Biltråden - Här hjälper vi också varandra!

Startat av crlhrv, 2008-01-30 18:08

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

Ok, så trots att jag för tillfället jobbar åt Volvo kan jag i stort sett ingenting om bilar. Lagom till nya jobbet fick jag ändå för mig att jag nu skulle bli med bil. Det blev en Ford Focus Flexifuel 2002 som i min ägo har rullat rätt bekvämt i snart 600 mil.

Men nu har jag ett riktigt jobbigt problem. För någon månad sedan gick vindrutetorkarsäkringen när jag skulle köra in på en parkering. Som tur var låg det en mack precis bredvid så jag köpte ny säkring och bytte. Sen rullade jag 10 meter innan den nya säkringen gick, och så där har den hållit på vid 4-5 tillfällen sedan dess. Ibland fungerar säkringen i flera veckor innan den smäller, jag hann till och med åka t/r Göteborg-Malmö i hällregn medan den fungerade. Men så i måndags hade jag den inne på 8000-milaservice och bad dem samtidigt kolla elfelet. Men Ford i Eklanda hittade inget elfel, men så igår så small säkringen igen. Bilen fick stå och torka ut under hela dagen idag och nu ikväll när jag provade med en ny säkring hann jag inte mer än slå på tändningen (inte ens aktivera torkarna) innan säkringen gick.

Nu har jag köpt ett busskort, bokat tid hos en firma specialiserad på bilelektronik och pratat med försäkringsbolaget (som inte kunde svara på om felet täcktes av försäkringen innan de fick reda på av verkstaden vad som är fel.. och därmed eventuell kostnad.. smart av dom). Jag har också hört mig för hos elspecialisterna på jobbet och de gissar på allt från kortslutning i kabelmattan pga. dålig kabelisolation, till ärgade stift och trasig torkarmotor.

Så nu tänkte jag höra med Er om det finns någon bilelektriker i församlingen som vågar sig på en gissning på vad som kan orsaka felet. Alla tips mottages tacksamt.

(Den här tråden kan ju bli en allmän biltråd och motsvarighet till datortråden)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Ärgade stift nja - sånt brukar göra att det glappar men sällan att säkringar går så där. Men överslag i kablaget eller torkarmotorn låter väl inte orimligt. Mätte Ford Eklanda alltså upp resistansen på kablaget och torkarmotorn? Genom att ohmmäta kan man hitta avvikelser från det normala.
Den som inte frågar får inga svar.

mums


crlhrv

2008-01-31 09:20 #3 Last Edit: 2008-01-31 09:59 by crlhrv
mums: relät är bytt för flera år sedan då Focus av 2002 års modell har ett känt fel på reläet, men det var också min första tanke.

andreas: tyvärr verkade Ford totalt ointresserade av att hjälpa till. attityden hos de anställda är så nonchalant att varje gång jag har med dem att göra så blir jag bara arg. resistansmätningen har jag hört talas om, oändlig resistans = något fel. varje gång vi fick ohmmätare att använda i skolan fattade jag 0 så felsökandet får Ringöns Bilel stå för.

Nu när jag byter säkringen och slår på motorn så ryker säkringen direkt. Betyder också det att kortslutingen ligger och drar ström från batteriet även när bilen är parkerad?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Knepigt med el i moderna bilar.. Trodde Du körde Macen till jobbet också..  ;)

Kretsen leder med all säkerhet bara ström när tändningen är på - just därför säkringen går när Du slår om nyckeln i tändningen.

Om jag förstår rätt så har problemet bara blivit värre då säkringen går nu direkt istället för bara då och då? Då är det förmodligen en kabel som är skavd eller så.

Själv fick jag en kabel till bakrutan på en citroen C5 extra isolerad till den öppningsbara bakrutan på bakluckan.. Ett ställe helt utan mekanisk nötning, men det var ett erkänt problem och gratis att fixa.

Ta kontakt med Fords svenska generalagent och lyssna då det verkar vara ett allmänt problem. Annars skulle nog Sverker gilla just sånt här...  ;)

Köp en billig (under 100:-) digital multimeter på Biltema/Clas O/Kjell&Co och labba lite, bra att ha när man kan mäta säkringar och batterier i bilen och i kameran. Jag använder nog min multimeter varje vecka, kul leksak!  ;D

Andreas

Säkringen går alltså direkt motorn slås igång trots att torkaren inte ens är påslagen? Ja då talar mycket för kablagefel, jag hade inte kört omkring med den bilen för om fler kablar är skavda kan det börja brinna.
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

elka: möjligt att jag införskaffar en multimeter, men jag vet inte hur man använder den ;) - dock är det ju en pryl = bra att ha prylar. om macen kunde rulla skulle jag bannemig ta den till jobbet också.

tråkigt att Ford behandlar sina kunder så dåligt, jag är ju i alla fall övertygad att aldrig mer köpa en något från dem igen. tacka vet jag ett visst japanskt bilmärke.

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

crlhrv

andreas: anledningen till att den går direkt vid tändning är nog att torkarbladen inte är i "viloläge" utan i maxläge, när jag slår på tändningen vill torkarmotorn återföra torkarna till utgångsläget. förstår man vad jag menar?
inga andra säkringar har gått och allting annat fungerar som det ska, så det lutar nog åt kabelfel eller torkarmotorfel.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Du är ju en smart kille så multimetern är en baggis! Inte värre en en microvågsugn med grill funktion..  ;)

Ja, Toyota är nog det smartaste att äga i det långa loppet, Hjärtat kör en Corolla sen många år utan problem och senaste bilprovningen gjorde inte ens ett avgasprov.. 3min tog hela proceduren. För visst var det just det märket Du tänkte på?  ;)

crlhrv

Hehe jaa, en riskokare är nog det enda rätta i längden. Jag ägde en Suzuki från 80-talet för några år sedan, inga larviga elfel där inte utan det var rost och en sönderbränd katalysator som fick repareras - riktiga fel som man kan se och åtgärda för hand! Elfel..pfft.. skitfel.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Crlhrv: Vad blev notan för el-felet?

--

Annan fråga: Att tanka bensin är inte kul nu, någon som fuskar med en skvätt etanol i tanken? Far min har tankat 10% etanol + 90% 95oktan några gånger som test i sin Volvo... Funkar bra som det verkar..

crlhrv

elka: verkstan hade inte skrivit ner att jag skulle komma (så oseriöst!) så nu ska jag dit på måndag morgon, men om jag ska vara ärlig tror jag inte att de kommer hitta något fel. just nu fungerar torkarna eftersom det är torrt ute och det verkar inte gå att tvinga fram felet genom att spruta och hälla en massa vatten på bilen, jag dränkte den ordentligt häromdagen men då funkade torkarna bra hela tiden. att leta fel efter ett icke existerande symtom är nog rätt svårt..
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

crlhrv

elka: på jobbet (Volvo eftermarknad och service) har jag hört att man i princip kan köra 70% bensin och 30% etanol i majoriteten av alla bilar utan några som helst problem. vissa motorer klarar över 50% etanol innan de protesterar. men med tanke på att förbrukningen ökar när du kör på etanol skulle jag nog säga att det prismässigt går på ett ut att bara tanka bensin alt. blanda i några procent etanol.

vad många inte vet är att bensinbolagen under sommarhalvåret ökar mängden etanol i vanlig 95 oktan för att "spä ut" bensinen. samtidigt skjuter bensinpriserna i höjden under sommaren, så de gör en dubbel vinst där.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Det är som men barn när man går till doktorn - vips är dom friska..

--

Så fula soppabolagen är! Ett fall för Uppdrag Granskning?

roffekock

Hur är det med etanol. Är det försvarbart att köra på detta. Vilka konsekvenser får det för framtiden. Jag talade med en taxidriver som sade att hans bil tog ca 30-45% mer bränsle med etanol .Kan det stämma? Om det nu är så skulle ju priset vara lägre med tanke på vad det betyder för miljön. Och betyder det verkligen någonting för oss eller i framtid?
Om nu etanol har en framtid.

/rolf
Matforum är bäst

crlhrv

2008-02-17 11:30 #15 Last Edit: 2008-02-17 11:35 by crlhrv
roffekock: ja det stämmer, förbrukningen är betydligt högre än med bensin. själv tror jag inte på etanol som någon miljövänlig lösning utan ofrånkomligt kommer det nog att skifta till elhybridens fördel när battericellerna är något mer utvecklade (och billigare). men nu är det som det är med etanolen, det har bestämts att det är ett miljövänligt alternativ och saker som trängselskatt och parkering subventioneras kraftigt om man kör etanolbil, och jag sticker inte under stol med att just den billiga/obefintliga parkeringskostnaden och generösa parkeringsvillkoren är ett stort skäl till att jag valde etanolbil.

som det är idag kan etanol framställas av en mängd råvaror, t.ex. sockerrör och pappersmassa. i länder som t.ex. Brasilien där de naturligt odlar sockerrör har etanol varit det dominerande bränslet i årtionden. men det är först nu som europa och speciellt sverige har fått upp ögonen för etanolen. beroende på framställningsprocess så förbrukar generellt framställningen av etanol mer energi än vad man får ut av den färdiga produkten.

oavsett om etanol kommer vara framtidssäker lösning eller inte har införandet av bränslet i alla fall skapat en medvetenhet och diskussion om vilka bränslen vi i framtiden kan klara av att använda.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal