Systembolagets monopol

Startat av Afram Haffo, 2009-02-15 17:08

Föregående ämne - Nästa ämne

MiGa

2009-02-17 22:20 #20 Last Edit: 2009-02-17 22:27 by MiGa
Jag pratar inte heller om kvalitetsvin jag bara jämförde våra storsäljande box-viner (för det är väl knappast kvalitetsvin) med att man kan köpa på ett annat sätt i Danmark för samma peng och man kan hitta bra vardagsvin bland 3fl 125kr om man har lite koll.
Jag brukar åka till Tårnby torg till Superbrugsen men först kollar man deras hemsida vad dom har för tillbud(brukar dyka upp en o annan goding) och efter går jag till superbest som ligger en bit bort bara samma där kollar deras hemsida först även om dom har rätt bra utbud.

ivanl

Citat från: Hasse skrivet 2009-02-17 21:59
Ivanl: Visst, rent logistiskt är det nog inga problem. Frågan är om det blir prisvärt för konsumenten och lönsamt för vinhandlaren? Hur som helst blir distanshandel tveklöst mindre bekvämt för konsumenten.

En låda vin kan distribueras för 19 kr. På vilket sätt skiljer sig ett privat utlämningsställe från nuvarande ordning med Systembolaget?

Hasse

Vilket fraktbolag åtar sig att distribuera en låda vin för 19 kr? Jag vet inte varifrån du fått prisuppgiften, men det är sensationellt billigt.

Jag har aldrig utnyttjat Systembolagets utlämningsställen men kan inte se att det principiellt skulle skilja något mot ett privat, förutom möjligen fraktkostnaden. Som sagt, 19 kr är sensationellt billigt och måste vara baserat på mycket stora volymer.

Jag är väldigt nyfiken på att veta vilken distributör som erbjuder så prisvärd frakt.

ivanl

Hasse, ska erkänna att jag aldrig efterfrågat tjänsten vintransport, men eftersom Bokus.com lyckats upphandla ett avtal där de kan erbjuda transport av en låda böcker för 19 kronor så förutsätter jag att en vinhandelskedja skulle kunna få till stånd samma sak. Dessutom kan utlämningsstället räkna med merförsäljning i samband med uthämtningen.

Gotish

Angående utbud på små orter, hur tycker ni utbudet är idag på "Kvalitets" alkohol på dessa orter. Skall du ha en extra fin Single Malt är det ingen självklarhet. I den lokala butiken hittade jag 10 olika flaskor av whiskey, 10 utav hur många olika märken?. Sedan tar vi dom här förskräckliga bakom disk systembolagen där man inte ens kan gå och titta själv utan veta vad man måste ha när man kommer till kassan. Det är inte alls någon garanti att systembolaget har det jag är ute efter, oftast är fallet tvärtom. Likadel som jag beställer delikatess ost kan jag lika väll beställa kvalitetsprit på ICA. Idag måste jag ändå göra det på systembolaget. Dessutom skulle det vara mer lättillgängligt att köpa både mat och vin i samma butik.

Om monopolet slopas är jag helt övertygad om att små spritbutiker med brett utbud skulle startas upp. Öl och vinfrälsta som nischar sina butiker åt sitt eget håll. En shiraz fanatiker som kan allt om Shiraz druvor, distrikt i australien och olika shiraz märken. Eller whiskey känneren som kan laguvulins historia på sina fem fingrar. Jag köper hellre ett vin av honom än den anonyme systembolags kassören mr: "öhh har du lägg eller"?.

//Mattias


ivanl

Bra skrivet, Gotish. En sådan modell tror jag också på.
Om sådana butiker har höga krav på sig, bra kontroll och begränsade öppettider så får vi det bästa av båda världar: bra utbud och ansvarsfull alkoholhantering.
Förmodligen får vi räkna med en viss prishöjning, eller i alla fall differentiering, pga höjda logistikkostnader, men prisskänsligheten vad gäller alkohol är inte så hög i varje fall

Mickan

När jag läser ett par tankar kring personalen kan jag dra slutsatsen att det stor skillnad från "bolag" till "bolag" Jag bor 10 meter från stans systembolag (Jo, vi har ett till men det ligger i ett köpcentra som jag sedan länge bojkottat) och har mycket goda erfarenheter av deras personal. Jag vet precis vem jag ska gå till om jag vill ha nya tips om vin till maten, vem som har koll på ny Single Malt och vem som kan ölsortimentet lite extra. Personalen är erfaren och det märks att de har specialintressen. Trevlig folk i kassan också!

Jag tror att det är svårt att nå privata, nischade butiker utanför de tre största städerna. Studera bara korgen när du är på systemet. Många köper samma flaskor och boxar vecka efter vecka. Faktum är att några av Sveriges storsäljare enligt mig är riktigt skräpvin men ändå säljs det.

I grunden är detta en svårare fråga då det som jag ser det handlar om hur man ser på monopol. Det känns konstigt att man skulle se annorlunda på monopolfrågan just när det gäller alkohol. Jag förstår att många gör det, sett till folkhälsan, men jag tvivlar inte på att ett ambitiöst arbete kan främja den på annat sätt.

Det är lätt att tycka att utbudet är smalt, domineras av bulkvin och så vidare men jag ska erkänna att jag sällan har problem att få med mig något gott från butiken. Jag reser till Italien och Frankrike varje år och lastar då bilen full med flaskor jag köpt direkt på vingård eller kooperativ. Detta kryddar givetvis upp vinlivet lite extra, både vid inköp och inmundigande, och en del av det beror på den stolthet som producenten visar upp. När det gäller typer av viner tycker jag där att Alsacevinerna är mest prisvärda. Man kan ha med sig smaker man inte kan hitta här och priserna är helt annorlunda.

Jag tillhör väl dom som skulle se att båda alternativen finns. Återkommer dock till det faktum att jag inte ser exklusiva vinbutiker framför mig i min stad. Vi har två delikatessbutiken varav en är bra och den andra utan klass. Detta signalerar att min stad inte är mogen. Ca 135 000 invånare är vi...
Video meliora proboque deteriora sequor

Daddy-T

Citat från: Gotish skrivet 2009-02-20 15:00
Om monopolet slopas är jag helt övertygad om att små spritbutiker med brett utbud skulle startas upp. Öl och vinfrälsta som nischar sina butiker åt sitt eget håll.
//Mattias


Visst skulle detta hända men i mycket begränsad omfattning. Jag bor strax utanför Paris och råkar gilla belgisk öl. Två års intensivt sökande har resulterat i att jag nu känner till 4 specialbutiker för öl, visserligen i ett vinland men i en region med över 10 miljoner invånare. Det är roligt att handla i specialbutiken men att släpa hem ölen på tåget är inte kul och ta bilen för inköpet är ett äventyr.

Vinhandlare finns det gott om, prisläget är ganska uppskruvat, i princip som systembolaget för bättre viner. Billiga vardagsviner för 30-40 kr flaskan finns det hur mycket som helst av i de vanliga affärerna men kvalitén är också därefter. De stora kedjorna gör som i Sverige lanserar sitt egna öl, vin mm som är billigt men smakar apa. Den som har ont om pengar köper givetvis detta ändå.

Jag var tidigare en rabiat motståndare till systembolaget men några år utomlands har fått mig att tveka.
Man kan däremot inte komma ifrån att det är roligt att ta en tur på helgen och handla vin direkt på vingården. Dessutom kan man alltid beställa hem kartonger direkt från gården via post eller budfirma om den skulle ligga långt bort.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal