är mycket bra. Den andas power lång väg och sitter som en handske och reglage är lätt manövrerade. I morgon drar vi iväg tillsamans till Göteborg på MC mässa och då sak hon få bekänna färg. ;D

/rolf
Matforum är bäst

Kari

Grattis! Hoppas på någon bild på en varmkorv med MC i bakgrunden.. *ler*

Mimmi

2008-01-25 23:16 #9 Last Edit: 2008-01-26 13:47 by imse
roffekock: Vad roligt för dig! Kanon med en Canon G9. Jag funderar på en sådan.Har tittat påen sådan.Du kan väl berätta lite mer vad du tycker.

roffekock

Hittade endast bågen med stort B.
Tyärr inte rättvis bild. ;)
Matforum är bäst

Mimmi

Hur går det med din nya kamera är du nöjd????

Kari

Jag tror att Roffekock har fullt upp med att läsa bruksanvisningen..  ;)

Ja, när får vi se en semla i vårsolen? Eller en sked som landar i ärtsoppan?

roffekock

Vad det gäller min G9 så kan jag inte annat än säga toppen ,visst kan man fördjupa sig i den om man vill det finns ju som sagt en mängd olika kranar att vrida på. Men sen är det även så att den kan ju ta bilder av sej själv, så när min fru som inte har samma intr. som jag är glad över att den klarar sig själv i dom flesta situationer. Men digitalt i all ära jag har svårt att lägga mina analoga Nikon på hyllan jag älskar min F100 "tegelstenen".köpte förövrigt en Pentax ME i trevligt skick förra veckan liten,nimm,och framförallt det riktiga klonket frun tappar koncepterna över allt gamalt skit som dräller,då glider jag ner i mörkrummet och smyger lite med mina gamla neg.
Bilder från G9 kommer. Jag ska mecka en semmeltårta och fota.

/rolf
Matforum är bäst

annamaria

Nu är det min tur. Kameran gick sönder på julafton. Dags att köpa ny. Självklart hittar man en tråd om detta! Jag är helt usel och vet inget. När ska man ha en systemkamera och när ska man ha en kompakt variant.

Jag vill ha en som funkar bra till närbilder - matbilder såklart. Sen använder jag kameran mest till vardags med vanliga bilder på barnen osv.

En annan fråga: det här med batterier. Vad ska man ha då? Jag har nu haft en kamera där jag köpte batterier stup i kvarten. Uppladdningsbara eller vad är bäst?

Tack på förhand! Förresten....den ska inte vara så dyr som Rolfs.....

roffekock

annamaria.

Jag tror att en perfekt kompaktkamera om du nu ska he en sådan är en Panasonic Lumix DMC-TZ5 en kamera som fått genomgående mycket bra tester. Jag tycker att du ska prova att gå in i en fotoaffär el dyligt och be att få fota lite med den du kommer att bli förvånad över dess mycket goda egenskaper och användarvänlig En perfekt reskamrat snabb och lätt att ha framme när det gäller.
Du kan kolla lite på fotoguiden.se. Där finns den att läsa om dessutom startar dett en väldigt bra kurs i digifoto Gratis.

Du förstår ju att det finns en skog av olika kameror på marknaden alla med sina olika egenskaper men dom flesta besitter en mängd av finesseser som man aldrig använder knappast ens om man är "storfotonisse".

Lycka till med ditt fotoköp och berätta gärna vad det blev.

Priset på Panasonicen är ca 2300.

/rolf
Matforum är bäst

Anne

Jag fotar med en Nikon d80, men ska nu också köpa mig en kompaktkamera som komplement. Ja, jag har iofs haft det innan med, men nu har det kommit ut en helt exceptionellt bra på marknaden :) Det är en Panasonic Lumix DMC-LX3. Helt klart mitt val. Men den är dyr, riktigt dyr för en kompaktkamera, mellan 4500-5000.

Ett annat mycket bra val är Canon G9 som kanske går ner lite i pris nu när G10 kommit ut.

Men, ja, det är lite en smaksak om du vill ha en systemkamera som för all del tar bättre bilder generellt (beroende på objektiv, förstås..), eller en smidig kamera som är lätt att ta med...

Vad gäller batterier: Absolut uppladdningsbara. Jag fotar som du vet ganska mycket och laddar väl mina typ.. en gång i månaden..?
Anne's Food - min matblogg

roffekock

ANNE hon skulle ha en billigare än g9 annars skulle jag inte tveka att rekommendera den eftersom jag haft min i 1 år och är otroligt nöjd.
/rolf
Matforum är bäst

Andreas

AnnaMaria: Instämmer med Anne, klart du ska ha uppladdningsbara batterier, det tjänar du verkligen på i längden, köp två omgångar att växla mellan.

Spinner även vidare på det Sweber skrev i #4, tyvärr är det ju omöjligt att få in alla egenskaper i en och samma kamera. Kan man kanske grovt dela in marknaden i dessa segment?
a) Riktigt billig, halvklumpig kamera, utan zoom som tar från dåliga till ganska bra bilder.
b) Lite dyrare och lättare, med enkel zoom som tar från hyfsade till bra bilder.
c) Lite dyrare och ordentligt tung, med rejäl zoom som tar från hyfsade till bra bilder.
d) Ordentligt dyr och tung kamera som tar riktigt bra bilder.

För att täcka in "allt" måste man ha två modeller, en med riktigt bra optik/rejäl zoom och en liten och lätt som kan vara vara med överallt precis som Anne resonerar.

Hur är det förresten med mobilkamerorna? Jag har inte följt med utvecklingen, har det kommit nån modell som verkligen kan mäta sig med en hyfsad fristående digitalkamera med låt säga 3 ggr optisk zoom? En sån skulle jag egentligen helst vilja ha som komplementkamera för att slippa släpa på både kamera och mobiltelefon.
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Ja inte är det lätt. Jag kanske få sikta in mig på födelsedagen och önska mig ett gäng presentkort. Var har ni köpt era kameror?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal