Program/tjänster för att redigera och katalogisera bilder

Startat av Kari, 2008-01-15 20:02

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Lite OT men dock i ämnet, laddade ner Picasa som är gratis och på svenska för att hantera/katalogisera bilder, men jag undrar om någon annan har testat?
Är det så bra som det verkar?

http://picasa.google.se/

Finns det andra gratis program som är bra?

Anne

Picasa har jag använt, men jag tyckte att det var lite bökigt. Jag föredrar att organisera i enbart windows, och redigera i Photoshop. Och lagra på Flickr. :)
Anne's Food - min matblogg

kryddburken

XP tycker jag funkar förträffligt att organisera upp bilder i namngivna mappar!

Men att redigera bilder behövs ett BRA program till och de enda vettiga är Photoshop, i dagsläget CS.... *tänker tillbaka* Minns när jag började med Photoshop 2.0... long time ago... *S*
Det är värt varje krona!
Att redigera bilder i bildvisningsprogram... ja, då kan du lika väl göra det i Paint!

Hasse

Det finns alternativ till Photoshop. Till exempel Gimp, som jag använder. Det är dessutom gratis.

http://www.gimp.org/

kryddburken

gimp kan inte mäta sig med PS funktioner men funger iofs. till att redigera storlek... *bortskämd* ;-)

Hasse

Nu tycker jag att du är orättvis!

Gimp är ett potent bildbehandlingsprogram men Photoshop kan mer, det förnekar jag inte. Fast å andra sidan kostar Photoshop mycket(!) mer än Gimp.

roffekock

Jag vill köpa en ny kompaktkamera och det känns inte lätt. Den måste ha sökare och inte kosta över 4500 kr. Ha tittat på Canon powershot.
TIPS????????????

OT bör jag skapa ny tråd?

Jag flyttar detta till en ny tråd: http://matforum.nu/index.php?topic=1339.0
Matforum är bäst

Kari

Kanske OT men ändå..

Om man vill jämföra 3-4 bilder samtidigt på skärmen för att se vilken som är bäst, hur gör man det enklast? Irfanview bläddrar iofs rätt snabbt men..

Ett sätt att visa på ett smart sätt sökes!  ;)

crlhrv

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Adventure vet jag vad det är..  ;D men.. ??? plus att jag är ju windokappad..

Andreas

Citat från: elka skrivet 2008-01-15 20:02
laddade ner Picasa som är gratis och på svenska för att hantera/katalogisera bilder, men jag undrar om någon annan har testat?
Är det så bra som det verkar?


Jag testade Picasa för en tid sen och den versionen var rätt bökig och hade dåligt med finesser tycker jag - men det kan ha hänt saker sen dess, ibland går utvecklingen fort. Själv använder jag mest Corel Photopaint då jag blev fast i Corel-träsket för ganska länge sen. Photopaint är väl relativt jämbördigt med PhotoShop.

Citat från: Hasse skrivet 2008-01-15 20:56
Det finns alternativ till Photoshop. Till exempel Gimp, som jag använder. Det är dessutom gratis. http://www.gimp.org/


Jag har tittat på Gimp förut men det kändes lite trassligt då, men jag har också för mig att jag hört att det skall ha kommit nån ny version som ska vara bättre ganska nyligt - har du märkt nån större skillnad på sistone?

Citat från: elka skrivet 2008-01-31 15:43
Om man vill jämföra 3-4 bilder samtidigt på skärmen för att se vilken som är bäst, hur gör man det enklast? Irfanview bläddrar iofs rätt snabbt men..


Några andra bildvisare jag använt är Thumbs plus och ACDSee, men det var såpass länge jag laddade hem nån ny version (denna typ av program brukar även följa med vissa digitalkameror) så vilket som är bäst idag vet jag inte.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Andreas, jag har version 2.0 av Gimp, men version 2.4.4 är ute nu såg jag på Gimps hemsida. Många tycker att Gimp är krångligt, men jag tror att det beror på vad man är van vid. Eftersom jag kör Linux i min dator så är Photoshop inget alternativ för mig, och jag är van vid Gimp och tycker att det fungerar bra för mina behov. En avgörande skillnad mot Photoshop är att Gimp inte hanterar bilder i CMYK-format, men så länge man inte sysslar med trycksaker så har det ingen betydelse.

justrom

Hmm. Jag tycker ju Picasa är supersmidig för att titta på bilder och göra snabba och enkla manipuleringar. Lätt att dela med sig och visa över nätet med Webpicasa för sina vänner. Man laddar lätt ner andras webalbum också.

Katalogisering vet jag dock inte om den är så bra för, men för mig duger ju att göra foldrar med år och senaste fototillfället som namn. Eller så har jag en stor bara där jag t.ex. lägger mat-bilder.

För mer avancerade manipulationer duger gimp för mig men ett program specialiserat för fotoredigering hade nog varit bättre.Photoshop är dock uteslutet för mig, då köper jag hellre en finare kamera istället för pengarna.

Kari

Sprattlar till i tråden!

Massor av nya medlemmar har kommit och vi andra har glömt denna tråd..? Några nya rön?
Jag har fortfarande inte hitta något som jag trivs riktigt bra att katalogisera med.. Fler tips tack! :)

kjpil

Jag brukar inte använda det själv - men vill ändå slå ett slag för Adobe Lightroom eftersom det är enkelt att lära sig - inte lika avancerat som photoshop. Och att man kan göra förvånandsvärt mycket med en bild utan att det är så krångligt. Finns också funktioner liknande adobe bridge så man kan lägga till sökord och hålla ordning på bilderna.

Gutenisse

Jag har använt ACDSee i flera år. Det är ett katalogiseringsprogram som Lightroom och har precis som Lightroom även funktioner för att redigera ex. RAW-filer.

Det är klart snabbare än Lightroom och jag tycker gränssnittet är betydligt bättre.

Den stora nackdelen är stabiliteten. Version 2.X har varit väldiga ostabila på min XP-burk, men kör sedan ett par veckor beta-versionen av 3:an och den är klart stabilare.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal