Att anskaffa en ny digitalkamera.

Startat av roffekock, 2008-01-18 14:02

Föregående ämne - Nästa ämne

Hasse

F'låt, det var inte meningen att ställa till det!   :-[

Jag köpte detta blixtpaket:
http://www.kaffebrus.com/studioset-2-x-110ws-233.html

Sweber

Hasse, nu blev jag lite avis. 3000 är ju inte mycket pengar i sammanhanget. Och man får både softboxar och ett paraply. Och stativ. Suck,, det är ju jul snart. Får prata snällt med hustrun. ;D
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Hasse

Själv är jag ungkarl, så det räckte med en diskussion med mig själv. Jag kom fram till, att självklart måste jag köpa något som är helt onödigt och som jag inte behöver, men som är kuuul!    :D

Sweber

Citat från: Hasse skrivet 2009-11-20 11:54
Jag kom fram till, att självklart måste jag köpa något som är helt onödigt och som jag inte behöver, men som är kuuul!    :D

Sånt mår man bra av.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

kjpil

Det är precis så som jag alltid tänker :) Det behöver ju inte alltid handla om att handla saker, alla beslut i livet kan fattas på det sättet. Det ser coolt ut studioblixtar, jag börjar undra om jag gjorde felinvestering som har lagt ut mer pengar på min vanliga blixt nu.

Sweber

kjpil, vad har du för blixt? Vad ska du plåta?

Det finns både för och nackdelar med både studio och små-blixtar. En studioblixt ger massor av ljus och går på nätström. En kamerablixt är liteln och smidig och ofta räcker ljuset långt även för studiobruk. Det krävs ingen nätsladd, men i gengäld går det åt en massa batteri. Nikons blixtautomatiksystem gör att det är många gånger enklare att få till ett bra resultat med med ett par sb-600/800/900 än med studioblixtar.

Studioblixtar är oftas mer uthåliga och tål att användas intensivt, en kamerablixt kan överhetta och gå sönder om man är för ivrig med den.

Om du är intresserad av att lära dej mer om blixtfotografering så rekomenderar jag det att avsätta ordentligt med tid och kolla igenom följande länkar:

http://nikonclspracticalguide.blogspot.com/2008/01/nikon-flash-two-separate-metering.html Går igenom hur Nikons blixtautomatik fungerar.

http://strobist.blogspot.com/ Handlar om blixtfotografering utan automatik. Börja med underrubriken Lighting 101. Det är som små lektioner i blixtfotografering som verkligen börjar från början.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Sweber

kjpil, har kommer de utlovade bilderna. Den första bilden, den på mjukdjur i ljuslådan, är bara till för ilustration, jag använder en djupare låda som är mjölkigare. Men principen är, lådan placerad som på bilden, ett A3-ark med valfri färg som bakgrund böjt mjukt för att undvika att få en horisont i bilden. In med talriken i lådan, blixt utanför lådan. Har man en D90 och en sb-600/800/900 är det enkelt att reglera ljusstyrkan. Placera blixtern där du vill ha den, men var noga med att låta ljuset gå genom lådans väggar och tak för att bli mjukt. Välj en bländare och ta bilden. Om ljuset är för starkt eller svagt, reglerar du det med "flash compensation". Får du problem med blandljus med olika färgtemp kan du döda det omgivande ljuset med en kort slutartid, det påverkar inte blixtexponeringen.

Bild 2 är hur det kan bli om man fotar  en liten kniv i lådan. Jag hade en manuell blixt som inte var kopplad till kameran så jag fick ha en lång slutartid och utlösa blixten för hand. Exponeringen reglerades med bländare.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

kjpil

Tack så mycket! En sån där låda ska jag få till, ser smidigt och enkelt ut - får köpa en djupare på ikea eller nåt. Jag har en SB-600 och kommer främst fota mat. Kommer garanterat avsätta en helg framöver då jag läser igenom länkarna och prövar olika setups hemma, så borde jag få ordning på allt med blixten jag har.

Hasse: bifogar ett par bilder jag tagit i mörker mha degbunke med 50mm objektiv, har fortfarande inte testat 90mm ordentligt

Hasse

Den nedersta bilden tycker jag har ett fint ljus, men på den översta tycker jag att ljuset är lite för hårt och ger lite väl skarpa skuggor.

Om du inte redan har gjort det, kan du testa att reflektera blixten mot taket eller en vägg. Eller mot en stort, vitt papper. Ju större ljuskällan är, desto mjukare blir skuggorna. Du kan också testa att slå blixten genom ett tunt papper eller tyg.

Kolla gärna den här serien på youtube. Där vissas massor av tips och trix med hemsnickrade grejor, men även tips med proffsutrustning. Jag tycker att den är klart sevärd.

http://www.youtube.com/watch?v=EQBVSGBBiNk&feature=PlayList&p=881180A79C2BBB16&index=0

Här är en bild som är tagen med mina nya blixtar:

http://matforum.nu/index.php?topic=3518.msg37413#msg37413

Sweber

Citat från: kjpil skrivet 2009-11-19 17:36
Idag köpte jag ett Tamron 90 mm :) kommer dock dröja lite innan jag hunnit pröva ordentligt :/

Jag har testat lite med reflektor - inte så proffsigt, jag har ju fortfarande inte fått se dina reflektorsetup sweber. Jag har fått ganska ok bilder, satte blixten på ett stativ bredvid och håller en degbunke över som jag slår blixten rakt in i - reflekterar mot maten och blir dugligt :)


Det finns så många varianter att prova med. Tänk bara på följande:

När man experimenterar med ljussättningar kan det vara enklast att köra kameran i manuellt läge. Då kan man nämligen ändra en parameter i taget och se vad som händer. Om du vill fota en talrik med mat, sätt kameran på stativ och välj iso, bländare och slutartid så att ljusmätaren i sökaren blir nöjd. Vi säger att du fick värden 1/100s och f8 och iso 200. Nu har du fått en bra startpunkt. Rikta blixten, som i detta exempel är ställd i läge TTL, mot taket eller en vägg eller rent av ett fönster, så att ljuset från blixten studsar och sedan reflekteras tillbaka över maten. Detta ger ett mjukare ljus än om man slår blixten rakt på maten.

Bakgrundsljuset och blixtljuset mäts separat. Den mätning av blixtljuset som bestämmer hur starkt den ska lysa, sker med hjälp av förblixtar som skickas ut från blixten någon 1/100s innan slutaren öppnar och blixten avfyras på riktigt. Detta innebär att om du först slår blixten rakt mot maten och sedan väljer att rikta den bort från maten för att den ska studsa mot en vägg, kompenserar kameran och blixten själva för ljusbortfallet och maten blir lika starkt belyst. (under förutsättning att blixten är stark nog)

Vad gör man nu om blixtljuset blir för starkt och ger vita blänk som stör? Att korta ner slutartiden från 1/100 till 1/200 gör inget åt blixtexponeringen. Själva ljusblixten är så kort, som regel betydligt kortare än 1/1000s, så att allt ljus från blixten hinner in till sensorn innan slutaren stänger även om du kortar ner slutartiden till 1/500. Väljer du en mindre bländaröppning så kommer TTL-automatiken att justera upp blixten så att den ger samma blänk i maten som innan. Du måste dra ner på ljusstyrkan på blixten med hjälp av blixtkompensation-knappen. Detta görs i 1/3 steg. Ta ett steg i taget tills det blir bra.

Vad gör man om det faller in dagsljus genom ett fönster som har en annan färg och som orsakar blänk? Nu är det slutartiden som gäller. Korta ner den och det omgivande ljuset minskar i bilden. Om det inte ser bra ut med olika ljustemp på blixtljus och dagsljus, får du korta ner slutartiden så mycket så att dagsljuset försvinner. Eller om du vill ha dagsljuset med i bilden och på så sätt få två ljuskällor, måste du sätta ett färgfilter på blixten så att blixtljuset få samma färg som dagsljuset.

Varför använda blixt? Prova med långa slutartiden och stativ och dagsljus eller olika lampor som kan mjukar upp genom ett ark smörpapper eller en bit tunt vitt tyg. Se till att fixa vitbalansen bara.

Annars är en sb-600 fullt tillräcklig för att fota mat, man behöver inte något studiokit även om det förmodligen är skitkul.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal