Systembolagets monopol

Startat av Afram Haffo, 2009-02-15 17:08

Föregående ämne - Nästa ämne

Afram Haffo

Skulle vilja veta på vilken sida av monopolet ni står på, om ni vill  ha kvar systembolagets monopol eller ej.
Motivera gärna varför och vilka för o nackdelar det fins med era respektive svar.

ivanl

Det bör avskaffas av principiella skäl och ersättas med licensierade butiker.
Det framhålls ofta att Systemet har oöverträffat brett sortiment, men å andra sidan är det tämligen enkelriktat.
Om en licenserad butik vill sälja ett lokalt öl så ska det gå utan att man för den skull måste erbjuda samma ölsort i hela landet.
Jag tycker den danska modellen är ganska bra.

Dock tycker jag att kraven och kontrollen ska vara sträng, och tillgängligheten begränsas så att det inte finns att köpa dygnet runt. Ungefär som man säljer öl i Norge, där stängs ölavdelningen kl 18.00 på söndagar.


Afram Haffo

Själv är jag en motståndare till monopolet för att systembolaget främjar bara stora producenter och gynnar dom som har det redan bra och då tänker jag mest i ölväg, vin fins det gott om men jag som är en ölentusiast får glatt åka utomlands för att hitta de riktiga godbitarna, visst man kan ju privatimportera men det kan ju ta upp till 3 månader att få hem varorna :(

Sen så har ju bolaget en policy att inte sälja "öl" som det står en text om att tex denna öl är god eller så som det står på flying dog ölen "Good people drink good beer" för det främjar att köpa denna öl och då skulle ju fler ungdommar köpa dessa öl , men att sälja billig sofiero i mängder till fylleskallar är ok .

Så för min del SLOPA MONOPOLET.
Mvh Afram

Hasse

Rent spontant skulle jag vilja stämma in i kören som vill slopa monopolet. Men jag bor på en liten ort och jag tror inte att ett tillnärmelsevis lika brett sortiment hade erbjudits här om inte Systembolaget hade funnits.

I större städer hade man säkert kunna få ett mycket spännande sortiment utan Systemet. Butiker specialiserade på enbart öl eller whisky, till exempel. Men om lokala ICA skulle stå för alkoholutbudet i min stad, tror jag att sortimentet hade begränsats till endast det som säljer mest, och det hade blivit ganska torftigt.

Det är inte helt lätt att ta ställning i denna fråga.

Afram Haffo

Hmmm Hsaae du har en poäng i det du säger .

Gotish

Okej, ingen som har läst minna inlägg har väll kunnat missat att jag är en enorm motsåndare av spritmonopolet. Jag anser att ett slopande av monopolet skulle vara bra för: Dens svenska dryckeskulturen, Den svenska Gastronomin, Priserna på alkohol, Kunskapen om alkoholen, och den svenska livsmedelsindustrin.

Vi har idag i Sverige ett gräsligt förhållande sätt till alkohol. Här super vi för att bli fulla, inte för maten spriten och goda vänner skull. Vi som har ett totaliert monopol och en av Europas högsta spritskatt super för att bli fulla! Självfallet är det så. Vi har ju inte råd med att verkligen bli en whiskeykännare. Skall man hålla någorlunda koll på vinfronten så kostar det skjortan och man måste till systembolaget stup i ett. Sen har vi ju hembränningen. Varför riskerar att ungarna hittar någon som köper ut sprit på ICA till dem när de bara kan gå till den lokala trevliga skummisen med sin smått ljusblå hembrända lyxdricka? Eller varför gynna den livsmedelsindustrin när nån snäll liten MC-Kille med vacker skinnväst och hans kumpanjoner i Norrköping stöder den Tyska staten så snällt? Det är ju bara bra att dom här trevliga "Bikers" får pengar av oss till sin fritid med :P

Nej fy sjutton för det här med monopolet. Låt dom stora livsmedelsbutikerna ha försäljningen, slopa monopolet nu!!!!

//Mattias

Hasse

Gotish, du har en poäng. Men hur ställer du dig till mitt argument om utbudet av "kvalitetsalkohol" på mindre orter?

ivanl

Jag är som sagt också för att avveckla monopolet.
Däremot tycker jag inte att alkoholen ska "flöda fritt". Frågan om alkohol gäller inte bara din och min frihet att köpa en flaska vin när och var som helst. Alkoholen medför tyvärr också mycket elände och dess effekter drabbar många oskyldiga såsom barn och anhöriga, trafikanter, våldsoffer som råkar vara på fel plats osv. Dessa effekter kostar också oerhört mycket pengar i form av polis, domstolar, socialtjänst, sjukvård osv förutom det mänskliga lidandet.

Jag har själv sett en nära anhörig dö av skrumplever förvållad av alltför många dagliga öl på kvarterskrogen. En tragedi för tre barn som inte längre har någon pappa. För hans del är det för sent, men fri starköl på ICA skulle medföra många fler såna tragedier.

Därför tycker jag man måste se alkoholfrågan som en helhet, och inte bara stirra sig blind på Systembolaget.
Jag vill se ett brett program i form av:
- kontrollerad försäljning i licensierade butiker, som verkar i fri konkurrens men sköter ansvaret mot samhället
  inte konstigare än att krogarna måste ha tillstånd som kan dras in om man missköter kontrollen
- alkoholskatter - eller låt oss kalla det alkoholskadeavgift - som täcker kostnaderna för alkoholens effekter. Jag har i alla fall inte lust att betala dessa kostnader via höjd inkomstskatt eller på något annat sätt
- mycket hårda straff mot dem som smugglar organiserat i vinstsyfte. Fordon och tillgångar ska beslagtas och förverkas.
- fortsatt restriktiv marknadsföring, ungefär som vi har idag, OK att annonsera och berätta om goda drycker utan krångel, men inte sporra överkonsumtion eller uppmuntra till superi bland ungdomar
- alkoholupplysning som en hälsofråga mer inriktad på individer i riskzonen, ungefär som rökkampanjerna blev framgångsrika när man började se individerna bakom ciggen

Afram Haffo

Ivanl Allt du skriver finns redan i dag hos bolaget . Billig bärs och vin i travar , kvalitetsprodukter i ett hörn som är på ca ynka 3 hyllor , i nästan alla krogar i sverige serveras kvantitets öl sånt som är billigt på bolaget, jag ser att det är krögarnas fel att vi har en så dålig dryckeskultur i sverige, krögarna vill tjäna pengar och serverar billig öl i kranarna och då blir den gemene svensken endast skolad till att dricka billig fylleöl som man lätt kan få tag i bolage och supa "inte för att det är gott utom för att bli full" . Jag är själv krögare men jag kör mot strömmen och försöker att förmedla god dryckeskultur.


MiGa

Jag vill också avskaffa monopolet.Jag skulle gärna se samma sorts sprit/vin/öl affärer här som i Danmark.
SB får gärna finnas kvar som egen regi men låt småbutiker med lite finare/ovanligare sortiment få öppna så blir alla glada.
Jag tror inte gemene svensk skulle dricka mer för att det säljs alkohol på Ica.Allt handlar bara om att staten vill ha vinsten själv,snacket om att dom värnar om vår hälsa köper jag inte för ser man på vad SB säljer mest av så är det billiga Box-viner och billig vodka.Håller med Gotish att svensken inte har någon dryckeskultur, vi har aldrig fått chansen för det har alltid varit fult att ta ett glas vin tex mitt i veckan.Men jag tycker att svenska folket har börjat vissa intresse för finsprit/vin/öl mer och mer men upptäcker att det man söker inte finns på SB, då hade en liten spritbutik med godsaker varit bra ;D

Afram Haffo

MiGa Kunde inte ha sagt det bättre  ;)

ivanl

Citat från: Afram Haffo skrivet 2009-02-15 22:23
Ivanl Allt du skriver finns redan i dag hos bolaget . Billig bärs och vin i travar , kvalitetsprodukter i ett hörn som är på ca ynka 3 hyllor , i nästan alla krogar i s

Afram, med all respekt så undrar jag om du läst mitt inlägg?
Poängen är att alkoholfrågan handlar inte bara om din och min tillgång till kvalitetsdrycker, utan också om att ta ansvar för alkoholens dåliga effekter.
Alkohol är ett njutningsmedel men också en beroendeframkallande drog som kan framkalla en sjukdom - alkoholism.  Därför krävs en viss kontroll, som dock mycket väl kan kombineras med försäljning i privat regi.

Afram Haffo

Ivanl ledsen att texten blev som den blev men jag är dyslektiker (stavning) och orkade inte svara på allt det du menade. Visst har du rätt i det du säger och jag står oxo bakom kontrollerade former, men det jag ville säga är ju att bolaget främjar supande med sina stora travar med billigt box-vin (som för övrigt dricks nästan enbart i sverige) och billig öl m,m. så ett slopande av monopolet skulle faktist kunna vara nyttigt för sverige , fast det bästa vore om man beskattade gigantbolagens drycker mer än de små aktörerna (typ ett alkoholavdrag för de små) så att de får en chans in på marknaden.

ivanl

Du har en poäng där Afram, har också reflekterat över att SBs butiksupplägg med exponering av lådvin och billigt starköl på pall uppmuntrar till överkonsumtion. Så blir det när man bara har en kedja som vänder sig till den breda massan.

Hasse

Fast jag tror att högarna med billigt lådvin skulle bli ännu större utan Systembolaget. Åtminstone på mindre orter där det inte finns marknad för att bära en kvalitetsbutik.

MiGa

Hasse>>
Jag vet inte hur liten ort du bor i men som Malmöbo så är man i Danmark ganska ofta både i stora och små orter.
Vad som slår en när man handlar vin i Danmark är att du har ett bättre urval av vin i form av köp 3fl för 125kr eller 6fl för 225kr osv istället för en massa boxar, det gäller även i mindre orter.Fördelen är att man behöver inte öppna alla flaskor på en gång ;) som med en box som du inte kan spara.

Hasse

MiGa: Men tre flaskor för 125 kr handlar väl knappast om kvalitetsvin? Jag tillbringar en del tid i Danmark och är hyfsat väl bekant med alkoholsortimentet i dagligvaruhandeln, och det går inte att jämföra med Systembolagets utbud.

Men låt oss inte träta om detta! Jag bor i en sydsvensk stad med mindre än 10.000 invånare i tätorten, och har mycket svårt att tänka mig, att en specialiserad butik för alkoholvaror skulle överleva här. Tyvärr! Vi har inte ens en matbutik med anständigt sortiment.

ivanl

Fast varför skulle inte en privat vinhandlare kunna jobba med utlämningsställen? Det är inte konstigare än att du kan köpa fryst hjortfilé på nätet och hämta ut den i kundtjänst på ICA, som råkar vara paketombud.

Hasse

Ivanl: Visst, rent logistiskt är det nog inga problem. Frågan är om det blir prisvärt för konsumenten och lönsamt för vinhandlaren? Hur som helst blir distanshandel tveklöst mindre bekvämt för konsumenten.

CII

Citat från: MiGa skrivet 2009-02-17 12:10
Hasse>>
Jag vet inte hur liten ort du bor i men som Malmöbo så är man i Danmark ganska ofta både i stora och små orter.
Vad som slår en när man handlar vin i Danmark är att du har ett bättre urval av vin i form av köp 3fl för 125kr eller 6fl för 225kr osv istället för en massa boxar, det gäller även i mindre orter.Fördelen är att man behöver inte öppna alla flaskor på en gång ;) som med en box som du inte kan spara.

Jag är också Malmöbo och jag kan inte hålla med dig om vinutbudet i Danmark. Om man befinner sig i Köpenhamn och de andra stora städerna så kan man hitta kvalitetsvin hos speciella vinhandlare, men det kostar de är ju inte världens största inköpare.

Om man sedan rör sig ut på landsbygden och går in på Netto och ska handla så är utbudet inte så särskilt kul.

Kan du ge mig ett tips på en vinhandel i Danmark som har ett större vinsutbud än ett genomsnittligt Systembolag och med bättre priser?

Jag gillar inte monopolet, men tycker att det system vi har idag med tillåten privatimport nästan är att föredra framför situationen i Danmark, åtminstone på landsbygden.

MiGa

2009-02-17 22:20 #20 Last Edit: 2009-02-17 22:27 by MiGa
Jag pratar inte heller om kvalitetsvin jag bara jämförde våra storsäljande box-viner (för det är väl knappast kvalitetsvin) med att man kan köpa på ett annat sätt i Danmark för samma peng och man kan hitta bra vardagsvin bland 3fl 125kr om man har lite koll.
Jag brukar åka till Tårnby torg till Superbrugsen men först kollar man deras hemsida vad dom har för tillbud(brukar dyka upp en o annan goding) och efter går jag till superbest som ligger en bit bort bara samma där kollar deras hemsida först även om dom har rätt bra utbud.

ivanl

Citat från: Hasse skrivet 2009-02-17 21:59
Ivanl: Visst, rent logistiskt är det nog inga problem. Frågan är om det blir prisvärt för konsumenten och lönsamt för vinhandlaren? Hur som helst blir distanshandel tveklöst mindre bekvämt för konsumenten.

En låda vin kan distribueras för 19 kr. På vilket sätt skiljer sig ett privat utlämningsställe från nuvarande ordning med Systembolaget?

Hasse

Vilket fraktbolag åtar sig att distribuera en låda vin för 19 kr? Jag vet inte varifrån du fått prisuppgiften, men det är sensationellt billigt.

Jag har aldrig utnyttjat Systembolagets utlämningsställen men kan inte se att det principiellt skulle skilja något mot ett privat, förutom möjligen fraktkostnaden. Som sagt, 19 kr är sensationellt billigt och måste vara baserat på mycket stora volymer.

Jag är väldigt nyfiken på att veta vilken distributör som erbjuder så prisvärd frakt.

ivanl

Hasse, ska erkänna att jag aldrig efterfrågat tjänsten vintransport, men eftersom Bokus.com lyckats upphandla ett avtal där de kan erbjuda transport av en låda böcker för 19 kronor så förutsätter jag att en vinhandelskedja skulle kunna få till stånd samma sak. Dessutom kan utlämningsstället räkna med merförsäljning i samband med uthämtningen.

Gotish

Angående utbud på små orter, hur tycker ni utbudet är idag på "Kvalitets" alkohol på dessa orter. Skall du ha en extra fin Single Malt är det ingen självklarhet. I den lokala butiken hittade jag 10 olika flaskor av whiskey, 10 utav hur många olika märken?. Sedan tar vi dom här förskräckliga bakom disk systembolagen där man inte ens kan gå och titta själv utan veta vad man måste ha när man kommer till kassan. Det är inte alls någon garanti att systembolaget har det jag är ute efter, oftast är fallet tvärtom. Likadel som jag beställer delikatess ost kan jag lika väll beställa kvalitetsprit på ICA. Idag måste jag ändå göra det på systembolaget. Dessutom skulle det vara mer lättillgängligt att köpa både mat och vin i samma butik.

Om monopolet slopas är jag helt övertygad om att små spritbutiker med brett utbud skulle startas upp. Öl och vinfrälsta som nischar sina butiker åt sitt eget håll. En shiraz fanatiker som kan allt om Shiraz druvor, distrikt i australien och olika shiraz märken. Eller whiskey känneren som kan laguvulins historia på sina fem fingrar. Jag köper hellre ett vin av honom än den anonyme systembolags kassören mr: "öhh har du lägg eller"?.

//Mattias


ivanl

Bra skrivet, Gotish. En sådan modell tror jag också på.
Om sådana butiker har höga krav på sig, bra kontroll och begränsade öppettider så får vi det bästa av båda världar: bra utbud och ansvarsfull alkoholhantering.
Förmodligen får vi räkna med en viss prishöjning, eller i alla fall differentiering, pga höjda logistikkostnader, men prisskänsligheten vad gäller alkohol är inte så hög i varje fall

Mickan

När jag läser ett par tankar kring personalen kan jag dra slutsatsen att det stor skillnad från "bolag" till "bolag" Jag bor 10 meter från stans systembolag (Jo, vi har ett till men det ligger i ett köpcentra som jag sedan länge bojkottat) och har mycket goda erfarenheter av deras personal. Jag vet precis vem jag ska gå till om jag vill ha nya tips om vin till maten, vem som har koll på ny Single Malt och vem som kan ölsortimentet lite extra. Personalen är erfaren och det märks att de har specialintressen. Trevlig folk i kassan också!

Jag tror att det är svårt att nå privata, nischade butiker utanför de tre största städerna. Studera bara korgen när du är på systemet. Många köper samma flaskor och boxar vecka efter vecka. Faktum är att några av Sveriges storsäljare enligt mig är riktigt skräpvin men ändå säljs det.

I grunden är detta en svårare fråga då det som jag ser det handlar om hur man ser på monopol. Det känns konstigt att man skulle se annorlunda på monopolfrågan just när det gäller alkohol. Jag förstår att många gör det, sett till folkhälsan, men jag tvivlar inte på att ett ambitiöst arbete kan främja den på annat sätt.

Det är lätt att tycka att utbudet är smalt, domineras av bulkvin och så vidare men jag ska erkänna att jag sällan har problem att få med mig något gott från butiken. Jag reser till Italien och Frankrike varje år och lastar då bilen full med flaskor jag köpt direkt på vingård eller kooperativ. Detta kryddar givetvis upp vinlivet lite extra, både vid inköp och inmundigande, och en del av det beror på den stolthet som producenten visar upp. När det gäller typer av viner tycker jag där att Alsacevinerna är mest prisvärda. Man kan ha med sig smaker man inte kan hitta här och priserna är helt annorlunda.

Jag tillhör väl dom som skulle se att båda alternativen finns. Återkommer dock till det faktum att jag inte ser exklusiva vinbutiker framför mig i min stad. Vi har två delikatessbutiken varav en är bra och den andra utan klass. Detta signalerar att min stad inte är mogen. Ca 135 000 invånare är vi...
Video meliora proboque deteriora sequor

Daddy-T

Citat från: Gotish skrivet 2009-02-20 15:00
Om monopolet slopas är jag helt övertygad om att små spritbutiker med brett utbud skulle startas upp. Öl och vinfrälsta som nischar sina butiker åt sitt eget håll.
//Mattias


Visst skulle detta hända men i mycket begränsad omfattning. Jag bor strax utanför Paris och råkar gilla belgisk öl. Två års intensivt sökande har resulterat i att jag nu känner till 4 specialbutiker för öl, visserligen i ett vinland men i en region med över 10 miljoner invånare. Det är roligt att handla i specialbutiken men att släpa hem ölen på tåget är inte kul och ta bilen för inköpet är ett äventyr.

Vinhandlare finns det gott om, prisläget är ganska uppskruvat, i princip som systembolaget för bättre viner. Billiga vardagsviner för 30-40 kr flaskan finns det hur mycket som helst av i de vanliga affärerna men kvalitén är också därefter. De stora kedjorna gör som i Sverige lanserar sitt egna öl, vin mm som är billigt men smakar apa. Den som har ont om pengar köper givetvis detta ändå.

Jag var tidigare en rabiat motståndare till systembolaget men några år utomlands har fått mig att tveka.
Man kan däremot inte komma ifrån att det är roligt att ta en tur på helgen och handla vin direkt på vingården. Dessutom kan man alltid beställa hem kartonger direkt från gården via post eller budfirma om den skulle ligga långt bort.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal